Ползите и вредите от соя за жени на различни възрасти

Изучавайки традиционната диета на жителите на Азия, учените са установили, че соевите продукти съставляват голяма част от диетата им. Налагайки тези данни на изследванията на Световната здравна организация за разпространението на рака в света, те предположиха, че жените в Азия са по-малко склонни да се разболеят от рак на гърдата именно защото соята е основата на диетата им. В допълнение, широко разпространено е мнението, че фитоестрогените потискат горещите вълни в климактеричния период. Наистина ли е така, какви са ползите и вредите от соята за жените - прочетете нататък.

Соев състав

соя богат на витамини, микро и макро елементи. Така например, съдържанието на витамини в 100 g необработен боб е:

 • бета-каротин - 0,15 mg;
 • В1 (тиамин) - 1 mg;
 • В2 (рибофлавин) 0,2 mg;
 • В3 (никотинова киселина) - 2,2 mg;
 • В4 (холин) 270 mg;
 • В5 (пантотенова киселина) - 1,7 mg;
 • В6 (адермин) - 0,8 mg;
 • В7 (биотин) - 0,007;
 • B9 (фолиева киселина) 0,2 mg
 • С (аскорбинова киселина) - 6 mg;
 • E (токоферол) 17 mg

Само 100 г соя съдържа значителен дял от дневната ни нужда от микро- и макроелементи, а по някои показатели те значително я надвишават:

 • калий - 64%;
 • калций - 20%;
 • магнезий - 55%;
 • фосфор - 60-75%;
 • сяра - 20%;
 • натрий и хлор - по-малко от 4%;
 • бор - 190%;
 • кобалт - 300%;
 • никел - 850%;
 • манган - 150%;
 • молибден - 140%;
 • мед - 50%;
 • цинк и желязо - по 30% всеки;
 • йод - 5%.

Ползите и вредите от соя за жени на различни възрасти

Соеви зърна - добра алтернатива на месото и млечните продукти, тъй като съдържанието на протеини в семената достига 40% и той лесно се усвоява от организма. Съдържание на мазнини - 30-40%:

 • ненаситени, включително линолова и олеинова киселини - до 34,4%.
 • наситени - до 5,6%, което е значително по-малко, отколкото в месото.

Въглехидратите съставляват 20-30% и включват полизахариди и разтворими захари.

Ако консумирате соя в боб, тялото ще получи допълнителна добра порция фибри.

Внимание! Соевият плод е уникален продукт, съдържащ изофлавони: дайдзеин, генистеин и глицитеин. Тези фитоестрогени не са растителни хормони, но имат свойства, подобни на естрогените (женските полови хормони), само с по-слабо изразена активност. Техните свойства и въздействие върху човешкото тяло все още не са напълно разбрани, но везните се накланят в полза на факта, че те дават на здравето ни повече добро, отколкото лошо.

Защо соята е полезна за жените

Ползите и вредите от соя за жени на различни възрасти

В края на 20 век са проведени редица изследвания, насочени към установяване на връзката между хранителните навици и начина на живот на представители на различни култури с честотата на заболявания на сърдечно-съдовата система и рака. Оказа се, че жителите на Югоизточна Азия страдат от рак на гърдата, сърдечни и съдови заболявания много по-рядко, отколкото представителите на Америка и Европа.... Беше направена хипотеза, че тази ситуация е свързана с активното потребление на соеви продукти от жителите на Азия.

Референтен. Антиоксидантните качества на генистеин и дайдзеин, съдържащи се в боба, могат да неутрализират свободните радикали, да предотвратят или да спрат развитието на злокачествени тумори и да намалят риска от дегенерация на клетките в ракови.

След 50 години

Ползите и вредите от соя за жени на различни възрасти

Но ако ракът засяга хората, независимо от тяхната възраст, тогава жените на 50-те имат доста типични проблеми, които продуктите на базата на соя помагат да се справят с:

 1. Приемът на лекарства на базата на фитоестроген в постменопаузалния период в 45% от случаите намалява интензивността и честотата на горещи вълни и изпотяване. Дори някои от анкетираните да имат плацебо ефект, останалите са подпомогнати от ефекта на изофлавони.
 2. Включването на соя в диетата или добавките с тези зърна значително забавя прогресията на остеопорозата. Това се дължи на частичната компенсация на собствените му естрогени от фитоестрогени, поради съдържанието на голям процент калций, който е толкова необходим за костите, и действието на фитиновата киселина, която забавя развитието на клетки, които разрушават костната тъкан.
 3. Редовната консумация на соеви продукти намалява вероятността от сърдечно-съдови заболявания: инсулт, хипертония, мозъчно-съдов инцидент и др.
 4. соя полезен за възстановяване на метаболизма, подобряване на диабета, за лечение на разстройства на стомашно-чревния тракт.
 5. Важна роля играе съдържанието на лецитин в соевите продукти, който нормализира нивата на холестерола, стимулира отлива на жлъчката, ускорява метаболизма, като по този начин помага да се справят с проблемите с наднорменото тегло.

Вреда и противопоказания на соята за жени

Ползите и вредите от соя за жени на различни възрасти

От известно време започват да възникват съмнения дали соята е толкова полезна за здравето на жените, що се отнася до уникалния й компонент - изофлавон. Съмненията се основават на факта, че ракът може да бъде предизвикан от женския полов хормон естроген. Тъй като изофлавон имитира поведението си, на теория той може да причини образуването на нетипични злокачествени клетки.

Тази теория обаче не е потвърдена от нищо. Освен това опитът на Япония, Индонезия, Китай и други азиатски страни показва обратното, тъй като честотата на рака на гърдата при жените от Азия е с 30% по-ниска, отколкото например при американските жени.

Важно! Рискът от заболяване на щитовидната жлеза съществува, когато се абсорбират голямо количество стримогенни вещества (например соево брашно), които блокират абсорбцията на йод и в същото време в диетата няма храни, съдържащи йод.

По време на бременност

Ползите и вредите от соя за жени на различни възрасти

През периода на раждане на дете тялото на жената работи по различен начин и се случва, че храната, която е полезна във всички отношения, може да причини лоши последствия по време на бременност при бъдеща майка или плод:

 1. Соята съдържа фитинова киселина, способен да повлияе на усвояването или блокирането на минерали. По време на бременността има риск достъпът да бъде блокиран не само за вредни вещества (например тежки метали), но и за микро и макроелементи, необходими за развитието на дете в утробата.
 2. Предимствата на соята са, че понижават нивата на холестерола. Но бременността е случаят, когато достойнството се превръща в недостатък, тъй като през този период женското тяло се нуждае от холестерол, за да произвежда естроген и прогестерон - хормони, отговорни за безопасното раждане на дете.
 3. Соята е алергени за да не провокирате алергии при нероденото бебе, е по-добре да ограничите консумацията на соеви продукти.

Общата препоръка за консумацията на соя по време на бременност е да се намалят порциите и честотата на прием и да се предпочита ферментирала соя, при която фитиновата киселина се неутрализира.

заключение

Свойствата на соята тепърва ще се изучават - докато резултатите от изследванията често са противоречиви. Въз основа на здравия разум трябва да вземете най-доброто от соята, да го използвате в храната и в същото време да не се отказвате от други храни, така че тялото да получава балансирана и питателна диета.

Добави коментар

градина

Цветя