Високодобивен ранен узрял сорт череша "Малишка"

Сортът череши Малишка е отгледан от саратовските животновъди, откъдето идва и второто име - Саратовско бебе. Черешката получи името си поради малкия си размер. Берилото стана популярно сред градинарите в централната част на Русия, както и в по-топлите южни райони. Какви са предимствата и недостатъците на сорта и какви са характеристиките на черешите Malyshka, научете от статията.

Описание и характеристики на сортовете череши Malyshka

Преди качване на борда Препоръчва се да разберете за нов сорт череши неговите характеристики - показатели за добив, вкус и търговски качества, период на зреене. Всички източници на информация са полезни - отзиви на други градинари, продавачи на разсад, интернет форуми.

Помислете подробно описание на черешите Malyshka.

Описание на храста и плодовете

Високодобивен ранно узрял сорт череша Malyshka

Бебето принадлежи към сортовете храсти-джуджета - растението достига височина не повече от 2,5 m. Короната е със средна плътност, сферична, лесно се оформя. Издънките са силни и мощни, кафяви на цвят, плътна кора. Листата са заострени, дебели, тъмнозелени. Поради ниските храсти Бебето е подходящо за засаждане в компактни градински парцели - за разлика от високите и гъсти растения, не заема много място. Малкият размер на дървото улеснява грижата и реколтата.

Цветът на плода е наситено червен, корите са лъскави, лъскави. Берито тежи около 6 г, месото е твърдо и сочно. Вкусът е освежаващ, сладък и кисел. Камъкът е голям, лесно се отделя от пулпата. Поради гъстата кожа плодовете са подходящи за транспортиране на дълги разстояния и се поддържат добре. Черешите се използват пресни или за приготвяне на сладко, компот, сок.

Интересно! За да се запасят със здравословни и вкусни плодове за зимата, домакините замразяват част от реколтата. Черешите се измиват под хладна вода, семената се отделят от пулпата, плодовете се сушат и се поставят в херметически торбичка за замразяване или пластмасов съд. Сложете във фризера и извадете според нуждите.

Устойчивост на замръзване и засушаване

Черешката Малишка се засажда в районите Саратов, Свердловск, Оренбург, Самара, Воронеж. Сортът може да издържи на температури до -20 ° C, което го отличава от повечето южни плодове. Ако има къси студове, бебето няма да бъде наранено.

Сухоустойчивостта е средна, през първите години черешата е чувствителна към липса на поливане. Ако вали често през лятото, плодовете ще станат по-големи и по-сочни. Важно е да не пропуснете първото поливане на черешата - тя се извършва след цъфтежа и веднага се прилага горна превръзка.

Сортова устойчивост срещу болести и вредители

Бебето е устойчиво на често срещано заболяване на овощните култури - кокомикоза. Устойчивостта на монилиоза, антракноза и ръжда е средна. При спазване на селскостопански практики вредителите от насекоми не притесняват храстите. Ако не спазвате правилата за грижа, тогава Бебето е засегнато от листни въшки, триофил, джудже.

Интересно е:

Най-сладките сортове череши за централна Русия

Защо хибридите с череши и сладки череши са добри и какви са техните характеристики

Опрашители сортове

Сортът Malyshka е самоплоден, поради което при засаждането е важно да се обърне внимание на наличието на опрашващи сортове. За да може едно цвете да се превърне в плод, цветен прашец от друга череша или сладка череша трябва да влезе в плодника си. Подходящи опрашители за бебета - сортове Встреча, Ночка, Тургеневка, Играчки.

Насекоми като пчели и оси също могат да бъдат опрашители. Въпреки това, в студено или влажно време, те не летят, така че е по-добре да го играете безопасно и да засадите няколко други сорта наблизо.

Период на цъфтеж и зреене, добив

Високодобивен ранно узрял сорт череша Malyshka

Черешите дават първата си реколта на третата или четвъртата година след засаждането. Сортът е рано узрял, градинарите берат плодове в средата или края на юни, в зависимост от района на отглеждане и климатичните условия. Един храст дава до 15 кг сочни плодове през лятото.

Предимства и недостатъци

Предимствата включват ранно узряване, устойчивост на замръзване, непретенциозност при засаждане и отглеждане. Бебето е подходящо за тези, които никога досега не са срещали засаждане на горски плодове на сайта. Градинарите го оценяват заради сочната и вкусна каша, която се използва за различни кулинарни цели. Бебето се характеризира с транспортируемост и запазване на качеството, стабилна доходност. Храстите рядко се разболяват, заемат малко място.

Недостатъците на сорта са самоплодието. За да получите добра реколта, наблизо се засаждат други сортове. Също така, след като узреят плодовете, се препоръчва незабавно да ги извадите от клона - в противен случай те ще се разпаднат и ще загубят вкуса и продаваемостта си.

Засаждане на разсад

За засаждане изберете зона с лека дишаща почва. Подходящо е място, защитено от вятър и подземни води, например хълмист район. Ямите се приготвят през есента, преди студове - те почистват земята от отломки и растителни остатъци, изкопават и третират с разтвор от течност Бордо. Препоръчва се да се прилагат торове - смес от компост и суперфосфат. Те ще направят почвата по-питателна и подходяща за младо растение.

Инструкции за засаждане на сорт разсад Malyshka

Черешите се засаждат в началото на пролетта, когато снегът се стопи. Разсадът се купува предварително - корените им трябва да са здрави, без петна и признаци на гниене. Клоните са силни и устойчиви, без сухи участъци. Препоръчителната възраст на разсада е 2 години, дължината на корените е поне 30 cm.

Алгоритъмът за кацане е както следва:Високодобивен ранно узрял сорт череша Malyshka

 1. 14 дни преди засаждането изкопайте дупка с диаметър 60-70 см, дълбочина 0,5 м. На дъното оформете малка могила и залепете силно колче в земята.
 2. Поставете разсад в центъра на могилата, разпределете корените по склона.
 3. Поръсете с пръст от всички страни и подправете. Кореновата яка трябва да бъде разположена над земята на разстояние 5 cm.
 4. Вържете храст към колче. Поливайте растението обилно с топла вода.
 5. Изсипете мулч от дървени стърготини, сено, зеленина.

Разстоянието между храстите трябва да бъде най-малко 2,5 м. В противен случай короните ще се затъмняват взаимно, ще отнемат слънчевата светлина. Това ще доведе до факта, че плодовете узряват бавно, растат малки и кисели.

Тънкости на по-нататъшни грижи

Високодобивен ранно узрял сорт череша Malyshka

За да могат черешите от Малишка да дадат добра реколта, градинарите спазват правилата за грижа - своевременно поливат храстите, наторяват почвата, оформят и предпазват от болести и вредители.

Интензитет на напояване

Първото поливане се извършва веднага след засаждането с помощта на градинска поливаща. Този метод ви позволява да разпределите влагата по най-рационалния начин. За напояване се препоръчва използването на утаявана вода със стайна температура. В сухо лято се извършват 2-3 поливания, при дъждовно лято - едно. Колкото по-стара е черешата, толкова по-малко се нуждае от хидратация. При поливане се препоръчва да се гарантира, че кореновата яка не се намокри. Ако по време на поливане се виждат корени, тогава градинарите ги поръсват със суха почва.

Внимание! За да задържите водата в дупката по-дълго, навлажнете черешите вечер след залез слънце. Ефектът от поливането се увеличава, ако почвата се разхлабва редовно.

Торене на почвата

За черешите се използват органични и минерални превръзки.... Първата група включва оборски тор, компост, дървени стърготини. Органичните торове подхранват почвата, осигуряват на растението витамини за развитие.Минералните торове са необходими за балансирано хранене на черешите - те насищат плодовете с фосфор, азот, калий и калций. Минералите подобряват плододаването, правят черешите сочни и сладки. Съдържат се в урея, калиева сол, суперфосфат, амофос.Високодобивен ранно узрял сорт череша Malyshka

Торовете също се делят на:

 • корен - сухи състави или разтвори, които се въвеждат в кръга на почти багажника, като предварително са разхлабили земята;
 • листен - пръскане за превантивни цели за защита от насекоми и вредители.

Следните състави са подходящи за череши от Малишка:

 • за 10 литра вода 20 г урея преди цъфтежа;
 • за 50 литра вода 5 литра mullein и 10 супени лъжици. пепел по време на цъфтежа;
 • за 10 л вода 15 г калиев сулфат и 100 г суперфосфат 2 седмици след предишното торене.

Как да режем череши Саратовско бебе

Черешите са оформени и подрязани, така че по леторастите да има по-големи и здрави плодове. Новите издънки се подрязват в началото на пролетта. Важно е да направите това преди образуването на нови бъбреци. След това премахнете всички изсъхнали издънки. Градинарите обръщат специално внимание на формирането на короната - те избират централния ствол и отрязват всички процеси на разстояние 40 см от земята. Последващо подрязване се извършва, като се отчита колко бързо и в каква посока клоните растат. Правят го през пролетта есенна резитба - от необходимост.

Някои градинари използват огъващи клони за оформяне. С негова помощ се ускорява развитието на младите храсти и навлизането в периода на плододаване. Основните клони са отклонени от багажника на 50 °, а малките клони се прехвърлят в хоризонтално положение. За целта използвайте жица или канап.

Болест и контрол на вредителите

Болестите възникват поради липса или излишък от минерали, замърсена почва, преовлажняване. Понякога гъбичките и бактериите атакуват слаби разсад, които не са били третирани с дезинфектанти преди засаждането.

Помислете за основните заболявания на културата:

 1. Монилиоза (сиво гниене) лесно разпознаваем по кафеникаво-сивите издънки и бързото увяхване на растението. На кората се появяват петна, подобни на изгаряния. Лекувайте монилиозата с течност Bordeaux или лекарството "Cineb". Ако не предприемете мерки навреме, растението ще умре.Високодобивен ранно узрял сорт череша Malyshka
 2. ръжда често срещан сред повечето градински дървета и храсти. Оранжево-червени отоци се появяват по листата и издънките. Скоро растението губи сила, плодовете не се развиват. За лечение използвайте лекарството "HOM".
 3. Струпясване. По плодовете се появяват кафяви петна, листата се извиват, след няколко дни плодовете се раздробяват. За превантивни цели се използва обработката на разсад и копаенето на земята преди засаждането. Те се третират със спрейове от течност Бордо.

От вредителите, Бебето е от време на време засегнато от трици. Те се появяват на череши през юни или юли и изсмукват сока. Растението изсъхва, плодовете отпадат. Отървете се от пили с помощта на лекарството "Pyriton".

Събиране и съхранение

Високодобивен ранно узрял сорт череша Malyshka

Периодът на плододаване на череши Бебето се удължава... Беритбата започва с появата на първите узрели плодове - черешата става еластична, придобива богат бордо-червен цвят. Ако градинарите искат да съхранят плодовете или да ги транспортират на дълги разстояния, те берат плодовете два или три дни, преди да узреят напълно. Те започват реколтата вечер при сухо време, за да няма роса и горещо лятно слънце. При дъжд горските плодове не се берат - вкусът ще стане кисел или непрогледен.

Внимание! Поливането се спира 15-20 дни преди прибирането на реколтата. В противен случай, поради влага, кожата ще започне да се напуква, пулпата ще загуби вкуса си.

За съхранение изберете здрави плодове, без вдлъбнатини и повреди. В допълнение към замръзването, някои градинари изсушават културите - отстранете семената и ги измийте, сложете ги на чист въздух или във фурната. Сушените череши се поставят в херметична торбичка и се съхраняват на тъмно място. Пресните череши не се съхраняват дълго време, препоръчително е да обработите реколтата или да направите сладко за зимата.

Отзиви за градинари

Представяме на вашето внимание отзиви за сорта Малишка.

Анастасия, Московска област: „Засадих бебето преди 7 години и вече 4 години черешата ме радва с вкусни и красиви плодове. Вкусът им е приятен, сладък и кисел, обичам да ям Бебето веднага след прибиране на реколтата. Това не е кавга в отглеждането - подрязването и оформянето са лесни. За цялото време черешата никога не боли. Добре подходящ и за зимно съхранение. "

Александър, Саратов: „Засадих сорта Малишка по препоръка на приятел-градинар. Няма да кажа, че съм възхитен от тази череша. Плодовете са твърде малки, по-добре харесвам чудото череша. Вкусът е клас С, добивът е среден. И миналата година храстите се разболяха от ръжда - загинаха половината от плодовете “.

заключение

Cherry Malyshka е плодотворен сорт за ранно узряване. Различава се в устойчивост на замръзване, рядко е засегнат от насекоми вредители. От един храст годишно се събират до 15 кг кокетни и красиви плодове с наситен червен оттенък. Месото им е гъсто и сочно, вкусът е сладко-кисел. Едната част от реколтата е замразена, другата се използва за приготвяне на сладко или яде пресна. За стабилно плододаване се препоръчва подхранването на насажденията с органични и минерални торове 2-3 пъти на сезон. Също така веднъж на лято градинарите оформят корона и отрязват излишните издънки.

Добави коментар

градина

Цветя