Трябва ли да обелим цвеклото преди готвене - ще се научим как да го приготвяме, като използваме лайфстайла на опитни домакини

Цвеклото може да се използва за приготвяне на много вкусни ястия. От традиционните и любими на всички - борш и херинга „под кожено палто“. Въпреки това много домакини не знаят как правилно да се справят с тази коренова култура. Ако кипне, трябва ли да обелите цвеклото преди да заври? Научихме триковете при готвенето на този зеленчук и сме готови да ги споделим.

Почистете преди готвене или не

Ако обелите цвеклото, преди да ги сварите, след като заври, в тигана ще намерите блед, нерадостно кафеникав кафяв зеленчук.... Целият ярък цвят бордо от обеления зеленчук ще изчезне.

Трябва ли да обелим цвеклото преди готвене - ще се научим как да го приготвяме, като използваме лайфстайла на опитни домакини

Затова домакините стигнаха до извода: в никакъв случай кореновата култура не трябва да се обелва преди готвене! Това ще го запази хубаво и полезно..

Може да бъде полезно:

Топ 16 вкусни доматени препарати

Как да мариновате грах у дома

Life хакове при работа с цвекло

Има трикове при готвене на цвеклоулесняващи работата на домакинята. Нека разгледаме всичко в ред.

Как да готвя

Трябва ли да обелим цвеклото преди готвене - ще се научим как да го приготвяме, като използваме лайфстайла на опитни домакиниТова вече разбрахме не обелвайте сурово цвекло преди готвене.

Достатъчно е да го измиете добре.

Нито върхът, нито коренът са отрязани, целостта на повърхността не е нарушена.

Потопете зеленчука във вряща вода в тенджера и гответе за 50-60 минути.

Внимание! В зависимост от размера, възрастта и сорта цвекло може да се готви от 30 минути до 2-3 часа.

Можете да използвате тенджера под налягане. Това ще съкрати времето за готвене. (средно 10-15 минути). Можете също да сварите цвекло в бавна готварска печка. Обикновено се предвижда специален режим за готвене на зеленчуци в мултикукър (например „Варене на зеленчуци“). Продължителност на готвене - според инструкциите за устройството.

За да запази цвета, във водата се добавя оцет (6-9%) - за всеки 2 литра вода, 1-2 чаени лъжички оцет и 1 чаена лъжичка захар.

Важно! Коренът зеленчук не се вари в подсолена вода. Ако добавите сол, цвеклото ще стане по-малко вкусно. Добавят го след готвене.

По правило цвеклото отнема много време да се готви в тенджера. За да се ускори процеса, след 30-45 минути той се изважда от печката и се поставя под много студен поток (ледена) вода за 3-5 минути.

Забележка. Изненадващо цвеклото се "готви" в студена вода. Всичко е в температурната разлика. Той довежда коренната култура до готовност.

Как се пече

За приготвяне на винегрет или салати не са варени цвекло по-подходящи, а печени... Смята се, че с този метод на готвене всички нитрати се отстраняват от кореновата култура.

Можете да изпечете зеленчук:

  • Трябва ли да обелим цвеклото преди готвене - ще се научим как да го приготвяме, като използваме лайфстайла на опитни домакинивъв фурната. Чист зеленчуков корен се увива в хранително фолио и се пече при температура 150-160 градуса за час;
  • в микровълновата. Поставете цялото измито цвекло в торба за печене. Фурната се включва с мощност 800 вата за 10-12 минути. След като изтече времето, коренният зеленчук ще бъде готов. Времето за готвене може да варира в зависимост от размера на зеленчука. Ако нямате торба за печене в кухнята, можете да готвите цвекло на стъклена чиния, покрита с капак или друга чиния. След това времето за печене се увеличава с 5 мин. За да предотвратите изсушаване на продукта, можете да излеете 0,5 чаши топла вода в чинията.

Внимание! Когато печете, домакините препоръчват да направите дупки в торбата с клечка за зъби, за да излезе пара.

Проверете готовността на продукта с вилица... Вилицата влиза и излиза от сварената коренова култура без усилия.

Как да почистите

Как бързо да обелите варено цвекло? Корите оставят готовия корен зеленчук съвсем просто... Достатъчно е да го изстържете отгоре с нож и той ще се отлепи лесно.

Основният съвет, който дават опитни домакини - използвайте ръкавици при почистване и рязане на цвекло. Ако не защитите кожата на ръцете си, тя ще бъде оцветена в ярък цвят бордо цвекло. По-късно ще бъде трудно да се отървете от него.

Внимание! При почистване на зеленчук са подходящи пластмасови, латексови или гумени ръкавици за еднократна употреба.

Съвети за избор на цвекло за готвене

Как да изберем правилните кореноплодни зеленчуци за готвене? Цвеклото трябва да бъде:

  • твърдо вещество;
  • цвят бардо;
  • среден размер;
  • сорт, подходящ за готвене (например Цилиндър или Бордо);
  • не трябва да има пукнатини или повреди по повърхността.

Ще бъде интересно:

Как да си направите вкусни хрупкави осолени тиквички

Най-простите заготовки от чесън

Топ 20 най-вкусни рецепти за консервирани спаржени зърна

Нека да обобщим

Ако ще варите или печете цвекло, не забравяйте: не е необходимо да ги обелите. Изплакнете достатъчно добре. За да съкратят времето за готвене, домакините съветват в края на готвенето да го "готвят" под течаща студена вода. В допълнение към традиционното готвене в тенджера, можете да използвате двоен котел или тенджера под налягане.

За предпочитане е коренният зеленчук да не се готви за салата или винегрет, а да се пече. Това може да се направи във фурната (във фолио) или в микровълновата (в торбичка за печене). Необичайни ястия и приятен апетит!

Добави коментар

градина

Цветя