Как правилно да засаждате лука и на каква дълбочина за зимата

Лукът е една от най-разпространените култури за отглеждане не само в Русия, но и в целия свят. Той е непретенциозен в грижите, не изисква специални агротехнически техники, които са трудни за начинаещите фермери. Често дефицитът на реколтата се появява вече в началото на есента, затова много засаждат зеленчук преди зимата. Как да го направите правилно - ще разкажем в статията.

Функции за кацане

За култивиране преди зимата се използват сортове с устойчивост на ниски температури. Под снега насажденията трябва да преминат с най-малко 5-7 листа, така че луковиците да изчакат дълъг период на покой.

За да се предпази от ранните студове, сайтът е покрит. За да се намалят загубите на реколтата, посевите на зимния лук се увеличават с около 1/10.Как правилно да засаждате лука и на каква дълбочина за зимата

Сортове и хибриди

Сред зимните култури сортове лук популярен:

Засаждането на сортове, които не са предназначени за отглеждане през зимата, ще доведе до прострелване на тежки луковици през пролетта и загуба на добива.

Кога да засадите лук преди зимата

Как правилно да засаждате лука и на каква дълбочина за зимата

За зимното отглеждане е важно да изберете правилно времето: засаждането твърде рано ще доведе до растеж на зеленчуци, късното засаждане няма да им позволи да вкоренят. И в двата случая повечето от растенията ще загинат.

При определяне на времето се вземат предвид климатичните условия на региона и ботаническите особености на лука. Оптималната средна дневна температура за засаждане на култури в повечето региони е около + 5 ... + 7 ° C.

Важно! Луковиците вкореняват за средно 2–2,5 седмици.

Датите на кацане в зависимост от региона

За южните райони времето варира в рамките на последното десетилетие на октомври до средата на ноември. Ако есента е студена, лукът се засажда по-рано.

В централна Русия сеитбата се извършва главно през октомври, по-рядко в началото на ноември, ако метеорологичните условия позволяват.

В Урал зимният лук се третира с повишено внимание поради риск от рязък спад на температурата през есента и изветряне на снежната покривка. Датите на засаждане в региона падат на кръстовището на септември и октомври, но мястото е защитено от замръзване.

В Сибир културата се засажда главно през пролетта. Зимната сеитба се извършва не по-късно от края на септември. Леглата са покрити не само за периода на есенните студове, но и под снега.

Техника за кацане

Добивът на зимните култури зависи както от правилно подбрания сорт, така и от селскостопанската технология. Почвата трябва да е достатъчно плодородна, за да се вкоренят луковиците. Бедната на хранителни вещества почва няма да позволи на кореновата система на растенията да се формира и културата ще загине.

Смяна на реколтите

Как правилно да засаждате лука и на каква дълбочина за зимата

Правилното сеитбообращение ще ви позволи да получите обилна реколта, да защитите почвата от вредители и болести. Правилно подбраните предшественици ще запазят определена киселинност на почвата.

Лукът се засажда след:

 • краставици;
 • бобови растения: грах, боб;
 • рапица;
 • цвекло;
 • горчица;
 • тикви;
 • тиквички;
 • домати.

Лоши предшественици: пролетен лук, всякакъв вид чесън, репички, рутаба, зеле, целина, моркови, магданоз, пащърнак. Тези култури силно дренират почвата, особено по отношение на азот и фосфор, необходими за образуването на корени и листа.

Важно! След картофи, люцерна, детелина, съществува висок риск от инфекция с нематода.

Подготовка на градината

Мястото е избрано защитено от ветровете, добре осветено, където снегът се топи бързо през пролетта и стопената вода не застоя. Почвата трябва да е рохкава с неутрален киселинно-алкален баланс.След прибирането на предходната култура почвата се обогатява с минерални и органични торове, за предпочитане в момента на първото копаене.

За целта използвайте:

 • хумус или компост (една кофа на 1 м2 почва);
 • суперфосфат (2 с. л. на 1 м2) или дървесна пепел (100 г на 1 м2);
 • урея (1 с. л. на 1 м2).

Безсмислено е да добавяте чист оборски тор, тъй като той ще изгние само до пролетта и ще причини органични изгаряния на посевите.

В киселата почва за алкализиране допълнително добавете смляна креда или вар.

Преди сеитбата всички остатъци от други култури и плевели се отстраняват от лехите: върху тях се запазват ларви и какавиди от вредни насекоми. Мястото се дезинфекцира с разтвор на меден сулфат.

Почвата се изкопава на дълбочина най-малко 20–25 см и се оставя неравномерна, за да осигури въздушен поток. На такава почва различни вредители бързо умират под въздействието на ниски температури.

Приготвяне на крушките

Как правилно да засаждате лука и на каква дълбочина за зимата

За да се получи добра реколта, семената се сортират. Изхвърлете меки, повредени, изсушени екземпляри с признаци на болест. Те не само няма да покълнат, но ще провокират появата на заболявания.

Крушките са оразмерени по:

 • див овес - до 1 см;
 • sevok - 1-2 см;
 • мостри - повече от 3 cm.

Sevok е по-подходящ за пролетно засаждане. Преди зимата се използват диви овеси: те растат по-бавно, но се вкореняват по-бързо. Големите екземпляри се засаждат само за получаване на ранни зеленини.

Избраният и калибриран лук се подрежда в един слой на добре осветено и затоплено място две седмици преди потъването в лехите. Това ще позволи на кореновата система да се формира по-бързо, да увеличи процента на оцеляване и устойчивостта на културата към неблагоприятни метеорологични условия както през есента, така и през пролетта.

Важно! При засаждане през зимата перата на зеленчуците не се отрязват.

Инокулумът се дезинфекцира с едно от следните средства:

 • солен разтвор (1 с. л. ядивна сол на 1 литър преварена вода при стайна температура) - 5 минути;
 • меден сулфат (1 с. л. на 1 л преварена вода) - 5 минути;
 • леко розов разтвор на калиев перманганат - 3-5 минути.

Обработени крушки изложени върху марля, хартия или памук и изсушени за един ден. Дезинфекцираният материал се засажда възможно най-бързо, за да не се въведат отново патогени.

Опитните производители на зеленчуци допълнително лекуват дивия овес с противогъбични лекарства (например "Fitosporin-M").

Колко дълбоко да засаждате лук за зимата

Как правилно да засаждате лука и на каква дълбочина за зимата

Дълбочината на засаждане варира за различните категории семена. За дивия овес и сета зависи от непосредствения размер на самите екземпляри. Средната дълбочина на засаждане на лука преди зимата е най-малко 5–8 cm, тъй като дебелината на почвения слой над културите не трябва да бъде по-малка от 1,5–2 cm. Препоръчителна дълбочина на засаждане:

 • див овес - 3-4 см;
 • sevok - 4-6 см;
 • мостри - 6-8 cm.

схема

Как правилно да засаждате лука и на каква дълбочина за зимата

Моделът за кацане зависи от целта на лъка. За зимата се отглеждат комплекти за ряпа и частично за перо, див овес - за ряпа, големи луковици над 3 см - за ранна зеленина.

Вдлъбнатините се разреждат по протежение на или над леглото, отстъпвайки от границите му с 3-5 см, и се разсипват с топла вода. Разстояние между тях:

 • за див овес - 35–40 см;
 • за засяване - 30–35 см;
 • за проба - 15–20 cm.

Между зеленчуците се поддържат различни разстояния:

 • див овес - 5-6 см;
 • севок - 7-8 см;
 • проби - 3–5 cm.

По-големи луковици, отглеждани за семена и зеленина, разположени близо един до друг.

Характеристики за грижа

Въпреки непретенциозността на зимния лук, той се нуждае от известни грижи през есента и началото на пролетта, по възможност - през зимата. През есента, след поникването, насажденията се подхранват със суперфосфатни или азотни торове съгласно инструкциите... В този случай подхранването е по-добро от прехранването на растенията. В суха есен се допуска рядко поливане.

Преди мулчиране почвата в леглата се разхлабва. Направете това внимателно, за да не повредите крушките. Те покриват мястото с клони от агрофибър или смърч, мулчират със слама, игли, сухи дървени стърготини и върхове домати.

През зимата е препоръчително допълнително да изолирате леглата със сняг, това е особено важно през зимата с малко сняг.

През пролетта подслонът се отстранява, оставяйки го само за една нощ с риск от пролетни студове. По-нататъшните грижи се свеждат до редовно разрохкване, поливане и плевене, както при пролетния лук.

Как правилно да засаждате лука и на каква дълбочина за зимата

Кога да реколта

Зимният лук започва да се бере в началото на лятото, след като перата са изсъхнали... Пожълтяването и прилепването на зеленината към земята е най-ясният знак, че ряпата е узряла. Изкопайте луковиците при сухо време, внимателно ги издърпайте до основата на перата. Реколтата се суши на открито пространство в частична сянка, като се избягва пряка слънчева светлина, особено в първите дни след прибирането на реколтата.

заключение

Есенното засаждане на лук спестява време през пролетта и ви позволява да получите ранна реколта и да използвате освободеното пространство за нова реколта. Зимните зеленчуци се отличават с добро качество на запазване, малко са податливи на атака от вредители и са устойчиви на болести.

Поради рисковете от есенни и пролетни студове и сурови климатични условия в по-голямата част от Русия, този метод на отглеждане често се пренебрегва, въпреки че с подходяща селскостопанска технология богата реколта се получава дори в Урал и Сибир.

Добави коментар

градина

Цветя