Подрязване на орлови нокти: защо, кога и как да го направите правилно

Добивът на орлови нокти зависи от много фактори: метеорологични условия, регион на отглеждане, торене. За да може храстът последователно да дава плодове и да дава добра реколта, от 6-тата година от живота летни жители извършват резитба. Процедурата стимулира плододаването, предпазва растението от болести и вредители от насекоми. Ще ви разкажем за подрязването на орлови нокти и кога и как да го направите правилно в статията.

Трябва ли да подрязвам орлови нокти

Орлови нокти се развиват бавно, така че те започват да се подрязват едва 6-7 години след засаждането. Ако не премахнете стари и болни клони, те растат хаотично и след няколко години храстът ще се превърне в заплетена топка. Поради това добивът намалява, възникват заболявания и годишният прираст на младите леторасти намалява.

подрязан се нуждаят както от годни за консумация сортове, така и декоративен... За последното резитбата е необходима за натрупване на гъста зелена маса и обилен цъфтеж.

Подрязване на орлови нокти: защо, кога и как да го направите правилно

Кога да подрязваме орлови нокти

Подрязването на орлови нокти може да се извърши през пролетта или есента, в зависимост от вашите цели. През пролетта храстът се подрязва след като снегът се стопи и земята се затопли до + 5 ° C. По това време растението се нуждае от санитарна или анти-старееща резитба.

Забранено е да се скъсяват издънките през пролетта, ако температурата на въздуха вече се е затоплила до + 12 ° C и повече, в противен случай растението ще отслаби и ще намали добива през следващата година.

През есента се обръща внимание на формалното подрязване. Някои летни жители правят често срещана грешка - отрязват растението след последната реколта. Не можете да направите това, правилното време е след 2-3 седмици. В южната част на страната е края на октомври, на север - края на септември.

Внимание! Няма консенсус дали е по-добре да подрязвате орлови нокти през пролетта или есента. Всеки градинар независимо определя времето на подрязване, подходящо за района на отглеждане и възрастта на храста. Понякога летните жители се ръководят от лунния календар - той посочва точните дати, когато процедурите за грижи се считат за най-благоприятните.

Как да направите резитба правилно

Формиращо, санитарно, подмладяващо - всяка резитба включва своя собствена процедура и правила за процедурата. Ако се спазват всички препоръки, орлови нокти бързо ще се възстановят и ще дадат богата реколта.

Подрязване на орлови нокти: защо, кога и как да го направите правилно

През пролетта за добра реколта

Пъпките на орлови нокти се образуват рано, затова клоните се подрязват през март или началото на април. За пролетта се избира формално подрязване, чиято цел е да се създаде корона. Това важи за декоративните и годни за консумация орлови нокти. При плододаващите сортове не всеки храст е оставен с 4-5 издънки, които растат от центъра в различни посоки.

Как да подрязваме орлови нокти през пролетта:

Подрязване на орлови нокти: защо, кога и как да го направите правилно

 1. Премахнете клоните, растящи в самото дъно, докосвайки земята.
 2. Млад растеж - той насърчава възпроизвеждането на насекоми вредители, развитието на болести, а също и затъмнява слънчевата светлина.
 3. Клони, които растат строго вертикално вътре в короната.
 4. Издънки, растящи вътре в храста, както и слаби и сухи.
 5. Стари, дебели клони и стрелящи връхчета, даващи слаб растеж.

Храста има около 5 мощни скелетни клона. Местата на разфасовки се намазват с градински лак или се поръсват с въглен, за да се предпази орлови нокти от гъбични или вирусни заболявания.

Веднъж на 2-3 години орлови нокти се изтъняват - стари и дебели клони се отстраняват "на пън". Следващата година от това място ще растат 2-4 силни и млади издънки. Единият от тях се оставя да замени отдалечения клон, а останалите се изрязват.

След прибиране на реколтата

През есента, след прибиране на реколтата, се извършва редовна резитба. Той подготвя храсти за зимата, забавя растежа на растенията и стимулира развитието на корените.

Следните признаци помагат да се определи точното време за подрязване:

 • храстът е пуснал зеленината си;
 • температура на въздуха през нощта - 0 ° C;
 • около месец остана преди слана.

Поливането се спира 1-2 седмици преди процедурата, за да не се събудят нови пъпки. От друга страна, след резитбата орлови нокти се полива обилно, за да й даде сили да се възстанови.

Какво включва есенната резитба след прибиране на реколтата включва:

 • премахване на растежа на корените и издънките, растящи вътре в храста;
 • подрязване на стари и болни клони;
 • премахване на издънки, които не дават растеж.

Когато подрязвате декоративна орлови нокти, уверете се, че горната й част не е по-широка от кореновата зона. В този случай короната ще се счупи под собствената си тежест или поради вятъра. Короната трябва леко да се стеснява към върха. Това правило важи както за регулаторната процедура, така и за формиращата.

Санитарна резитба

Санитарното подрязване се извършва според нуждите (през март, август, октомври). Лесно е да се разбере, че орлови нокти се нуждаят от санитарна резитба: издънките изсъхват, покриват се с петна или гниене, насекомите се виждат по кората и зеленината, короната се деформира. Засегнатите и болни клони се изрязват до основата, нарязаните места се намазват с градинска смола.

Когато подрязвате плодоносен храст, уверете се, че долните части на клоните не са изложени.

Внимание! Градинската вар се купува в магазин или се приготвя независимо. Вторият вариант изисква 500 г естествен пчелен восък, 500 г терпентин, 300 г колофон и 100 стопени мазнини. Съставките се загряват до гладкост и се смесват. След това се поставят в съд и се поставят в студена вода. Съхранявайте градински вар под формата на топки в найлонов плик.

Подрязване на орлови нокти: защо, кога и как да го направите правилно

За подмладяване

Растенията над 7 години се нуждаят от подмладяваща резитба.

Как да актуализирате стар храст орлови нокти:

 1. Летните жители отрязват стъблата в основата, оставяйки пън с височина 2-3 см. Това е необходимо, за да могат в бъдеще да се формират здрави издънки.
 2. Клоните, растящи вътре в храста или на силен наклон, също се отстраняват. Правят това на всеки 3-5 години.

С помощта на процедурата животът на орлови нокти се удължава с 10-20 години.

Ако не е извършена резитба против стареене и растението е на повече от 15 години, то се нуждае от радикално подмладяване.

Как да подмладим такъв храст:

 1. През октомври след отпадането на листната маса всички издънки се изрязват в корена.
 2. Големите порязвания и пукнатини са покрити с градинска смола.
 3. Орлови нокти почиват до пролетта, а кореновата система стимулира развитието на млади и здрави издънки.
 4. Година по-късно градинарите преобразуват короната.

За подрязване се избира остра резачка, която прави равномерни и чисти разрези без скъсани ръбове. В противен случай раните отнемат много време, за да зараснат и да причинят заболявания. За всеки тип клон изберете байпас за байпас. Той е универсален, подрязва сухи, зелени, дебели, тънки клони еднакво добре.

Интересно е:

Време и технология за подрязване на храсти от касис и цариградско грозде през пролетта, лятото и есента

Кога и как правилно да подрязвате гроздето през пролетта за начинаещи стъпка по стъпка: инструкции и диаграми

Как правилно да подрязвате прасковите през пролетта и защо е толкова важно

заключение

Най-добрите времена за подрязване на орлови нокти се считат за ранна пролет и средата на есента, в зависимост от района на отглеждане. Преди процедурата те приготвят остър резитба, дезинфекцират го, правят градински лак за смазване на раните и изучават стъпка по стъпка план. Формативната резитба се извършва през пролетта, а регулирането - през есента.

Ако орлови нокти са на повече от 7 години, започнете анти стареене; ако се появят насекоми или признаци на болест - до санитария.

Добави коментар

градина

Цветя