Правила за получаване на богата реколта от цвекло: отглеждане на открито и грижи

За да отглеждате сладко и здравословно цвекло, подходящо за дългосрочно съхранение, трябва да знаете тънкостите на зеленчуковата селскостопанска технология. Тези, които овладеят тази наука, ще бъдат снабдени с разнообразни витаминни ястия през цялата зима.

Как да се грижим за цвекло, за да отглеждаме висококачествена и богата реколта? Прочетете за това в нашата статия.

Избор на сорт

Изборът зависи от целта на отглеждането на реколтата. Ранните сортове добиват през пролетта, когато тялото се нуждае от повече витамини.... Видовете от средния сезон са подходящи за консумация през летния сезон. Късните сортове се съхраняват дълго време, консумират се в студените месеци. В идеалния случай трябва да изберете и трите вида посадъчен материал и да имате здравословен зеленчук през цялата година.

Има много разновидности цвекло, всяка със своите предимства и недостатъци. По-добре е да решите според вашия вкус. Ларка например е малко кръгло цвекло. Ако предпочитате диск с форма на диск, изберете египетски плосък.

важно! Сортът трябва да е подходящ за отглеждане във вашия район.

Правила за получаване на богата реколта от цвекло: отглеждане на открито и грижи

Засаждане и грижа за цвекло

Цвеклото е една от най-често използваните кореноплодни култури. Този зеленчук се отглежда от повечето градинари на задните си дворове. Процесът започва с времето на засаждане и подготовка на семената.

Кога да засаждате цвекло

Ако пролетта е топла с дневна температура от + 13-17 ° С и не се очакват студове, тогава цвеклото се засява, когато почвата се затопли + 3-4 ° С. Ако културата замръзне, кореновата култура може да се превърне в цвят и да не се оформи. Ето защо, с засаждането е по-добре да не бързате и да чакате стабилно загряване на почвата до + 5-6 ° C.

Подготовка на площта за засаждане и засаждане на покълнали семена в земята

Организирайте легло за готови семена. Маркирайте границите и изкопайте земята с дълбочина 25-30 см. Счупете кошарите с лопата или мотика, след това разхлабете почвата с гребло. Можете да направите градинското легло на 10 см над нивото на парцела. В този случай, когато почвата се свие, депресии няма да се образуват.

Разстоянието между редовете трябва да бъде 25-30 см, между растенията - 15-20 см. За 10 м² почва ще ви трябват около 15-20 г семена. Дълбочината на вграждане зависи от параметрите на почвата: при тежки - с 2-3 см, при по-леки - с 4 см.

препратка... За жителите на северните райони е по-добре да подготвят разсад предварително. Посейте семената в саксии, след което потопете готовите разсад в затоплената почва.

Засаждане на разсад

Цвеклото се гмурка в открита земя през първите десет дни на май, но понякога поради метеорологичните условия периодът се забавя почти до края на месеца. Мястото за кацане трябва да е възможно най-слънчево. Преди засаждането разсадът и каналите се поливат обилно. Разсадът може да бъде трансплантиран с контейнера, ако са торфени чаши, без да изхвърляте почвата, в която е израснал.

Цвеклото се трансплантира в готови дупки, дълбочината на които ще позволи коренът да се разпространява свободно. Разстоянието между дупките трябва да бъде най-малко 15 см. След засаждането цвеклото се полива със стояща вода в продължение на седмица, докато се вкоренят напълно.

Изтъняване на разсад от цвекло

Колкото повече пространство има растението, толкова по-голяма ще расте кореновата култура, така че изтъняването на разсада е задължително.Ако сортът е многосеменен с 3-7 издънки, това се прави на няколко етапа:

 1. Първото изтъняване се извършва около седмица по-късно, когато при разсада се появят 2 нови листа. По това време слабите разсад се отстраняват от градината. Земята е добре напоена и слабите издънки се изваждат, оставяйки най-силните.
 2. Второто изтъняване се извършва три седмици по-късно, когато на леторастите се появяват 3 листа. Растенията, които изглеждат по-слаби, се изваждат.

Изтъняването не се извършва при сортовете с еднокръвно цвекло. За двусеменни се извършва само първият етап от събитието.

Правила за получаване на богата реколта от цвекло: отглеждане на открито и грижи

Поливане и подхранване

Отглеждането и грижата за цвекло в открито поле не е трудно. За да могат кореновите зеленчуци да наддават добре, те се нуждаят от редовно поливане. Поливането на леглата в средата на юли е особено значително. През този период растенията се наливат и активно консумират доставката на влага и минерали, така че трябва внимателно да се грижите за лехите в разгара на летния сезон.

Забележка... Ако се придържате към тези прости, но ефективни правила, ще бъде осигурена обилна реколта от цвекло в края на сезона.

Цвеклото понася промените във времето, но е податливо на недостиг на хранителни вещества в почвата. Следователно, ще трябва периодично да подхранвате растенията с витаминни смеси. Следните състави се използват като тор:

 • сложни минерални торове;
 • конски тор, птичи изтичане или инфузия на диван;
 • отвара от коприва.

Такива превръзки се извършват 3 пъти:

 1. С появата на 2-3 листа върху разсад от цвекло.
 2. 2 седмици след първото хранене.
 3. В края на юли.

Болести и вредители по цвеклото

Ако навреме разхлабите почвата, разредете разсада, торите и поливате редовно, растенията вече ще бъдат защитени от неблагоприятни фактори. Но понякога това не е достатъчно и цвеклото е изложено на вредители или болести.

Вероятността от заболяване се увеличава, ако сте нарушили правилата за сеитбообращение и засадили цвекло след зеле или моркови. Има начини да запазите растенията и да получите добра реколта в бъдеще.

Започват с поливане на култури с разтвори на фунгициди, които унищожават патогенните гъбички. В прохладно и влажно време се използват и противогъбични лекарства, в противен случай цвеклото може да бъде засегнато от мана.

внимание! Когато подготвяте легло за цвекло, бъдете внимателни: ако добавите твърде много вар към киселата почва, растенията ще бъдат поразени от краста.

Също за цвеклото, мухата на миньор за цвекло представлява значителна опасност. За профилактика плевелите се изрязват през есента и почвата се изкопава. Ако мухата вече се угощава на листата, използвайте инсектициди. За ранните зреещи сортове химическите препарати са нежелателни.... Ако са се появили вредители, веднага напръскайте кореновата култура с този разтвор: разредете 1 с. Л. В 10 литра вода. л. смлян черен пипер и 10 г сапун. Разход на разтвор: 10 литра на 10 кв. м кацания.

Прочетете също:

Как да разпознаете алергия към цвекло и бързо да се отървете от симптомите му.

Най-добрите рецепти за конфитюр от цвекло: най-вкусните десерти с добавени плодове.

Трябва ли да обелете цвекло преди да заври - ще се научим как да ги готвя.

По-нататъшно отглеждане и грижи за цвекло

През юли-август пепелта равномерно се разпръсква под растенията (супена лъжица на 1 кв.м). Подходящи минерални комплекси за хранене на цвекло: Agricola-4, Solution, Kemira-universal.

На кисели почви, със застояла влага и липса на бор, при цвеклото се появяват гъбични заболявания (пероноспороза, фомоза, фузариозно гниене, церкоспора). Ако по растенията се виждат бял, сивкав или лилав цъфтеж, петна, следи от гниене, черни точки, те се третират с бордоска течност или фунгициди. След две седмици те се обработват повторно. Тези части, които са повредени, се отстраняват незабавно.

Събиране и съхранение на културите

Цвеклото се добива с помощта на заточен нож или лопата. Кореновите култури леко се подкопават, след което се отстраняват от почвата от върховете. Те почистват зеленчука от земята, нарязват върховете и поставят реколтата на сухо място, за да изсъхне.Не отлагайте подрязването за дълго време, тъй като тя черпи хранителни вещества от зеленчуците.

Експертите не препоръчват получената реколта да се поставя веднага за съхранение, преди това е по-добре да я държите 1-2 дни в проветриво помещение при температура 10-12 ° C. Това е необходимо за изсушаване и затягане на получените повреди.

Забележка... Основното нещо по време на прибиране на реколтата е да не се повреди повърхността на зеленчуците и да се подрязват правилно върховете.

Нарязването на върховете директно зависи от времето и методите за съхранение на зеленчуците. Ако съхранявате цвеклото до ранна пролет, тогава резниците се оставят с дължина поне 2 см.

Ако се съхранява до следващия сезон, тогава върховете се нарязват заедно с част от главата. Това се прави, за да се предотврати поникването на зеленчука. В този случай ще отнеме повече време, за да се излекува щетите. Също така, по време на съхранение, цвеклото периодично се следи, за да се предотврати гниенето на корените.

Правила за получаване на богата реколта от цвекло: отглеждане на открито и грижи

Характеристики на грижите по месеци

При липса на органични торове културата се подхранва с минерални торове. Схемата за обработка се различава малко от въвеждането на органична материя.

При изкопаване на площадка през май, в почвата се внася следното:

 • амониев сулфат - 25 g;
 • урея или амониев нитрат - 20 g;
 • калиев сулфат - 10-15 g;
 • двоен суперфосфат - 20 g.

Ако почвата съдържа малко полезни минерали, се разрешава увеличаване на дозата на тора с 1,5 пъти.

След появата на първите 3 листа върху кълновете, те се наторяват с натриев нитрат.

Месец по-късно, през юни, се добавя физиологичен разтвор. По-добре е веществото да се разрежда в зелен оборски тор.

През юли амониевият нитрат (10 g) и калиев сулфат (7 g) се разпръскват в жлебовете между редовете. След това почвата се полива обилно.

В последния месец на лятото те се подхранват отново с физиологичен разтвор. Също така е разрешено обработването на леглата с разтвор от дървесна пепел.

В края на септември след прибиране на реколтата почвата се наторява с фосфор. Преди да копаете, добавете двоен суперфосфат (30 g) на 1 кв. м.

Технология за зимно кацане

Засяването на цвекло през пролетта е често срещано нещо за повечето градинари. Но отглеждането на коренова култура през зимния начин не е толкова често. Земеделските производители често правят непростими грешки, поради които семената умират, докато все още са в земята. За да предотвратите това, е важно да знаете технологията.

Есенна сеитба

За podzimny засаждане методът на билото е по-подходящ (в редове, пълни с пързалка). Това гарантира по-добро затопляне на почвата през пролетта и съответно получаване на много ранна зеленчукова реколта.

Подземната сеитба се извършва през октомври-ноември, когато настъпва стабилно охлаждане, без връщане на топли дни. Семето се засява по върховете на хребетите в 4-6 см от браздата. Жлебовете със семена се поръсват с хумусна земя на 2 см, уплътняват се и се мулчират отгоре с 3 см за изолация.

Правила за получаване на богата реколта от цвекло: отглеждане на открито и грижи

Технология за пролетна сеитба

Засаждането на цвекло през пролетта се извършва със сухи семена, но е по-практично да ги покълнете. На равна повърхност се правят бразди, в които сеят семената. Покълналите семена трябва да бъдат засети във влажна почва. В суха почва почти всички кълнове могат да загинат.

Браздите се правят на разстояние 15-25 см. Ако почвата е тежка, сеитбата се извършва на дълбочина 2 см. Ако почвата е лека по състав, тогава с 4 см. Невъзможно е значително да се задълбочат посевите. Разстоянието в реда между семената е 3 см. При изтъняване се увеличава до 8-10 см. Това ще осигури производството на стандартни кореноплодни култури. За едносеменна сеитба на цвекло, изтъняването се комбинира с събиране на куп култури. При сеитба със семенни плодове разредете 2 пъти.

Правила за сеитбообращение за цвекло

Опитните градинари са сигурни, че не само грижата за растенията влияе върху размера и качеството на кореноплодите. Предшествениците на цвекло също имат голямо влияние. За сочните кореноплодни култури е по-добре да засадите цвекло след солановите растения и редица други култури. Например краставици, домати, картофи, чушки, боб и др. Неблагоприятни предшественици са репичките, репичките и морковите.

важно! Отглеждането на коренова култура на едно и също място в продължение на две години подред е неприемливо.

Производителност при правилна грижа

При отглеждане на цвекло в голям мащаб теглото на зеленчуците и броят на кореноплодите на хектар ще зависи от времето на прибиране на реколтата. Следователно в тези стопанства, където тази култура е успешно засадена и култивирана в продължение на много години, се обръща специално внимание на началото на реколтата.

Също така много начинаещи градинари се интересуват от въпроса какъв е добивът на различни видове цвекло от 1 хектар. В крайна сметка тя се отглежда не само за собствените им нужди, но и за фураж за добитък и за продажба, за да се получи парична печалба. Така, както показва опитът на много фермери, добивът на хектар е от 40 до 50 тона продукт.

Тайните на качествена реколта

Правила за получаване на богата реколта от цвекло: отглеждане на открито и грижи

Цвеклото се нуждае от постоянно подаване на кислород към коренището. Важно е да се гарантира, че най-горният слой на земята не се раздробява. Почвата се разхлабва 2-3 пъти на сезон. Ако това не е направено, растенията ще трябва да се поливат много по-често.

За да организират постоянно поливане около периметъра на градината, копаят в пластмасови бутилки с отрязано дъно и дупки на корковете с капачките надолу и ги пълнят с вода. Влагата постепенно се абсорбира в почвата и няма да позволи на зеленчука да изсъхне. Използвайте и спрей.

препратка... Ако имате резервоар и тесен маркуч, можете да направите обикновена система за капково напояване, която систематично ще осигурява на цвеклото необходимото количество влага.

Ултравиолетовата светлина допринася за правилното развитие на висококачествена коренова култура. Ако цвеклото е засадено на сянка, няма да има добра реколта. Ако в ранен стадий на развитие културата е обрасла с плевели, издънките ще се издължат, но те ще бъдат слаби и може да изсъхнат напълно.

заключение

Спазването на всички правила на селскостопанската технология ще позволи не само да се получи богата реколта, но и да се запази до следващия сезон. В същото време цвеклото ще бъде вкусно и сочно.

Научете повече за тънкостите на отглеждането на цвекло от видеото:

Добави коментар

градина

Цветя