Инструкции за формиране на краставици върху шпакла в открито поле за начинаещи летни жители

Краставиците, като всички катерещи растения, се стремят към слънцето. В търсене на подкрепа те се вкопчват в съседни растения и влияят на растежа им. Следователно, отглеждайки култура, летните жители изграждат специални конструкции на асма, които помагат да се грижат за насаждения, да формират камшици и да събират плодове.

Какво е пергола

Градинарите практикуват два метода за отглеждане на краставици - хоризонтален, когато растението се разпространява на земята, и вертикален, т.е. лози завръзвам до специални устройства (плитки), по които растението се тъче.

Инструкции за формиране на краставици върху шпакла в открито поле за начинаещи летни жители

Методът на вертикално отглеждане има следните предимства:

 • лозите са осветени от всички страни, добре проветриви, наситени с кислород, по-малко вероятно да се разболеят;
 • по-лесно събиране на реколтата и грижа за растението;
 • за насекомите е по-лесно да опрашват цветя от краставици;
 • узряването на културата се извършва 2 седмици по-бързо, отколкото при използване на хоризонталния метод;
 • легла със зелени мигли на пергола ще украсят всяка зеленчукова градина и ще заемат по-малко място, отколкото при друг метод за отглеждане;
 • плодовете са ясно видими на камшика, чисти са и не гният, тъй като не влизат в контакт с влажна земя, където има много патогени;
 • когато вредители или признаци на болест се появяват лесно процес растението от всички страни с необходимите препарати.

Единственият недостатък е необходимостта от изграждане на самата структура. Въпреки това, сега можете да закупите удобни устройства, които са лесни за сглобяване и разглобяване. Те се изваждат от градината за зимата до следващия сезон на засаждане.

Стъпка по стъпка инструкции за отглеждане на краставици върху шпакловки

Градинарите често използват стени, огради, стълбове като опора, дърпайки тел върху тях. Нека да разгледаме как да изградим независима структура за поддръжка.

Как да направите пергола

За изграждането на конструкция дървени или метални стълбове (30 мм) се вкопават на противоположните ръбове на леглата на разстояние 1,5-2 м един от друг. Височината на стълбовете от повърхността на земята е 2-2,2 m. Между тях се изтегля метална жица на 2-3 реда:

 • първият ред - на височина 15 см от повърхността на земята;
 • вторият - 1-1,2 м;
 • трета - 2 m.

Единият край на силен канап е вързан към горния ред, а другият - камшик от краставици на разстояние 10 см от земята. Вместо канап, мрежа от пластмасова или метална тел с мрежа от 10-15 см става популярна.

За да се предотврати увисването на окото под тежестта на зреещи краставици, тя се фиксира на хоризонтален мост, образувайки U-образна структура с мрежа отвътре.

Структура, подобна на хижа, се счита за по-стабилна.

Начален етап и подготовка за кацане

Важно условие за получаване на добра реколта е разположението на асма на площадката. Структурата се поставя следвайки инструкциите:

 1. Поддръжката е инсталирана от слънчевата страна на сайта без чернови. Можете да защитите растението от вятъра, като засадите царевица или слънчоглед.
 2. Земята трябва да е равна или леко наклонена.
 3. Почвата се подготвя предварително за засаждане на растения, наторени с органични дресинг.
 4. Най-добрият район за краставици се счита там, където са растат картофи, грах, зеле или домати.

През пролетта почвата под градината с краставици се третира с вряла вода.Това ще премахне бактериите, които не са загинали през зимата и ще активира производството на топлина от тор и компост.

Засаждане на краставици

Краставиците се засаждат в градинско легло със семена или разсад до асма. Разстоянието между растенията трябва да бъде за нормално сортове от 15 см, за храст - от 25см.

Преди сеитбата в земята семената се затоплят за 3-4 часа при температура + 50 ... + 60 ° C. След това се държи в слаб разтвор на калиев перманганат (1 g на 100 ml вода) или чеснова каша в продължение на 20-30 минути.

Когато земята се затопли до + 15 ° C, семената се поставят в земята (4 семена на 1 м) и се покриват с фолио, докато се появят първите 5-6 листа. След това филмът се отстранява.

С разсадния метод на отглеждане младите растения се трансплантират в градинско легло, когато достигнат 15-20 см и се формират от 3 истински листа. Излизането се извършва в края на пролетта, за да се намали рискът от нощни студове.

грижа

За да получите добра реколта, ще трябва да наблюдавате плодородието на почвата и редовно да прилагате горната превръзка, да установявате системно и правилно поливане, разхлабвайте лехите и оформете храсти. Ако следвате селскостопански техники, добивът дори може да надвиши показателите, декларирани от производителя.

Краставиците са влаголюбиви растения, така че разсадът се полива на всеки 4-5 дни. За 1 м² земя трябва да отидат 3-6 литра вода.

Важно! Поливането е необходимо само с топла вода. Студът провокира развитието на гъбични заболявания, а доставката на вода от маркуч с един поток излага корените.

По време на зреене и прибиране на реколтата е необходимо подобрено хранене. За целта използвайте:

 • разтвор на калиев нитрат - 30 g на 10 литра вода;
 • инфузия на билки, разредени с вода 1: 5;
 • екстракт от пепел - 1 супена лъжица. върху кофа с вода;
 • пръскане на листата с разтвор на урея - 10 g на кофа с вода.

Образуване на краставици върху асма в открито поле

Изборът на метод за оформяне на краставица зависи преди всичко от коя група принадлежи: традиционни сортове, които дават равномерно от цялото растение, или модерни, нискорастящи, образуващи култура на основното стъбло.

Инструкции за формиране на краставици върху шпакла в открито поле за начинаещи летни жители

Характеристики на формирането на сортови краставици, хибриди и букетни сортове

В сортовите краставици предимно мъжки цветя се появяват на главното стъбло. Прищипването на върха на растението над петия лист стимулира образуването на странични издънки. По тях се образува по-голям брой женски съцветия, от които се образуват яйчниците.

Съвременните хибриди използват малко по-различен подход. На тях се образува достатъчен брой женски цветя. Да секогато на стъблото се появят 3-5 истински листа, всички издънки и пъпки се отстраняват от синусите им, което може да забави развитието на растението. Тази техника се нарича ослепяване. В този случай всички сили ще бъдат насочени към растежа на главното стъбло. Когато стъблото достигне горния хоризонтал, то се хвърля от другата страна на пергола. Когато стъблото от другата страна расте още 60-70 см от върха на перголата, горната част на висящото растение щипка.

Партенокарпичните хибриди, при които цветята се формират в цели гроздове, изискват по-внимателна поддръжка от техните по-малко продуктивни колеги. Букетните краставици се характеризират с едновременно и изобилно образуване на пъпки върху основните и страничните издънки. Следователно, поради едновременно развиващите се плодове, храстът може значително да отслаби, а някои от плодовете в крайна сметка се деформират или изчезват от липса на хранене.

За да избегнете неприятности, се използва специална технология за формиране на букет краставици. На 3-4 възли на долния слой се откъсват рудиментите на страничните мигли и яйчниците. В останалите възли рудиментите на страничните издънки са заслепени, но яйчниците не се пипат. След като плододаването приключи на основната издънка, растението се подхранва добре, така че започват да се образуват нови странични мигли. Скоро вторичните издънки ще започнат да обрасват с пресни яйчници, които обикновено са не по-малко, отколкото по време на първата вълна на реколтата.

Внимание! Подхранвайте растението сутрин или вечер, за да избегнете химически изгаряния.Най-добре е да се тори след поливане.

Как да оформяме краставици

Можете да образувате растение:

 • в 1 стъбло: отстранете всички странични издънки едновременно с повредени листа и съцветия;
 • на 2 стъбла: отстранете stepsons в първите три възли оставете над четвъртия;
 • на 3 стъбла: доведените деца се отстраняват на първите два възела.

Подстригване на мигли

Подрязването на миглите започва 3-5 седмици след засаждането в земята и началото на растежа. До този момент височината на растението трябва да достигне най-малко 0,5 м. Подрязването се извършва на всеки 2 седмици. Това помага на растението да запази хранителни вещества за по-голямо плододаване.

Важно! Ако започнете резитба на височина на растението до 0,5 м, няма да има време да се развие и изобщо можете да останете без култура.

Каква е разликата между оформянето на пергола в оранжерия

Отглеждането на краставици в оранжерия и открито поле са различни неща, така че трябва внимателно да подходите към избора на семена за засаждане. Сред най-популярните сортове краставици можете да намерите сортове, които не изискват оформяне или са едноцветни.

В оранжерията долната част на стъблата не трябва да се оставя да се сгъсти, в противен случай ще се появи излишна влага, което допринася за развитието заболявания... На всеки 10-14 дни 2 дънни листа се отрязват, тъй като поемат много сокове. Не отрязвайте повече от 2 листа, за да не отслабите миглите.

При оранжерийното отглеждане стъблото винаги е насочено нагоре, независимо от това колко мигли се формира растението.

Върхът, достигнал тавана на оранжерията, трябва да бъде прикован. Или можете да направите различно - разточете голото стъбло отдолу (преди това плодовете, издънките, листата бяха отстранени от него), за да навиете контур. За да направите това, тя се спуска надолу по канапа и получената бримка е вързана към колан върху канапа. Горната част ще падне и ще има място за по-нататъшен растеж.

Съвети и тайни на опитни летни жители

Инструкции за формиране на краставици върху шпакла в открито поле за начинаещи летни жители

Опитните градинари винаги имат полезни съвети за начинаещи, доказали се през годините:

 1. Необходимо е да се включите в образуването на растения сутрин. След един ден прищипването на рани ще има време да заздравее.
 2. Листата и лозите не могат да бъдат обърнати в обратна посока. Разстреляният насилствено изстрел може да спре растежа, да пожълтее или дори да умре.
 3. Рязането на миглите се извършва само с чисти инструменти. Това ще избегне замърсяване на растението.
 4. Не трябва да засаждате краставици няколко години подред на едно място. Вредители и патогени се натрупват в почвата.

заключение

Напоследък много градинари направиха избор в полза на отглеждането на краставици на асми. Когато използвате опората, няма нужда да се огъвате отново при прибиране на реколтата. При пръскане на растения върху структури разтворът равномерно пада върху стъблата и листата. В допълнение, пространството е значително спестено. Всичко това говори в полза на използването на гоблени.

Добави коментар

градина

Цветя