Как, кога и с какво да храним цвеклото през юли-август: тайните на селскостопанската технология, за да получите богата реколта

На пръв поглед изглежда, че цвеклото расте в градината почти сами. Това обаче е подвеждащо впечатление. Ще ви трябват известни знания и компетентни грижи, за да получите вкусни, сладки плодове с подходящ размер. Такова цвекло е богато на витамини и украсява обичайните ястия с този корен зеленчук.

В тази статия ще разкрием тайните на земеделските техники за обилна реколта. Ще ви кажем как и с какво да храним цвекло през юни, юли и други месеци. Опитните земеделски производители ще дадат полезни съвети относно отглеждането на култури. Тук ще намерите рецепти за органични и минерални торове.

Защо да храним цвекло

Горната дресировка на цвекло в открито поле е едно от основните условия за отглеждане... Културата обича плодородни почви, реагира болезнено на липса на торене. Необходимите хранителни елементи са фосфор, калий, азот. На всеки етап от растежа нуждата от хранителни вещества е различна. Най-вече кореновата култура се нуждае от подхранване месец след появата на първите издънки.

Как, кога и с какво да храним цвеклото през юли-август: тайните на селскостопанската технология, за да получите богата реколта

Най-добрите състави за хранене

Има много органични и минерални торове. Нека да разберем как да храним цвеклото за обилна реколта и какви торове да изберем за това.

Пилешки подправки

В началото на растежа растенията се нуждаят от азотни торове.... Подходящ вариант са пилешките подправки. Органичното торене се използва на всички видове почви, но дава най-голям ефект върху кисела почва.

Пилешките изсадки се разреждат с вода в съотношение 1:12. За да не изгорят корените, разтворът се излива в каналите между растенията или в пътеката. За 10 м2 използвайте 10-12 литра.

Внимание!Спазвайте пропорциите и дозировките. Излишъкът от азотни торове води до натрупване на нитрати в корените.

Солев разтвор

Зачервяването на листата в цвеклото е сигнал за използването на физиологичен разтвор... Солта подобрява вкуса на плода, придавайки му, парадоксално, захарност. Горна превръзка проведено не повече от два пъти на сезон: за първи път в началото на растежа, втори път - докато излива кореноплодни култури. За приготвяне на разтвора шепа сол се разтваря в кофа с вода.

Инфузия на плевели

Как, кога и с какво да храним цвеклото през юли-август: тайните на селскостопанската технология, за да получите богата реколтаОтделете време, за да изхвърлите плевелите. Достъпен начин за подхранване на цвекло е тинктурата от плевели. Лесно е да го приготвите:

 1. Билката се поставя в цевта, така че да запълни една трета от съда.
 2. Налейте вода до върха и оставете да ферментира в продължение на 5-7 дни.
 3. Готовата инфузия се разрежда с вода в съотношение 1:10.
 4. Поливайте растенията с един литър в корена.
 5. Торът може да се използва на всеки две седмици.

Може да бъде полезно:

Кога и как да засаждате семена от цвекло

Възможно ли е и необходимо да се сгушва цвекло

Кога да извадите цвекло от градината за съхранение

Минерални торове

Наред с органичното торене се използват и минерални торове... Започват да ги правят през есента, за изкопаване на почвата или в ранна пролет, по време на подготовката на лехите за засаждане. Помислете какви видове минерални торове трябва да се прилагат и какво време да изберете за това:

 1. През есента се полага 1 супена лъжица на квадратен метър от леглото. л. амониев нитрат, 2 с.л. л. суперфосфат, 1 супена лъжица. л. калиев сулфат.
 2. За пролетно засаждане добавете 100 г нитрофоска, 30 г калиев сулфат и 3-5 кг хумус (или компост).

На тежки и кисели почви се използват дървени стърготини за подобряване на структурата... В същото време трябва да се добавя вар, тъй като дървени стърготини подкисляват почвата: 1 кг на кв. м легла.

Инфузия на пепел

Дървесната пепел е ценен тор, който може да се приготви у дома... Пепелта подобрява структурата на почвата, като замества фосфорно-калиевите торове. Съдържа калий, мед, магнезий, бор.

Хранене на цвекло с пепел се прилага два пъти на сезон: след засаждане на семена и по време на формирането и растежа на плодовете. Разтворът се приготвя със скорост 2 чаши пепел на 10 литра вода, настоявайте два часа и поливайте леглата.

Как, кога и с какво да храним цвеклото през юли-август: тайните на селскостопанската технология, за да получите богата реколта

Борна киселина

Хранене на цвекло с борна киселина има положителен ефект върху кореноплодите:

 • увеличава покълването на семената;
 • подобрява вкуса (съдържанието на захар) на плодовете;
 • предпазва корените на растенията от гниене;
 • образува имунитет към болести.

За първи път торенето с борна киселина се извършва при накисване на семената... Приготвя се разтвор от 0,2 г киселина и 1 литър вода, посадъчният материал се съхранява в него. В периода на отглеждане на зелена маса и растеж на плодовете се извършва листно подхранване: 0,5 ч.л. киселини се разтварят в 1 литър вода. Кореновата превръзка се използва, когато има липса на бор в почвата.

Внимание! Особеността на приготвянето на разтвора е, че борната киселина се разтваря само в гореща вода.

мая

Храненето с обикновена магазинна мая подобрява образуването на кореноплодни култури, повишава устойчивостта на цвеклото към болести. Оплождайте растенията през целия вегетационен период. Разтворът се приготвя по следния начин: 0,5 kg мая и 0,5 l конфитюр (захар) се разреждат в 10 l топла вода, настояват за един ден на топло място. След това се разрежда 1 литър инфузия в 10 литра вода и се полива цвеклото в корена.

Как, кога и с какво да храним цвеклото през юли-август: тайните на селскостопанската технология, за да получите богата реколта

Има и други видове органични превръзки. Най-простият и достъпен от тях:

 1. Разтвор на калиев перманганат - предпазва растението от черния крак. Обработката се извършва до пет пъти на сезон, като се започне от появата на първите издънки.
 2. Водороден пероксид - изсветлява структурата на почвата, като я насища с кислород. Кореновите култури растат бързо на такива почви, боледуват по-малко. Тор се приготвя със скорост 2 с.л. л. върху кофа с вода.
 3. Горна обработка с вар - особено препоръчителна за кисели почви. Чаша вар се разбърква в 10-12 литра вода. Торът се прилага веднъж на сезон във фазата на четвъртия лист.

Важно!Поливането с вар трябва да се извършва внимателно и в корена, за да не изгори листата от цвекло. Всички торове се прилагат при облачно време или в ранните и вечерните часове.

С какво да се храним по месеци

На всеки етап от растежа цвекло се нуждае от определени торове.: азот, поташ и фосфор. Нека разгледаме по-подробно работния график по месеци.

През юни

В началото на вегетационния период се използват азотни торове за активно покълване на семена, възстановяване на зелена маса и развитие на кореновата система. Кога и как да храним цвекло през юни:

 1. За първи път добавете молелин, разреден във вода в съотношение 1:10. Процедурата се провежда веднага след появата на второто листо, поливане между редовете.
 2. Две седмици по-късно амонякът се използва при изчисляването на 1 с.л. л. върху кофа с вода. Амонякът отблъсква вредителите и укрепва имунитета на растенията.

Внимание. Когато прилагате азотни торове, спазвайте пропорциите. При излишък от тях кореновата система се развива слабо, а върховете, напротив, ще бъдат мощни.

Как, кога и с какво да храним цвеклото през юли-август: тайните на селскостопанската технология, за да получите богата реколта

През юли

По това време в цвеклото се формира коренна розетка. Горната превръзка през юли трябва да е насочена към формиране и изсипване на кореновата култура. За това се използват калиеви препарати.:

 • калиев нитрат се разрежда във вода в пропорция 2 супени лъжици. л. вещества на 8 литра вода;
 • трапезна сол се разтваря във вода: 2 с.л. л. сол, кофа с вода.

През август

До края на лятото цвеклото завършва формирането на кореноплода, натрупва хранителни вещества и вкус. Как да храним цвекло през август?Използвайте калиево-фосфорни торове... Разтворът се приготвя със скорост: 2 с.л. л. суперфосфат, 1-2 с.л. л.калиев хлорид, 10 литра вода. Полива се в корена един месец преди прибиране на реколтата.

Любителите на биологичното земеделие използват народни средства за хранене на цвекло през август: пепел или мая.

Прочетете също:

Необходимо ли е да откъснете листата от цвекло по време на растеж

Какво да правите, когато листата от цвекло пожълтяват и то не расте

За какво са предназначени различните храни за хранене?

Отглеждането на цвекло без подходящо торене няма да даде желания резултат... Често начинаещите градинари задават въпроса: как да поливаме цвеклото, така че да са сладки и плодовете да растат големи? Кореновата култура се нуждае от специфично торене на всеки етап от растежа.

Как, кога и с какво да храним цвеклото през юли-август: тайните на селскостопанската технология, за да получите богата реколта

За да започнете корените

За целта цвекло трябва да се храните със съединения, които съдържат бор и манган... Това са поташно-фосфорни торове като мая, борна киселина, дървесна пепел.

За да я накара да расте

В началото на вегетационния сезон цвеклото отглежда върхове и се нуждаят от азотни торове.... През този период се правят следните превръзки:

 • инфузия на черничеви или птичи изхвърляния;
 • амоняк;
 • листно хранене с инфузия на карбамид: 20 g урея, 10 литра топла вода настояват за 20 минути;
 • пръскане с разтвор на борна киселина: 1 ч.л. киселини върху кофа с вода.

За да расте цвеклото добре, те се поливат два пъти седмично, докато се оформи кореновата култура., след това преминете към еднократно поливане. Леглата се поддържат чисти, пътеките са мулчирани.

За да бъде цвеклото сладко

Съдържанието на сок и захар в кореновата култура ще се дава чрез наторяване с натриев нитрат или трапезна сол... Използва се за корени и листни превръзки три пъти на сезон:

 1. В стадий на шестия лист.
 2. Когато кореновата култура се появи от почвата.
 3. Две седмици след второто хранене.

Правила за торене

Хранене на цвекло в открито поле, спазвайте следните правила:

 1. Работете вечер.
 2. Нанасяйте коренни торове само след поливане.
 3. Използвайте азотни торове в началото на растежа.
 4. За да не навредите на растенията, спазвайте точните пропорции в рецептите. Излишъкът от азот ще доведе до натрупване на нитрати в кореноплодите.
 5. Оставете поне 14 дни между храненията.

Схема на хранене

Правилното торене на цвекло ще помогне схема на хранене:

 1. Първият е в началото на растежа, след появата на втория лист. През този период цвеклото се изтънява и се използват азотни торове (червей, птичи изхвърляния, амоняк).
 2. Втората е, когато листата се затварят по върховете. Използвайте минерални торове или пепел.
 3. Трето - когато кореновата култура се появи от земята, се прилагат калиеви торове (борна киселина, калиева сол, суперфосфат).
 4. Четвърта - две седмици след предишната.

Как, кога и с какво да храним цвеклото през юли-август: тайните на селскостопанската технология, за да получите богата реколта

Как да разбера какво липсва кореновата култура

Цвеклото е растение, което е чувствително към грижи и започва да боли, когато има недостиг на хранене. Обмисли основните симптоми на хранителни дефицити:

 • сърдечни гниене - липса на бор;
 • заоблени жълти петна по върховете - липса на калий;
 • листата стават червени - няма достатъчно натрий;
 • се появи лятна муха или бяла пеперуда - поръсете с трапезна сол;
 • листата растат слабо - извършват азотно торене;
 • се появиха леки петна с кафява граница (церкоспора) - прилагайте калиеви торове.

Съвети и опити от опитни фермери

Как, кога и с какво да храним цвеклото през юли-август: тайните на селскостопанската технология, за да получите богата реколтаПрез годините фермерите натрупаха много опит в отглеждането на цвекло. Ето няколко съвета и трикове как да се грижите за вашата култура:

 1. Отглеждането на цвекло в открито поле изисква торене с азотни, поташи и фосфорни торове.
 2. В началото на растежа на върховете използвайте само азотни торове.
 3. Наблюдавайте листата на цвеклото и нанесете горната превръзка според нуждите на растението.
 4. За да не повредите растението, оплодете само след поливане.
 5. Използвайте повече органични торове.
 6. Извършете подхранване с корени и листата.

заключение

Разказахме подробно как да храним цвекло за добра реколта, очертахме сроковете на въвеждането на азотни, калиеви и фосфорни торове по месеци.Научихте, че поливането на леглата с трапезна сол дава съдържание на захар на кореноплодите и отблъсква вредителите. Използването на пилешки тор, пепел, мая за подхранване на цвекло ще помогне за отглеждането на екологично чист продукт.

Използвайки нашите препоръки, можете лесно да разберете какви хранителни вещества липсват в цвеклото ви във вашата градина и да предприемете стъпки, за да гарантирате, че те растат здрави.

Добави коментар

градина

Цветя