Бързорастящ устойчив сорт череши "Тамарис"

Каква трябва да е перфектната череша? Сочни, сладки, красиви и плодотворни. Културата Tamaris отговаря на всички тези критерии, а също така се различава от повечето други сортове в своите атрактивни компактни храсти и красиви снежнобяли цветя.

Чери Тамарис спечели любовта на летните жители поради своята лесна грижа и устойчивост на замръзване. Плодовете са универсални за употреба - ядат се пресни директно от храста, замразяват се за зимата или се използват за приготвяне на ароматно сладко или конфитюр.

Описание и характеристики на сорта череша Tamaris

Чери Тамарис е резултат от труда на съветските животновъди. Зрънцето е предназначено за отглеждане в районите на Централен и Северен Кавказ на Русия, както и в Крим и страните от ОНД. Сортът се е обявил за плодотворен, самороден и непретенциозен в грижи.

Помислете за описанието на сорта череша Tamaris и неговите характеристики.

Бързо растяща устойчива череша Tamaris

Описание на дървото и плодовете

Tamaris е джудже сорт, височината на дървото е не повече от 2 м. Короната е със средна плътност, разпространява се. Листата са продълговати, овални. Цветята са малки, бели - черешовото дърво изглежда красиво през периода на цъфтеж. Издънките са дълги, класически кафяви.

Tamaris е подходящ за засаждане в малка градинска площ - дървото заема малко място, често се използва като жив плет.

Плодовете са кръгли, тегло от 3 до 5 г. Кората е лъскава, цветът е наситено червен, по-рядко бордо. Пулпът е гъст и месест, сочен, сладък и кисел. Костилката е светло бежова, едра, лесно се отделя от горския плод. Плодовото стъбло е дълго.

Устойчивост на замръзване и засушаване

Сортът е зимноустойчив, понася спад на температурата до -25 ° C. Ако температурата е по-ниска, издънките ще замръзнат леко, но те ще се възстановят бързо, това не се отразява на добива. Сухоустойчивостта е средна, при продължително отсъствие на влага се наблюдава влошаване на вкуса на плодовете. Затова се препоръчва своевременно да се следи влагата на почвата и да се поливат черешите.

Внимание! Ако черешите се отглеждат в северните райони, тогава през първите години след засаждането дървото е покрито с репей или дъски. Те предпазват разсада от сурови и студени ветрове, студ и снеговалеж.

Сортова устойчивост срещу болести и вредители

Устойчивостта към кокомикоза е висока. Кокомикозата е най-опасното гъбично заболяване на черешите, което може да унищожи цялата реколта. Признаци - малки червеникаво-кафяви следи по листните остриета, увяхване и проливане. Ако симптомите не бъдат открити навреме, плодовете ще се разпаднат и дървото ще умре. За да се предотврати кокомикозата, се препоръчва да се обработва почвата преди приземяване, и накиснете корените на разсада в разтвор на калиев перманганат.

При други заболявания имунитетът е над средното ниво, но не се препоръчва да се забравя за превантивните мерки. Тамарис рядко е засегнат от насекоми, особено ако наблюдавате състоянието на дървото, подхранвайте растението редовно, плевеят и разхлабете мястото за засаждане.

Опрашители сортове

Сортът е само плодороден - опрашващи насекоми и други сортове череша не са необходими за получаване на реколтата. Въпреки това градинарите се съветват да засаждат наблизо 1-2 опрашващи дървета, за да увеличат добивите. Например, това може да бъде череша Жуковская.В този случай се наблюдава увеличение на добива, плодовете стават по-големи и по-сочни.

Период на цъфтеж и зреене

Средно късен сорт, узряването започва в края на юли или началото на август, в зависимост от района на отглеждане и метеорологичните условия. Преди това периодът на цъфтеж продължава 5-6 дни. Черешите на Tamaris имат живот 20 години.

Внимание! При спазване на агротехническите правила, градинарите годишно събират 10 кг сочни и узрели череши от един храст. Сортът не е подходящ за дългосрочно съхранение и транспортиране, така че плодовете се консумират пресни или преработени, за да се направят задушени плодове, желе, конфитюр и пастила.

Предимства и недостатъци

Предимствата на сорта включват самоплодородие, висок и стабилен добив, устойчивост на замръзване. Също така разграничавайте вкус на плодове, устойчивост на болести и вредители.

Минуси от сорта - средна устойчивост на засушаване, плодовете не се използват за транспортиране и дългосрочно съхранение.

Бързо растяща устойчива череша Tamaris

Засаждане на разсад

Черешите се засаждат през пролетта или есента. За северните райони пролетта е за предпочитане - разсадът няма да замръзне през зимата, което ще има положителен ефект върху производителността. Cherry Tamaris обича светлината, затова за засаждане са избрани просторни и слънчеви градински площи. Безветрен склон или могила ще свършат работа.

Дървото не се трансплантира на друго място - няма да толерира тази процедура. Затова изборът на място се приема отговорно.

Черешата предпочита смес от глинести и песъчливи глинести почви. Ако почвата е кисела, тогава преди засаждането градинарите добавят разтвор на базата на дървесна пепел - тя неутрализира киселинността, прави почвата по-подходяща, разсадът се вкоренява по-бързо. При засаждането на няколко дървета наведнъж е важно да се поддържа разстояние между тях - най-малко 3,5 m.

Tamaris инструкции за засаждане на разсад

Засаждането на разсад не изисква специални знания и умения, но се препоръчва да се следват прости препоръки:

  1. Те подготвят мястото - премахват боклука и остатъците от миналогодишните растения, дезинфекцират почвата с препарата "HOM" или разтвор на течност от Бордо.
  2. На площадката се изкопава дупка 60 см х 60 см. Горният слой пръст се смесва с хумус, добавя се суперфосфат или пепел.
  3. 4 часа преди засаждането разсадът се накисва във вода със стайна температура - така че корените да са наситени с влага.
  4. В ямата се поставя разсад, до нея се поставя дървено колче. Той предпазва младите череши от силни пориви на вятъра.
  5. Поръсете основата на разсада с пръст, компактен. Първите 2 дни растението обилно се полива с топла вода, мулчира се с нарязана трева, сено, листа и дървени стърготини.

Тънкости на по-нататъшни грижи

Невъзможно е да получите вкусни и сочни плодове без подходяща и редовна грижа. Cherry Tamaris се нуждае от поливане, превантивни мерки за защита от болести, плевене и торене.

Интензитет на напояване

Разсадът изисква умерено поливане. През първите 2 години те се поливат 4-5 пъти на сезон. На разстояние 50 см от багажника градинарите създават жлеб с дълбочина 20 см. Водата със стайна температура е подходяща за напояване, за един разсад са необходими около 13 литра.

Не се препоръчва да изсипвате черешите наведнъж, по-добре е да мулчирате почвата - по този начин влагата ще отиде дълбоко до корените и няма да се изпари при първата възможност. Ако лятото е дъждовно и влажно, тогава количеството на поливането се намалява или изобщо не е така.

Зрелите дървета се поливат с идването на пролетта и в края на цъфтежа. По време на периода на узряване черешите се нуждаят от по-малко влага - поради излишък на плодове те се напукват. Кореновата яка не се навлажнява по време на поливане, след процедурата почвата леко се разхлабва и плевелите се отстраняват.

Торене на почвата

Торовете укрепват имунитета на растението, предпазват го от бактерии и гъбички, правят плодовете по-сладки и по-ароматни. Минералните и органичните превръзки са подходящи за вишни от тамари. Поради липса на витамини черешите спират да растат, стават слаби и често се разболяват. въпреки това важно е да се избягва прехранването- прекомерните дървета замръзват през зимата, чувствителни са към всякакви промени във времето.

Торенето започва на втората година след засаждането. Използвайте амониев нитрат, урея, суперфосфат, хумус. Те се въвеждат в близкостебелния кръг или пръстеновидните канали. След 5 години (през седмата година) броят на въведените комплекси намалява. Ако се наторява с брашнести компоненти, след това растението трябва да се полива.

Внимание! Рецептата за ефективен универсален тор за черешово дърво е разтвор на основата на пилешки тор + 400 g амониев нитрат + 500 g двоен суперфосфат + слой торф (на 1 квадратен метър).

Подрязване и оформяне на короната

Подрязвайте короната през пролетта, лятото или есента. Дългосрочните дървета, добивът, качеството на плодовете зависят от резитбата. Градинарите премахват всички издънки, които затъмняват короната на дървото. Ако дължината на тези издънки е по-малка от 30 см, тогава те не се пипат. Преди зимата не трябва да има клони на дървото, които се простират от ствола под остър ъгъл.

При формирането на короната младите клони се повдигат и се връзват към по-силни издънки. Това активира растежа на растението. Използвайте нож или градински трион, за да отрежете черешовите разсад. Не се препоръчва използването на ножици за подрязване - това може да развали все още не узрялото дърво.

Болест и контрол на вредителите

Сортът Tamaris рядко е засегнат от вредители, но никой не може да гарантира сто процента защита срещу тях. На младите разсад се срещат скучни плодови акари. Те ядат издънки и листа, нарушават растителния метаболизъм. За профилактични и терапевтични цели градинарите пръскат дървета с лекарството "Fufafon" или "Fitoverm". Причините за появата на кърлежи са слаб имунитет, заразени разсад или почва, неправилна грижа.

Друг често срещан вредител е черешовата листна въшка. Изсмуква сок от горски плодове, поради което плодовете растат малки и свежи. Листите презимуват в основата на пъпките и стават активни в началото или средата на лятото. За борба използвайте лекарството "Kemifos" или напръскване с разтвор на меден сулфат.

Също така, черешите могат да се разболеят от монилиоза - гъбична болест е придружена от сиви петна по кората, израстъци по листата и плодовете. На издънките се появяват дълбоки пукнатини. За обработка се използва напръскване с "Нитрафен" или меден сулфат. Важно е редовно да провеждате превантивни мерки и да наблюдавате състоянието на черешовите дървета.

Събиране и съхранение

Бързо растяща устойчива череша Tamaris

Реколтата е в сухо и спокойно време, когато няма дървена влага. Растенията са ниски - градинарите лесно стигат до самия връх без специални инструменти. Зрелостта се определя от външния вид - плодовете едновременно придобиват тъмночервен цвят, стават еластични, кожата е лъскава. Препоръчва се бране с ръкавици - пулпата съдържа киселина, която причинява изгарянето на нежната кожа на ръцете и ноктите.

Ако плодовете седят слабо на клона, тогава, когато се бере един плод, останалите падат на земята. В този случай градинарите предварително разнасят парче плътен полиетилен върху земята. За събиране използвайте чиста градинска кофа, бутилки, друг пластмасов контейнер.

внимание! Градинарите се различават в мненията си. Някои хора смятат, че черешите трябва да се берат заедно със стеблото, за да се увеличи срокът на годност на плодовете. Други твърдят, че отделянето на дръжката се отразява негативно на бъдещата реколта и е важно да се берат черешите с ножици, като се отрязва само половината от стъблото.

Черешите от Tamaris не са подходящи за дългосрочно съхранение на прясно. Зимните препарати се приготвят от реколтата или плодовете се ядат точно така. Също така домакините замразяват плодовете за зимата във фризера - те се измиват, изсушават и семената се изваждат. Замразените череши се добавят към десерти, напитки и сладкиши, смилат се със захар и се сервират с чай.

Отзиви за градинари

Като цяло градинарите са доволни от добива и сортовите качества на черешите Tamaris.

Александра, Санкт Петербург: „Тамарис е любимият ми! Берилото е непретенциозно, вкусът е 5 точки. И какви красиви дървета растат - жива украса за моята градина.По време на отглеждането никога не съм срещал болести, само веднъж се появи паяк акара, но бързо се отървах от него. "

Владимир, Московска област: „Тамарис не е лошо разнообразие. Плододават на третата година, дърветата са малки. Плодовете са средни на вкус, добивът е стабилен. Миналата година събрах 7 кг от дърво. Просто се грижа за черешите - поливам ги, храня ги с тор и пепел и мулчирам. Оформям корона веднъж годишно “.

заключение

Сортът Tamaris се отглежда на юг, в Централната зона, в северозападната част на Русия. Фиданките се засаждат през пролетта или есента, просторно и слънчево място се подготвя предварително. Разстоянието между разсада е не по-малко от 3,5 м. Плодовете са със среден размер, заоблени, тъмночервени или бордо на цвят. Кашата е сладка и кисела, приятна.

Тамарис е рядко болен, издръжлив е и е имунизиран към най-често срещаните болести на ягодовите култури. Височината на възрастно дърво е не повече от 2 м, така че не се изисква стълба или стълба за бране на плодове. Плодовете не са подходящи за дългосрочно съхранение, препоръчва се да ги използвате веднага след прибиране на реколтата.

Добави коментар

градина

Цветя