Характеристики на приготвяне на легло за моркови през есента

За да съберете на вашия сайт висококачествена реколта от моркови и да получите големи, сладки корени, важно е не само да обърнете внимание на избора на семена. Едно от основните условия е правилната подготовка на почвата за моркови в открито поле.

Всички събития трябва да се проведат през есента. За това какъв вид сухоземни моркови обичат, както и за всички нюанси на есенната подготовка на градината за засаждане, прочетете нашата статия.

Характеристики на засаждане на моркови

Есенният период е почти идеалното време за нанасяне на горната превръзка върху почвата. През зимата всички торове ще наситят почвата, а засадените култури веднага ще започнат да абсорбират хранителни вещества във формата, от която се нуждаят.

Морковите, засадени през есента, стават по-големи, по-малко уязвими са от вредители и практически не са податливи на болести. Освен това реколтата ще се появи с 1-2 седмици по-рано от късните сортове.

Морковите лехи се избират там, където растат най-малко плевели. Те винаги се появяват пред други растения, пречи на нормалното развитие на други разсад.

Характеристики на приготвяне на легло за моркови през есента

В по-хладните региони е важно да изберете правилния сорт - той трябва да е устойчив на ниски температури и богат на каротин.

За Сибир и Урал подходящи са специални сортове, отглеждани от животновъдите за суров климат:

 • Даяна;
 • Настена е сладка;
 • Есенна кралица;
 • Chantenay;
 • Нан-4;
 • Витамин-6;
 • Несравним.

За подземно засаждане е по-добре да изберете място на кота. Сняг ще го стопи по-бързо през пролетта и няма да има застой на водата. Морковите не обичат чернови, така че се нуждаят от място, защитено от вятъра.

Каква почва харесва морковите?

Ярко оранжевият зеленчук предпочита лека почва. Градинарите често добавят пясък, за да го направят по-въздушен и кислороден. Ако на площадката има глина и тежка почва, трябва да добавите кофа за всеки квадратен метър. За да увеличите плодородието и ронливостта, компостът може да се добави в същото количество заедно с речен пясък.

Референтен. За моркови изберете зони с ярка слънчева светлина. Засенчването се отразява негативно на вкуса и добива.

Излишният пясък, от друга страна, пречи на задържането на влага, необходима от моркови и хранителни вещества. Затова е полезно да добавите кофа с изгнил компост или 3-4 кг листен хумус. Използват се и дървени стърготини, но те трябва да са добре изгнили, за да не подкиселят почвата.

Характеристики на приготвяне на легло за моркови през есента

киселинност

Не можете да засадите култура в кисела почва, поради това корените са космати и тромави. В киселата област могат да се добавят вар или креда. Те са разпръснати по повърхността за последващо копане до дълбочина, съответстваща на щика на лопатата. Морковите обичат рН 6-6,5, тоест неутрална или слабо кисела почва.

С киселинност до 6, 300 g вар или тебешир се добавят за всеки квадратен метър.

Подходящи предшественици

Някои растения са в състояние да извлекат всички хранителни вещества от почвата, така че морковите не трябва да се засаждат след тях. Те включват копър, магданоз, пащърнак, кимион, боб, самия морков.

Домати, тиквички, картофи, краставици, лук и чесън се считат за добри предшественици. Ако последните две растения се оставят до лехите с моркови, кореновата култура ще бъде защитена от вредители.

Как да подготвим земята в градината

Характеристики на приготвяне на легло за моркови през есента

При приготвяне на легло за моркови през есента се използва един от двата метода на копаене. Първият е, че земната бучка може да се остави непокътната, а не да се счупи, за да се запази максималният брой полезни бактерии и благоприятната микрофлора в долните и горните слоеве в земята. Втората включва разбиване на бучките напълно и преобръщане на слоевете. Последният метод обаче допринася за замръзването на почвата, следователно не се използва, ако през есента започнат ранни студове.

Органичните торове не се прилагат в градината. Дълбочината на подготвения отвор трябва да бъде най-малко 15 см, така че влагата да не застоява в него. Това място не трябва повече да се докосва през следващите 1,5 месеца преди засаждането. През октомври, когато почвата се утаи и леко се компресира, ще се наложи брануване с рейка, за да я разхлабите.

Следващата стъпка е правенето на канали за семена. Дълбочината им трябва да бъде най-малко 5-6 см. Ако почвата е глинеста и тежка, достатъчно е да оставите 1 см всеки. Между каналите се наблюдава разстояние от 15 до 20 см. Мястото за засаждане е почти готово, оставя се сам за 3-4 седмици, покривайки от дъждовете с филм.

Тест за водопропускливост

Водопропускливостта е едно от най-важните свойства на почвата. Зависи от състава, неговата структура и честотата на влагата. В градината можете да проверите този индикатор по прост начин. Метален цилиндър с диаметър 50-60 см се притиска до дълбочина 5-10 см. Друг цилиндър се изрязва около него, но с голям диаметър - 90-95 см. Почвата е добре уплътнена по стените на рамките, а вътре във всяка от тях е монтирана скала за измерване на нивото на водата и термометрите.

Измерванията трябва да се извършват при температура от + 10 ° C и налягане на водата 5 см. Оптималният индикатор за водоустойчивост е от 100 до 500 mm на воден стълб. Марка над 1000 се счита за пълен провал, а по-малко от 30 мм воден стълб се счита за незадоволителен. Водопропускливостта се измерва в рамките на 5-6 часа.

Оплождане

Характеристики на приготвяне на легло за моркови през есента

Важно правило при торенето на почвата за моркови е категорична забрана за въвеждане на пресен тор.... От такава добавка корените са набраздени, напукани и прекомерно сухи.

Суперфосфатната или калиевата сол се използва като минерални торове - 15-20 г на 1 кв. м. Дървесната пепел добре компенсира липсата на фосфор в почвата. Но торовете със съдържание на хлор са нежелателни; морковите реагират на тях изключително негативно.

Референтен. През целия период на растеж, от момента на засаждане в почвата до прибиране на реколтата, морковите се наторяват само два пъти: четири седмици след появата на първите издънки и след това след още четири седмици.

Не забравяйте, че морковите активно абсорбират всички елементи от почвата, така че не се препоръчва използването на закупени от магазина химикали.

Кога и как да засаждате

Трудно е да се посочи точната дата, подходяща за засаждане на моркови преди зимата, тъй като всичко зависи от метеорологичните условия... Оптималният период е втората половина на ноември.... Основното условие е стабилна температура на въздуха от + 3 ° С до -5 ° С в продължение на две седмици. При най-малкото затопляне разсадът бързо ще се появи и тогава, неспособни да издържат на зимния студ, те ще умрат.

Семената се засяват в подготвената зона. Те трябва да бъдат поръсени със слой от топла и суха почва, а торфът или хумусът трябва да се разстилат отгоре със слой до 3 см. Всички заедно трябва да бъдат леко уплътнени с лопата, но не е необходимо да се подбиват силно.

Разсадът не се нуждае от специални грижи. Достатъчно е да покриете леглата с игли, а ако се сняг, образувайте не твърде високи снежни колела.

Съвети от опитни градинари

Характеристики на приготвяне на легло за моркови през есента

Есенното засаждане има специални предимства. Ще може да съберете свежа реколта в началото на пролетта, точно когато наистина искате свежи витамини.

Една от най-често срещаните грешки, които опитните летни жители препоръчват да се избягват, е засяването на моркови много преди първото студено време. Времето в късна есен е променливо и продължителните студове често се заменят с рязко затопляне, което допринася за покълването на семената.

За да избегнете прекаляването и равномерното разпределение на семената върху площадката, се препоръчва да ги смесите със сух пясък или грис в съотношение 1: 5 преди засаждането.

Друг ценен съвет от професионални градинари: в никакъв случай не трябва да накисвате семената преди засаждането през есента, те трябва да са сухи. Тази мярка е необходима само за пролетните разсад.

заключение

Богата реколта от моркови в началото на пролетта е лесно да се получи. Достатъчно е да обърнете внимание на подготовката на почвата и избора на мястото на засаждане, да подхранвате почвата и да изберете подходящия сорт.

Вкусните, здравословни и витаминни моркови са подходящи за прясна храна, в гарнитури и салати, но за разлика от късните сортове, те не са подходящи за дългосрочно съхранение.

2 коментар
 1. въплъщение
  Владимир

  Повечето препоръки са за агрономи с висше образование, особено опит с водопропускливост и с измерване на pH.

 2. въплъщение
  Людмила

  В други статии прочетох, че морковите не обичат да добавят пепел в почвата ... Кой да вярва?

Добави коментар

градина

Цветя