Листата на череша пожълтяват през юли: какво да се прави и защо се случва

Сезонът на градинарството вече е отворен и скоро летните жители ще берат големи и сочни череши. Плодовете се използват за печене на пайове и конфитюри, приготвяне на десерти или просто замразяване на плодовете във фризера. За да бъде черешовото дърво да бъде продуктивно, градинарите обръщат внимание на грижата за него. Черешата е хигрофилна и се нуждае от постоянно торене. Здравото дърво трябва да има тъмнозелени листа. Ако цветът им се промени, това сигнализира за проблем. Защо черешовите листа пожълтяват през юли и какво да правим с него, ще разгледаме по-нататък.

Причини за пожълтяване на черешовите листа през юни

Има много причини за пожълтяването на черешовите листа през юни: недостиг на микроелементи в почвата, грешки в засаждането и оставяйки, болести и вредители от насекоми. Понякога пожълтяването се появява по една причина, понякога засяга няколко наведнъж. Например черешите нямат достатъчно светлина и хранене и поради това тя се разболя от кокомикоза.

Листата на череша пожълтяват през юли: какво да се прави и защо се случва

Липса на хранителни вещества

Черешата получава храненето си от торове, които се прилагат през целия вегетационен период. Ако не спазвате дозировката или забравите хранене, ще има недостиг на микроелементи. Това води до слаб имунитет, забавяне на развитието, пожълтяване на листата и изсушаване на леторастите.

Признаци за липса на определени вещества:

 • липсата на азот се проявява във факта, че листата растат малки, имат слаб зелен или жълтеникав цвят;
 • фосфорният глад се разпознава лесно по къси и сухи издънки, тесни листа и промяна в цвета им;
 • с недостиг на калий листата придобиват сив нюанс, някои са покрити с жълто-кафяви точки;
 • липсата на калций се придружава от смъртта на младите листа;
 • липсата на бор се проявява под формата на хлороза на младите листа - вените пожълтяват, листата се извиват и стават по-малки;
 • с недостиг на цинк, издънките стават крехки и чупливи, цветът на листните плочи се променя.

заболявания

Първите признаци на заболяване са трудни за идентифициране, обикновено градинарите забелязват проблеми, когато листата вече са пожълтели или са променили формата си. Няма сорт, който да е напълно имунизиран срещу болести, затова се препоръчва редовно да се инспектират черешите за промени.

Листата на череша пожълтяват през юли: какво да се прави и защо се случва

Coccomycosis

Гъбичната болест е широко разпространена в централна Русия, засяга млади и възрастни дървета. Разпространява се бързо, заразява череши в градини и насаждения. Първият признак на кокомикоза са червеникави или кафеникаво-кафяви малки петна по листата. С течение на времето те се сливат и се превръщат в едно голямо място.

Съдържанието на хлорофил в дърветата се намалява наполовина, така че черешите губят способността си да задържат влагата. Поради това листата пожълтяват и отпадат през юли или август. При голо дърво имунитетът отслабва, биологичните процеси се нарушават, то няма да бъде подготвено за зимата.

Moniliosis

Монилиозата (плодно гниене) е често срещана в региони с влажни и хладни извори. Причинителят на болестта - гъбичка - засяга растенията по време на периода на цъфтеж. Той влиза вътре през кората, разпространява се по цялото дърво.

Референтен. Патогенните гъби са устойчиви на замръзване, поради което зимуват в земята и заразяват здрави растения с идването на пролетта.

Градинарите забелязват увяхващи цветя, пожълтяване и изсушаване на зеленина. Плодовете се деформират, стават меки, покрити с малки кремообразни подложки.Преносители на монилиоза са болни съседни растения, вятър, дъждове, насекоми. Заболяването се развива активно при температури до + 20 ° C и влажност на въздуха 95-100%.

краста

Крастата не вреди на дървото, а на реколтата. Гъбата зимува в зеленина, се появява на растението през април - май. Листата са покрити с ярко жълти петна, които с времето потъмняват и се напукват. Разпространението на крастата се улеснява от висока влажност, липса на слънчева светлина, сгъстяване на насажденията. Заболяването е трудно за овладяване, тъй като се появява през периода на цъфтеж, когато черешата не може да бъде напръскана с химикали.

Вредители

Черешите се рушат и проливат листата си поради увреждане от насекоми вредители. Зимуват в растителни остатъци; повечето насекоми живеят в колонии. Някои са способни да унищожат цялата реколта.

Черешова листна въшка

Едно малко насекомо изсмуква сок от растението. Дължината на черната листна въшка е 2 мм, така че е трудно да я забележите в района. Само тъмен цвят помага да се разграничи насекомо. Те търсят вредител по върховете на клоните, той обича младите издънки. Лицата снасят яйца за зимата, ларвите се появяват на череши през пролетта. Издънките на дървото се усукват, листата изсъхват и се деформират.

Особено активни са листните въшки през юни - юли, когато времето е горещо. Възрастните живеят в трева и паднали листа. Вредителите се размножават много бързо, следователно, ако бъдат открити, се препоръчва незабавно да се предприемат мерки за корекция.

Тънък трипс

Листата на череша пожълтяват през юли: какво да се прави и защо се случва

Черешовият пясъчен пясъчник живее от сока на растението. Дължината на насекомото е 4-6 мм, цветът е черен или кафяв. Пилотът се появява в градината в края на май - началото на юни. Уврежда листата, причинявайки растението да отслабва и изсъхва. Плевелите, киселата и лоша почва, неправилната грижа и резките промени във времето допринасят за развитието на вредители.

Черешова молец

Гъсениците и възрастните са опасни за черешите. Ларвите зимуват в пукнатини в кората и с идването на пролетта се появяват навън. Гъсениците проникват в плодните пъпки, ядат млади листа и цветя. Листата, които са останали непокътнати, с течение на времето пожълтяват и изсъхват.

Интересно е:

Как правилно да засадите череши през есента: инструкции за начинаещ градинар

Какви са добри хибриди на череши и сладки череши и какви са техните характеристики

Агротехнически грешки

Листата на череша пожълтяват през юли: какво да се прави и защо се случва

Нарастващите грешки се правят както от опитни градинари, така и от начинаещи. Грижата за черешите се състои в поливане, торене, разхлабване, мулчиране и резитба.

Какви грешки правят летните жители най-често:

 • не премахвайте листа, плевели и други растителни остатъци в близост до насаждения;
 • засаждане на череши в кисела почва;
 • поливане на растения нередовно;
 • използвайте студена чешмяна или изворна вода за напояване;
 • не спазвайте разстоянието между растенията, по-малко от 2 m;
 • позволяват липса или излишък на микроелементи;
 • използвайте само органични или само минерални добавки;
 • подрязвайте стари издънки с мръсни градински инструменти;
 • извършват санитарна резитба по-малко от веднъж годишно;
 • не мулчирайте черешите с дървени стърготини, слама, сено;
 • не разхлабвайте почвата 2 пъти месечно.

Често срещана грешка, която правят много градинари, е неспазването на времето за поливане и торене. Овлажнявайте растението на всеки 15 дни, подхранвайте го 3-4 пъти на сезон. Изобилието от поливане зависи от района на отглеждане.

Как да запазите дърво

Ако причината за пожълтяването на листата се крие в болести или вредители, черешите се третират с химикали. Използвайте лекарства "Gamair", "Captan", "Horus", "Strobi". Те са ефективни срещу повечето гъбички и други патогени и се използват както за лечебни, така и за профилактични цели.

Ако вредители и болести са унищожили цели издънки и листа, засегнатите области се отстраняват и изгарят. Останалите се напръскват с горчичен разтвор: 100 g прах се разтварят в 10 литра хладка вода. Процедурата се провежда сутрин. Разтворът укрепва имунната система на черешите и му помага да се възстанови от болести или увреждане от насекоми.

Ако насекомите са основният проблем, те се отстраняват на ръка, ако е възможно, и тогава те започват да обработват. Този метод е ефективен, ако вредителят е открит по време на периода на цъфтеж: по това време не можете да прибягвате до химикали. Ако няма време за ръчно почистване, се използват специални ремъци. Насекомите се отмиват с вода от маркуч и след това преварена вода се излива върху почвата.

Какво да направите, ако листата паднат

Листата на череша пожълтяват през юли: какво да се прави и защо се случва

В този случай резитбата ще помогне да се спаси дървото. За да направите това, премахнете сухи и голи клони, съберете паднали листа и плевели. Всички са струпани и изгорени далеч от градинската площ. Опитните жители на лятото настояват да не се страхуват от такива драстични мерки: по-добре е да премахнете няколко болни и слаби клони, отколкото да загубите цяла черешова дърва за една година.

Внимание! За да се предпази черешата от падащи листа през следващата година, аммофоска се въвежда преди зимата: прави се жлеб, той се пълни със скорост 30 g за 1 m². Поръсете основата със суха пепел. Такива дейности ще засилят имунитета на растението.

След подрязването растението отслабва, така че се подхранва със сложни торове. Те съдържат азот, калий, фосфор, калций, цинк, мед, желязо, бор. Лекарствата "Magic Leica", "Kemira", "Gumi-Omi" се използват за плодови и ягодоплодни дървета. Преди процедурата почвата се разхлабва и се полива обилно с топла вода.

Предпазни мерки

Невъзможно е да се отглежда богата реколта от череши без превантивни мерки. Те предпазват растението от болести и насекоми, правят растението устойчиво на външни влияния.

Градинарите препоръчват:

 • резитба в сухо време, поливане - в спокойно и облачно време;
 • проверявайте редовно приземяване;
 • Купува сортовеподходящ за определен район на отглеждане;
 • засаждайте череши далеч от ябълкови и крушови дървета;
 • след подрязване обработете раните с градинска смола;
 • добавете вода в корена, заобикаляйки листа, плодове и издънки;
 • изкопайте почвата през есента и отстранете всички остатъци;
 • използвайте дезинфекцирани градински инструменти за работа.

Опитни градински съвети

Листата на череша пожълтяват през юли: какво да се прави и защо се случва

За да бъде лятото плодотворно и плодотворно, опитни градинари препоръчват поръсване на череши с народни средства. Те не изискват финансови инвестиции, лесни са за приготвяне и са полезни за растенията.

Внимание! Преди да продължите с лечението с химикали, се препоръчва да напръскате само един клон и да видите реакцията на растението. Ако няма странични ефекти, се третира цялото дърво.

За да приготвите инфузията, имате нужда от върхове, стъбла и листа от глухарче, коприва, лайка. Суровините се заливат с вряла вода със скорост 1: 1. Настоявайте 2 дни и използвайте за обработка.

заключение

Градинарите препоръчват борбата с пожълтяването на листата с народни, химически и агротехнически средства. Когато се открият заболявания, растенията се отрязват и се третират с разтвор на железен сулфат или Strobi.

Ако насекомите са видими, те се отстраняват на ръка, дървото се напръсква с разтвор на горчица. Пожълтяването се появява и поради липса на микроелементи, грешки в селскостопанската технология, например поради напояване със студена вода, неправилни превръзки.

Добави коментар

градина

Цветя