Защо яйчниците от краставици пожълтяват и какво да направите, за да спасите реколтата

Ако яйчниците на краставиците пожълтяват и отпадат, това е тревожен сигнал за градинаря. Не можете да чакате реколтата, ако не помогнете на растението своевременно. Опитните градинари имат свои собствени тайни за справяне с тази неприятност. Защо яйчниците от краставици пожълтяват и как да се предотврати изсъхването на храстите - ще разкажем в статията.

Защо яйчниците пожълтяват, изсъхват и отпадат

Най-често нарастващите проблеми възникват от неправилна грижа. Яйчникът е капризен: реагира остро на грешки, външни фактори. Освен това всеки сорт има свои собствени характеристики: строго определена плътност на засаждане, изисквания за прищипване и интензитет на опрашване.

Агротехнически грешки

Защо яйчниците от краставици пожълтяват и какво да направите, за да спасите реколтата

Една от най-честите причини за увяхването на яйчника е нарушение на агротехническите изисквания. Неопитните летни жители често засаждат храсти, без да оформят. Много сортове изграждат голяма вегетативна маса, така че те трябва да бъдат прищипани. Процедурата се провежда за всички пасинки, които излизат от аксилите на млади 3-4 листа, а след това всички издънки, които растат след второто листо. Това е необходимо, за да може слънцелюбивото растение да получи достатъчно количество слънчева светлина и яйчникът да не падне.

Важно! Удебеленото засаждане също принадлежи към груби агрономически нарушения. Оптималният брой растения на 1 квадратен метър е не повече от 4, а при отглеждане на партенокарпични растения (не изискващи опрашване) - само 2. В противен случай яйчникът ще започне да изсъхва и изсъхва поради липса на осветление.

Яйчниците по твърде младите храсти също не са много благоприятен знак. Незряло растение с неразвити листа може да даде краставици, но без достатъчно хранене. Затова цветята на такива слаби растения са най-добре премахнати.

Външни фактори

Краставиците са много капризна и взискателна култура. Ако не спазвате всички правила, ще бъде трудно да отгледате добра реколта. Външните фактори също могат да повлияят негативно на развитието на яйчника:

  1. погрешно поливане... Краставиците са влаголюбиви, но те трябва да се навлажняват в специален режим - 3 пъти седмично преди цъфтежа и по време на плододаване, а в сухо и горещо време - ежедневно.
  2. Неподходящата температура на въздуха е най-трудният фактор за регулиране на открито. Оптимално е за пълното развитие на яйчниците да се поддържа 22–26 ° С през деня и най-малко 18 ° С през нощта.
  3. Бързото колебание на температурата държи растенията под напрежение.
  4. Прегряването на почвата просто изсушава корените.

При отглеждане на зеленчуци в парникови условия е необходимо редовно да им се осигурява вентилация и приток на чист въздух. В противен случай яйчниците могат бързо да пожълтяват или да бъдат унищожени от болести.

заболявания

Бързото изсушаване и пожълтяване на яйчниците провокират различни заболявания. На първо място, това са бактериози, засягащи отслабени или гъсто засадени храсти. Оптималната среда за тяхното развитие са температурните колебания.

Често изсъхване се наблюдава поради изгниване на корена. Растението изглежда здраво, но изсъхва отгоре. Гниенето прекъсва доставката на хранителни вещества към всички части на храста.

Защо яйчниците от краставици пожълтяват и какво да направите, за да спасите реколтата

Вредители

Освен агротехническите, има и биологични причини, които провокират увяхване на яйчниците от краставици.

Най-известните вредители, които нападат младите растения:

Активността на насекомите достига пикове в средата на лятото.Плитите, например, зимуват в корена на листата на плевелите, а през пролетта те активно се разпространяват в целия сайт. Невъзможно е да забележите паяк кърлеж наведнъж, неговото присъствие се посочва от паяжината, заплитаща растението. Вредителят бързо заразява културите, изсмуква сок от тях и не им позволява да се развиват. В резултат растението изсъхва и умира.

Важно! Черният бълха бобър се счита за най-опасния вредител, той е в състояние напълно да унищожи район с краставици за броени дни. Whitefly е не по-малко опасна: след атаката си листата и яйчниците пожълтяват, плододаването спира.

Какво да направите, за да спасите реколтата

Защо яйчниците от краставици пожълтяват и какво да направите, за да спасите реколтата

Преди да предприемете мерки за спасяване на реколтата, е необходимо да разберете истинската причина за увяхването на краставиците. Опитните летни жители се съветват първо да прилагат торове, за да отстранят недостига на хранителни вещества. Използвайте сложни състави "Диамофоск", "Амофоск", "Калиев сулфат" и други.

Народните средства са не по-малко ефективни: 1 супена лъжица. л. урея, 3 супени лъжици. л. Разтворете дървесна пепел в кофа с вода. Напръскайте краставиците с разтвора след залез слънце, за да не предизвикате изгаряния по листата.

За да спасят реколтата, те осигуряват пълно опрашване на цветята. Когато се отглежда в оранжерии, това се прави ръчно - цветен прашец се прехвърля с мека четка от мъжки до женски екземпляри. На открито място трябва да привличате пчели, оставяйки контейнери със сладка вода със захар или мед на площадката. Можете също да засадите копър, босилек, лайка, невен наблизо.

Референтен. Ако по храстите има прекалено много доведени деца, те ще трябва да бъдат премахнати. Всички долни издънки се отстраняват до петия лист. Бичовете, които активно се простират нагоре, трябва да бъдат прищипани и след това растението ще покълне много странични издънки с женски цветя.

Задължителен етап от работата по реанимация е борбата с вредителите. За насекомите краставиците се третират със следните съединения:

  • инфузия на лукова кора;
  • разтвор на амоняк (3 с. л. да се разрежда в кофа с вода);
  • разтвор на сода за хляб и сапун за пране (1 супена лъжица на 1 литър вода);
  • химически агенти - "Командир", "Актара", "Алатар" - се използват изключително преди плододаване.

Биологичните препарати "Fitoverm", "Kleschevit", "Biotlin" се считат за по-малко опасни и вредни.

Мерки за превенция

Не е трудно да отглеждате краставици на вашия сайт, въпреки взискателната култура. За да избегнете възможни проблеми, извършете предварителна работа преди засаждането. На първо място, вземете решение за сортовете: кои са подходящи за открита площ и които се препоръчват за оранжерии.

Референтен. В оранжерии е по-добре да се засаждат самоопрашвани хибриди, тъй като в затворено пространство има много по-малко естествени опрашители, отколкото в открито поле.

Важно е да се има предвид мястото на засаждане - с достатъчно осветление, добре оплодена почва и без течения. В идеалния случай мястото за кацане се променя всяка година. По време на периоди на необичайна топлина е препоръчително да се оборудва балдахин над растенията, което също ще спести от силен дъжд или градушка. В мокро време дренажните канали ще помогнат за премахване на излишната влага.

Поливайте краставиците само с вода със стайна температура и в идеалния случай същата като температурата на почвата.

Полезни съвети от опитни фермери

Защо яйчниците от краставици пожълтяват и какво да направите, за да спасите реколтата

Опитните летни жители се съветват да предпазват реколтата от възможен спад на температурата през нощта. Храстите са покрити с агрофибър или фолио.

Кореновата система на растението расте на 40 см дълбочина в почвата, така че поливането трябва да е достатъчно, за да проникне влагата до тази дълбочина. В противен случай корените ще се простират до почвената повърхност и е по-вероятно да страдат от палещото слънце или нощния студ.

Една от тайните на опитни фермери е специалната подготовка на семената. Специалистите препоръчват предварително втвърдяване и загряване на семената за по-добро покълване. Лечението с калиев перманганат ще увеличи устойчивостта на болести.

Прочетете също:

Защо тиквените яйчници пожълтяват и отпадат?

Как и с какво да се хранят домати по време на цъфтеж и залагане на плодове.

Ами ако доматите в оранжерията цъфтят, но няма яйчник?

заключение

Не можете да чакате реколтата от краставици, ако не вземете навреме мерки, за да спасите растението от пожълтяване на яйчниците. Методите пряко зависят от причините: неспазване на правилата на селскостопанската технология, развитие на болести или нападения от вредители.

Необходимо е да се обръща внимание на културите за летни къщи постоянно, а не от време на време. Ако следвате всички препоръки и предприети превантивни мерки, няма да се налага да спасявате реколтата и умиращите яйчници.

Добави коментар

градина

Цветя