Инструкции за поливане на моркови през август в открито поле за начинаещи градинари

Отглеждането на моркови е прост процес, но все пак изисква определен подход. Например, начинаещите градинари са загрижени за редовността на поливането и количеството вода през август, ако зеленчукът расте в открито поле. За това има препоръки и инструкции за напояване на определени етапи от развитието на растенията. В тази статия ще научите колко често да поливате морковите си през август.

Характеристики на поливане на моркови през август в открито поле

рано морков обикновено вече през август те започват да копаят за прясна консумация или заготовки. В този случай зеленчукът не се нуждае от поливане.... Но по-късните сортове с период на зреене 110-130 дни продължават да растат в лехите до края на септември - началото на октомври, в зависимост от климатичните условия в региона и първите студове.

И въпреки че през август корените завършват своето формиране, те продължават да растат и да се запълват. По това време е важно да се внимава с поливането, тъй като неравномерната влага води до образуване на пукнатини и деформация на кореноплодите.

Как правилно да поливате моркови

Важно е да се спазва честотата на поливането и да се вземе предвид степента на влага на почвата в градината.

Честота и изобилие

През август, когато корените са почти оформени, броят на напояванията се намалява и количеството на използваната вода се увеличава. Ако честотата на поливане е същата, морковите ще станат воднисти и космати поради многото странични корени.

Инструкции за поливане на моркови през август в открито поле за начинаещи градинари

Ако напълно спрете овлажняване на корените, те ще се напукат и ще се втвърдят. Обикновено те консумират 220-270 литра вода на 100 кв. м, или 20-30 литра на 1 кв. м, с режим на напояване веднъж на всеки 7-10 дни.

Не е трудно да се определи дали културата се напоява правилно: почвата не трябва да е суха и прекалено влажна. До края на август напояването е сведено до минимум, в очакване на реколтата жътва.

технология

За да получите прилична реколта от красиви и вкусни моркови, опитни градинари използват следните методи при поливане:

 1. Напоявайте равномерно по цялата площ на парцела и се уверете, че с всяка процедура почвата се навлажнява на дълбочина най-малко 25-30 cm.
 2. Кореновите култури се поливат в основата при залез слънце.
 3. Водата се подава на малки порции на интервали, за да се предотврати преовлажняване на почвата.
 4. В жегата зелените също се освежават, но само вечер. Растенията се поливат от лейка с душ глава.
 5. Между поливанията почвата се разхлабва, за да разгради коричката, да подобри аерирането и пропускливостта на почвата към постъпващата вода.
 6. За да се намали количеството на поливането, леглата са мулчирани с органичен материал.

Най-добре е да използвате система за капково напояване за напояване. Този метод позволява водата да прониква директно до корена и да накисва почвата добре. В същото време водата не се разлива на голяма площ и не се изпарява поради високите летни температури.

Внимание! Не можете да поливате морковите с маркуч без специална дюза, тъй като силното налягане на водата наранява растенията.

Температура на водата

Много летни жители са изправени пред проблем: твърде студена вода, която се извлича от кладенец или кладенец с помощта на помпа. Корените, изсипани с такава вода в горещо време, не са в състояние да я асимилират. Оказва се, че поливането не спасява растенията от дехидратация.

Ако корените се поливат вечер с твърде студена вода, когато земята е все още топла, растенията могат да получат шок и да спрат да се развиват. Те ще станат по-податливи на болести, по-специално на кореново гниене.

За овлажняване използвайте топла вода, нагрята от слънцето. Запасът му се прави във всякакви резервоари: баня, варел, различни контейнери. Когато течността се загрее до температурата на въздуха, започва поливане.

Референтен. Морковите ще се окажат много жилави и негодни за консумация от човека, ако за напояване се използва студена вода.

Липса или излишно поливане

Прекомерното или недостатъчно поливане оказва негативно влияние върху вкуса и качеството на плодовете.

Признаци

При прекомерно поливане:

 1. Върху кореноплодите се образуват голям брой странични корени и вид косъм, а централният корен постепенно отмира.
 2. Морковите изгниват.

Недостатъчното поливане през август се отразява негативно на размера и качеството на кореноплодите. Води до факта, че те остават малки, сковани, напукани.

Референтен. Прекомерното поливане, което причинява висока влажност в леглата, е една от най-важните причини за вредители, включително морковни мухи.

Какво да правя

Всеки градинар ще бъде недоволен от такава реколта - безвкусен, с дефекти и недостатъци. Затова е важно да се следи отблизо периодите на растеж и развитие на културата и да се регулира прилагането на влага.

Можете да разчитате на богата колекция от едри и сочни моркови само в случай на умерено и равномерно поливане на всички етапи от вегетационния сезон на растението.

Поливане в горещо и дъждовно време

Инструкции за поливане на моркови през август в открито поле за начинаещи градинари

По време на жегата засаждането на моркови се напоява редовно, предотвратявайки появата на кора и пукнатини в почвата. Ако лехите с олющена земя се поливат обилно, всички корени ще се спукат от внезапно появилата се влага. По време на високите температури въздухът се полива рано сутрин или след 17,00 часа, така че водата да няма време да се изпари под горещото слънце и да проникне в дълбините на почвата.

В дъждовно време земята се навлажнява естествено, така че поливането се намалява в зависимост от количеството на валежите. В случай на продължителни дъждове не поливайте, в противен случай морковите ще бъдат чубрица, блед и меки.

Интересно е:

Как да определите кога да съхранявате моркови от градината

Най-добрите начини и житейски хакове за това как да засадите моркови, за да не се разреждат

Спиране на поливането преди прибиране на реколтата

В края на август, когато кореновата култура е напълно оформена и узряла, поливането се намалява до 1 път за 10-12 дни. Достатъчно 5-6 литра вода на 1 кв. м, ако няма дъжд.

Напояването на растенията се спира 3 седмици преди прибирането на реколтата. След това корените започват да "търсят" вода, в резултат на което те растат дълго, големи и чисти. Поливането също е спряно, така че зеленчуците да не са воднисти и да се съхраняват дълго време през зимата.

Референтен. Ако продължите да напоявате, морковите ще се напукат.

2-3 дни преди прибирането на реколтата почвата е само леко навлажнена, за да се улесни извличането на кореноплодите без механични повреди и по този начин да се осигури по-продължителното им съхранение.

Ако времето е сухо и почвата се е втвърдила, поливането продължава, като се спира само 5-7 дни преди прибирането на реколтата.

Какво може да се добави към водата при поливане през август, как да се храним

Дори ако предсеитбената подготовка на почвата е била извършена съгласно всички правила, с течение на времето всички хранителни вещества се изразходват - измиват се от дъжд или се абсорбират от моркови.

Комбиниране на поливането с торене

Култура общо фураж 3 пъти... Третото торене е през август. По това време се използва воден разтвор на калиев хлорид (30 g вещество на 10 литра вода), което помага за узряване на кореноплодите и подобряване на техния вкус.

За процедурата между редовете моркови се създават малки канали и равномерно се излива хранителен разтвор в тях.

Много производители на зеленчуци правят още една, последна, витаминна добавка. Извършва се 30 дни преди беритбата на моркови, така че зеленчукът да се отърве от натрупаните нитрати.

В този случай най-доброто лекарство би било обикновената пепел от изгаряне на дървета. 3 супени лъжици. веществата се заливат с вряла вода и се оставят да се варят през деня, след което се разреждат с вода и се поливат по обичайния начин. Някои градинари просто поръсват пепел в пътеките.

Важно! Не прилагайте горната превръзка в корена на растенията.

Солено поливане

Често се практикува лехите с моркови с вода и сол.

Положителните страни на такова напояване:

 1. Натриевият хлорид активира ефекта на всички видове превръзки, допринасяйки за бързото разлагане на органичната материя и ускорява разтварянето на хранителни вещества в почвата.
 2. Полезно на безплодни и тежки почви.
 3. Увеличава количеството каротин в морковите, подобрява вкусовите качества, увеличава сладостта.
 4. Ускорява растежа и съзряването на кореноплодите.
 5. Пръскането на морковни върхове е ефективно срещу смоли, морковни мухи, брашнеста мана, късен блясък и други заболявания.

Излишъкът от сол обаче силно уплътнява почвата, което я прави непроницаема за вода. В резултат на това морковите не абсорбират хранителни вещества. Ако се спазват правилните пропорции, почвата няма да бъде осолена.

За хранене се приготвя разтвор: вземете 2 супени лъжици за кофа с преварена топла вода. л. трапезна сол. За борба с болести и вредители, третирането се провежда три пъти.

Пропорции на кофа с вода:

 • 1-ви път - 300 г сол;
 • 2-ри път - 500 г сол;
 • 3-ти път - 600 г сол.

Поливането се извършва на интервали от 2 седмици.

Важно! Когато върху почвата се прилага физиологичен разтвор или течен тор, леглата се разливат с чиста вода преди и след процедурата.

заключение

Поливането играе важна роля при отглеждането на моркови, тъй като количеството и качеството на културата зависи до голяма степен от нея. Следователно напояването трябва да бъде обилно, навременно и регулирано в зависимост от метеорологичните условия, почвените условия и етапа на растеж на кореноплодите.

Добави коментар

градина

Цветя