Защо листата от цвекло се зачервяват и какво да правите с него?

Цвеклото ядат повече от едно хилядолетие. Първоначално ястията се приготвяли само от върхове от цвекло, а кореновите зеленчуци не се яли. Отначало здравословен зеленчук се отглеждаше само на островите в Средиземно море. Късното цвекло се разпространява на всички континенти

Културата е непретенциозна и не изисква специални грижи. Въпреки това възникват трудности в процеса на отглеждането му. Показател за здравето и правилното развитие на един зеленчук е състоянието на върховете. Грешките в грижите водят до факта, че листата изсъхват, променят цвета си, се оцветяват. В статията ще разберем защо листата на цвекло почервеняват и как да храним зеленчука, ако той изостава в растежа.

Причини зачервяване на листата от цвекло

Защо листата от цвекло се зачервяват и какво да правите с него?

Зачервяването на върховете не винаги сигнализира за нездравословния зеленчук. има сортове цвекло, отличителна черта на която е червеникавият нюанс на листата (сортове Захар и Бургундия). В този случай необичайният цвят на върховете е норма. Такива характеристики на сорта са посочени от производителя на семена на опаковката, така че преди засаждането трябва внимателно да проучите цялата информация на опаковката.

Ако избраният сорт няма такава характерна особеност, тогава зачервяването на върховете показва нарушение на правилата за грижа или заболяване на кореноплодите. Има няколко причини за това явление.

Недостатъчно съдържание на натрий в почвата

Нормалното съдържание на натрий в почвата е важно в началните фази на растежа и развитието на растенията. Кълновете от младо цвекло особено абсорбират натрий, калций и магнезий от почвата. Липсата на натрий се отразява отрицателно върху развитието на растенията, предотвратявайки асимилацията им в достатъчни количества фосфор и азот.

Натрият засилва растежа на върховете, повишава ензимната активност, насърчава натрупването на захар в кореноплодите.

Недостатъчно съдържание на калий и фосфор в почвата

Друга причина за появата на бордо листа се крие в липсата на калий и фосфор. Ако листата на цвеклото станат тъмночервени по краищата, това показва недостатъчно съдържание на калий в почвата. Това явление се нарича още некроза на цвекло в ръба. В случаите на остра липса на калий в растенията листата се извиват и изсъхват.

При недостиг на фосфор върховете първо придобиват тъмнозелен цвят, а след известно време стават червени.

Повишена киселинност на почвата

Културата на цвекло е чувствителна към киселинността на почвата. Киселинността е най-честата причина за червени и лилави листа в леглата от цвекло.

Внимание. В кисела почва цвеклото отглежда грозно малки листа, а кореноплодите се развиват слабо.

Не е трудно да се провери киселинността на почвата у дома. За тази цел са подходящи специални анализатори на киселинност, които се продават в градинарски центрове (лакмусова хартия, устройство на Алямовски, анализатори на почвен състав).

От народните методи използват тест с оцет и солна киселина. Такива методи не са толкова надеждни, но са бързи за използване и достъпни. Грунд пръст от градината се полива със силна солна киселина или трапезен оцет. Ако влажната почва реагира с образуването на мехурчета, тогава почвата е алкална. Ако няма реакция, неутрален или кисел.

Начини за решаване на проблема

Какво трябва да се направи, ако върховете се зачервят и самата коренова култура не расте добре? Как да определите какво липсва в зеленчук и как да поливате леглата, за да решите проблема? В зависимост от причината за зачервяване на зеленината се прилагат следните мерки.

Съдържанието на натрий в почвата се увеличава по прост начин. Насажденията от цвекло се поливат с вода и сол (200 г трапезна сол на 10 литра вода). За 1 м² градина използвайте 1-2 литра разтвор. В този случай поливането се извършва не в основата, а директно по върховете.

Внимание. Излишното съдържание на натрий в почвата, което е характерно за алкални почви, има пагубно влияние върху добива на цвекло.

Въвеждането на подходящи торове ще помогне да се запълни липсата на калий и фосфор в почвата. Редовното подхранване увеличава добива на кореноплодите с 1,5 пъти. При прилагане на торове е важно да се спазва дозировката, препоръчана от производителя. Излишъкът от хранителни вещества води до натрупване на нитрати в плодовете.

Трябва да знам. Въвеждането на калиево-фосфорни торове в кисела почва не дава желания ефект. В кисела среда фосфорът се превръща в съединения, които трудно се усвояват и не се усвояват от растенията.

Дървесната пепел помага за намаляване на киселинността на почвата. Лехите от цвекло са обилно поръсени с него. Добре е да комбинирате горната превръзка с поливането. За да приготвите разтвор, 2-3 чаши дървесна пепел се смесват с 10 литра вода. Разтворът се смесва старателно преди поливане.

За намаляване на киселинността през есента, по време на копаенето на градината, към почвата се добавят доломитово брашно и креда (500 g на 1 m²).

Правилна грижа за цвекло

Богатата реколта от кореноплодни култури не може да се отглежда без подходяща грижа за растенията. Лехите с цвекло трябва да премахнат плевелите и да ги разрохнат, разреждат, поливат и прилагат торове.

Премахване на плевели и разхлабване на почвата

Заплахата от плевелите е голяма в ранните етапи на растеж на културите. Докато се образува розетка от 4-6 листа, цвеклото расте бавно. Ако не бъдат третирани, плевелите ще попречат на младите растения да растат.

Премахването на плевелите се комбинира с разхлабване на горния почвен слой. Тази процедура увеличава обмена на газ в горния почвен слой и спомага за задържане на влагата.

изтъняване

Семената от цвекло са многоплодни, тоест от едно семе се появяват от 2 до 4 растения, така че изтъняването не може да се избегне.

Плътно растящите плодове отнемат ресурси един от друг, което има лош ефект върху добива, размера и качеството на кореноплодите. Кореновата система на цвекло, отглеждано без разреждане, е малка и слабо развита.

На Съвета. Трансплантацията на здрави растения се изхвърля по време на изтъняване до свободно пространство. Цвеклото понася добре трансплантацията.

Първото изтъняване се извършва, когато на младите растения са се образували първите 2 пълни листа. На този етап между разсада подред се оставя разстояние 2-3 см.Защо листата от цвекло се зачервяват и какво да правите с него?

Изтъняването се повтаря, когато върху растенията се е образувала розетка от 5-6 листа. Сега между растенията се поддържа интервал от 4-6 см.

Последният път цвеклото се разрежда в началото на август. Този път между растенията се оставят празнини от 8-10 см.

Неспазването на условията на изтъняване негативно се отразява на количеството и качеството на реколтата. Оптималното време за процедурата е след поливане или обилен дъжд. Растенията се извличат по-лесно от влажна почва, а трансплантираните екземпляри по-лесно ще се вкоренят на ново място.

Поливането

Цвеклото расте добре в равномерно влажна почва, но без излишна влага. В сухо лято леглата от цвекло се поливат редовно и обилно. Зеленчукът е особено взискателен за поливане в началото на растежа и на етапа на активен растеж на плодовата маса.

Внимание. Мулчирането на горния почвен слой ще запази влагата и почвената структура. Тази техника ви позволява да намалите броя на поливанията и опростява поддръжката.

През август поливането се намалява и 2-3 седмици преди прибирането на реколтата те спират. Това ще помогне на корените да натрупат повече захари и да имат по-добър вкус.

Оплождане

Цвеклото се опложда, когато младите растения имат 3-4 листа.Сухите торове се прилагат към пътеките едновременно с разхлабването. На 1 m² се използват около 8 g калиева сол и 7-9 g амониев нитрат.

Вторият път тор се прилага малко преди редовете да се затворят. Този път се прилагат повече торове: за 1 м² - 16-20 г калиеви торове и 10-15 г азотни торове.

Прочетете също:

Бордо цвекло.

Любим от земеделските производители заради лекотата си на грижи и вкус, сортът Cylindra цвекло.

Защо градинарите предпочитат хибрида от цвекло Wodan f1.

заключение

Здравословните яркозелени зелени са ключът към получаването на добра реколта от цвекло. Ако листата променят цвета си, изсъхват, къдрят, това означава, че кореновите култури нямат хранителни вещества. Друга възможна причина е повишената киселинност на почвата. Компетентното и редовно торене, както и ограничаването на почвата (ако е необходимо) ще избегнат такива проблеми като зачервяване на листата от цвекло.

Добави коментар

градина

Цветя