Как да запазим лука за зимата и може ли да се замразява

Ако на вашия парцел вирее много лук и не знаете какво да правите с реколтата, опитайте да го замразите. В тази форма продуктът определено няма да се влоши и ще бъде още по-удобно да го използвате. Ще ви разкажем за всички нюанси на такова съхранение в статията.

Възможно ли е да замразите лука за зимата

За различните видове лук технологията за приготвяне за замразяване и общите препоръки са различни. Нека да го разберем по-подробно.

зелен

Перата се отделят от главата: увяхналите части на растението не са подходящи за съхранение. зеленина измива се и се суши добре: в противен случай, когато се замрази, той ще се превърне в ледена бучка. По желание се натрошава.

Лук

Спорове дали замразете лукаостават актуални и днес. Някои хора вярват, че поради миризмата не трябва да се съхранява до друга храна. Смята се, че замразената "ряпа" се превръща в "чаша", водниста и мека маса.

Горните проблеми няма да се получат, ако подходите правилно към процеса. Главите се избират без повърхностни петна и следи от гниене. Максималната дебелина на нарязване е 1 см. Лукът се съхранява само на малки порции, оставяйки малко свободно място в торбичките, тъй като замразеният продукт се увеличава в обем.

праз-лук

Този вид лук има много по-мек и сладък вкус, така че замразяването му носи по-малко притеснения. Някои домакини, поради влакнестата структура, са свикнали да изхвърлят горните листа на растението. Въпреки това, именно в тях се намира максималното количество хранителни вещества.

След почистване стъблата се охлаждат при температура около 0 ° C. След няколко часа праз-лук сложете в найлонови торбички - не повече от 8 парчета в една торба - и поставете във фризера.

Schnitt

Той е отлична подправка за голямо разнообразие от ястия. Преди замразяване див лук измива се добре и се изсушава естествено. Сушенето с кърпа ще навреди на нежните пера: това ще унищожи уникалния аромат.

Смелете продукта с нож до размера, който са свикнали да използват при готвене. Поставете филийките в торбата в хоризонтален слой: по този начин замръзването ще премине равномерно.

Основни правила за замразяване на лук за зимата

Ако следвате прости препоръки, процесът на замразяване е осезаемо опростен, ефективността му се увеличава.

  1. Замразете зеленчуците по всяко време на годината, не само през зимата.
  2. Важно условие за съхранение е плътно затворен контейнер. Излишъкът от въздух създава ненужна влага, поради което лукът замръзва и се разваля излишно.
  3. Ако заготовките са направени в различно време, датата е посочена на опаковките.
  4. Продуктите се съхраняват при температура от -18 ° C.
  5. Не си струва да държите детайла във фризера за повече от 6 месеца: след шест месеца зеленчукът напълно ще загуби полезните си свойства.

Как да изберем правилния лук и пригответе фризера

За замразяване изберете сочни зелени - еластични пера с тъмнозелен цвят. Обърнете специално внимание на белите връхчета. Ако зелените започват да се влошават, това означава, че са били във водата няколко дни. В такъв продукт няма полза и витамини: той просто е наситен с влага и затова изглежда свеж. Ряпа може да се вземе от всякакъв размер, без признаци на повреда.

Референтен. Домакините имат популярен микс от зеленина: копър, магданоз, босилек, килантро се добавят в торбата с лук на вкус.

Оптималният температурен режим е -16 ... -20 ° С.

Начини за замразяване на лук у дома

Домакините практикуват много начини за бързо и лесно приготвяне на лука за замразяване. Има опции за всички поводи.

Като цяло

Методът практически не се използва, тъй като неговата приложимост е под въпрос. В края на краищата, цял необелен лук безопасно се съхранява в специална зеленчукова част на хладилника и дори при стайна температура.

Ако домакините случайно почистят повече глави, отколкото е необходимо, останалата част може да бъде замразена. В бъдеще той ще бъде подходящ за готвене бульон. Размразяването се осигурява чрез бланширане. За няколко минути лукът се поставя в съд с вряла вода.

Предварително нарязани в торба

Как да запазим лука за зимата и може ли да се замразява

Един от най-популярните начини. По този начин всичките му свойства се запазват в продукта. Въздухът се отстранява от торбичките, подготвени за съхранение. Най-добре е да използвате специални торби със закопчалка, но ако няма такива, най-често срещаните ще се справят.

Пържени в олио

Ако лукът е загубил своята структура, продуктът се замразява и пържи. Те предпочитат зехтин или рафинирано слънчогледово масло. Нарязан лук запържете до златисто кафяво, изчакайте да изстине напълно и след това го поставете във фризера за съхранение в запечатани съдове.

В тави за кубчета лед

Ще ви е необходимо и масло за съхранение във форми. Лукът се прекарва през месомелачка или се нарязва в блендер. Получените картофено пюре се подреждат на "квадратчета", към тях се добавя по 1 ч.л. растително масло. Кубчетата лук ще бъдат готови след 5-7 часа. След това те се прехвърлят в контейнер и във формите се поставя нова партида, която да замръзне.

В пластмасова бутилка

Как да запазим лука за зимата и може ли да се замразява

Бутилката има няколко предимства... Това е безплатен и запечатан контейнер, а нарязаният продукт лесно преминава през шията - чудесно решение за съхранение на ситно нарязан лук.

За да е удобно да се изсипва в резените, шията се увива с хранително фолио и от нея се оформя фуния. Не удряйте лука възможно най-плътно.

Срок на годност на замразения лук

Срокът на годност на замразения лук е 2-6 месеца: всичко зависи от метода на прибиране и температурата. Оптималните условия за съхранение са -18 ° C.

Как правилно да размразяваме лука

Най-често замразеният продукт се добавя в гореща чиния, която след това отново се довежда до кипене. Но има моменти, когато лукът е необходим в размразено състояние.

Размразяване по няколко начина:

  • в хладилника;
  • в студена вода;
  • при стайна температура;
  • функция за размразяване в микровълнова фурна.

Не забравяйте, че под въздействието на топлината някои от полезните свойства на зеленчука изчезват, така че последният метод е силно нежелан.

Къде да използваме замразения лук

Заготовката се използва като пълнеж за пай, добавя се към супи, омлети, гювечи и котлети. Ако лукът е бил замразено пюре, те правят отлично намазване за сандвичи.

След размразяване зеленчукът не е подходящ за салати, тъй като губи хрупкавата си структура - това е минус на метода.

Препоръки на опитни домакини

Как да запазим лука за зимата и може ли да се замразява

Когато замразявате лука, не забравяйте, че за първите няколко седмици те ще миришат доста силно. Съществува риск останалата храна да се насити с нея. Затова опитните домакини съветват да замразявате лука в отделна празна кутия във фризера. Когато продуктът замръзне добре, други зеленчуци ще се „вкоренят“ до него.

Струва си да откажете да замразите отново и да вземете точно толкова лук, колкото планирате да отделите наведнъж... В резултат на контакт с въздух вкусът се губи и многократното замразяване става безсмислено.

Някои домакини нарязват лука за замразяване и първо ги поставят на един слой в дълбока чиния или тавичка, покриват ги със залепващ филм и ги изпращат във фризера за няколко часа. И след това го изваждат и го изсипват в специални торбички за съхранение. Така зеленчукът замръзва по-бързо и по-добре.

заключение

Мнението, че лукът не трябва да се замразява, е погрешно. И луковиците, и зелените перфектно понасят ниските температури и при спазване на прости препоръки напълно запазват полезните си свойства.

Добави коментар

градина

Цветя