Как правилно да излеете солена вода върху цвекло - пропорции на разтвора и инструкции за обработка на зеленчук за съдържанието му на захар

Цвеклото започва да се отглежда като зеленчукова култура още преди нашата ера. За първи път този зеленчук е бил опитомен и култивиран на островите на Средиземно море. Отчасти това се дължи на факта, че този зеленчук обича да се храни със солена вода.

В крайбрежните райони на Средиземноморието морският вятър насища почвата с фини кристали морска сол в продължение на векове. С течение на времето присъствието на сол в почвата стана предпоставка за нормален растеж и узряване на кореновата култура. Изненадващо, за да расте цвеклото по-сладко и вкусно, периодично се поливат с вода и сол. Как и кога да наливаме солена вода върху цвекло, така че те да са сладки, ще разкажем в статията.

Ползите от храненето със сол

За да се получи добра реколта от кореноплодни растения, растенията се подхранват през целия период на растежа им. Най-ефективният метод за торене е поливането с вода, в която се разтварят минерални смеси. Така растенията получават необходимите хранителни вещества по-бързо.

Зеленчуковите зеленчуци имат повишена нужда от натрий по време на растеж и развитие. Този химичен елемент често липсва на тежки, гъсти почви в централна Русия. Следователно отглеждането на цвекло тук не дава най-добри добиви.

Как правилно да поливате цвекло със солена вода - пропорции на разтвора и инструкции за обработка на зеленчук за съдържанието му на захар

Какво дава поливането на цвекло с вода и сол

Всички сортове цвеклови култури са чувствителни към липсата на натрий в почвата. Този химичен елемент е основният компонент на обикновената трапезна сол. Редовното прилагане на солен разтвор в почвата допълва съдържанието на натрий в почвата.

Важно е да знаете. Наличието на червени ивици по върховете на цвеклото и зачервяване листа показва липса на натрий.

Отличното вкусово и захарно съдържание в кореноплодите се определя от наличието на достатъчно количество хранителни вещества в почвата. Когато отглеждате цвекло в открито поле, добре организираното поливане, включително поливането със солена вода, ви позволява да отглеждате големи и вкусни зеленчуци.

В допълнение, пръскането на върховете със саламура е отлична превантивна мярка срещу вредители.

Правилно приготвяне на физиологичен разтвор

Как правилно да поливате цвекло със солена вода - пропорции на разтвора и инструкции за обработка на зеленчук за съдържанието му на захар

Редовната проверка на появата на върховете на цвекло ще ви помогне да научите за липсата на натрий в земята навреме. Когато листата от цвекло започне да се зачервява, се появяват червени ивици, което означава, че е време да поливате лехата от цвекло със солена вода.

внимание... При поливане със сол е важно да се спазва мярката. Тук не работи принципът „не можеш да развалиш каша с масло“. Излишъкът от натрий, както и други елементи, е вреден за кореновата култура.

Инструкции за приготвяне на разтвор за напояване

При поливане на насаждения от цвекло със солена вода пропорциите за физиологичния разтвор се определят въз основа на външния вид на върховете. Ако зелените цвекло изглеждат здрави, не вземайте силно решение. Достатъчно 1 чаена лъжичка трапезна сол в 10 литра топла вода. Това количество течност се използва за напояване на 1 м² градина.

Когато листата почервенят, което сигнализира за липса на натрий, дозата сол се увеличава до 2 супени лъжици на 10 литра вода. Това количество разтвор се излива върху 1 м² насаждения.

Дадените пропорции са за приготвяне на смес от груба каменна сол. Когато използвате фина сол "Екстра", нейното количество се намалява 2-3 пъти.

Рецептата за солен сос съдържа само две съставки: вода и сол.

Процедурата за приготвяне на разтвор за напояване е следната:

 • загрейте чаша вода в малък контейнер;
 • добавете сол;
 • разбърква се старателно, докато кристалните соли се разтворят напълно;
 • получената смес се разрежда с останалия обем вода.

Водата, използвана за напояване, се събира предварително в контейнера, така че да има време да се загрее до околната температура. За поливане на цвекло, като други градински култури, не използвайте студена течност. Нарушаването на това правило инхибира растежа на растенията и провокира развитието на болести.

Ако използвате хлорирана вода за напояване, изсипете я предварително в подходящ съд и оставете да престои няколко дни. След това внимателно изцедете водата, като внимавате да не разбъркате хлора, който се е настанил на дъното.

Кой е най-добрият начин за поливане на зеленчуци? Опитните градинари с право смятат, че меката дъждовна вода е най-подходяща за поливане на градински култури. За събиране на дъждовна вода на мястото са инсталирани няколко специални контейнера. Ако не е възможно да се събира дъждовна вода, тогава твърдата чешмяна вода се омекотява чрез добавяне на дървесна пепел (около 50-60 g на 20 литра вода).

Солена обработка и обработка на върховете от цвекло

Първото поливане със солен разтвор се извършва, когато на растението се развият 4-5 млади листа. Оптималното количество солни превръзки е две или три на сезон. Последният път, когато цвеклото се полива, е около 30 дни преди корените да бъдат извадени от градината.

В допълнение към поливането, има още един известен метод за прилагане на солна превръзка - пръскане. За процедурата използвайте същите решения.

Освен че обогатява почвата с хранителни вещества, солената течност предпазва насажденията от насекоми вредители, гъбични заболявания и инфекции. За превантивни цели растенията се напръскват със слаб солен разтвор.

Как правилно да поливате цвекло със солена вода - пропорции на разтвора и инструкции за обработка на зеленчук за съдържанието му на захарАко вредители или гъбички вече са се появили, обработката на листата със силен солен разтвор (2 супени лъжици на 10 литра вода) ще помогне. При обработката се навлажнява не само горната, но и долната страна на листата, както и почвата около растенията.

Процедурата се извършва с помощта на конвенционално оборудване за пръскане. Това може да бъде електрическа или ръчна пръскачка или различни устройства от наше собствено производство.

Солта не е опасно токсично вещество, но може да раздразни лигавиците и кожата. Затова се препоръчва използването на защитни очила и ръкавици.

Честота и интензивност на поливането

За да се получи добра реколта от цвекло, кореновата превръзка се комбинира с правилния режим на напояване. Съдържанието на влага в почвата е от особено значение в момента на покълването. семена и преди да се появят издънките. По това време изсъхването на почвата ще доведе до смъртта на реколтата.

Как правилно да поливате цвекло със солена вода - пропорции на разтвора и инструкции за обработка на зеленчук за съдържанието му на захарСлед появата на разсад културите се поливат, тъй като горният слой на почвата изсъхва. Все още не се изисква дълбоко овлажняване на почвата през този период.

Когато се появи изход от няколко зелени листа, първото подхранване се извършва със солена вода. Ако няма очевидни признаци на дефицит на натрий, тогава поливането се извършва с леко подсолена вода (1 ч. Л. Сол на 10 литра вода).

По време на развитието и формирането на кореноплодите лехите от цвекло се поливат обилно веднъж на всеки 7-10 дни. Отглежданите растения абсорбират влагата на дълбочина 10-15 см, така че е необходимо да се следи дълбоката влага на почвата. За напояване използвайте 2-3 кофи вода на 1 m².

Вторият разтвор на солен разтвор се прилага около месец преди прибирането на реколтата, когато диаметърът на плодовете достига 5-6 см. В зависимост от тежестта на дефицита на натрий се използва слаб или силен разтвор.

Поливането на леглата от цвекло се спира напълно около 3 седмици преди корените да бъдат отстранени от леглото. Това ще направи цвеклото по-сладко и сухо преди беритбата.

Съвети и трикове

Как правилно да поливате цвекло със солена вода - пропорции на разтвора и инструкции за обработка на зеленчук за съдържанието му на захар

Периодичната проверка на върховете на цвеклото ще помогне да се определи дали корените се нуждаят от натрий, бор, калий или други микроелементи. С липса на хранителни вещества листата стават малки, плоски и стават червени.

важно... Здравите листа от цвекло са едри, леко вълнообразни, наситен изумрудено зелен цвят. В зависимост от сорта, само листният дръжка или също вените могат да бъдат червени.

Можете да нахраните кореноплодите със специални сложни торове за цвекло. Производителят посочва пропорциите в инструкциите за препарата. Но периодичното поливане със подсолена вода също дава добри резултати.

В студена вода солта се разтваря бавно. Ако използвате хладка вода за напояване, уверете се, че солта е напълно разтворена във водата. Когато поливате, не позволявайте кристалите на солта да попадат върху растенията.

Прекалено високата концентрация на саламура е опасна за цвеклото, особено за младите растения. Ето защо, когато подготвяте течността за хранене, спазвайте съотношението сол и вода.

В допълнение към добавянето на натрий към почвата е полезно да се хранят цвеклото с бор, калий и фосфор. За да се обогати почвата с бор, 10 g борни торове се разтварят в 10 литра вода.

Дървесната пепел ще помогне да се подобри състава на почвата. Пресява се, залива се с вода, настоява се и се полива с получения разтвор.

Сложните торове се използват за насищане на почвата с калий и фосфор, които са необходими за формирането на коренова култура и натрупването на захарни вещества в нея. Горната превръзка се нанася в съответствие с инструкциите за препарата.

Прочетете също:

Най-добрите рецепти за мариновано цвекло за зимата в буркани.

Как правилно да засаждате цвекло през зимата.

Кога да извадите цвекло от градината за съхранение.

заключение

Периодичната употреба на солена вода при поливане на цвекло легла дава на плода сладост и подобрява вкуса му. При изчисляване на концентрацията на сол те се ръководят от тежестта на дефицита на натрий. Ако растенията изглеждат здрави, поливайте с леко осолен разтвор. Ако върховете на цвеклото са малки и червени на цвят, използвайте концентриран състав.

Важно е да се спазват пропорциите при поставяне на поливащата смес. Твърде много натрий е също толкова зле за цвеклото, колкото твърде малко натрий.

2 коментар
 1. въплъщение
  Олга

  Благодаря! Жалко, че пропуснах първото поливане.

  • Андрей Палич
   Андрей Палич

   Нищо, не забравяйте следващия път)

Добави коментар

градина

Цветя