Какво да направите, ако морковите се спукат и напукат в градината и защо това се случва

Качеството на реколтата зависи от правилната грижа за насажденията. Например, нарушаването на агрономическите практики води до напукване на моркови. Често кореновата култура се спуква от обилно поливане, но има и други причини за това явление. Защо морковите се напукват в градината - ще научите от статията.

По какви причини морковите се спукват и напукват?

Основната причина е неравномерна и неправилна поливане на леглата. По-рядко морковите ще се спукат и ще станат грозни поради неправилно торене, неправилен подбор на почвата или късна реколта. Важно е да идентифицирате основния проблем навреме и да се опитате да го отстраните.

Какво да направите, ако морковите се спукат и напукат в градината и защо това се случва

Нередовно поливане

Случва се така, че градинарят засажда корени в градински парцел далеч от дома. Той идва там само за уикенда и обилно полива всички легла. След продължителни дъждове или силни суши голямо количество влага създава налягане отвътре и отвън моркови... По зеленчука се появяват дълбоки пукнатини и той постепенно се деформира.

По време на отглеждането на моркови опитни градинари спазват следните правила:

 1. Растенията обилно се овлажняват само през първия месец след засаждането в открита земя. Ограничете поливането през втората половина на вегетационния сезон.
 2. Водата често, но умерено. Лехите не са наводнени, дори ако почвата е твърде суха. Процедурата се извършва всеки ден, като на едно легло се изсипват 2 поливни кутии.
 3. След образуването на плодове овлажняване се извършва не повече от 2 пъти седмично.
 4. Вода сутрин или вечер. Водата се подава между редовете.
 5. Ако градината е разположена на твърде влажна почва, влаголюбивите зеленини се отглеждат между насажденията: маруля, копър, магданоз.
 6. За да запази влагата в почвата възможно най-дълго, повърхността й се мулчира с дървени стърготини или компост. Ако тази процедура не се спазва, почвата се разхлабва след всяко поливане.
 7. Поливането се спира напълно един месец преди прибиране на реколтата.

Морковите обичат постоянна, равномерна и умерена влага. След формирането на кореноплодите броят на процедурите се намалява до 2 пъти седмично.

Какво да направите, ако морковите се спукат и напукат в градината и защо това се случва

Неправилно торене

Друга причина, поради която морковите се напукват, е въвеждането на неправилна дресинг или излишък от тор.

В резултат на това кореноплодите растат бързо, стават ронливи и нестабилни към външни фактори, започват да се деформират и да се спукват.

Градинарите спазват следните правила:

 1. Направете азотно торене в началото на вегетационния сезон: 30 дни след покълването. Спрете през втората половина на вегетационния сезон.
 2. По време на формирането на кореноплодите се прилагат фосфорни и калиеви торове. Използването на прясна органична материя е забранено. Инфузията от птичи изхвърляния, червей или плевели се използва само през първия месец след поникването.
 3. Пресният тор не се прилага преди сеитбата. Използвайте компост, изгнил тор или торф.
 4. Пепелта се използва само като разтвор. В противен случай насипните суровини ще променят киселинността на почвата, ще провокират изобилно образуване на корени.
 5. Спазва се дозировката.

Късна реколта

Какво да направите, ако морковите се спукат и напукат в градината и защо това се случва

Преодоляването е друга причина морковите да се спукат. Сеитба за ранно узряване сортове проведено в края на април, и жътва реколтата в края на август.

Късно узрелите моркови се засаждат в края на май и се берат в средата на септември.

Референтен. В допълнение към напукване, презрелите корени започват да гният.Това е особено вярно за къснозрелите сортове. Не е рядкост през септември да се наблюдават продължителни дъждове, водещи до гниене и загуба на култури.

Плътна почва

Дефектите се образуват поради устойчивостта на тежката почва към отглеждане на кореноплодни култури. Затова при избора на площадка за сеитба се спазват следните правила:

 1. Избират се дишащи и леки песъчливи или песъчливи глинести почви.
 2. Не засаждайте върху глинести почви. Ако няма друга земя, се засаждат сортове с къси кореноплоди. Например, Carotel, Chantenay, Alenka.
 3. На твърде гъсти почви запълващите лехи се оформят от плодородна почва със слой от 40 см. Понякога градинарите поръчват такива почви и запълват целия парцел с тях.
 4. Те подобряват земята чрез въвеждане на речен пясък, торф, изгнил компост или дървени стърготини.
 5. Морковите се засяват в хребетите. Този метод е подходящ за климатични райони с обилни валежи, ниски температури и добре структурирани почви. Методът не се използва на юг, тъй като хребетите там ще бъдат много прегряти.

Качеството на почвата се подобрява чрез зелен оборски тор. След прибирането на реколтата на мястото на морковите се засява овес, пшеница или ръж. През пролетта те се изкопават, а след това корените се засаждат. В допълнение към структурирането на почвата, зеленият тор я насища с хранителни вещества.

Референтен. За да се подобри качеството на почвата, карфиолът се засажда на мястото на моркови.

Високи нива на азот в почвата

Азотните торове в големи количества предизвикват силен растеж, провокират разхлабеност и воднистост на кореноплодите.

Морковите започват да се напукват в земята, което впоследствие намалява качеството на реколтата. Азотното торене се прилага само в началото на растежа на разсада 2 пъти.

Как да предотвратя този проблем и защо има значение

Какво да направите, ако морковите се спукат и напукат в градината и защо това се случва

За да се предотврати напукване на моркови, опитни градинари вземат предвид горните правила: поливайте умерено, прилагайте минерални и фосфорни торове, изберете правилната почва и прибиране на реколтата навреме.

Основната причина за напукване на кореноплодите е неграмотното поливане. Добре е, ако се прави равномерно, редовно и умерено. Изключете поливането в горещо време, през деня. Топла отстояла вода се налива само между редовете моркови.

Крекингът не засяга вкуса на кореноплодните зеленчуци, но е придружен от следните проблеми:

 • намаляване на срока на годност;
 • усложнение на транспортирането - по време на транспортиране морковите са още по-повредени;
 • увеличено количество отпадъци при почистване на кореноплодни култури;
 • непривлекателен вид на моркови - често градинарят изважда двойни и тройни кореноплоди с много пукнатини;
 • трудност при обработката, тъй като пукнатините са запушени със земя.

Възможно ли е да запазите напукани моркови

Счупените корени не са подходящи за съхранение. Те бързо изгниват и, тъй като са близо до добра реколта, го развалят също. Освен това, те причиняват появата на кокичета, неприятна миризма.

Подходяща ли е за консумация

Какво да направите, ако морковите се спукат и напукат в градината и защо това се случва

Напуканите моркови са годни за консумация. Измива се, почиства се и се обработва - смила се и се изпраща във фризера. Не го размразявайте преди употреба.

Част от реколтата се използва за опазване. Кореновите зеленчуци няма да развалят вкуса на готвените ястия, те ще бъдат добър дресинг за супи. Освен това получават здравословни сокове и вкусни десерти от моркови.

заключение

Предотвратяването на напукване на моркови е лесно, ако следвате нашите препоръки и съвети. Основното е да вземете лека и дишаща почва, да редувате насаждения от моркови със зелен оборски тор, спазвайте режима на напояване, предотвратявайте излишните торове и прибирайте навреме. Ако морковите се спукат, те трябва да бъдат обработени възможно най-скоро.

Добави коментар

градина

Цветя