Как да отглеждаме боб на открито

Бобът не изисква внимателна поддръжка и е силно устойчив на насекоми вредители и инфекциозни заболявания. Полива се в сух климат на всеки 4-5 дни, горната превръзка се нанася 2-3 пъти на сезон. Развитата коренова система не позволява на плевелите да се развиват и възловите бактерии обогатяват почвата с азот. За засаждането на култура е важно само да подготвите семената и да разхлабите почвата. От тази статия ще научите за отглеждането и грижата за боба в открито поле.

Как да семе боб на открито

Как да отглеждаме боб на открито

Засаждането на боб в градината решава няколко проблема едновременно:

 • обогатява почвата с азот;
 • разхлабва почвата;
 • предотвратява растежа на плевели и измиването на горните слоеве на почвата чрез дъждове;
 • осигурява богата реколта от висококалорични зърна.

За да постигнете поставените цели, подгответе мястото за семена и засаждане бобово растение, вземете предвид тънкостите на селскостопанската технология.

Приготвяне на семена у дома

Препоръчва се ръчно да се инспектира всяко семе за повреда и деформация. За да покълнете боба, се нуждаете от 2 парчета плат, напоени с вода. На първия семето се разпределя равномерно, второто се покрива отгоре.

Внимание! Материята трябва да е леко влажна. В никакъв случай не трябва да вземате мокри парцали, от които можете да изтръгнете много вода. Излишната влага ще доведе до гниене на семената.

Алтернативен начин за покълване е семето да се постави в съд с вода за 5-6 часа или в стимулатор на растежа в продължение на 4 часа.

Плодородна земя за отглеждане на боб

За култивиране на боб е необходима леко кисела, неутрална или алкална почва. Растенията могат да оцелеят дори на лоша почва, но в този случай летният жител ще получи оскъдна реколта. Кореновата система на боба съдържа азотни освобождаващи бактерии. Последното обогатява почвата, като стимулира растежа и развитието на растенията.

Не се препоръчва да засаждате семена в студена или преовлажнена почва - има риск семето да изгние. Преди да засадите бобови растения през септември или октомври, изкопайте почвата.

Нивото на киселинност в почвата се регулира с вар. Преди засаждането на боб се препоръчва не само да се разхлаби лошата почва, но и да се добави към нея органичен тор или дървесна пепел. Ако се планира растението да се отглежда в сух район, разсадът се полива, но не прекалено обилно.

Как да засаждаме боб

Как да отглеждаме боб на открито

Семената се засаждат в началото на ноември. На жителите на северните райони, където студовете идват по-рано, се препоръчва да изберат устойчиви на замръзване сортове.

Те включват:

 • Уиндзор;
 • Амбър;
 • Руски черен боб.

В зависимост от сорта и височината на растението за възрастни, схемата на засаждане е различна. Джудженият боб се засажда по технологията 20х20 см. За по-високите растения е предвидена друга схема - културата се засажда по-тясно, на разстояние 10 см една от друга. Между редовете се поддържа разстояние от 40 см. Дълбочината на засаждане е до 7 cm.

Референтен! Ако климатът в региона е студен и дъждовен, по-добре е бобовите култури да не се засаждат веднага на открито, а да се отглеждат разсад в оранжерия. В този случай семената се разпределят в малки саксии в края на декември. Отглежданите разсад се пресаждат в градината през март.

При засаждане на семена в открита земя не се налага торене. Възрастните бактерии и хранителни вещества, останали в субстрата след предшествената култура, осигуряват на боба всичко необходимо за нормален растеж. Ако засаждането се извършва през пролетта, след това 2 седмици преди началото на работата, почвата се обогатява с минерални торове със скорост 70-90 g на 1 m².

Отглеждане и грижа за боб

Как да отглеждаме боб на открито

За да отглеждате богата реколта, се препоръчва да се запознаете с основните правила за засаждане на бобови растения:

 1. Растенията не понасят излишната влага в почвата и бързо умират поради гниене на кореновата система. В региони с дъждовен климат проблемът се решава чрез създаване на специално легло. Той е направен от пясъчна почва, в която влагата не задържа.
 2. Районът, където расте бобът, трябва да бъде оборудван с дренажна система.
 3. При отглеждане на боб се спазват правилата на сеитбообращението. Подходящи са районите, в които се използват картофи, зеле, краставици, домати, използвани за отглеждане.

Поливането

Фасулът е устойчива на суша култура, която не изисква обилно и често поливане. Почвата се навлажнява в периода на цъфтеж и образуването на яйчника, тъй като по това време липсата на влага може да намали качеството и обема на реколтата.

Ако през вегетационния сезон дълго време не е имало дъжд, растенията се поливат с 10 литра вода на 1 м², но не повече от 2 пъти седмично.

Важно! Излишъкът от влага ще доведе не само до гниене на кореновата система, но и до активен растеж на зелена маса. В този случай растенията няма да цъфтят.

Разхлабване и плевене

Разхлабването и плевенето на почвата се извършва при необходимост. Силно разклонена коренова система предотвратява покълването на плевелите. Ако се появят плевели, отстранете го на ръка. Когато разхлабите с рейка, действайте внимателно, за да не повредите корените. Те са разположени на малка дълбочина.

Жарър стреля

Жартиера е необходима само за високи сортове; джуджетата боб не се нуждаят от нея. Като опора се използват дървени колчета. Изправените, разклонени стъбла на растението достигат дължина повече от 1 м. Всяко растение е вързано към отделна опора с височина поне 100 см или към въже, опънато между колчетата.

Подхранване и торове

Преди засаждането на семена се прилага органичен тор: широколистен хумус, компост, дървесна пепел. Препоръчва се да се хранят бобовите култури 2-3 пъти на сезон:

 • преди засаждане в земята (по желание);
 • през вегетационния сезон;
 • при формиране на яйчника.

Забранено е използването на големи количества азотосъдържащи торове. Това ще доведе до намален добив или смърт на растенията. Препоръчва се да се прилагат торове, съдържащи минерали като калий или фосфор.

Контрол на вредителите

Реколтата от бобови растения е силно устойчива на болести и вредители. Възрастните бактерии върху кореновата система на растенията излъчват специфична миризма, която отблъсква повечето насекоми, но има видове, които я игнорират и атакуват културата. Те включват:

 1. Черен боб листна въшка. Насекомите нападат младите растения през лятото. Колонията е разположена предимно в горната част на боба, което води до деформация, кривина на стъблото. По време на вегетационния сезон при растения с височина 15 см прищипвайте върховете, за да избегнете появата на листни въшки. Като превантивна мярка използвайте "Fitoverm", "Karbofos".
 2. Възелник. Малки сиви бръмбари унищожават цялото растение. Ларвите на вредителите се хранят с коренови възли. Възрастните ядат зеленина, в резултат на това имунитетът намалява и фотосинтезата на растенията се забавя. С времето умира. Ако се намери джудже, бобът се третира с разтвор на прах със скорост 10 g на 1 m².
 3. Покълна муха. Възрастните снасят яйцата си в горната почва под боба. След излюпването ларвите започват активно да се хранят с кореновата система на растението. За да се предотврати появата на вредители, се изисква редовно премахване на плевели и разрохкване на почвата.Ларвите се крият в органични отломки, бързо умират на повърхността.
 4. Бобена джобница. Насекомото вреди на бобовите растения през периода на цъфтеж, когато се образува яйчникът. Кариопсисът снася яйца на младите издънки. След няколко дни излюпените ларви изяждат семената, което намалява качеството и обема на реколтата. Ларвите могат да зимуват в семена, предназначени за пролетно засаждане. За да се предотврати по-нататъшното заразяване, семената на растенията, нападнати от дългоноси, предварително се накисват в солев разтвор.

При неблагоприятни условия на отглеждане се развиват следните заболявания:

 1. стачкоизменник... На кореновата яка се образува тъмно петно. Патогенните бактерии използват хранителни вещества от сока на растението, което нарушава връзката между надземната и кореновата част на културата. В резултат бобът умира бързо. Заразяването става през почвата. Ако се намери растение, засегнато от черен крак, то се изважда от градината и се изгаря. Почвата се обработва с химикали.
 2. Шоколадово петно. Тъмнокафяви образувания се появяват по листата и стъблото на боба. Засегнатата зеленина се отстранява, за да се предотврати разпространението на болестта в цялото растение. Не се изисква химическо или биологично третиране.

В допълнение към насекомите и инфекциозните заболявания, врани и гракове носят значителна вреда на бобовите растения. Птиците скубят младите растения заедно с корените. За защита използвайте дишащ покриващ материал (spunbond, lutrasil, agrospan).

Отглеждане на правила и тайни

Как да отглеждаме боб на открито

Има следните правила и тънкости на селскостопанската технология при отглеждането на бобови растения:

 1. Важно е да прищипвате растенията през периода на цъфтеж, като премахвате върховете на основните стъбла. Това е необходимо не само за предотвратяване на атаката на бобови листни въшки, но и за съкращаване на вегетационния сезон.
 2. За да се осигури голяма реколта, на мястото се привличат опрашващи насекоми. За това растенията се напръскват със захарен сироп: 1 супена лъжица. л. захарта се разтваря в 1 литър вода.
 3. Бобовите растения дават плодове няколко пъти на сезон. Следователно семената се засаждат на 2-3 етапа: в края на пролетта, началото и средата на лятото. Тази практика е подходяща само за ранни зреещи сортове.
 4. Поливането в сухо време се извършва на всеки 4-5 дни. След всяко овлажняване почвата се разхлабва и плевелите се отстраняват. При вторичното плевене храстите се опушват. Спира се, когато листата покрият разстоянието между редовете и растенията растат до 45-60 см височина.
 5. За борба с вредителите между редовете боб се засаждат бяла горчица или червени люти чушки.

Мога ли да засадя боб с картофи

Възможно е да се засадят боб с картофени храсти - растенията влизат в симбиоза, отблъсквайки вредители от насекоми: колорадският бръмбар от Колорадо, мушама и кълнове. Възрастните бактерии обогатяват почвата с азот, а картофените листа предпазват боба от вятър и студ.

Как да отглеждаме картофи и боб в една дупка и защо да го правим

Ако отглеждате тези култури на едно и също легло, тогава:

 1. Добивът на бобови растения се увеличава както на етапа на зрялост на млякото, така и на зрели, потъмнели шушулки.
 2. Симбиозата на растенията повишава защитата им от вредители. Фасулът предпазва от жица и колорадския бръмбар.
 3. Картофите не изчерпват почвата от възли бактерии в бобовите растения. Кореновата система на последния не позволява на плевелите да растат.

Не се препоръчва отглеждането на двете растения в една и съща дупка. Високите стъбла на боба с времето ще засенчат картофите и ще отнемат по-голямата част от хранителните вещества от почвата от храстите. Резултатът ще бъде обилна реколта от боб и оскъдни картофени клубени.

Най-добрият вариант е да засадите бобови растения и картофи в едно легло или в един ред. В този случай бобът се поставя между картофите. Техният брой боб в градината трябва да е 2-3 пъти по-малък от картофите, защото те консумират повече хранителни вещества от почвата.

При използване на ранни зреещи сортове картофи бобовите култури се засяват като уплътнител след появата на зеленчукови разсад. С развитието на картофените храсти ще се образува зеленината. След прибиране на грудките, шушулките ще започнат да се настройват. Тази практика позволява да се събират и двете култури.

Интересно е:

Edamame зърна - произход, ползи и характеристики

Сортове и сортове боб: кон (градина), декоративни, едроплодни зеленчуци, фураж

Зелен фасул - какви са и как са полезни

жътва

Бобовите растения дават обилна реколта. Прибира се до 3 пъти на сезон.

Условия за узряване

Първата реколта започва през лятото. Пресният зелен фасул е необходим, за да се яде пресен. Такива семена преминават в стадия на млечна зрялост след 2 седмици след началото на цъфтежа.

Как се добива боб

Как да отглеждаме боб на открито

Реколтата се прибира първо от дъното на растението, в което плодовете узряват по-бързо. Събирането на боб за последващо възпроизвеждане се извършва след потъмняване и отваряне на клапите. За съхранение се вземат жизнеспособни семена. Накисват се в солен разтвор. Празните семена ще плуват, зрелите семена ще се удавят. Последните остават жизнеспособни за 5-10 години. Съхранявайте материала далеч от отоплителни уреди, на сухо място, защитено от слънчева светлина.

Внимание! След прибирането на реколтата надземната част на растението се нарязва и изгаря, така че насекомите да не снасят яйца в органични отпадъци. Те копаят почвата с корените. Кореновата система на бобовите растения е необходима за наторяване на почвата с азот.

заключение

Фасулът се класифицира като устойчиви на засушаване, непретенциозни култури. Алкалните и неутрални почви са най-подходящи за тях. Възрастните бактерии в кореновата система насищат почвата с азот. Реколтата се прибира за съхранение 3-4 седмици след цъфтежа. Зеленият боб се бере 2 седмици след появата на цветята.

Добави коментар

градина

Цветя