Най-добрите сортове череши за централна Русия

Невъзможно е да си представим лятната реколта без череши. Бургундските плодове с лъскава кожа се отглеждат за лична консумация и продажба, използват се за обработка и замразяване. Черешовата каша се отличава не само със своята сочност и приятен вкус. Съдържа витамини А и С, полезни киселини. За да получите богата реколта е важно да изберете сорт въз основа на климатичните условия на региона на отглеждане. За централна Русия това е устойчива на замръзване череша със силен имунитет и устойчивост на вредители.

Сортове череши за централна Русия

Има няколко класификации на череши. Време на зреене - рано и късно, на вкус - кисело и сладка... Има самоплодна череша - тази, която не изисква опрашване на насекоми; едроплодни - с едри плодове.

Помислете за описание на най-добрите сортове череши за централна Русия.

Голям

Големите череши се използват за транспортиране, съхранение, консервиране, прясна консумация. Размерът на плодовете зависи не само от характеристиките на сорта, но и от количеството минерални и органични торове. Балансираното хранене на растенията гарантира богата реколта.

Най-добрите сортове череши за централна Русия

Чудо череша

Чудо череша Популярен е хибриден череша и сладка череша. Плодовете са много едри - тежат 8-10 г. Формата е кръгла, сплескана, наситено бордо цвят. Кората е гъста, лъскава. Плодовете имат приятна и много сладка каша. Благодарение на плътната си кора, Чудото череша е транспортируемо. Дърветата са бурни, короната се разпространява, външно прилича повече на череша, отколкото на череша. Сортът е устойчив на болести, суша и замръзване. Той е универсален в употреба - черешите са добри в пресни и преработени форми.

любим

Най-добрите сортове череши за централна Русия
любим

Ранен узрял зимноустойчив сорт. Самоподобността и ранна зрялост се отличават от предимствата - реколтата се прибира 3-4 години след засаждането. Дървото е средно голямо, короната е сплескана, гъстотата е средна. Плодовете са закръглено-сплескани, тежат от 5 до 8 г. Корите с цвят на череша, червени, сочна плът. Вкусът е сладко-кисел, хармоничен. Домашният любимец е непретенциозен в отглеждането, рядко е засегнат от болести.

Self-плодородна

Летните жители са особено любители на самоплодните сортове - няма нужда да се притеснявате за наличието на опрашващи насекоми или специално да засаждате други вишни или черешови дървета наблизо за кръстосано опрашване.

Аморелно розово

Ултра ранният сорт розова череша Amorel се отличава с висока продуктивност и ранна зрялост - плодовете узряват на 3-4 години от момента на засаждане на разсада. Височината на дървото е 2,5-3 м, короната е рядка, разпространена. Плодовете на плодовете са плоско-кръгли, теглото на един е 4-5 g.

Кората е тънка, светло розова. Вкусът е сладко-кисел, малка кост се отделя лесно от пулпата. Сокът е безцветен. Стъблото е здраво прикрепено към плода, раздялата е мокра. Amorel rosea не се руши след узряването, запазва вкуса и сочността си.

Lyubskaya

Най-добрите сортове череши за централна Русия

Къснозреещ зимноустойчив сорт. Дървото е храстовидно и слабо растящо, следователно ще се превърне в декорация на всяка лятна вила. Короната е кръгла и увиснала, листата са средно големи, зелени. Тегло на плода - 4 g, закръглено, с тъпо сърце. Кожата е тъмночервена, плътна и лъскава. Вкусът е кисел, кашата е сочна. Камъкът е малък, кръгъл.

Lyubskaya череша е непретенциозна в отглеждането си, обаче се препоръчва редовно пръскане на дървета с течност Bordeaux, за да се предпази от коккомикоза и монилиоза, а също и за оформяне на растението.Соковете и виното се приготвят от Любская, но рядко се консумира прясно. Дървото дава плод в продължение на 2-3 години, възрастно растение дава до 15 кг през лятото. Черешата е устойчива на замръзване, не е предразположена към смърт на цветни пъпки.

Внимание! Те образуват корона през лятото, есента или пролетта. Летните жители отрязват издънките, които затъмняват горната част на дървото. В противен случай дървото ще боли, добивът и вкусът на плодовете ще намалеят. Извитите градински ножици се използват за оформяне.

Най-сладкото

Сладката череша е мечтата на всеки летен жител. Много вкусен и сочната ягодова каша ще бъде отлично допълнение към сладолед или сорбет, домакините пекат черешови пайове и торти.

Най-добрите сортове череши за централна Русия

Памет на Сахаров

Средно късен универсален сорт. Дървото е средно голямо, короната е пирамидална, гъста. Плодовете са овални, с тегло 3 g, кора със средна дебелина, тъмночервена. Пулпът е нежен и сочен, сладък с богат аромат. Стъблото е тънко, раздялата е полусуха. Сортът Памят Сахарова е зимоустойчив, слабо засегнат от кокомикоза и е универсален в приложението. Също така, предимствата на черешите включват добра транспортируемост, частично самоплодородие и ранна зрялост.

В памет на Йеникеев

Рано узрелият сорт е устойчив на суша и устойчив на замръзване, дърветата започват да дават плодове на четвъртата година след засаждането. Листата са големи, тъмнозелени, короната със средна плътност. Плодовете са едномерни, теглото на един е 4-5 г, цветът е тъмночервен или бордо. Пулпът е сочен и нежен, вкусът е сладък с лека приятна киселост. Плодовете узряват заедно, не се рушат и не се напукват. Те се отличават с преносими качества, използвани в готвенето. Вишневите цветчета са устойчиви на пролетни студове, дървото толерира суша и топлина.

Късен

Късната реколта узрява в края на юли - началото на август. Черешите се отглеждат за продажба или преработка, късните сортове понасят добре транспортирането на дълги разстояния, не се напукват по пътя, запазват вкуса и представянето си.

младежта

Най-добрите сортове череши за централна Русия
младежта

Молодежная принадлежи към средно късните сортове, но в повечето региони на централна Русия добива едва през август. Предимствата на сорта са самоплодородие, гъвкавост, малък размер на дървото. Младостта ще се впише дори в компактен градински парцел, тъй като заема малко място.

Разпространяваща се корона, средна плътност. Плодовете са ширококръгли, с тегло 4-5 г, наситен цвят бордо, тънко стъбло. Вкусът е сладко-кисел и сочен, кашата е нежна и гъста. Камъкът е кръгъл, среден по размер, лесно се отделя от пулпата. Ароматното сладко се приготвя от горски плодове или се замразява във фризера за зимата.

Lotova

Дърветата са бурни с разперена и гъста корона. С възрастта тя става увиснала. Сортът не се влияе от плодно гниене, устойчив е на кокомикоза, понася сушата и е самоплоден. Тегло на зрънце - 4-5 г, с форма на варел. Кората е бардови, с черен нюанс. Корите са твърди, лъскави. Стъблото е дълго, плътта е тъмночервена, приятна. Вкусът е сладко-кисел, хармоничен. Камъкът е продълговат, голям.

Внимание! За да стимулират растежа, летните жители използват минерални и органични торове. В почвата се добавят суперфосфат, амониев нитрат, карбамид, инфузия на мюлеин, нитрофоска и оборски тор. Прекарвайте 2-3 на сезон храненеслед поливане на дървото обилно с вода със стайна температура. След като почвата се разхлаби и натори.

рано

Ранните череши узряват през юни. Плодовете се събират и се консумират пресни, както и замразени или сушени за зимата. По отношение на вкуса, ранните узрели череши не са по-ниски от късните сортове, кашата е приятна на вкус, ароматна.

Най-добрите сортове череши за централна Русия

Афродита

Черешата от Афродита се прибира до 10-15 юни. Дървото е със среден ръст, короната е кръгла. Плодовете са тъмночервени, кожата е гъста, лъскава. Формата на плодовете е плоско-кръгла, плътта е бордо, гъста. Теглото на един плод е около 6 г. Вкусът е ароматен, сладък с лека киселинност. Афродитата е устойчива на суша и замръзване, подходяща за преработка и прясна консумация. Дегустационна оценка - 4,8 точки.

пурпурен

Най-добрите сортове череши за централна Русия

Частично само плодородният сорт череша Bagryanaya е универсален в приложението. Дървото е компактно, високо 2 м, короната е сгъстена, кръгла. Тегло на Бери - около 4 г, кръгла форма, червено-бордо цвят. Вкусът е сладко-кисел, освежаващ, кашата е твърда и сочна. Малката кост се отделя лесно от пулпата. През сезона до 6 кг от реколтата се събира от дървото. Съберете Пурпурния през двадесетия юни.

Най-добрите нискорастящи сортове череши за централна Русия

Нискорастящите (джуджета) дървета навън наподобяват храсти - ниските растения с компактна корона ще украсят градинската зона. Лятните жители засаждат нискорастящи сортове не само за прибиране на реколтата, но и за декоративни цели - за озеленяване на градина или създаване на жив плет.

Най-добрите сортове череши за централна Русия

антрацит

Средно късен сорт череша Антрацит е непретенциозен в грижите. Дървото е храстовидно, короната се разпространява. Теглото на една череша е 4 g, формата е с кръгло сърце. Кожата е оцветена бардо. Каша със средна плътност, тъмночервен цвят. Вкусът на горски плодове е сладко-кисел, приятен. Използвайте Антрацит за зимно прибиране и замразяване. Също така от предимствата се отличава частичното самоплодородие и устойчивостта на замръзване. Реколта на 16-23 юли. Ако се спазват правилата за съхранение, качеството на съхранение на Anthracite е 45 дни.

Mtsenskaya

Най-добрите сортове череши за централна Русия

Техническо разнообразие от средно късно узряване. Дървото е недоразвито с овално-кръгла разстилаща се корона. Мценск бързорастящ - летните жители прибират реколтата 3-4 години след това приземяване... Листата са тъпи, тъмнозелени, със среден размер. Плодовете са кръгли и едномерни, цветът е червен. Тегло на зрънце - 3-4 г, сладко-кисел вкус. Сортът е устойчив на вирусни заболявания, толерира дълго отсъствие на поливане и горещо време. Плодовете привличат градинари с апетитен пролетен вид.

октава

Средно ранен зимноустойчив сорт за отглеждане в централна Русия. Октав се цени за имунитета си към кокомикоза и монилиоза, частично самоплодородие, висок и стабилен добив. Короната е компактна, но плътна, затова дърветата се засаждат за декоративни цели. Плодовете са плоско-кръгли, с тегло 4-5 г, кожата е бордо, лъскава. Отделянето от стъблото е сухо, малкият костил се отделя лесно от пулпата. Черешката има сладък и нежен вкус, с лека киселинност и приятен тръпчив послевкус.

Внимание! Зрелостта на черешите се определя от външния вид на плодовете: те стават еластични, придобиват цвят, характерен за сорта. За съхранение и транспортиране се препоръчва бране на плодове 5-7 дни преди пълното узряване. Черешата ще узрее сама.

заключение

От самоплодните сортове се отличават розови череши Amorel и Любская - те се отличават със своята непретенциозност в грижине изискват специални агротехнически знания и умения. От сладките - Памет на Сахаров и Памет на Еникеев. Тяхната приятна и ароматна каша ще се хареса както на възрастни, така и на деца. Популярни са и джуджевите сортове - Anthracitovaya, Oktava, Mtsenskaya. Малките храстовидни дървета заемат малко място на сайта и го украсяват с външния си вид.

Добави коментар

градина

Цветя