Какво са боб и как се различават от боба

В преведената литература и чуждестранните филми често се среща споменаването на боб. Купуват се, приготвят се, ядат се, добавят се към други ястия. В преобладаващото мнозинство от случаите говорим за обикновения боб, но понякога наистина имаме предвид плодовете на растение, наречено обикновен боб.

Защо има такова объркване какво е боб, как се различават от боба, дали са зеленчуци или плодове - прочетете статията.

Какво са боб

Какво са боб и как се различават от боба

Като начало, нека да определим какво се разбира под тази дума.

Всичко зависи от контекста. Има три възможности:

 • име на плода;
 • отношение към ботаническото семейство;
 • растение.

Референтен. Не можете да наречете боб шушулка. Това са различни понятия.

Ето как изглежда бобът - снимка на растението.

Какво са боб и как се различават от боба

Като плод

Това е плод на растение от семейство бобови растения, състоящо се от две затворени клапи, вътре в които са семена. Те са прикрепени към долния шев със семена шушулки. Формата им е различна: къса и дълга, права и извита, усукана в спирала и 4-странична с вълнообразни крила.

От ботаническа гледна точка, бобът се различава от шушулките по това, че имат вътрешна преграда. И семената от бобови растения са прикрепени към него, а не клапите.

Зрелите плодове изсъхват, пръсват се, а семената се разливат върху земята. Но в някои растения те не се отварят. А фъстъците обикновено се развиват и узряват в почвата.

Като семейство

Семейството бобови растения е много обширно - включва растения от трева до дървета.Тя включва боб, грах и руски боб, но целият списък е много по-обширен:

 • соя;
 • нахут;
 • лупина;
 • акация;
 • леща за готвене;
 • глициния;
 • Vika;
 • люцерна;
 • сладка детелина;
 • детелина;
 • мимоза;
 • акация;
 • и някои други екзотични растения.

Това са храни, фуражи, декоративни растения, медоносни растения и дори дървета (например амарант, дуса, мербау).

Добавената стойност на представителите на това семейство се състои в способността да се увеличи плодородието дори на най-бедните почви чрез обогатяването им с азот. Това е отговорност на бобовите симбионти - бактериални възли, които се заселват в корените на тези растения и свързват атмосферния неорганичен азот, превръщайки го в органична материя.

Референтен. Бобовите култури по целия свят се използват интензивно в селското стопанство и промишлеността.

Ние ядем само семена от бобови растения (с изключение на форми от аспержи, които използват стъблото). От познатите ни най-малките семена са в леща, най-големите в руския боб.

Какво са боб и как се различават от боба

Семената варират по форма, размер и цвят:

 • леща за готвене - малки сплескани, зелени, кафеникави, жълти, оранжеви;
 • грах, нахут, соя - кръгла, зелена, жълта;
 • боб - продълговати, имат най-богатата цветова гама - бяло, жълто, кафяво, червено, черно, шарено, двуцветно;
 • градина боб - широк, сплескан и голям, зелен, светлокафяв, лилав, почти черен.

Като растение

Тези плодове се наричат ​​обикновени, градински, руски и конски.

В селското стопанство те се делят на фуражни и зеленчукови. Първите са по-продуктивни от вторите.

Между другото! Държавният регистър включва 16 сорта зеленчуци и 14 сорта фураж.

Растенията достигат височина от 0,5 до 1,5 м. Цветята са разположени в аксилите на листата. Там се образуват плодове.

Обикновеният боб е една от най-древните земеделски култури на Земята. Отглеждани са в Древен Египет, Древна Гърция, в цялото Средиземноморие. Те не се срещат в дивата природа.

Това растение се отглежда в Русия повече от 1000 години. Той расте в почти всички климатични зони, с изключение на Далечния север.

Какво са боб

Какво са боб и как се различават от боба

Има няколко класификации на растенията според различни характеристики, така че е трудно да се каже еднозначно дали бобовите растения са зеленчуци или не.

"Зеленчуци" и "плодове" са определения не от научната ботаника, а от ежедневието. Така че в научен смисъл акация, боб и сладък грах са близки роднини, на ежедневно ниво това са растения от различен ред. За обикновен човек първата е дърво, втората е зеленчук, а третата е цвете.

Според селскостопанската класификация бобовите растения се класифицират като зеленчуци или бобови растения.

Между другото! От ботаническа гледна точка едно и също растение може да принадлежи към различни категории в селското стопанство. Например бобът и грахът, събрани при узряване са бобови растения, а аспержи боб и грах, събрани във восъчна зрялост за консервиране, са зеленчуци.

При готвенето тези култури са зеленчуци.

Фасулът и бобът са едно и също или не

Малцина знаят каква е разликата между боба и бобовите растения. Говорейки за нея, можете да използвате думата „боб“, ако имате предвид принадлежност към общо семейство. Също така е допустимо да се използва фразата „боб“, когато се отнасят за плодовете на това растение. Но думата "боб" не може да се комбинира с растение, наречено общ боб.

Въпреки че тези две култури принадлежат към едно и също семейство, те са роднини, по-скоро „братовчеди“. Фасулът е родово растение, но обикновеният фасул принадлежи към рода грах, или каша.

Важно! грах и сладкият грах са различни видове растения. Въпреки това, "зелен грах" традиционно се нарича консервиран грах.

Там, където расте бобът

Какво са боб и как се различават от боба

Родината на това растение се счита за Средиземноморието, но успешно се отглежда в по-северните райони. Дълго време това беше една от основните селскостопански култури в Русия. Но с течение на времето, той е бил заменен от картофи и боб като по-продуктивни и по-бързо узряващи растения.

Днес основното внимание към зеленчуковите зърна се проявява от собствениците на летни къщи и лични подсобни ферми. Малко се отглежда в индустриален мащаб. Но всяка година земеделските площи за тази култура постепенно се увеличават.

Руският боб расте в различен климат и има зонирани сортове за по-студен климат. Най-добрата температура за определяне на плодовете се счита за + 25 ° C, при по-висока температура те не узряват и яйчниците отпадат.

заключение

Обикновеният боб и боб са различни растения. Те имат общи черти, но има много разлики. За съжаление, в нашата диета практически няма боб, междувременно те са вкусни, питателни и много здравословни зеленчуци. Можете да коригирате ситуацията, като започнете самостоятелно да отглеждате тази култура в летни къщи и зеленчукови градини.

Добави коментар

градина

Цветя