Как да отглеждаме лук Чернушка от семена

Нигела понякога погрешно се бърка с отделен сорт лук. Всъщност това е името на зеленчуковите семена, от които се получава семето за по-нататъшно отглеждане. От семена на нигела може да се получи всякакъв вид лук, в зависимост от луковиците, от които е взето семето.

описание

Черните зреят в сферични цветя, които растат върху стрелите на възрастна луковица... Семената се получават от семена - семенен материал за отглеждане на лук през втората година. Името идва от черния им цвят. Nigella изглеждат като оребрени семена с размер около 2 мм. Те се закупуват в специализирани магазини или се сглобяват самостоятелно.

Как да отглеждаме лук Nigella от семена

Много видове лук са подходящи за приготвяне на комплекти. - например Rapture, Centaur, Crimson Ball.

Отглеждане на лук традиционно се състои от 2 етапа:

 1. През първата година се засяват семена от нигела, от които расте севок (малки луковици).
 2. Във втория сезон засаждат севок и получават пълноценни зеленчуци.

Някои сортове се засаждат преди зимата - те са подходящи за прибиране на реколтата за една година. Те включват Щутгарт Ризен, Беловежски, Strigunovsky и т.н.

Как да се съберат

Как да отглеждаме лук Nigella от семенаФормиране и развитие семена от нигела се среща в стрелите на узрял лук... Съцветия се появяват на върховете им в края на растежа на културите. След това те се трансформират в оребрени шушулки, пълни със семена. Колекцията се извършва, когато придобият кафяв оттенък.

За да не се рушат семената, главите се връзват с марля... Допустимо е също така да изрежете кутиите и да ги поставите в хартиена торбичка за узряване за няколко седмици. След изсъхване на главите, те се разклащат енергично, за да се освободи семенният материал. Получената нигела се съхранява на сухо и хладно място преди засаждането.

Химичен състав и полезни свойства

Поклон и сока му популярен в народната медициназа лечение на заболявания те се използват вътрешно и външно, използват се в козметологията за подобряване на състоянието на косата и кожата.

Полезните качества на лука се дължат на богатия им състав.... Зеленчукът е пълен с фитонциди, органични киселини, захари, естествени антиоксиданти, ензими, етерични масла.

100 г лук съдържа витамини:

 • РР - 0,2 mg;
 • С - 10 mg;
 • Е - 0,2 mg;
 • В1 - 0,05 mg;
 • B2 - 0,2 mg;
 • В5 - 0,1 mg;
 • В6 - 0,1 mg;
 • фолиева киселина - 9 mcg.

Съдържание на минерали в 100 g продукт:

 • калций - 31 mg;
 • калий - 175 mg;
 • магнезий - 14 mg;
 • фосфор - 58 mg;
 • хлор - 25 mg;
 • сяра - 65 mg;
 • желязо - 0,8 mg;
 • цинк - 0,85 mg;
 • манган - 0,23 mg;
 • йод - 3 mcg;
 • мед - 85 mcg;
 • флуор - 31 mcg;
 • бор - 200 mcg.

Лукът има следните полезни свойства:

 1. Противовъзпалителен ефект... Използва се за лечение на настинки и придружаващите ги симптоми (хрема, кашлица и др.).
 2. Стабилизиране на метаболитните процеси... Зеленчукът активира храносмилателния тракт, стимулира секреторната функция, понижава нивото на холестерола и глюкозата в кръвта.
 3. Общо укрепващо действие... Антиоксидантите и други полезни компоненти, съдържащи се в лука, повишават имунитета, забавят стареенето на организма и намаляват риска от развитие на рак. Укрепва костната тъкан, кръвоносните съдове, има хипотензивен ефект.
 4. Антисептични и регенериращи свойства... Луковите лекарства ускоряват зарастването на рани, дезинфекцират се, когато се прилагат локално (например при изплакване на гърлото).
 5. Деконгестантни качества... Лукът се прилага външно или вътрешно.
 6. Антиалергичен ефект... Зеленчукът действа като естествен антихистамин.

В козметологията лукът се използва срещу косопад, за тяхното хранене и укрепване... Зеленчукът се използва за лечение на акне, акне, лунички и старчески петна.

Внимание! Лукът повишава потентността и намалява риска от рак на простатата. При жените се използват растителни лекарства за стабилизиране на менструалния цикъл, локално лечение на ерозии, колпит (възпаление на вагиналната лигавица).

Период на зреене

Периодът на зреене на един зеленчук зависи от неговия сорт.. Сортове лукотгледани от семена на нигела се класифицират в:

 • ранните - узряват за 90-115 дни;
 • среден - след 115-135 дни;
 • късно - след 135-155 дни.

Сортовете Stuttgarter Riesen, Crimson топка узряват по-рано от други - вегетационният сезон е около 90 дни, реколтата от лук в Кентавър се прибира до 110 дни, Delight узрява за 130-140 дни.

Как да отглеждаме лук Nigella от семена

добив

При правилно събиране и приготвяне Nigella имат висока степен на покълване... Растенията се характеризират с бързо развитие, малка податливост на плевели. Отбелязва се жизнеността на културата.

Това се дължи на богатите добив на лук, докато повечето сортове са рано зреещи. Количеството на получените зеленчуци също зависи от района на засаждане.

Устойчивост на болести

Следователно процесът на засяване на лук от семена се счита за естествен позволява на растението да се адаптира напълно в почвата. Културата има повишен имунитет към болести и вредители. Превантивните мерки, спазването на правилата за засаждане и грижи значително повишават жизнеността на лука.

Характеристики и вкус на лук

Сортовете лук, отглеждани от нигела, се различават по външен вид и вкус... Например сортът Vostorg се характеризира с големи крушки с цвят на слама с тегло 150-300 г. Има изразена острота на вкуса. Сортът Crimson Ball има тъмно лилав оттенък на луковиците. Формата им е кръгла, масата им е малка (80 g). Вкусът е полугорещ лук със сладки нотки.

Сортът Кентавър се характеризира с жълт цвят, повишена плътност и кръгла форма. Вкусът е приятен сладникав, подходящ за хора, които не могат да издържат на традиционната пикантност на лука. Щутгарт Ризен е традиционен светло жълт цвят, има сплескана форма. Средно остър вкус, без горчивина.

Изискващ климат

Черен лук се отглежда навсякъде, тъй като зеленчуците се характеризират с непретенциозност, висока кълняемост, добив.

Важно! Времето на прибиране на реколтата зависи от климата на региона. Например сортът Щутгарт Ризен в южните райони ще узрее още през май, в други райони - не по-рано от юни.

Лукът не обича прекомерната влага или сушата.... За отглеждане на зеленчуци от нигела при неблагоприятни условия е подходящ сортът Кентавър. Той отлично издържа на замръзване, суша и въздействието на други отрицателни фактори. Южните райони са подходящи за червен лук.

Основните предимства и недостатъци на метода на отглеждане

Предимствата на метода включват:

 • рентабилност - купуването на комплекти за засаждане е по-скъпо от запасяването със семена;
 • ранен добив;
 • устойчивост на болести, вредители, плевели;
 • обилна реколта;
 • използване на малко количество семена - няколко луковици са достатъчни за едно легло;
 • непретенциозност на растенията, лесна грижа за тях;
 • поради развитата коренова система, добивът се поддържа дори при неблагоприятни условия.

Как да отглеждаме лук Nigella от семена

Недостатъците включват:

 • рискът от придобиване на нигела с ниско качество в магазина;
 • при лоша кълняемост на семената (по-малко от 75%), ще е необходимо използването на друг материал;
 • продължителността на отглеждане на лука (с двуетапен метод).

Каква е разликата между сортовете

Лукът, получен от семената на различни сортове зеленчуци, се изсипва:

 • цвят - слама, ярко жълто, червено и др .;
 • форма - овална, кръгла, сплескана;
 • на вкус - пикантен, средно остър, сладък;
 • време на зреене.

Предимството на нигела е възможността да се получи зеленчук с желаните характеристики, въз основа на вкусовите предпочитания и други изисквания. За да направите това, просто трябва да изберете правилния сорт.

Характеристики на засаждане и отглеждане

Обикновено се използва двуетапно засаждане на лук - първо, семето се отглежда и чак след това зеленчука. Но много градинари получават реколтата си за един сезон.

Не е подходящ за засаждане за една година мулти-гнездови сортове, в този случай е възможна деформация на крушките.

Подготовка за кацане

Преди засаждането нигела се проверява за покълване.... За това семената в торбичка, изработена от плат, се държат 12 часа в разтвор на пепел (1 с. Л. Вещество на 1 литър вода). След това те се разпределят върху влажна кърпа: ако повече от 75% се повиши за 2 седмици, материалът е подходящ за засаждане.

Как да отглеждаме лук Nigella от семена

Препоръчва се дезинфекция на закупената нигела - потопете в разтвор на калиев перманганат за половин час.

Основни изисквания

За кацане изберете място, осветено от слънцето... Почвата трябва да е суха. Препоръчва се да се подготви почвата през есента. За да направите това, след плевене на плевелите, хумус или торф, както и фосфор, калий, калциев хлорид се въвеждат в земята.

За засаждане е допустимо да се използва мястото, където преди това са растат зеле, краставици, картофи и бобови растения.

Време, схема и правила за кацане

Стандартната ширина на леглото с лук е 80-100 cm... Семената му са подредени в редици или разпръснати. В първия вариант засяването ще бъде по-голямо, във втория се спестява свободно място. Разстоянието между редовете е 20 см, съотношението на разхода на материал е 100 семена на 1 м бразда. Nigella се спуска във влажна почва на дълбочина 2 cm, във ветровитите райони - с 3 cm.

Засаждане на лук през пролетта или есента... В последния случай това дава възможност за получаване на реколта за една година. По-добре е семето да сеете рано напролет въз основа на климата в региона.

Внимание! Найджела се поставя в земята по време на първите размразявания (дори през февруари).

Засадете преди зимата приемливо при първата слана (за да не покълнат до пролетта), като предварително сте подготвили почвата - изолирана с торф, дървени стърготини. Снегът е добър и за подслон насаждения.

Функции за отглеждане

Технологиите за засаждане и грижи за различни сортове лук, получени от нигела, са идентични... Времената за сеитба и прибиране на реколтата зависят от климатичните условия в региона. Ако извадите семето от земята преди време, то ще е неузряло. Също така е невъзможно да се колебаете при прибирането на реколтата: идването на студове или прекомерната влага в почвата ще съсипе реколтата.

Нюансите на грижата

Когато след засаждането се появят кълнове, нигелата се изтънява - разстоянието между растенията е направено най-малко 2 см. След процедурата се препоръчва наторяването на насажденията - подходящ е оборски тор или разтвор на корояд.

Когато расте едногодишен лук, изтъняването се повтаря след 20 дни, интервалът е 6 см. Ако целта е да се получи севка, препоръчително е да оставите засаждането дебело.

Как да отглеждаме лук Nigella от семена

Режим на поливане

Засадените черници не се поливат обилно преди образуването на издънкидостатъчна мокра опора. В бъдеще те наблюдават почвата. Извършва се поливане тъй като изсъхва и се спира напълно 20 дни преди прибиране на реколтата.

Разхлабване на почвата и плевене

Почвата се разхлабва след здраво вкореняване на насажденията... Процедурата се провежда внимателно, като се избягва увреждане на кореновата система. Плевелите се отстраняват ръчно или с помощта на мотика. Ефективно плевене във влажна почва.

Горна превръзка

Препоръчва се да се извърши 2 хранения... Първоначално, когато се появят 3 зелени листа, оплодете с урея (1 супена лъжица. Л. вещество на 10 л вода). Вторият път, когато образуват 5 листа, те се хранят с калиев монофосфат (1 с.л. л.)10 литра течност).

Важно! Горната превръзка се извършва преди образуването на крушката.

Приемливо е да се използва сложни торове.

Болест и контрол на вредителите

Обикновените вредители са:

 1. Лукова муха - снася бели ларви в зеленчуците. Засегнатите плодове се изгарят, разсадът се напръсква с билкови отвари, лекарства ("Актара"), покрити с мрежа.
 2. Лук (тютюн) трипс - уврежда зелените и кореноплодите по време на съхранение. Необходимо е лечение с инсектициди.
 3. Лукова акара - растението се свива, появява се плака, мухъл. За лечение леглата се напръскват с инсектициди, инфузия на коприва.

често срещани заболявания:

 1. Сиво гниене - често пада върху културите по време на реколтата, което води до смъртта на зеленчуците. Важно е да изсушите растенията.
 2. Ръжда - появяват се жълти петна; при сухо време болестта не прогресира.
 3. Долна мана - на растението се образуват плаки, сиви петна, което води до смърт. Необходимо е лечение с течност Bordeaux.

Събиране и съхранение

Зреещи знаци - полагане на листа, изсушаване на шийката на луковицата... Изкопайте внимателно зеленчуците, за да не повредите. В повечето региони луковиците се берат в края на август.

Важно! Реколтата се прибира преди слана.

Функции за съхранение и запазване на качеството

Лукът и семената се съхраняват дълго - до 12 месеца... След събирането сух в легла или под навес за около 7 дни. След това се отстраняват сухите листа и люспите, сортират се зеленчуците.

Съхранявайте лука при температура от + 18 ° С, за дълъг период е желателно да се намали до 0 ° C.

Как да отглеждаме лук Nigella от семена

Какви могат да бъдат трудностите при отглеждането

Отглеждането на лук от семена обикновено не създава трудности, те възникват поради:

 • нискокачествена нигела;
 • неблагоприятни метеорологични условия;
 • ненавременна реколта - ранните разсад не узряват, късните култури страдат от замръзване или излишна влага.

Съвети от опитни градинари

опитен градинарите препоръчват:

 • купувайте семена в надеждни магазини или сами ги берете;
 • дезинфекцирайте придобитата нигела преди засаждането;
 • не берете зеленина от зеленчуци, засадени "на ряпа";
 • засадете невенчета по периметъра на градината - те ще предпазят от вредители.

Отзиви за отглеждането на лук от нигела

На специализирани форуми градинарите споделят своите впечатления от отглеждането на лук от нигела.

Галина, Екатеринбург: „Аз живея на Урал, времето ни е нестабилно, често дъждовно. От нигела отглеждам сорта Щутгарт Ризен - харесва ми. Зрее, разбира се, не толкова бързо, колкото в южните райони, но без проблеми ".

Олег, Москва: „Аз съм пенсионер, така че спестявам пари - не купувам sevok. Аз самият събирам нигелата и я отглеждам - ​​няма трудности в това, основното е да проверите семената за покълване ".

Олга, Краснодар: „Обичам разнообразието от Crimson Ball, това е абсолютно непретенциозно, въпреки че климатът ни е благоприятен. Реколтата е богата, лукът е лилав, изглеждат красиви в салати “.

заключение

Не е трудно да отглеждате лук от семена, ако правилно съберете и първо проверите нигелата за покълване. Някои сортове ви позволяват да получите както сеитба, така и редовна реколта наведнъж. Лукът е непретенциозно растение, следователно мерките за грижа след засаждането, превантивните мерки са стандартни и не представляват трудности дори за начинаещите градинари.

Добави коментар

градина

Цветя