Защо се появяват кафяви петна по листата на краставицата и какво да направите, за да се отървете от тях

Когато отглеждате краставици, може да откриете различни петна по листата. Това е първият признак, че растението не е здравословно. Пренебрегваната болест може да доведе до значителна загуба на култури, така че е важно да се установи причината и да започнете да решавате проблема възможно най-бързо. Какво да направите, ако на листата на краставиците се появят кафяви петна, ще ви кажем в статията.

Причини за появата на кафяви петна по листата на краставиците

Причините за появата на петна по краставиците могат да бъдат различни: неправилна грижа, вредители, инфекциозни заболявания.

Защо се появяват кафяви петна по листата на краставицата и какво да направите, за да се отървете от тях

Peronosporosis

Пероноспороза, или фалшива брашнеста мана, Е инфекциозно бързо прогресиращо заболяване. При липса на спешно лечение растенията умират.

Първо върху листата се появяват светложълти или светлозелени петна под формата на мозайка, след това се появява сив цъфтеж с лилави петна. Листата бързо оцветяват, завиват навън и изсъхват. Засегнатата област расте, в крайна сметка растението умира. Краставиците са податливи на инфекция във всеки етап на растеж.

Ако плодовете вече са се образували, те спират да се развиват, придобиват бяло-зелен цвят, стават безвкусни. При висока влажност, сгъстяване на насажденията и високи температури спорите се разпространяват с висока скорост към съседните растения.

Cladosporium

Кладоспориум, или маслиново петно, е гъбично заболяване, което засяга всички наземни части на растението. Първо по листата се появяват малки светлосиви петна, след това придобиват маслиненосив цвят със светла граница около ръба. На гърба на листа изсъхналите петна са покрити с паяжина. Тогава те се сриват и в листата остават дупки. По стъблата се образуват продълговати сухи петна от сив цвят.

Плодовете имат сиво-маслинов цъфтеж и депресирани мазни петна, вариращи с размер от 5 до 15 мм. Постепенно повърхността изсъхва и плътта изгрява. Засегнатите плодове стават настръхнали, могат да се огъват рязко на мястото на нараняване.

Внимание! В условия на висока влажност и ниски температури краставиците са по-склонни да заразят гъбични заболявания. Не прекалявайте с вода и покривайте растенията по време на обилни валежи.

Антракноза

Друго име антракноза - медна глава. Това е гъбично заболяване, което засяга цялото растение, но най-засегнати са плодовете. Върху разсада в областта на кореновата яка се образуват депресирани кафяви петна.

На листата на възрастни растения първо се появяват светло жълти или бледозелени малки плачливи петна. Постепенно те растат до 4 см, ставайки меднокафяви. Цялото листо става кафяво и става много крехко, могат да се образуват дупки.

Защо се появяват кафяви петна по листата на краставицата и какво да направите, за да се отървете от тях

При висока влажност листът изгнива, а при сухо време изсъхва. На плодовете се появяват язви - продълговати депресирани плачещи петна със светлокафяв или розов цвят с различни размери. Те растат и се задълбочават до 4 мм.

Краставиците стават горчиви, потъмняват, свиват се и гният. Такива плодове не могат да се ядат. На стъблото се образуват жълто-кафяви продълговати петна, често обграждат издънката, тя се счупва и растението умира. При висока влажност язвите се покриват първо с розов, а след това с черно цъфтеж.

Ъглови петна

Ъгловото петно ​​или бактериозата засяга растението на всеки етап от развитието и растежа. Инфекцията често се случва от долните или котиледоносни листа. От долната страна на плочата се образуват единични ъглови мокри петна.

При влажно време от тях се отделя жълта слуз, при сухи петна изсъхват и побеляват. От предната страна на листа тези места стават бледожълти, а след това кафяви. След няколко дни изсъхват и могат да бъдат перфорирани. При голяма площ на увреждане листата се разпада, остават само вените.

Патогенът се прехвърля в растението с дъжд, вятър, отломки от заразена растителност, замърсени инструменти по време на подстригване... Плодовете забавят развитието си и губят вкус, изгниват по-бързо.

Важно! Третирайте често с инструменти и мийте ръцете си, докато работите, за да избегнете разпространението на патогенни бактерии в близките растения.

Ascochitosis

Аскохитозата, или черното гниене на стъблото, е гъбично заболяване, което се развива заедно с растението. Спорите се съхраняват в семена, в очакване на подходящото време. Заболяването засяга външната част на растението, не го унищожава напълно, но значително влошава състоянието и влияе неблагоприятно на реколтата. Не се появява дълго време.

Първите признаци са сив цъфтеж на стъблото. Постепенно той се превръща в бели петна, след това се образува черно гниене. Когато плодовете започнат да растат, долният слой на листата става кафяв. Постепенно болестта издига растението. Засегнатите краставици започват да избледняват и да изгният отвътре. Понякога плодовете се покриват с рани, ръждив цъфтеж и слуз. Патогенните спори се пренасят от вятъра до съседните растения.

Rhizoctonia

Това гъбично заболяване засяга кореновата част на стъблото и семедоновите листа, улавя цялото растение, с изключение на цветята. Листата и плодовете са покрити с кафяви петна. Част от растението, което докосва повърхността на земята, е засегнато преди всичко.

Alternaria

Alternaria, или сухо петно ​​от краставици, е гъбично заболяване. Основният носител на спори са листните въшки. Разпръснатите малки кафяви петна първо покриват долните листа на растението, постепенно се увеличават и се сливат в голямо петно, засягайки половината от листната плоча. Поради нарушаването на процеса на фотосинтеза развитието на растенията и плодовете се забавя, по-лошо образуват се яйчници... Постепенно болестта обхваща цялото растение.

Защо има проблем в оранжерията

Защо се появяват кафяви петна по листата на краставицата и какво да направите, за да се отървете от тях

Краставицата е много деликатна култура, която изисква специално внимание и грижи... За по-ранна реколта първите насаждения се правят в оранжерии. Такъв подслон не предпазва растенията от болести. Неправилна вентилационна система може да причини резки температурни промени, а пълното й отсъствие води до много висока влажност. При такива условия (по-често от 70%) повечето от бактериите и гъбичките се чувстват чудесно и активно се развиват.

Важно! Не създавайте чернови по време на проветряване. Опитайте се да направите това през топло време на деня.

Липсата на светлина и гъстото засаждане не позволяват на растението да се развива напълно. Изчерпаната почва, която не се променя няколко сезона подред, натрупва гъбични спори и ларви на различни вредители.

В открито поле

На открито рискът от висока влажност е по-малък, освен ако не започне сезонът на дъждовете. Съществува обаче риск от внезапни промени в температурата през деня и нощта. Неправилно организираната напоителна система може също да доведе до гниене или, обратно, изсушаване на растенията, което ще ги отслаби и ще ги направи по-уязвими за вредители и патогени.

Как да се отървете от кафяви петна

Защо се появяват кафяви петна по листата на краставицата и какво да направите, за да се отървете от тях

В някои случаи обилното третиране на засегнатите области с йоден разтвор помага да се спре развитието на болестта. През 1 ст. вода, която трябва да разбъркате 2 капки от лекарството и веднага да го преработите, без да го оставяте да изстине.

Закупени средства

Индустриалните препарати се делят на фунгициди (противогъбични) и инсектициди, акарициди (за борба с насекомите).

Първите включват течност Bordeaux, меден сулфат, Fitosporin, Hom, Kwardis, Ridomil Gold и др. Някои от тях могат да се използват заедно с инсектициди.

В борбата с насекомите добре се доказаха препаратите "Искра", "Фитоверм", "Актеллик", "Командир" и други.

Традиционни методи

Ако заболяването се открие в началния етап, можете да опитате да го победите с народни средства. Те са безобидни, евтини и лесни за приготвяне.

Защо се появяват кафяви петна по листата на краставицата и какво да направите, за да се отървете от тях

Как се лекува:

  1. Добро средство за борба с краставиците е дървесината пепел... Може да се използва за прахообразни растения, поръсване на почвата наоколо. Можете да приготвите разтвор от 1 супена лъжица. пепел и 10 литра вода, оставете да вари за един ден, напръскайте и поливайте краставиците в корена. Този инструмент също служи горна превръзка.
  2. В някои случаи помага щедрото поръсване на горчицата. За да направите това, разтворете 2 супени лъжици в 10 литра вода. л. горчица на прах.
  3. Светло розов разтвор на калиев перманганат се използва широко. Можете редовно да пръскате и поливате растенията с продукти с добавяне на йод и блестящо зелено: 20 капки от всяко лекарство в кофа с вода.
  4. Причинителите на много заболявания умират от кисела среда. За това 1 литър млечна суроватка се разбърква в 10 литра вода. Краставичните насаждения се напояват старателно с този разтвор. Същото решение се прави с помощта на мляко и няколко капки йод в кофа с вода.
  5. За да приготвите лекарствен разтвор, можете да настоявате за вода в продължение на няколко дни с чистотин, глухарчета, кори от лук или нарязан чесън.

По време на обработката се опитайте да покриете зоната около насажденията с краставици. Вредителите могат да попаднат на растения от съседни райони.

Време и честота на лечение

Лечението с закупени продукти се извършва стриктно следвайки инструкциите, спазвайки дозировката, времето и времето на деня (някои работят по-ефективно при сутрешно лечение, други - вечер)... Това са мощни инструменти, така че са достатъчни 2 лечения.

Лечението с народни средства трябва да се провежда през целия сезон. Това се прави редовно, на всеки 7-10 дни. За да се предотвратят големи загуби, растенията се инспектират ежедневно, ако се открият признаци на заболяване, засегнатите части се отстраняват и незабавно започва обработка. При голям мащаб на инфекция (повече от 1/3 от растението), не могат да се отхвърлят специални химикали. Ако растението е засегнато от 2/3 или повече, то трябва да бъде отстранено и изгорено.

Правила за поведение

Важно условие за размножаването на вредните бактерии и гъбички е високата влажност. За по-успешни резултати в борбата с тях поливането трябва да бъде спряно за 2-4 дни или намалено. Необходимо е да се обработи не само засегнатата част. Спорите и бактериите могат да се заселят в земята и от вътрешната страна на оранжерията.

Предпазни мерки

Защо се появяват кафяви петна по листата на краставицата и какво да направите, за да се отървете от тях

Преди засаждането семената се накисват в светло розов разтвор на калиев перманганат. Не се препоръчва сгъстяване на насажденията, спазвайте разстояние най-малко 15-20 см. Превантивните лечения с народни средства започват с появата на втори лист. Използва се пръскане и коренна превръзка с азотни торове и инфузия на муллеин (1 литър на 10 литра вода).

След последната реколта всички растителни остатъци се изгарят. В оранжерията не само повърхностите се мият и обработват: микроорганизмите се натрупват в цепнатините и ставите, поради което се отделя специално внимание на такива усамотени места. Периодично се изисква подмяна на горния слой на почвата.

Внимание!Благоприятни предшественици на краставици - ръжен и овес.

Съвети от опитни градинари

За да се радвате на добра реколта, отглеждайте сортове, устойчиви на болести и температурни крайности. Изберете добре осветени, слънчеви места за засаждане, избягвайте течения. Поливайте и обработвайте краставиците само с топла вода.Растението се нуждае от постоянно снабдяване с хранителни вещества, редуващо редовно хранене и обработка с различни състави. Първите яйчници и stepsons е по-добре щипка за по-голяма реколта.

заключение

Краставицата е много капризна и нежна култура. За да получат добра реколта за дълго време, растенията не трябва да се оставят за самостоятелно отглеждане. Важно е да се спазват правилата за сеитбообращение и грижи. Ако признаците на болестта се открият навреме и се започне лечение, може да се избегнат до 50% от загубите на реколтата.

Добави коментар

градина

Цветя