Най-продуктивни и вкусни сортове череши

Когато избират сортове за следващото засаждане, градинарите обръщат внимание на изискванията за грижа, устойчивостта на растенията към болести, продаваемостта и вкуса на плодовете. Важно е да се определи предварително с каква цел се отглежда културата. За продажба се препоръчва да се засаждат късоплодни сортове, за прясна консумация - ранно узряване и непретенциозни в грижите. Нека разгледаме най-добрите сортове череши, техните характеристики, показатели за добив и правила за отглеждане.

Видове и сортове череши

Сортовете се класифицират според периода на зреене - ранен, среден сезон и късен. Разграничават също нискоразмерните и плачещите сортове - в зависимост от формата и размера на короната. Изборът на правилния сорт влияе на добива, вкуса и размера на плодовете. Когато купувате разсад, се препоръчва да проучите характеристиките и характеристиките на сорта, предварително да подготвите градинската почва и мястото за засаждане.

Най-продуктивни и вкусни сортове череши

Устойчив на замръзване

Устойчивите на замръзване сортове череши могат да издържат на температури до -30 ° C. Такива сортове се отглеждат в региони с нестабилен климат и студено време - в Урал, Сибир и Далекоизточния регион.

Bystrinka

Черешката Бистринка издържа слани до -45 ° С. Частично самоплодоносен, непретенциозен в отглеждането. Височината на дървото е до 2,5 м, короната е полуразпространена. Заоблени плодове, тегло - 3,6 g, балансиран сладко-кисел вкус. Реколтата се използва за приготвяне на сладко, компоти, тинктури, конфитюри.

Radonezh

Раноплодният средно късен сорт Радонеж започва да дава плодове на четвъртата година след засаждането. Плодовете на плодовете се отличават с атрактивни търговски качества - кръгли, с бордо гланцирана кора. Тегло - около 4 g, твърда плът, сладко-кисел вкус. Дегустационна оценка - 4,2 точки. Черешката Радонеж е устойчива на насекоми вредители, рядко страда от кокомикоза и брашнеста мана. Има имунитет на суша.

Свердловск

Сортоустойчивият сорт е непретенциозен в отглеждането, подходящ за Урал и Сибир. Тегло на плода - около 3 g, заоблена форма. Кората е бордо, лъскава. Добивът от дърво е около 10 кг на лято. Вкусът е сладко-кисел, приятен. Черешката Sverdlovchanka е универсална в приложение.

Self-плодородна

Самоплодната череша не се нуждае от кръстосано опрашване и опрашване на насекомите. Дървото дава плодове всяка година, се отличава с добива си. Самородните сортове са особено популярни сред градинарите любители.

Най-продуктивни и вкусни сортове череши

Apukhtinskaya

Черешката Апухтинская дава плод на втората година след засаждането. Височината на дървото е от 3 до 7 м, короната е овална. Плодовете са тъмночервени, с кръгло сърцевидни форми, тегло - до 4 г. Овалният костил се отделя лесно от сладко-тръпната каша. Apukhtinskaya узрява в края на лятото, добивът е около 12 кг на дърво. Сортът е непретенциозен в грижите, но се препоръчва да се обърне внимание на защитата от болести - редовно да се пръска растенията с препарата "HOM".

Lebedyanskaya

Дървото е бързорастящо, средно голямо. Плодовете са със сърдечно-кръгла форма, тегло - около 5 г. Цветът е тъмночервен, привлекателен, с лъскав блясък. Пулпът е нежен и сочен, средна плътност. Лебедянската череша е добра в прясна, замразена, изсушена форма. Растението се засажда в южните райони с плодородни земи - черешата се нуждае от храна, слънце и топлина. Средна устойчивост на замръзване.

Khutoryanka

Самороден сорт в средния сезон.Тегло на плодовете - около 3,4 g, заоблена овална форма, цвят на бардо. Пулпът е хомогенен, сокът е тъмен. Вкусът е сладък, с приятна стипчивост. Земеделският производител започва да дава плодове 3-4 години след засаждането. Производителността - от 10 до 17 кг на дърво - зависи от района на отглеждане. Плодовете са транспортируеми и се различават по търговските си качества.

Зашеметен (джудже)

Вишневите джуджета красят всяка зона - изглеждат оригинални и заемат малко място. Лятните жители засаждат нискорастящи череши като жив плет, вместо бетонни и тухлени огради.

Най-продуктивни и вкусни сортове череши

Ashinskaya

Височината на дървото е 2,5 м, листата са със средна дължина, короната е конична. Плодовете са кръгло-овални, тегло от един - до 4 г. Кожата е лъскава, цветът - бардо. Пулпът е червен, сочен, вкусът е сладък и кисел. Малката кост се отделя лесно от пулпата. Ashinskaya череша цъфти след 20 май, реколтата се прибира в края на юли или началото на август. Черешата е устойчива на кокомикоза и суша, непретенциозни грижи.

изобилен

Компактен храст, височина - 2,5 м, овална корона. Късен сорт - цъфти в края на май, дава плод през второто десетилетие на август. Теглото на тъмночервените плодове е 2 g, формата е кръгло-овална. Пулпът е нежен и сочен, вкусът е сладко-кисел. Черешите не се напукват, те използват реколтата за обработка и продажба. Черешката изобилна е ценена заради търговските си качества и продължителен период на плододаване - те се берат на 2-3 етапа.

Интересно! Градинарите от средната лента садили череши от антрацит на сайта. Растението е непретенциозно в грижите, плодовете са сладки, универсални в употреба. Вкусът е оценен на 4,9 точки от 5.

Zagoryevskaya

Компактните дървета са непретенциозни за поддържане. Короната се разпространява, широка. Теглото на зрънцето е около 4 g, външно Zagorievskaya изглежда като сладка череша. Вкусът е сладко-кисел, десертен. Сокът е гъст, бордо. Костта лесно се отделя от пулпата. Добивът е около 14 кг на растение. В процеса на прибиране на реколтата плодовете не се рушат, сортът е устойчив на суша. Сортът е засаден в Москва и района на Москва.

октава

Короната е кръгла, компактна, височина на дърветата - 2-3 м. Плодовете са тъмна череша, средно тегло - 3,9 г. Цветът е бордо-черен, лъскав. Кората е гъста, така че реколтата е запазена и транспортируема. Камъкът е кръгъл, малък, лесно се отделя. Цветните пъпки са устойчиви на замръзване, така че черешата Октава се отглежда в средната лента.

плач

Плачещите череши се засаждат на просторни места - увиснала, разпръскваща се корона изисква много свободно пространство. Такива дървета са непретенциозни в грижите - няма нужда да губите време за резитба и плесен.

Shubinka

Дървото е енергично, короната е със средна плътност. Плодовете са кръгло-плоски, тегло - 2,5 г. Стъблото е дълго, кожата е бордо, тънка. Пулпата е средно гъста, бордо, рохкава. Вкусът е кисел, костилката е малка. Предимствата на черешите Shubinka включват устойчивост на замръзване, недостатъците са кисел вкус, среден имунитет към болести.

Надежда

Височината на дървото е до 6 м, короната е широкопирамидална, увиснала. Бързо растящи издънки, дълги междувъзлия. Плодовете са кръгло-овални, тегло - до 6 г. Кашата и сокът са тъмночервени. Вкусът е сладък с приятна киселост и богат черешов аромат. Няма стипчивост или огорчение. Черешката Надежда узрява в края на юни или началото на юли, дава плодове 4-5 години след засаждането. Производителност - от 9 до 15 кг плодове годишно. От описанието на сорта череша Надежда следва, че зимната издръжливост и устойчивост на засушаване са средни.

Най-продуктивни

Най-продуктивни и вкусни сортове череши

Добивните сортове череши се засаждат от летни жители и фермери. Част от плодовете се използват пресни, други се изпращат за преработка - компоти и конфитюр се приготвят, добавят се към печива или се консервират цели с други плодове и плодове. Ако плодовете имат гъста кора, тогава те се отглеждат за продажба - съхраняват се в кутии и се транспортират на дълги разстояния.

Памет на Вавилов

Дървото е бързорастящо, издънките са извити, листата са тъмнозелени. Плодовете са едномерни, тегло 3-4 г, във формата на сърце. Кората е бордова, костилката е кремообразна. Сортът е самоплоден, препоръчва се да се засаждат други сортове череши наблизо.Периодът на зреене е края на юли, добивът - 16-22 кг на храст на сезон. Дървото дава плод на четвъртата година след засаждането.

родителски

При спазване на агротехническите правила, Родителят дава от 20 до 25 кг реколта годишно. Плодовете са плоско-кръгли, тегло - 3 g, цвят бордо. Десертна каша, сладко-кисела, гъст сок, тъмночервена. Родителят дава плод в продължение на 2-3 години. Черешите на родителите се засаждат главно в централна Русия. На север пъпките ще замръзнат, което ще се отрази негативно на намаляването на добива.

Ксения

Частично самоплодоносен. Плодовете са едри, тегло - от 7 до 10 г, кръгла форма. Плодовете са бордо, лъскави. Плододаването става в средата на юни - реколтата се прибира на два етапа. Вишневият вкус на Ксения е сладко-кисел, хармоничен, богат черешов аромат. Производителност - до 25 кг на дърво. Предимствата включват устойчивост на замръзване - Ksenia може да издържа на температури до -25 ° C.

Уралска сладка череша

Компактните дървета поемат малка мечта върху парцела, дават плодове на глинести и песъчливи глинести почви. Уралската сладка череша влиза в плододаване на третата година след засаждането. Тегло на зрънце - 5 г, широка кръгла форма, мека консистенция. Вкусът е сладък с киселост, хармоничен. Отделянето от подножието е лесно, костта е малка. Сортът е частично самоплоден, със средна устойчивост на суша.

Интересно! За дългосрочно съхранение черешите се берат 10 дни преди да са напълно узрели. Плодовете на плодовете не се мият, слагат се в дървени кутии и се оставят на сухо, тъмно място.

рано

Най-продуктивни и вкусни сортове череши

Ранните зрели череши се отглеждат в региони с къси и хладни лета. Реколтата се прибира през юли, плодовете не отстъпват по вкус и продаваемост на средните и късните сортове.

сок

Самородовият сорт Живица започва да дава плодове 4-5 години след засаждането. Първата реколта се прибира в края на юни. Плодовете са тъмночервени, тегло - 3,8 г. Живица е херцог - хибриден череша и сладка череша, следователно, плодът има сладък и сочен вкус. Костта се отделя лесно.

венец

Черешовата гирлянда узрява в края на юни. Тегло на плодовете - до 6 g, с форма на сърце - кръгла форма. Пулпът е яркочервен, вкусът е сладко-кисел. Ниско растящо дърво, високи 3 м, прави издънки. Устойчивостта към кокомикоза е средна, имунитетът към болести е силен. Черешите се използват за приготвяне на десерти и сладкиши, напитки и конфитюри. Добивът на сорта е около 25 кг на растение.

бутилка

Височината на дървото е от 2,5 до 3 м, короната е сферична. Плодовете на плодовете са кръгли или плоско-кръгли, тегло - до 3 г. Цвят червено-розов, оригинален. Кората е гъста, леко горчива. Пулпът е много сочен, розов, набразден. Камъкът е малък, лесно се отделя от пулпата. Вкусът е класическа череша, приятен и освежаващ. Сортът е самоплоден, средна устойчивост на замръзване, реколтата се прибира в края на юни или началото на юли.

Късен

Късно зреещите череши узряват през август. Плодовете са едри и сочни, кашата е сладка и кисела, хармонична. Късните сортове се нуждаят от специални оставяйки- летни жители редовно наторява почвата суперфосфат и оборски тор, дърветата се напръскват с разтвор на течност Бордо, за да ги предпазят от вредители.

Най-продуктивни и вкусни сортове череши

Putinka

Височината на дървото е до 3 м, короната е гъста, увиснала. Тегло на плодовете - 5-7 г, широкообла форма, лъскава, бордо кора. Пулпът е сочен, тъмночервен, вкусът е сладък и кисел. Дегустационна оценка - 4,6 точки от 5. Путинка се засажда в средата на април, разсадът е чувствителен, нуждаят се от хранителна почва. Средна устойчивост на замръзване, сортът е устойчив на кокомикоза.

Vianok

Бързо растящ сорт средно късно зреене. Зимоустойчив, непретенциозен грижи. Плодовете са кръгли, тегло - 3-4 г, бордо-червен цвят. Кашата е със средна плътност, сочна. Вкусът е сладко-кисел, балансиран. Реколтата се използва прясна, замразена и сушена. Плодовете не се рушат по време на реколтата и не се напукват.

Зимен нар

Самородна плодородна къснозрееща сорт е идеална за отглеждане в Сибир. Устойчив на болести, цъфти през май, прибиран през август. Джудже дърво, височина - до 2 m.Тегло на плода - около 4 г, бордо-червен цвят. Производителност - до 10 кг на дърво на сезон. В приложението зимният гранат е универсален.

Най-добрите сортове череши за района на Нижни Новгород

Най-продуктивни и вкусни сортове череши

За засаждане в района на Нижни Новгород градинарите избират устойчиви на замръзване сортове за засаждане, така че черешата да не страда от валежи, ветрове и резки температурни промени... Един от тези сортове е черешката Zvezdochka. Той може да издържи на температури до -38 ° C и е лесен за отглеждане. Кореновата система е развита и мощна - дървото независимо осигурява себе си влага. Зъбното колело е устойчиво на болести и насекоми. Плодовете са кръгли, червено на цвят, тегло - 4-5 г. Месото е нежно и ароматно, вкусът е сладък с киселост. Звездочка цъфти през май, реколтата се бере през юни-юли.

Друг сорт за засаждане в района на Нижни Новгород е паметта на Йеникеев. Период на зреене - края на юни, добив - от 8 до 15 кг на растение. Височина на растението - 3 м, плодовете са едри, във формата на сърце. Кашата е сладка, сочна. Вкусовите качества се оценяват на 4,8 точки от 5. Целта е универсална, вкусни конфитюри и консерви се получават от череши, плодовете се замразяват за зимата и компотите се варят.

Внимание! Градинарите препоръчват да обърнете внимание на сорта Rasplet. Черешите издържат на суша и студ, рядко се разболяват. Височината на дървото е около 2,5 м, продължителността на живота на дървото е около 15 години. Плодовете са борови, тегло около - 4 g. силно самоплоднине изисква опрашване на съседи или насекоми. Плодовете узряват до края на юли.

заключение

Най-продуктивните сортове череши са Родителска, спомен за Вавилов, Уралска сладка череша; най-устойчиви на замръзване са Бистринка, Радонеж, Свердловчанка. Сортовете джудже се открояват сред всички - Ashinskaya, Izobilnaya, Oktava. Височината на храстите е не повече от 3 м, те изглеждат оригинални и украсяват сайта. Препоръчва се да се прочетат отзиви на други градинари преди засаждането, да се проучи информацията на опаковката. При избора е важно да знаете периода на зреене на черешата. Ранните плодове се берат в края на юни, а късните - през август.

Добави коментар

градина

Цветя