Черешово-вишнев хибрид Чудо череша

Чудото череша е разновидност (хибрид) от череша и сладка череша, които се наричат ​​„херцог“. Ценен е заради големите си и сочни плодове, отличаващи се с десерт и сладка каша. За да получите добра реколта, е важно да следвате правилата за засаждане и грижи, както и да знаете особеностите и характеристиките на реколтата. В статията ще предоставим подробно описание на сорта Miracle Cherry. Ще разберем защо руските градинари го обичат и каква е тайната на стабилната и богата реколта.

Описание и характеристики на хибрид череша и череша Чудо череша

Сладките череши и череши принадлежат към един и същ вид плодови растения. Благодарение на кръстосването на вишни и сладки сортове череши, животновъдите са измислили непретенциозен и продуктивен хибрид (херцог), наречен Чудо череша.

Отглежда се в южните райони с мека зима и топло лято. На външен вид патиците приличат повече на череша, отколкото на череша.

Черешово-вишнев хибрид Чудо череша

Описание на дървото и плодовете

Дървото е средно голямо, короната е идентична с черешовата, а видът на разклонението е подобен на черешата. Издънките са прави и гладки, тъмнокафяви на цвят. Пъпките на растението са големи и гъсти. Листата са едри, тъмнозелени, подобни на череша. Цветята се появяват на къси стъбла, големи, растат на 5-8 броя.

Плодовете са едри, теглото на един е от 8 до 10 г. Формата е сферична, повърхността е гладка и лъскава, цветът е тъмночервен. Кожата е гъста, затова плодовете поддържат качество и са подходящи за транспортиране. Вкусът е деликатен, десертен, сладка каша без горчивина и киселинност. Реколтата се цени и заради приятния си аромат на плодове. Duke е оценен с 4.8 от 5 по скалата за дегустация.

Устойчивост на замръзване и засушаване

Чудото череша е устойчива на замръзване култура, която може да издържа на температури до -28 ° C. Поносимост към засушаване на средно ниво... При отглеждане на черешата Чудо в средната лента се препоръчва да се осигури допълнително хранене за укрепване на имунитета на растението. В противен случай няма да издържи дългата и студена зима. Градинарите засаждат разсад в спокойни райони, чудото череша не понася течения и пориви на вятъра. Минералните минерали редовно се внасят в почвата хранене- амониев нитрат, суперфосфат, калиева сол.

Ако в предградията е засаден херцог, на разсада се назначава рохкава и лека почва. Тя може да бъде предварително подготвена смес от градинска и закупена почва. Важно е да следите нивото на влага - чудото череша е толерантно към липса на поливане, но не можете да направите без навлажняване на земята.

Устойчивост на болести и вредители

Имунитетът към болести е силен, но с грешното оставяйки Чудото череша е поразена от монилиоза. Това е често срещано гъбично заболяване на градинарските култури, при което първо се засягат издънките и листата, а след това върху плодовете се появява гъст кафяв цъфтеж. Монилиозата се развива бързо при влажно и горещо време и е често срещана в средната лента.

От вредителите се отбелязва черешовата муха - насекомото е често срещано в южните райони. Мухата изяжда плодов сок, снася яйца в пулпата. За превенция градинарите редовно разхлабват кръга на ствола на дървото, напръскват приземяване лекарства "Actellic" или "Zolon".

Черешово-вишнев хибрид Чудо череша
Черешова муха

Опрашители

Растението е самоплодоносно, затова градинарите засаждат други сортове череши наблизо. Кръстосаното опрашване осигурява най-висок добив. Черешите Annushka и Sisrenka, Priusadebnaya и Yaroslavna са подходящи като опрашители.

За да привлечете опрашващи насекоми, се препоръчва да пръскате дърветата със слаб меден разтвор. За да го приготвите, се нуждаете от 1 литър вода и 10 г мед. От професионалните препарати градинарите използват "Ovyaz".

Интересно е:

Описание на самоплодни сортове череши за средната лента и района на Самара

Бързорастящ устойчив сорт череши "Тамарис"

Високодобивен ранен узрял сорт череша "Малишка"

Период на цъфтеж и зреене

Черешово-вишнев хибрид Чудо череша

Чудото череша е раннорастящо, първата реколта дава след 2-3 години от момента на засаждането. Ако се очакват студове през периода на цъфтеж, насажденията обилно се поливат със суперфосфат. Херцогът цъфти от края на май или началото на юни, плодовете са вързани заедно. Черешката чудо узрява до 25-30 юни.

Внимание! Едно чудо вишнево дърво дава на градинарите от 10 до 15 кг реколта годишно.

Предимства и недостатъци

Предимствата на херцога включват стабилен добив, вкусна и сочна каша, атрактивни търговски качества на плода. При правилно засаждане и спазване на правилата за грижа растението рядко е засегнато от болести. Чудото череша е добре както прясна, така и преработена. От плодовете се приготвят сочни и здравословни десерти и напитки.

Недостатъкът на Чудото череша е самоплодородието. Също така, херцогът не е подходящ за отглеждане в северните райони на Русия, препоръчително е да го засадите в района на Москва или на юг. Поради температурните промени пъпките леко замръзват, което се отразява негативно на количеството на реколтата.Черешово-вишнев хибрид Чудо череша

Дюк функции

За да получите добра реколта, други сортове череши се засаждат до херцога. Някои градинари може да имат затруднения - засаждането и грижата за черешите е различно от правилата за грижа за черешите. В този случай опрашването по дърветата трябва да се извършва едновременно, което е трудно постижимо. Ако градината е малка, не винаги има място за засаждане на "допълнително" черешово дърво.

При цъфтежа херцогът образува гъста и буйна корона, следователно такова растение изпълнява и декоративна функция. Вишневата чудо обаче расте бързо и се нуждае от редовно подрязване и оформяне на короната.

Засаждане на разсад

Черешово-вишнев хибрид Чудо череша

Засаждането на череши е подобно на засаждането на други овощни култури. Най-доброто време за това е ранна пролет. Ако засадите черешата на чудото през есента, има възможност за замръзване на пъпките през зимата, особено в средната лента. Градинарите подготвят разсад предварително. Растението трябва да е устойчиво и гъвкаво, здравословно на външен вид. Петна и пукнатини по разсад, следи от гниене или опушване са неприемливи. Всичко това говори за неправилно съхранение на посадъчен материал или болест. Градинарите препоръчват да купуват разсад само на доказани места.

Инструкции за засаждане

Мястото за кацане трябва да е топло. Те копаят земята през есента, почистват я от трева и листа, добавят компост или оборски тор за зимата. За да подобрите състоянието на почвата, към почвата се добавя чист пясък или дървени стърготини. Допълнителни инструкции за кацане:

  1. Ямите с дълбочина 60 см и диаметър 50 см са направени в земята. Между дупките е оставено минимално разстояние от 5 м.
  2. В дупката се спуска разсад, поръсва се със пръст, до него се поставя дървено колче.
  3. Разсад се връзва на колче, кръгът на багажника се полива обилно с вода със стайна температура.
  4. Разсадът се мулчира с пясък, сено, дървени стърготини или листа.

Тънкости на по-нататъшни грижи

Черешово-вишнев хибрид Чудо череша

Грижата за вишневата херцога Чудо включва своевременно поливане, торене, защита от болести и вредители, резитба и формиране на короната. Добивът, вкусът и търговските качества на плодовете зависят от тези процедури.

Интензитет на напояване

2-3 седмици след засаждането разсадът се полива обилно с топла, отстояла вода. Струята се насочва към кореновия кръг или към основата на багажника, заобикаляйки младите издънки. След месец херцогът се полива по-рядко, около веднъж месечно.От 20 до 40 литра се консумират на едно растение, в зависимост от възрастта на чудото череша. При дъждовно време количеството на водата се намалява, тъй като преовлажняването води до развитие на гъбични заболявания.

Внимание! Преди поливане почвата се разхлабва. Това прави почвата дишаща, водата не се изпарява от повърхността на земята, а навлиза дълбоко в корените. Разхлабването също предотвратява разпространението на вредители от насекоми.

Торене на почвата

В южните райони чудото череша дава плодове стабилно без редовно хранене. Това е едно от предимствата на херцога, грижата за растенията става още по-лесна. В средната лента на страната торовете са задължителни - те засягат плодовия комплект, цъфтежа, добива и сроковете на зреене. Градинарите използват минерално и органично торене - оборски тор, инфузия на мулеин, двоен суперфосфат, калиеви смеси. Листната превръзка се извършва веднъж на сезон - растението се напръсква със слаб разтвор на мед.

Подрязване и оформяне на короната

Черешово-вишнев хибрид Чудо череша

За първи път се образува корона веднага след засаждането на разсад в градински парцел. Багажникът и върхът се нарязват на 60 см. На втората година издънките се нарязват на 30% от общата дължина. Благодарение на подрязването, добивът на чудото на черешата и теглото на плодовете се увеличават. 5 години след засаждането, херцогът се подмладява - издънките се отрязват на нивото на 4-годишно дърво. Ако не бъдат подрязани и плесени, издънките ще растат дълги и заплетени, което ще се отрази негативно на добивите.

Болест и контрол на вредителите

Черешово-вишнев хибрид Чудо череша

За да избегнат появата на кърлежи, мухи и смоли, градинарите редовно предприемат превантивни мерки. Появата на акари се предпазва от пръскане с разтвор на меден сулфат, те се извършват при сухо и спокойно време. В борбата срещу смолите, разхлабването на почвата, въвеждането на минерални превръзки помага. За да избегнат появата на мухи, летните жители редовно пръскат черешата Miracle с разтвор на течност Бордо.

Внимание! Мишки с воли обичат да гризат кората на черешите. Те се размножават бързо през зимата и изяждат кората и подземната част на дървото. Гризачите се плашат от дървесната пепел, керосиновите дървени стърготини, торфените стърготини. Композициите се поставят в кръг с близо варел и се тъпчат в земята. Процедурата се извършва в края на есента.

В борбата с болестите градинарите използват пръскане с меден хлорид (за кофа с топла вода са необходими 40 г от лекарството). От отпуснатите средства "Цинеб" или "Топсин-М". Пръскането се извършва в съответствие с препоръките на опаковката. Те купуват наркотици в магазините за градинарство.

Събиране и съхранение

Черешово-вишнев хибрид Чудо череша

Зрелостта на Чудотворната череша се разпознава по визуални знаци: плодовете са изпълнени с тъмночервен цвят, кожата става гладка и лъскава, стъблото става зелено. Те берат внимателно плодовете, тъй като увреждането на леторастите може да доведе до намаляване на добивите в бъдеще. Понякога градинарите използват специални ножици, за да берат плодове. За прясна консумация чудото череша се прибира 2-3 дни преди пълна зрялост, за транспортиране - 5-7 дни.

Градинарите най-често ядат плодове пресни или веднага ги изпращат за преработка. Използвайте чудото череша, за да правите компоти и консерви, сокове и конфитюри. Сладкото и ароматно зрънце се използва и за приготвяне на кнедли и гювечи, салати и палачинки, сосове и здравословни десерти. Вишневата чудо е подходяща за диетично хранене, богата е на витамини и микроелементи.

Отзиви на градинари за череша Duke Miracle

Отзивите за черешата на Чудото са както положителни, така и отрицателни.

Тамара Константиновна, Краснодарски край: „Чудото череша е наистина чудо! Никога не съм виждал толкова големи и вкусни плодове. Реколта вече четвърта поредна година, много се радвам. Растението не създава проблеми, не се разболява. Миналата година събрах 12 кг плодове от дървото. Препоръчайте за всички “.

Павел, Московска област: „Чудото череша расте на моя сайт от дълго време. Реколтата е различна всяка година, максималната цифра беше 8 кг. Харесвам вкуса, приятен, вишнево-черешов.Ям череши само пресни, тъй като те не са подходящи за съхранение и транспортиране. Понякога растението се разболява от кокомикоза, особено по време на чести дъждове.

заключение

Резултатът от кръстосването на череши и череши се нарича Miracle Cherry. Растението се засажда през пролетта на топла и чиста почва. Наблизо се засаждат сортове череши - те са необходими за кръстосано опрашване и набор от плодове. След засаждането разсадът се полива обилно с топла, отстояла вода.

В бъдеще градинарите редовно оплождат чудотворната череша, напръскват я, за да се предпазят от болести и я разхлабват. Особено внимание се обръща на подрязването на издънките и формирането на короната. Реколтата узрява в края на юни. Плодовете са сочни и сладки, с гъста тъмночервена кожа. Ядат се пресни или се използват в готвенето.

Добави коментар

градина

Цветя