Какво да направите, ако има стрелка на лъка и защо това може да се случи

Лукът е популярна култура сред градинарите от различни региони. Засажда се както на зеленина, така и на ряпа. Сред тези, които отглеждат този зеленчук, е трудно да се намерят хора, които не са имали проблеми със стрелбата с лук. Това е често срещано явление, но не всеки знае как да го предотврати и да се бори. В статията ще ви разкажем за популярните методи и тайни на опитни градинари.

Защо лъкът влиза в стрелата

Стрелбата не е болест... Това е част от процеса на отглеждане на лук. Растението изхвърля стрела с цвете, от която след това ще се появят семена. Така заложено от природата, това е естествен, но нежелан процес, който градинарите се опитват да предотвратят.

Има 4 основни причини за стрелба:

 1. Неправилно съхранение на разсад (висока влажност, чести температурни колебания).
 2. Неправилно подбрано семе (с диаметър повече от 3 см).
 3. Ранно засаждане в студена земя.
 4. Липса на влага.

Какво да направите, ако има стрелка на лъка и защо това може да се случи

Какъв е рискът от стрелба

Стрелката на лука е съцветие, което изисква много енергия и минерали, за да расте... Когато се появи цвете, растението преразпределя ресурси, като лишава ряпата от значителна част от храненето си. Това може да доведе до недостатъчен растеж на коренищата и до момента на узряване лукът ще бъде малък. Също така, след снимане, зеленчукът се съхранява лошо и е малко вероятно да остане до Нова година.

Как да отглеждаме лък без стрели

Много градинари се примириха с появата на стрели върху леглата с лук и се борят с тях, докато възникнат. Но има и такива, които се опитват да предотвратят формирането им. За това е важно да се спазват редица условия..

Правилно съхранение на sevka

Това е един от най-важните фактори за предотвратяване на растежа на стрели.... Има два начина освен семе:

 • топло - при температура от + 17 ... + 22 ° C у дома;
 • студено - около + 8 ° C в мазето или кесон.

И при двата метода е важно поддържането на показатели за влага. на ниво 65-75%. Севок, който се съхранява при висока влажност, се заснема.

Какво да направите, ако има стрелка на лъка и защо това може да се случи

Изборът на метод за съхранение зависи от сортове и размера на крушките... Малък севок в топли домашни условия може да изсъхне, а след това изобщо да не се издигне. За предпочитане е студеното съхранение. Ситуацията е обърната с по-големи семейни сортове - те се поддържат топли.

Важно! Който и метод за съхранение да изберете, подредете посадъчния материал няколко пъти през зимата и отстранете изгнилия лук, в противен случай целият комплект ще изчезне.

Обработка преди засаждане

Пресаждане на съвети за намаляване на риска от стрелба:

 1. Дори на етапа на избор на комплект в магазин обърнете внимание на външния вид и обвивката. Лукът, подходящ за засаждане, трябва да е сух, без гниене и характерни неприятни миризми. При пилинг люспите не трябва напълно да изостават от крушката. Желателно е да няма вече покълнали екземпляри.
 2. Преди засаждането лукът се затопля. За да направите това, крушките се поставят в един слой върху дъска и се поставят върху радиатор или фурна. Продължителността на процедурата е 15-20 дни.
 3. За засаждане на ряпа изберете луковици с размери 1-2 см. По-големите екземпляри се засаждат отделно върху зелени.
 4. Почвата също изисква подготовка за засаждане. Лукът расте слабо в тежка глинеста почва. Такава почва трябва да се направи по-хлабава и пореста. За това се добавят дървени стърготини или пясък.

Внимание! Ако отглеждате свои собствени разсад от семена, преди сеитбата ги третирайте с разтвор на калиев перманганат.

Неснимащи се сортове

От зимните сортове обърнете внимание на:

 • Centurion е холандски сорт, ранно узряващ, с добро покълване и дълъг срок на годност;
 • Шекспир - ранен узрял сорт с добър вкус.

За засаждане през април изберете:

 1. Stuttgarten - популярен сорт от немски произход, ранно узряване. Луковици с тегло до 15 g.
 2. Центурион F1... Този хибрид не е зимен аналог на Центуриона. Има сходни характеристики.
 3. Червен барон... Средно ранен, непретенциозен сорт с висок добив.

Правилна грижа за засаждане

Важно е да се спазва препоръчаното фурми за засаждане на лук... За да не влезе в стрелата, той се засажда в затоплена земя. Обикновено почвата е готова до края на април - началото на май. Температурата на въздуха трябва да бъде най-малко + 15 ° C, температурата на земята - най-малко + 12 ° C. Също така не си струва да се бави, тъй като засаждането твърде късно има отрицателен ефект върху добива.

Референтен. Опитните градинари съветват да засадите лук, когато на брезите се появят първите листа.

Друг важен момент в борбата със стрелбата е режим на поливане... Липсата на влага може да причини това неприятно явление. През пролетта лукът трябва да се полива редовно, поне 2 пъти седмично, за предпочитане с топла вода до пълното насищане на почвата. Ако лятото е горещо, през юни - първата половина на юли, броят на поливанията може да бъде увеличен, а през втората половина на лятото - намален. Около 2 седмици преди прибирането на реколтата лукът спира да се навлажнява. Това му позволява да отлежава, допринася за доброто качество на запазване.

Какво да направите, ако има стрелка на лъка и защо това може да се случи

Какво да направите, ако стрелите отидоха върху лъка

Ако лъкът отива към стрелата, важно е да се установи причината, за да се предотврати повторение на ситуацията. следващия сезон. Тази година няма да имате никакво влияние върху процеса на цъфтеж. Остава само да се елиминират стрелките в началния етап на появата им, така че растението да не губи енергия и хранителни вещества за развитието на цветята и зреенето на семената.

Изхвърлянето на нарязани дръжки не е задължително, те могат да се консумират както пресни, така и преработени.

Внимание! Не бързайте да отрежете всички стрели от лъка. Може да си струва да оставите няколко, за да узреят семената.

Мерки за превенция

Превантивните мерки включват:

 1. Загрявам. Sevok е оставен на батерията за 2 седмици.
 2. Втвърдяване. Посадъчният материал се поставя под земята или в кесон, където температурата на въздуха е от 0 до + 8 ° C и се държи там 10 дни, след което се прехвърля на топло място. Когато такова втвърдяване не е възможно, може да се използва бърз метод. Преди да засадите лука, те се потапят в студена вода и се сушат на слънце.
 3. Накиснете. Тази мярка не само помага за предотвратяване на стрелба, но също така насърчава активен растеж на крушките.

Решение за накисване на лук може да се приготви въз основа на:

 1. Газирани напитки. Времето за накисване в разтвор на сода е 15 минути.
 2. Меден сулфат - 5 g на 1 литър вода.
 3. Сол - 1 супена лъжица. л. за 1 литър вода. Времето за обработка е 3 часа.
 4. Калиев перманганат - 30 g на 10 литра вода.
 5. Брезов катран - 1 супена лъжица. л. за 1 литър вода. Лукът се суши за един ден на батерия, след това люспите се отстраняват и върховете се отрязват. Оставете в разтвора за 4 часа, като разбърквате от време на време.

Съвети от опитни градинари

Лятните жители с опит съветват:

 1. Не се доверявайте на закупен посадъчен материал, но отглеждайте sevok самостоятелно, контролирайки всеки етап.
 2. За отглеждане изберете луковици с диаметър 1-2 cm.
 3. Закупеният комплект трябва да се загрее преди засаждането.
 4. Засадете лука в земята, когато на брезите се появят първите листа.
 5. Отсечете стрелките наведнъж. Изяжте луковицата на растението със стрела, след като я изкопаете. Няма да се съхранява.
 6. Използвайте луковите стрелки за храна или като тор, като ги сгънете в градината след рязане.

заключение

Спазвайки прости правила, формирани през годините въз основа на опита на много поколения летни жители, можете да намалите или напълно да избегнете стрелбата с лук.Съхранявайте семената в помещение с ниво на влажност 65-75%, третирайте семената преди засаждането и поливайте своевременно.

Добави коментар

градина

Цветя