Инструкции за отглеждане на моркови в страната за начинаещи

Отглеждането на моркови в страната, на пръв поглед, не представлява много трудности - изкопайте градинско легло, изсипете семената от торбичка, вода, нахранете няколко пъти и приберете реколтата през есента. Тази примитивна селскостопанска техника обаче не дава очакваните резултати. Важно е да изберете и подготвите правилно сайта, да определите сорта и да увеличите покълването на семената, да спазвате схемата за определяне на времето и сеитбата, да осигурите по-нататъшни грижи за растенията, да предотвратите болести и да неутрализира вредителите.

Ако искате да знаете как да отглеждате добри и здрави моркови, тази статия е за вас.

Най-добрите сортове моркови за отглеждане в страната

Морковите се делят на ранни, средни и късни сортове. Има и хибриди с по-добри характеристики на „родители“, висока производителност и устойчивост на болести. Има сортове с обичайния оранжев, екзотичен лилав или бял цвят.

Инструкции за отглеждане на моркови в страната за начинаещи

За начинаещи летни жители са подходящи сортовете и хибридите, които не изискват специални грижи, устойчиви са на гъбични заболявания, с високи добиви и отличен вкус. Техните характеристики са представени в таблицата.

име Период на зреене, дни Тегло, g Дължина, см оцветяване Формата Производителност, с / дка
Канада F1 90-110 130–170 18-22 Тъмно оранжево Semiconical 301-628
Shantane царски 90-110 110-180 15-17 оранжев коничен 290-507
Нант 4 80-120 90-160 12-16 оранжев цилиндричен 262-305
Витамин 6 100-110 70-90 17-20 оранжев цилиндричен 199-491
Самсон 110-115 160-200 18-20 оранжев цилиндричен 528-762
Есенна кралица 120-130 85-230 18-23 оранжев Конусообразни 265-576
Зимен нектар 80-90 85-130 18-20 оранжев Удължен коничен 228-376
Карамел със захар 80-95 130-260 17-18 Кремово бяло Удължен коничен 528-762

Дати на сеитба

Засяването на моркови зависи от района на отглеждане и желания срок на прибиране на реколтата.

За събиране на ранни моркови през юни - юли, сеитбената работа започва в средата на април и приключва в началото на май. През август се събират моркови, които са достигнали пълна зрялост.

Лятната сеитба е планирана за средата на май - началото на юни. Такива моркови са подходящи за зимата съхранение.

За прибиране на младите моркови през есента, семената се засяват в средата на юли.

Подсеитбената сеитба се извършва от 20 октомври до 15 ноември. Кореновите култури се събират в началото на лятото. За засаждане изберете области с лека пясъчна глинеста почва и ранно топене на сняг. Семената се дезинфекцират в разтвор на калиев перманганат, сушат се и веднага се засяват. През пролетта те набъбват и покълват бързо.

Дати на сеитба по региони на Русия:

 • в средната лента (Московска област) - края на април - началото на май;
 • на Урал, Северо-Запад, в Сибир - май;
 • на юг - второто десетилетие на март - началото на април.

Избор на седалка

Инструкции за отглеждане на моркови в страната за начинаещи

Важно правило за успешното отглеждане на моркови е сеитбооборотът. По-добре е да засадите реколтата след домати, лук, краставици, картофи, зеле, чесън.

Не се препоръчва да засаждате моркови след копър, магданоз, целина, пащърнак - гъбички и бактерии, които заразяват кореноплодите, се натрупват в почвата.

Парцелът е разпределен за леглата, разположени от слънчевата страна на градината. Почвата трябва да е глинеста, питателна, с неутрално рН = 6,5-7 единици. В тежка глинеста почва, кореноплодите не покълват добре и се деформират.

Подготовка на леглата

Парцелът за засаждане на моркови се подготвя през есента и пролетта: извършва се оран, добавят се компост и хумус, разхлабват се и се изравняват.

Киселинната почва се деоксидира с пепел, гасена вар или доломитово брашно - 400-500 g на 1 m². Тогава сайтът е изкопан.

Почвата се наторява с органични вещества (с изключение на пресен тор) и сложни добавки с калий и фосфор: добавят се 10 литра торф, 5 литра хумус, 30-40 г суперфосфат на 1 м².

Подготовка на семената

Морковите семена съдържат етерични масла, които възпрепятстват достъпа на влага до ембриона и по-нататъшното им покълване. Предсеитбеното накисване във вода и стимуланти на растежа ще помогне да се увеличи скоростта на покълване. Приготвените семена покълват за 4-6 дни, неподготвените семена покълват за 15-20 дни.

Методи за предсеитбена обработка на посадъчен материал:

 1. 7-10 дни преди сеитбата поставете семената в ленен плик и ги заровете в земята до дълбочината на лопата с щик... В деня на сеитбата изкопайте торбичка, изсушете семената до течливост за 30-60 минути. Предимството на метода е, че семената увеличават размера си, лесно абсорбират влагата и покълват за 4-5 дни.
 2. бълбука - метод за обработка на семенен материал, осигуряващ накисване във вода при температура + 25 ... + 27 ° C и оксигенация с помощта на специално устройство. Продължителността на процедурата е 24 часа. След това семената се увиват в кърпа и се поставят в хладилника за 3-5 дни. След това семената се сушат до течливост.
 3. Пелетирането - Това е покриването на семената с черупка 3-5 дни преди сеитбата За да направите това, вземете 200 ml течен королев, 200 g торф на прах, 200 g хумус и разбъркайте в дълбок съд. 2 ч.л. семената се изсипват в буркан с вместимост 1 литър, добавете 2 с.л. л. хранителна смес, затворете съда с пластмасов капак и разклатете енергично за 2-3 минути. След това добавете още 1 с.л. л. смес и разклатете отново. След като зърната са покрити с черупка, те се изсипват върху хартия и се сушат.
 4. поглъщам в хранителен разтвор на базата на натриев хумат, "Effekton-O" (1 супена лъжица на 1 литър вода + 30 ° С) или дървесна пепел (1 с. л. на 1 литър вода + 30 ° С). Семената се поставят в тъканна торбичка и се потапят в разтвора за 24 часа. След това се измива с чиста вода, поставя се в мокра марля и се изпраща в хладилника за 3-5 дни. Преди сеитбата материалът се суши до течливост.

Често срещана грешка на начинаещите летни жители е сеенето на семена без проверка за покълване. Как да го извършим? 30-45 дни преди сеитбата материалът се накисва в подсолена вода (1 чаена лъжичка на 200 мл) и се оставя за половин час. Плаващите семена се изхвърлят, остатъците отдолу се използват за сеитба.

Инструкции за засаждане

Инструкции за отглеждане на моркови в страната за начинаещи

Леглата за моркови се оформят с ширина 90-100 см, височина 15-20 см... В райони с близко разположение на подземните води височината се увеличава до 35 см. Дължината на леглата може да бъде произволна и зависи от нуждите на летния жител в реколтата и площта на площадката. Препоръчва се да се монтират дървени брони, за да се предотврати отток на вода и ерозия на леглата при поливане

На площадката се образуват бразди с дълбочина 2 см, като се спазва интервал от 20 см. Семената се запечатват на интервали от 2-4 см. Браздите предварително се изсипват с чиста вода, семената се смесват с пясък, за да станат по-тежки. След сеитбата лехите се мулчират с хумус, компост, биохумус, торф. Това предотвратява разпространението на морковната муха, която снася яйца в горната част на почвата.

Важно! Мястото на засяване на моркови не се полива, докато се появят кълнове, за да се избегне измиването на семената.

За да задържат влагата в почвата, насажденията са покрити с пластмасова обвивка, а след покълването се отстраняват.

Друг популярен метод за засаждане на моркови е сеенето на Jacob Mittlider в тесни редове. Такива легла се различават значително от стандартните с високи странични неравности и широки пътеки. Високите лехи предпазват семената от пориви на ветровете и плевелите и изглеждат спретнато отвън.

Процедурата за подреждане на леглата:

 1. Границите са маркирани с дървени колчета. Оптималната ширина е 45-50 см, дължината е произволна. Ширината на проходите е 1 m.
 2. Дървените дъски са приковани по периметъра, като оформят страни с височина 10 см и ширина 5 см.
 3. Разстоянието между редовете е покрито с чакъл или уплътнено, за да се предотврати растежа на плевелите и появата на бенки.

Поставете леглата в посока изток-запад за по-добро осветление.

Допълнителни грижи

Инструкции за отглеждане на моркови в страната за начинаещи

Правила за грижа за моркови:

 1. Редовно разхлабване на земната кора след всяко поливане и дъжд. За да се намалят до минимум разходите за труд, леглата са покрити с мулч.
 2. Изтъняване на посевите след появата на 2-3 истински листа. Оптималното разстояние между издънките е 3-4 см. Процедурата се повтаря след 2 седмици, оставяйки разстояние 4-5 см. Първо, земята се навлажнява, след това зелените се издърпват, без да се разхлабват, за да не се повреди основният корен на съседно растение, в противен случай ще се появят странични корени и кореновата култура ще расте грозна форма. Дупките в земята са покрити и уплътнени.
 3. Олющването се извършва, докато корените растат, поръсвайки върховете със земя. Голите зони стават зелени, в тях се образува соланин, който придава на морковите горчивина.
 4. Умерено поливане. Кореновите култури се формират в края на вегетационния период и не понасят излишната влага добре, като се покриват с пукнатини. При суша леглата се поливат 3 пъти седмично, при умерено време - 1-2 пъти за 7 дни. Норма на поливане - 4 литра на 1 м². С нарастването на кореноплодите консумацията на вода се увеличава до 8-10 литра на 1 м².

Насажденията се наторяват 2-3 пъти на сезон:

 1. Подхранвам - един месец след пълно покълване: 25 г "Нитрофоски" на 10 литра вода.
 2. II горна превръзка - 15 дни след първата: 1 литър дървесна пепел на 10 литра вода.
 3. III листна превръзка - в началото на август: 10 г борна киселина на 10 литра вода.

Болести и вредители

Инструкции за отглеждане на моркови в страната за начинаещи

Растението най-често се атакува от морковена муха. Основните признаци на увреждане са усукани, мудни върхове и ларви в кореноплодите. Първата вълна от мухи се появява през периода на цъфтеж на планинска пепел и ябълкови дървета, втората - в края на юни - началото на юли, когато се формират кореноплодни култури.

За превенция до морковите се засяват лук, невен, килантро, чесън. Растенията имат силна миризма, която отблъсква насекомите.

Най-ефективният начин за предотвратяване на разпространението на вредителя е мулчирането на леглата с торф или дървени стърготини до слой от 5 см или агрофибър. Слоят мулч постоянно се подновява. По-скъп, но не по-малко ефективен начин за защита на насажденията е покриването с лутрасил или спанбонд.

Ако инфекцията не може да бъде избегната, върховете се напръскват с химикалите "Actellik", "Karbofos", "Inta-vir".

Биологичният продукт Fitoverm има по-нежен ефект. За приготвяне на работен разтвор 10 ml от лекарството се разрежда в 5 литра вода. Това количество е достатъчно за обработка на 10 m².

За тези, които предпочитат безопасни за хората и околната среда продукти, има народни методи за справяне с вредителя:

 1. Смесете 100 g тютюнев прах, 50 g гасена вар, 100 ml вода и добавете към почвата със скорост 10 g от сместа на 1 m². Извършете обработката 2-3 пъти след 10 дни.
 2. Смелете 3 кг доматни върхове, сложете в бъчва или кофа, изсипете вряща вода до върха, оставете за 48 часа, разбъркайте в 50 г сапунени стружки и напръскайте растенията 1-2 пъти седмично.
 3. Залейте 1 кг равнец с 10 литра вода, оставете за 3-4 дни, използвайте за поливане на леглата. Разходна норма - 1 кофа на 3 м².
 4. Нарежете главата на чесъна и налейте 1 литър вода, оставете за 4-5 дни, добавете 50 г сапунени стърготини. Разрежда се с вода 1: 2 преди поливане.
 5. Изсипете 200 г иглолистни игли с 10 литра вода, оставете за 24 часа, прецедете, изсипете в съд със спрей бутилка и обработете морковите.

При спазване на правилата за сеитбообращение, навременно почистване на плевели и дезинфекция на семената преди сеитбата рядко се срещат инфекциозни заболявания. Най-често срещаните са алтернария ("черен крак"), кафяво гниене (фомоза) и ризоктония (филцова болест). Лесно е да се предотврати, като поливате лехите преди сеитбата с 1% разтвор на бордо течност, меден сулфат или калиев перманганат, добавяйки гасена вар.

Събиране и съхранение

Инструкции за отглеждане на моркови в страната за начинаещи

Кореновите култури, които са достигнали млечна зрялост, се отстраняват от почвата за прясна консумация. Това непланирано изтъняване създава повече пространство за морковите, останали в земята, да растат и да се хранят.

По-нататъшното прибиране на реколтата зависи от сорта.Ранните моркови се събират през юли, средният сезон - през август, късният - през втората половина на септември - първата половина на октомври.

Препоръчително е да събирате кореноплоди преди настъпването на първата слана. Замразените моркови се съхраняват лошо и гният.

От лека почва корените се издърпват от върховете, от гъста почва се изкопават с лопата. Излишната почва се разклаща, зеленчуците се сортират: цялата се изпраща за съхранение, повредените се изпращат за преработка, болните се изхвърлят.

Върховете се нарязват на главата, кореноплодите се сушат под навес за 4-6 дни и се поставят в дървени или пластмасови кутии на слоеве, поръсени с мокър речен пясък, лукови кори, смачкана креда или изместена с мъх. Реколтата се съхранява в изба при температура –2 ... + 2 ° C и влажност на въздуха 90-95%.

Остъкляването е оригинален начин за съхранение на моркови. Приготвя се смес от глина и вода, като се постига консистенцията на гъста заквасена сметана, морковите се потапят в нея и се поставят върху телена стойка за сушене. Глинената обвивка задържа влагата вътре в кореноплодния зеленчук и предотвратява гниенето. Оптимална температура съхранение - 0 ... + 2 ° С. Съхранението трябва да е сухо.

Съвети от опитни летни жители

Правилно подгответе парцела, семенния материал и забогатейте жътва моркови ще помогнат на съветите на опитни градинари:

 1. Когато засаждате реколта след краставици, добавете към почвата 1-1,5 кг червица и 5 кг нарязани царевични листа.
 2. Кога нарастващ зеленчуци върху черна почва, добавете 1 кг речен пясък на 1 м² за разхлабване и допълнителна аерация.
 3. Спазвайте правилата за сеитбообращение: засадете моркови на едно и също място не по-рано от 3-4 години по-късно, избягвайте засаждането след чадърни култури. Морковите растат най-добре след картофи, домати и зеле.
 4. Смесете моркови семена с маруля или репички. Тези култури растат по-бързо от морковите и спомагат за маркиране на посевната площ за плитко разрохкване на почвата. Издърпвайки репичките от почвата, вие ще разреждате морковите едновременно.
 5. Засадете моркови до лук и чесън, за да предотвратите инфекции с моркови мухи.
 6. За да разпределите равномерно семената в браздите, смесете ги с паста от вода и брашно.
 7. Избягвайте застояла вода в леглата, за да предотвратите разпространението на гъбични заболявания.

заключение

За да отглеждате едри, сочни и здравословни моркови, важно е да се спазва технологията: сеитбообращение, подбор на парцел от южната страна на градината, нормализиране на киселинността и увеличаване на хранителната стойност на почвата, предсеитбена обработка на семената, разхлабване на земната кора, плевене на плевели, изтъняване, подсичане на лехи, умерено поливане и въвеждане на органични и минерални превръзки.

Избягвайте използването на пресен тор за наторяване на почвата, така че корените да не растат "брадат". Спазвайте датите на сеитба, те са различни за всеки регион. Събирайте моркови преди замръзване, за да предотвратите гниене по време на съхранение.

Добави коментар

градина

Цветя