Различни методи и схеми за формиране на краставици в открито поле: инструкции за начинаещи

Краставиците растат у нас във всяка страна, независимо от климатичните условия. Задължителна процедура, от която зависи качеството и количеството на плодовете, е формирането на храст от краставици. Ще ви кажем как да го направите правилно, за да получите обилна реколта.

Какво е формация, за какво е тя

Образуването на липа от краставици е важна агротехническа мярка. Благодарение на него:

 1. Растението изразходва енергия не за развитието на зелена маса, а за хранене и растеж на плодовете.
 2. Дори в ограничен район с малък брой храсти можете да получите богата реколта.
 3. Периодът на живот и съответно плододаването на растението се удължава.
 4. Бичовете и листата получават повече въздух и светлина.
 5. Възможността за увреждане на растенията от болести и вредители е намалена.
 6. Улеснява грижите (поливане и разхлабване).
 7. По-удобно е прибирането на реколтата, тъй като плодовете не се крият в зеленината.

Характеристики на образуването на краставици в открито поле

Някои градинари оставят растението на мира и го оставят да расте и пълзи където пожелае, но резултатът може да бъде разочароващ. Ако лятото е дъждовно и студено, миглите ще изгният и ще се повредят от прекомерна влага, а плодовете също ще изгният.

В открито поле растението на растенията е също толкова важно, отколкото в оранжериятаи е много по-лесно да го направите. Не е необходимо да следвате инструкциите и щателно да изчислявате броя на появилите се листа и издънки. След появата на 4 листа, прищипете централната издънка, което ще доведе до появата и активен растеж на страничните.

При сортовете, отглеждани на открито, често по страничните издънки се образуват женски цветя, които дават плод. При правилна грижа - редовно поливане, горна превръзка и разхлабване - просто трябва да изчакате богата реколта.

Условия на процедурата

Ако разсадът е твърде дебел, те трябва да бъдат отрязани веднага. Разстоянието между тях трябва да бъде най-малко 0,5 м. След появата на 4 листа растението се прищипва, когато достигне 30 см, се връзва. През целия вегетационен период и плододаването, ако е необходимо, насочете растежа на лозите в правилната посока, изправете и фиксирайте миглите.

Какво е необходимо за извършване на формацията

Не носете жартиера си, ако времето е твърде ветровито. Почвата по време на монтажа на конструкциите не трябва да бъде твърде влажна или суха. Ще бъде невъзможно надеждно да се инсталират и фиксират колчетата в такава почва.

За подрязване на растението са необходими градинска секачка или остри ножици.

Важно! Градинските инструменти са предварително дезинфекцирани, така че инфекцията да не попадне в открития разрез.

Схеми за формиране

Схемата за формиране зависи от характеристиките и характеристиките на сорта:

 1. Някои от тях имат женски цветя на централната част. Такова растение се оформя в едно стъбло.
 2. При сортовете, където женските цветя са разположени на страничните издънки, цялата реколта ще бъде загубена, когато растението се формира на една мишка. Тук се отстранява основната издънка и най-често се развиват две странични.
 3. Някои сортове изобщо не е необходимо да се формират. Необходимо е само да разрежат листата.

Как се образуват краставици в открито поле

Има много начини и методи за формиране на храст от краставици и постоянно се появяват нови.Нека да се спрем на най-популярните.

С жартиери

Различни методи и схеми за формиране на краставици в открито поле: инструкции за начинаещи

Повечето методи за формиране на храст от краставици изискват използването на жартиера поне на началния етап на растеж. Това е необходимо, например, когато използвате естествени пергола.

Когато се закопчава към тел, жартиера служи като опора през целия живот на растението. Първата процедура се извършва, когато растението достигне 30 см височина. По това време стъблото става достатъчно силно и навлиза в период на активен растеж, по него вече са се образували 5-6 пълноценни листа. Растежът след 30 см без жартиера е опасен за стъблото. Това може да доведе до счупване и смърт на растението.

От друга страна, не е необходимо да се връзва растение, което е твърде младо, незряло и лесно се поврежда. Когато храстът нарасне до желаната височина, опората и връзването ще трябва да бъдат пренаредени.

Важно! Не използвайте въжета от юта или синтетични шнурове за връзване на клоните - те могат да повредят листата и клоните. За това са подходящи ленти, изработени от стара мека тъкан с ширина 1,5-2 см.

Без жартиера

За къси мигли не се извършва прищипване и жартиера. Процедурата е необходима за сортове, които образуват дълги лози. В този случай мрежите ще станат алтернатива на обвързването. Миглите ще се фиксират върху тях.

На пергола

Различни методи и схеми за формиране на краставици в открито поле: инструкции за начинаещи

Дървена пергола може да бъде декорирана по оригинален начин и тя не само ще поддържа мигли от краставици, но и ще украси сайта. Долните издънки и 3 листа се прищипват, така че краставиците дават плод добре.

Използването на естествена асма е метод, който изисква минимум усилия. Храстите се засаждат на разстояние 20-25 см от оградата на обекта - ограда или мрежа. Косите въжета се изтеглят от тях до върха на живия плет. В резултат на това лозите покриват живия плет като лоза, а летният жител събира богата реколта без пречки. През есента обаче ще трябва да поработите малко, за да изчистите оградата от изсушени мигли.

На жица

Различни методи и схеми за формиране на краставици в открито поле: инструкции за начинаещи

Един от начините за оформяне е анкерирането на тел. За това:

 1. Покрай отдалечените краища на леглото, където краставиците са засадени на 2 реда, се задвижват 2 колчета с височина около 1,5 м.
 2. Между опорите се изтегля тел.
 3. Канап е прикрепен към всяко растение от първия ред, хвърлен върху тел и вързан към растение от съседен гребен. Преди това откъснете всички долни издънки и 3 листа всеки.

Когато лозите пораснат, в леглата се образува един вид зелена колиба от краставица. Растенията в него ще се чувстват чудесно, без да докосват земята, добре проветряват и плододават изобилно.

На решетката

Различни методи и схеми за формиране на краставици в открито поле: инструкции за начинаещи

Използването на мрежа е един от най-естетичните и удобни начини за поддържане и оформяне на растението:

 1. Мрежест плат с необходимата дължина се закупува предварително в магазин за градинари.
 2. Две здрави вертикални основи (греди или тръби) са погребани дълбоко в земята в отдалечените краища на редицата краставици.
 3. Между основите се изтегля мрежа от самата земя, леко отстъпваща от стъблата на храстите.
 4. Фиксирайте го към вертикална основа с жица.
 5. Долните издънки и листа се отстраняват от растенията.
 6. Периодично насочвайте нарастващите мигли в правилната посока и ги изправяйте. Лозите ще се фиксират върху мрежата на асма.

Този метод, подобно на други, ви позволява да контролирате развитието на всяко растение, да се грижите за него и лесно да го реколтата.

Нюанси на образуването на партенокарпични краставици

Партенокарпични (самоплодни) краставици, появяващи се в магазините за семена, веднага привлекли вниманието на градинарите. На лозите им има много малко или никакви мъжки цветя, но има много женски цветя. Това са краставици с много богато плододаване, затова правилното формиране и резитба е особено важно за тях. Освен това всеки сорт има своите тънкости.

хибриди

Различни методи и схеми за формиране на краставици в открито поле: инструкции за начинаещи

Без формиране хибридите няма да дадат богата реколта. Жалко е някои неопитни летни жители да се отърват от страничните мигли на растението. Но те отнемат значителна част от хранителни вещества и влага, плодовете се образуват за дълго време, след това изсъхват и отпадат.

Ако цветя и яйчници се образуват главно на основната издънка, миглите се оформят по метода на ослепяване в долния слой.

алгоритъм:

 1. Цветята и яйчниците се отстраняват в първите аксили на листата (в долния слой).
 2. На сегмент до 50 см издънките се прищипват по един яйчник и 2 листа.
 3. В интервала от 0,5 м до 1,5 м се съхраняват 2 яйчника и 2-3 листа.
 4. Над 1,5 м. Издънката се прищипва върху 3 листа, върху нея се пазят 4 яйчника.

Партенокарпичните хибриди успешно се отглеждат върху асми. Това гарантира добро осветяване на храста, равномерно и обилно плододаване, регулира натоварването на растението.

Сортове на греди

Различни методи и схеми за формиране на краставици в открито поле: инструкции за начинаещи

Букет краставица Това е модерен, високодобивен хибрид с обилно и дългосрочно плододаване, рекордьор в добива.

Образуването на сгушени краставици може да започне седмица след засаждането, когато се появят 8-9 листа. Издънките се появяват в аксилите на листата по цялата дължина на главното стъбло, следователно, по-добре е да се образува формацията в едно стъбло. Това ще улесни работата, ще увеличи добивите и ще подобри вкуса на плодовете. Такова образуване е удобно да се извърши, когато е прикрепено към тел.

Оперативна процедура:

 1. В долните 4-6 възли женските яйчници и рудиментите на листните издънки се изтръгват от синусите на листата. Това се прави преди началото на цъфтежа. Процедурата стимулира растението да расте по-бързо и да образува силен листен апарат.
 2. На главното стъбло отстранете страничните издънки преди началото на жицата на асма. Това трябва да се направи навреме, докато те прераснат с големина 3-5 см. На главното стъбло се оставят 2-3 издънки под опората, като ги прищипвате на 2 листа.
 3. Когато върхът на издънката нарасне до жицата, уверете се, че лозата не се бърка със съседно растение, прищипете, ако е необходимо.

При тази формация плододаването може да се появи 2-3 дни по-късно, но добивът ще бъде 2-3 пъти по-висок.

Неопределени сортове

Различни методи и схеми за формиране на краставици в открито поле: инструкции за начинаещи

При неопределени сортове краставици яйчниците се образуват върху страничните мигли, поради което основното им внимание се обръща.

Формирането се извършва по схемата:

 1. След появата на 5 листа, кълновете се връзват на асма и се прищипват отгоре.
 2. Веднага след като се появят 2 издънки, те се връзват към решетка и се насочват в различни посоки.
 3. Когато храстът расте до върха на опората, яйчниците и страничните мигли се отстраняват до 4 листа включително. От 5 до 9 листа трябва да има само един яйчник във всеки синус.
 4. В бъдеще те наблюдават равномерното развитие на ресничките от всяка страна. Ако някой от тях се засили, похарчете притискане.

Краставици, които не изискват оформяне

Различни методи и схеми за формиране на краставици в открито поле: инструкции за начинаещи

Днес са развъдени хибриди на краставици с женски тип цъфтеж, тоест когато женските цветя се формират върху абсолютно всички издънки, които дават плод.

Не е необходимо да се занимавате с формирането на тези растения; краставиците ще се появят на всички издънки с добра грижа. Най-удобно е да ги отглеждате на решетка.

заключение

За да получите богата реколта от краставици, засадени на открито, не е достатъчно да ги засадите, плевите и да ги поливате навреме. От голямо значение е навременното и правилно формиране и подрязване на растението строго по схемата и в съответствие с разнообразие.

Добави коментар

градина

Цветя