Какво трябва да включва грижите за черешите през есента: ръководство от опитни градинари

Черешата е изключително издръжлива култура, устойчива на ниски температури и други неблагоприятни условия. Въпреки това, правилната грижа за растението преди идващите студове е ключът към добрата реколта в бъдеще.

Как да се грижим за черешите през есента, как да третираме вредители и как да изолираме дърво - ще разкажем в статията.

Характеристики на грижата за черешите през есента

През есента растежът на младите издънки спира при череша. Но именно в този период на сънливост на растежа се раждат бъдещите цветни пъпки и се случва удължаване на багажника. За да бъде пролетният цъфтеж успешен, енергийното снабдяване на растението се попълва предварително с помощта на торове.

През есента вредителите се активират преди зимен сън. Те успешно се фиксират върху ствола на дърво, зимуват там и се събуждат при температури над + 15 ° C. Освен това те могат да снасят яйца в дървото, от които в бъдеще ще се развие потомство. Ефективните начини за борба с вредителите са щателна проверка на багажника и третирането му с фунгициди и инсектициди.

С наближаването на студеното време черешата трябва да изолира корените - в противен случай те могат да бъдат повредени от силни студове.

Какво трябва да включва грижите за черешите през есента: ръководство от опитни градинари

Как правилно да се грижим за черешите през есента

Невъзможно е да получите качествена реколта без грижи за дърветата. По-голямата част от работата се извършва през есента.

Изкопаване на почвата наоколо

Натрупването на кръга на багажника влияе негативно на черешата. За да избегнат това, през лятото мулчират земята около дървото, а през есента го изкопават.

Важно! Не копайте по-дълбоко от 15 см, за да не повредите корените на дървото.

Поливането

След изкопаване и разхлабване на почвата около дървото, почвата се полива. Най-малко 2 кофи вода се наливат под всяко растение с температура, по-висока от температурата на въздуха навън в момента на поливане.

Площта на кръга около багажника е ограничена от изкоп, така че водата да не се разлее. Така влагата достига до корените на растението, което е особено важно през зимата, защото влажната земя замръзва по-бавно.

Горна превръзка

Оплождане поддържа растението в почвата през есента... Азотът не се добавя към тор от череши, тъй като той стартира процеса на растеж и намалява способността на растението да издържа на студени температури.

Градинарите използват компост (за млади дървета до 7 години - 2 кг на 1 м² от кръга на ствола, за по-стари дървета - 3 кг). Най-добрата комбинация е фосфор + калий. Неплодородни дървета - 2 супени лъжици. л. суперфосфат и 1 супена лъжица. л. калиев хлорид, плододаване - 3 супени лъжици. л. суперфосфат и 1,5 с.л. л. калиев хлорид.

резитбата

Какво трябва да включва грижите за черешите през есента: ръководство от опитни градинари

Резитбата увеличава добивите и намалява риска от заболяване. Подрязването се извършва по два начина: чрез метода на изтъняване - клоните на дървото се отрязват в основата или по метода на скъсяване - не всички от клоните се отрязват.

Подрязва се преди настъпването на слана. Датите зависят от конкретния регион: от септември до ноември... Местата на разфасовки се обработват с градински лак.

Важно! Ако раните, които са се появили на багажника по време на санирането, нямат време да заздравеят преди зимата, съществува риск дървото да се разболее.

Няколко клона от растение не се отстраняват с една процедура. Той е стресиращ за растението и допринася за болести.

замазване

За да се предотврати евентуално измръзване на черешовия ствол, ако дойдат внезапни студове, стъблата на младите череши се увиват в мехурче, смърчови клонки или вестници. Основите на дърветата са обвити с пластмасова мрежа, която предпазва от гризачи.

Зрелите дървета се белят. Той предпазва черешовите стволове от отрицателните ефекти на слънчевата светлина и замръзване, отблъсква насекомите и дребните гризачи.

Събиране на боклук

През есента, преди и след подрязването, боклукът се отстранява от кръга на багажника. Сухите клони и падналите листа изгниват и влияят негативно на качеството на почвата. Важно е да се отървете от тях навреме, така че вредители и патогени да не могат да презимуват в тях.

Защита срещу болести и вредители

Важни действия при обработката на дървесина от вредители и болести:

 • обработка на череши с урея;
 • да се отървете от падналите листа около дървото;
 • лечение на рани и пукнатини в багажника;
 • нанасяне на градински лак върху сайтове за подрязване;
 • подрязване на сухи, болни и счупени клони;
 • пръскане на дървото с лекарства срещу градински вредители, например меден сулфат или циперметрин, който има широк спектър на действие (циперметринът е част от лекарствата Tsifox, Mustang, Arriro, Inta-Vir).

Как да подготвим дърво за зимата

Какво трябва да включва грижите за черешите през есента: ръководство от опитни градинари

За да не измръзват пъпките по черешата, а корените и стволът не страдат от температурни колебания, дървото се подготвя за зимния период, както следва:

 1. Клоните са наведени надолу. Старите и сухите се отстраняват.
 2. Покрийте пресованите клони със слама или върхове.
 3. Покрийте почвата под дървото с дебел слой сняг, ако вече е изпаднал. Понякога те загребват снега, създавайки снежна скала.
 4. Покрийте цевта с капак за мехурче или увийте с хартия.

Характеристики за грижа

Грижата се различава в зависимост от възрастта на черешата, района на нейното отглеждане, избрания вид плодово дърво.

Според възрастта

Черешите до 3 години не се нуждаят от торене с минерали, тъй като все още не дават плод. Старите череши се подхранват всяка година, тъй като харчат много енергия за плододаване и харчат всички запаси през летния сезон.

Подрязването на младите дървета през есента се извършва изключително внимателно. Те все още са слаби, голяма прическа ще отслаби и унищожи разсада.

В зависимост от региона

Подходящи региони за растежа и плододаването на черешите са Украйна, Беларус, южните и централни райони на Русия. Отглеждането на Урал, Сибир и Далечния Изток включва избор на адаптирани сортове и спецификата на грижите:

 • в студен климат е важен начинът на подслон на черешите, тъй като не само стволът на растенията замръзва, но и пъпките;
 • храстови череши изискват огънатите клони да бъдат напълно скрити от сняг;
 • за стандартните сортове те изолират багажника, предпазват от гризачи и други вредители;
 • в Сибир е за предпочитане да се засаждат череши от костилка, в противен случай няма да вкорени;
 • в средната лента черешите страдат от монилиоза, редовното третиране преди цъфтежа с фунгицидите "Horus" или "Skor" е задължителен етап на грижа.

В зависимост от вида

Видовете черешови дървета също са важни, когато определяте как да се грижите:

 1. Степната череша е устойчива на ниски температури. През зимата е достатъчно да огънете клоните и да ги покриете със сняг. Такава череша е самоплодородна, затова до нея са засадени още няколко череши. Силна коренова система, която се използва за по-нататъшно размножаване.
 2. Родината на пясъчната череша е Северна Америка. Черешата не е взискателна към климатичните условия, обича светли места и пропусклива почва. Устойчив на замръзване и суша.
 3. Червената череша за първи път се появи в Корея. Обича светли места. Силните студове вредят на младите издънки, следователно, той изисква внимателна изолация и подслон.
 4. Сивата череша е устойчива на суша, но страда тежко от замръзване. Такава череша расте бавно. Обича ярки слънчеви зони и добре дренирана почва.

Опитни градински съвети

Какво трябва да включва грижите за черешите през есента: ръководство от опитни градинари

Опитните градинари за отглеждането на плодоносно растение препоръчват:

 1. Не купувайте дървета от ръцете си и не пестете от закупуване на разсад.Дървото живее дълго време и ще дава плодове повече от една година. По-добре е, ако първоначално е здраво растение.
 2. Засадете дървото си близо до огради, за да предпазите от вятъра.
 3. Изберете площ за засаждане с малко влага в почвата. Избягвайте замръзване.
 4. Провеждайте основната работа в градината 1-1,5 месеца преди първата слана.
 5. За есенно засаждане шлайфайте младия екземпляр със пръст до височина 30-35 cm.
 6. Преди засаждането поставете черешовата коренова система в разтвор от хумус и глина, за да подобрите оцеляването.
 7. Не използвайте пресен тор като тор, тъй като той изгаря корените на растението.

Интересно е:

Защо градинарите толкова обичат да отглеждат черешови картофи?

Стъпка по стъпка ръководство за ферментиращи листа от касис за чай.

Селекция от най-добрите сортове от най-вкусните зимно-издръжливи круши за Сибир.

заключение

Следването на правилата за грижа за черешите ще ви позволи да отглеждате здраво дърво с ярки сочни плодове. Горната превръзка, подрязването, поливането и изолацията, извършени навреме, ще увеличат добива на дървото, ще предотвратят появата на вредители и болести.

Добави коментар

градина

Цветя