Основите на сеитбооборота от опитни летни жители: какво може да се засади след моркови догодина

Богатата реколта от зеленчуци до голяма степен зависи от правилното съседство и сеитбообръщението на обекта. Благодарение на компетентната сеитбооборот можете ефективно да "изпомпвате" почвата на площадката и дори да намалите броя на плевелите.

Прочетете за, след което е по-добре да засадите моркови и какво да засадите след него, кои растения да засадите наблизо и кои от тях - по-далеч, прочетете нашата статия.

Защо е важно да се спазват правилата на сеитбообращението

Ако пренебрегнете сеитбообращението, можете да загубите значителна част от реколтата. Необходимо е да се засаждат зеленчуци съгласно правилата му по следните причини:

 1. При отглеждане на един вид култури в почвата се натрупват същите патогени и вредители, което изисква допълнителна обработка на растенията.
 2. Същите зеленчукови култури абсорбират определени хранителни вещества от почвата. Изсмукването на едни и същи микроелементи драстично изчерпва земята. Проблемът се решава с въвеждането на минерални и органични торове, което ще изисква материални разходи.
 3. Ако не се спазват правилата за сеитбообращение, в земята се натрупват токсични вещества (калина), които се секретират от корените на растенията. И ако зеленчуците се отглеждат на едно и също място няколко години подред, тогава концентрацията на вредните съединения ще бъде надвишена и ще има потискащ ефект върху засадените култури.

Основите на сеитбооборота от опитни летни жители: какво може да се засади след моркови догодина

Освен това, спазването на правилата за редуване на зеленчуци ще намали броя на плевелите и ще предотврати изчерпването на почвата.

Редуване на морковите в оранжерията и откритото поле

Трудно е да се поддържат правила за сеитбообращение в оранжериите поради спестяване на използваема площ и консумацията на енергия. Морковите се разбират добре с домати, чесън, краставици и лук. В оранжериите се използва като основна култура, а лукът като допълнителна култура.

Морковите често се отглеждат на открито. Това зеленчукът е силно податлив на собствените си токсини, освободени по време на растеж... Препоръчва се да го отглеждате отново на сайта само след 4-5 години.

Зеленият тор се използва за подобряване на почвата... Схемата на редуване на зеленчуци след моркови е следната: през първата година - сеитба на зелени култури, през втората година - зеле или краставици, през третата - зелен тор, отново на четвъртата - лук.

Бележката! Сидератите включват горчица, бобови растения, жито, рапица, люцерна, детелина, лупин, овес, елда и репичка. Те съдържат големи количества важни за растенията микроелементи (азот, калий и фосфор), както и протеини, захари, нишесте. Когато се отглеждат, кореновата им система нормализира почвената структура.

Какво е най-добре да засадите след моркови през следващата година

Морковите силно обедняват почвата... От земята се отделя много калий и фосфор: 4 пъти повече от домати и 3 пъти повече от краставици. Засаждането на тези зеленчуци с въвеждането на органични и минерални торове ще възстанови баланса на хранителните вещества в почвата.

Тези растения също включват:

 • различни сортове пипер;
 • зеле, ранна репичка, маруля и горчица;
 • бобови растения (боб, грах, боб);
 • памук (домати, картофи, патладжани, физалис, сладки картофи);
 • артишок с добър дренаж.

Препоръчително е да засаждате зеленчуци с повърхностна коренова система. и "надземна" реколта.

Основите на сеитбооборота от опитни летни жители: какво може да се засади след моркови догодина

Какво не си струва да засаждате

Разбира се, не можете сами да засаждате моркови.

Ще расте лошо:

 • цвекло;
 • пъпеши (дини, тикви, тиква, пъпеши, тиквички);
 • зелени и билки;
 • целина, сирене и спанак;
 • лук и чесън.

Интересно по темата:

Какво да засаждаме след пипер през следващата година

Какво не можете да посадите до горчив пипер

Възможно ли е да засадите чесън и лук след моркови за зимата

Засяването на лук и чесън след прибиране на моркови е нежелателно... Кореновите култури изтощават почвата и почвата трябва да се остави да почива. Най-добрият вариант са растенията със зелен оборски тор.

След което е по-добре да отглеждате моркови

Морковите са чувствителни към присъстващите в тях почвени компоненти и торове... Хубаво е, ако неговите предшественици са краставици, лук, домати, картофи. Редуването с тези зеленчуци помага да се запази качеството на земята и необходимите хранителни вещества.

Основите на сеитбооборота от опитни летни жители: какво може да се засади след моркови догодинаПодходящи предшественици:

 • нощници (картофи, домати и физалис);
 • тиква, краставици, тиквички, дини;
 • зеле, лук и чесън;
 • пикантни билки (босилек, естрагон);
 • зелени билки (спанак, сирене);
 • бобови растения (грах, боб, боб).

Лоши предшественици за моркови

Нежелателните растения включват магданоз, кимион, копър и целина. Те имат много общо: болести, вредители и консумирани хранителни вещества. Не се препоръчва сеенето след слънчоглед, патладжан.

Прочетете също:

Какво да засадим след тиква догодина

Какво да засаждаме след цвекло догодина

Какво да засадим след лука догодина

Какво да засадим след това

Когато планирате насаждения в градината, обърнете внимание на съвместимостта на различните растения.... Те могат едновременно да се подкрепят и да потискат.

Пример за полезно съвместно съществуване е моркови и лук. И двете растения често са нападнати съответно от лук и моркови мухи. Морковната муха не може да понася миризмата на лук, а мухата не може да понася миризмата на моркови. Ето защо, засаждайки зеленчуци в една и съща градина, можете да отглеждате отлична реколта и от двете. Вместо лук, можете да засадите чесън.

Важно! Не забравяйте да отглеждате лук и моркови наблизо.

Те се разбират добре с морковите:

 • бобови зеленчуци (грах, боб) правят почвата рохкава и се обогатява с азот;
 • салата - помага за задържане на влага;
 • спанак, домати, ряпа, зеле, репичка, цвекло;
 • различни билки.

Неблагоприятен квартал

Не може да расте наблизо зеле, краставици и резене, както и копър, целина и друг чадър - привличат общи вредители.

Важно! Морковите не обичат квартала на плевелите. Засадете в зона без плевели.

Основите на сеитбооборота от опитни летни жители: какво може да се засади след моркови догодина

Съвети от опитни градинари

Разчитайки на класическите техники, много опитни градинари дайте полезни съвети:

 1. На лехите след моркови е добре да се размножават ягоди и ягодови храсти.
 2. За да се предпазите от морковни мухи, препоръчително е да засадите невен или невен около периметъра на градината, използвайте редуващи се редове лук и моркови.
 3. Опитните производители на зеленчуци съветват засаждането на моркови след боб.
 4. Препоръчва се да се изключи салата като предшественик поради същите заболявания.
 5. Добър съсед е праз.
 6. След сладък пипер кореновата култура не може да бъде засета, вкусът може да се промени.
 7. Можете да отглеждате цвекло до моркови, те предпазват от болести.
 8. Не можете да поставите легла с моркови до ябълковото дърво, вкусът и на двете растения се влошава.
 9. Кореновата култура расте слабо на почва, наситена с оборски тор; по-добре е да засадите картофи, зеле и краставици в такива лехи. И още на следващата година - моркови.
 10. Ако магданозът расте на сайта, тогава е строго забранено да се засаждат моркови на това място. Когато няма друга площ, изкопайте почвата и третирайте с калиев перманганат.
 11. Многогодишни ягодоплодни храсти могат да бъдат засадени на легла с моркови.

заключение

Правилата за сеитбообращение са прости, дори начинаещият градинар може лесно да ги измисли. Следвайки тези правила и вземайки предвид съветите на опитни производители, ще пожънете отлична реколта от моркови. Всички успехи на дачите!

Добави коментар

градина

Цветя