Какво е доброто за краставицата "Туми" и защо трябва да се отглежда на вашия сайт

Какво обединява опитен градинар и жител на града, който никога през живота си не е виждал градина? Любовта към хрупкавите и свежи краставици, без които националната руска кухня е немислима. В наше време оранжерийният хибрид Туми става все по-популярен. Защо заслужи всеобщо признание?

описание

Краставицата от Туми се характеризира с характеристиката, която дава богата ранна реколта, стабилна дори при хладно време. Растението има компактни вътрешни възли, във всеки от които растат 2-3 плода. Краставицата е лесна за грижа, устойчива на болести и не изисква често поливане.

Tumi е партенокарпичен хибрид, следователно е маркиран с маркировка „F1“.

Защо краставицата Туми е добра и защо си струва да я отглеждате на вашия сайт

Състав, свойства и ползи

Туми, като всички краставици, е 97% вода; 3% са полезни елементи.

Включва:

 • калий, който осигурява проводимост в нервната система;
 • калцият е основният материал за костите;
 • фосфорът е част от костната тъкан;
 • магнезий, сяра, желязо;
 • витамин В1, който играе важна роля в здравословния метаболизъм;
 • витамин С, който укрепва имунната система;
 • витамин В2.

Калоричното съдържание на краставици е ниско, така че този зеленчук се счита за отличен диетичен продукт за хора, предразположени към затлъстяване.

Спецификации

Бушът расте средно до 1,5 м и повече. Страничните издънки растат бързо и активно, старите издънки трябва да бъдат отстранени своевременно. Разклонението е средно. Листата са тъмнозелени, леко вълнообразни.

Средното тегло на плода е 120-150 g (понякога 90-100 g). Видът на плодовата форма е корнишона - удължена, овална. Корите имат наситен, тъмнозелен цвят. Има малки белезникави неравности, наподобяващи бодли. Публисценцията е слаба или практически липсва.

Месото на плода е нежно, хрупкаво, приятно на вкус, без горчивина и с подчертан аромат. Хибридът е универсален за употреба: може да се нарязва на салати, да се готви маринован заготовки и осоляване.

Производителност - около 9-20 кг плодове от 1 м².

Как да отглеждате себе си

Мястото, където ще растат краставиците, е изкопано през есента. Още в началото на май можете да засадите семена в открита земя. По-добре е да засадите там, където растат домати, картофи, зеле. За леглата е необходимо да изберете място на сянка с температура около 27 ° C. Почвата трябва да е достатъчно топла (около 16 ° C). Почвата се подхранва с органични и минерални торове (Агрикола, Суперфосфат).Защо краставицата Туми е добра и защо си струва да я отглеждате на вашия сайт

За поливане трябва редовно да поддържате нивото на влажност. Невъзможно е да се разхлаби почвата, допустимо е само ръчно плевене, тъй като корените на краставицата не отиват дълбоко в земята. Можете да го засадите няколко пъти от началото на май до началото на юни, в случай че отново стане по-студено.

За краставицата Туми методът за разсад е по-подходящ. Разсадът се отглежда в саксии или хартиени чаши, след което разсадът се трансплантира в оранжерия. Възможно е да се засадят семената на този хибрид още в края на април, за да се преместят в открито място до лятото (за есенния и пролетния оборот времето за засаждане се измества).

Специална смес (торф, дървени стърготини и диван в съотношение 3: 1: 0,5), разредена с вода, се излива в контейнер за засаждане. След това добавете малко азот, фосфор, калий и вар. Не е необходимо да се поливат кълновете, тъй като вече се поддържа достатъчно ниво на влажност (около 70%).

След 20-25 дни след сеитбата кълновете се изнасят в оранжерията, като към този момент 3-4 листа вече присъстват върху тях. Няколко дни преди разтоварването разсадът е свикнал на външния въздух и един ден фураж минерални торове.Торовете се отмиват с чиста вода.

внимание! Подходящата гъстота на разсад е 3 растения на 1 m².

Отглеждане и грижи

Поръчка за отглеждане:

 1. Семената се засяват в края на април, в края на май или в началото на юни се прехвърлят в оранжерия.
 2. Когато се формират 3 пълноценни листа, на растението се дава първото минерално подхранване.
 3. Редовно се поливайте с утаена топла вода (студената вода причинява сиво гниене), но трябва да избягвате навлажняване на почвата над 90%.
 4. По време на вегетационния сезон, който за Туми продължава 38-40 дни, трябва да подхраните краставиците с минерални торове 2-3 пъти, редувайки се с органични.

Краставицата може да расте в хладно време, но не понася температурни промени, така че оранжерията постоянно се държи на около 25 ° C (при цъфтеж - 27 ° C). Ако на земята се появи кора, почвата се разхлабва, за да обогати корените на растението с кислород и да подобри растежа. Мулчирането се извършва с торф, слама, листа и дървени стърготини. Това помага за защита на краставиците от плевели и климатични влияния.Защо краставицата Туми е добра и защо си струва да я отглеждате на вашия сайт

Издънките, които се образуват над първите 3-4 листа, трябва да бъдат прищипани, така че кореновата система да се развива добре. Ако храстът расте активно, прищипването не е задължително.

Полива се с топла и отстояла вода само в корена. Стъблото, листата и плодовете се напръскват с капково напояване, за да се предотврати маслиновото петно ​​и бактериозата. По време на периоди на суша е необходимо да поливате по-често - 1 път на 1-2 дни. При липса на влага плодовете стават горчиви.

"Нитрофоска" е подходяща като горна превръзка. Той подобрява растежа на разсад и прави плодовете по-вкусни.

Характеристики на отглеждането и възможни трудности

Отглеждането на този хибрид е лесно, дори и начинаещ може да се справи с него. Основното нещо е да се спазва редовността на поливането, мулчирането, плевенето и подхранването. Важно е да поддържате постоянно ниво на влажност и топлина и да проверявате растенията за вредители.

Необходимо е растенията да се връзват към перголите, за да се даде форма. Градинарите карат здрави колове с дължина 1,5-2 м в земята, издърпват въже (канап) между тях и връзват краставици с краставици.

Внимание! Ще трябва да купувате хибридни семена всяка година.

Възприемчивост към болести и вредители

Туми е устойчив на различни заболявания, по-специално на кафяво петно ​​(кладоспориум).

Важно е периодично да инспектирате растенията. Възможна инфекция с вирус на мозайка от краставици, брашнеста мана и вирус с пожълтяване на вените. Като превантивна мярка оранжерията се проветрява веднъж на 2 седмици, а вратите и прозорците се измиват с дезинфектант. Туми не е устойчив на бяло и сиво гниене, може да страда от белокрилка.

Беритба и прилагане на културата

Туми дава обилна реколта 38 дни след появата на първите издънки. В употреба този хибрид е универсален - яде се пресен, подходящ е за банкетни разфасовки, благодарение на хрупкавата си кожа, от него се получават вкусни кисели краставички.

Предимства и недостатъци

Какво е добро за краставицата Tumi и защо си струва да расте на вашия сайт

Ползи:

 • високо търговско качество и запазване на качеството;
 • стабилен добив на реколтата;
 • висока устойчивост на стрес;
 • устойчивост на вредители и болести;
 • мощна коренова система;
 • дълъг период на плододаване;
 • отличен вкус;
 • не се влошава при лошо време.

Недостатъци:

 • нестабилност към температурни скокове;
 • необходимостта от връзване;
 • не можете сами да вземете семената.

Отзиви

Когато описват сортове краставици, градинарите обръщат внимание на устойчивостта на атмосферни влияния и вкуса на плодовете. Туми получава добри оценки за тези показатели.

Лариса, Волхов: „Имаме хладен и не много слънчев климат. Времето по никакъв начин не влияе на появата на плодове и огромен брой издънки, старите от които трябва да бъдат премахнати. Не са необходими насекоми за опрашване, удобно е. "

Игор, Можайск: „Краставицата Туми расте еднакво добре в оранжерията и на открито. Плодовете са едри и красиви, както е на снимката на опаковката. Добър вкус - кашата е сочна, гъста и без горчив послевкус. "

заключение

Краставицата Туми е добре познат хибрид, който се харесва от много градинари (както професионалисти, така и начинаещи), защото не е необходимо да полагате много усилия, за да го отглеждате, а плодовете изненадват с отличен вкус и гъвкавост при употреба. Този зеленчук е добър избор за райони, които са бедни на слънце. Не е изненадващо, че много опитни градинари го препоръчват за отглеждане.

Добави коментар

градина

Цветя