Избор на дресинг лук през пролетта и правилно прилагане, за да получите богата реколта

Лукът е непретенциозни култури, но се нуждаят от подходяща грижа за добри добиви. Необходимо е да се погрижите за торенето на лука дори при засаждането му. Ако културата се засажда за първи път на ново място, най-добре е почвата да се подготви предварително.

Защо да храним лук през пролетта

Избор на дресинг лук през пролетта и правилно прилагане, за да получите богата реколта

През пролетта подхранването на лука е просто необходимо. В почвата често липсват хранителни вещества, от които зеленчукът се нуждае за нормален растеж, устойчивост на болести и вредители.

От особено значение е подхранването на реколтата, ако лукът зрял на писалката. Просто няма да има добра зелена маса от пера, ако зеленчукът не получи достатъчно азот. Именно той влияе на вегетационния сезон и е важен в самото начало на растежа, а количеството, което е в почвата, не е достатъчно.

Калият е важен и за лука през пролетта. Имунната система на зеленчука, неговата устойчивост на вредители и болести зависи от него. Най-голямата нужда от този тор се появява по време на образуването на луковиците и по-нататъшния им растеж.

Без фосфор също няма да можете да получите богата реколта. Необходимо е през целия растеж на зеленчука, така че подхранването се извършва няколко пъти.

Кога да храним лук

Торовете се прилагат три пъти през целия вегетационен период. Това обикновено е достатъчно за добрите зелени в началото на растежа и високите добиви в края:

 1. Първият път лукът се подхранва веднага след появата на зелени издънки. Основният компонент е азотът.
 2. Второто хранене се извършва вече 2 седмици след първото. Основният компонент е фосфор, тъй като лукът постоянно се нуждае от него.
 3. Третият път, когато културата се подхранва в началния етап на растеж на луковиците. Обикновено този момент идва 2-3 седмици след второто хранене. Торът трябва да съдържа калий, той е изключително важен за растежа на главата на лука.

В някои случаи се препоръчва торенето на почвата още преди засаждане на зеленчук. Това е особено важно, ако лукът се отглежда за първи път в нов парцел и няма данни за почвеното плодородие. Ако има увереност в качеството на почвата и тя редовно се насища с торове, не е необходимо да се подготвя почвата.

Как да храним лука през пролетта

Избор на дресинг лук през пролетта и правилно прилагане, за да получите богата реколта

Торовете се прилагат в зависимост от целта на отглеждане на лук. Ако зеленчук расте на перо, той се нуждае от повече азот. Когато се отглежда лук на глава, торовете трябва да включват повече калий и фосфор. Най-добрият вариант е комбинация от препарати на минерална основа с органични вещества.

Минерални торове

Лукът се подхранва с тези торове умерено, тъй като голямо количество минерали може да доведе до натрупване на нитрати в зеленчука.

Най-популярните формулировки включват:

 • калий: калиев нитрат, калиев хлорид, калиев магнезий и калиева сол;
 • азот: най-често се избират карбамид, амофос, амониев нитрат, амониев карбонат;
 • фосфорни: утайка, нитроаммофоску, томослаг, фосфатна скала, суперфосфат.

органичен

Тези торове имат голям ефект върху почвеното плодородие, но не трябва да се концентрират. Органичните вещества винаги се разреждат преди употреба. Торовете включват:

 • дървесна пепел;
 • торф;
 • компост;
 • изпарения от птици;
 • хумус;
 • сапропел.

Закупени торове

В продажба е голям асортимент от сложни торове за лук.Използвайте ги според приложените инструкции. Най-популярните торове, създадени да задоволят всички нужди на лука през вегетационния сезон:

 • "Влияе на";
 • "Оферта";
 • "Гуми";
 • "Reflex";
 • „Изчистен лист“;
 • Agricola-2.

Народни средства

За да се хранят с културата, те използват народни методи, които са екологични, икономични и достъпни. Най-често използвани:

 • хлебна мая;
 • амоняк;
 • инфузии от коприва, дървесни листа, лайка, млечни водорасли, глухарче, репей, жива кост, тръстика или детелина.

Много градинари избират този конкретен вариант на хранене поради наличието на суровини.

Как правилно да храним лука

Избор на дресинг лук през пролетта и правилно прилагане, за да получите богата реколта

Грешната система за хранене не само няма да бъде от полза, но и да навреди на разсада. Ето защо, за да получите добра реколта, е необходимо не само да се прилагат торове своевременно, но и да се спазват някои нюанси:

 1. Тор за подхранване на лук се използва само след печене. Реакцията на прясното ще бъде отрицателна.
 2. Не прилагайте прекалено много органични торове. Лукът няма да образува ряпа, но ще натрупа зелена маса.
 3. Биологичната храна трябва да бъде с добро качество, за да не се добавят семена от плевели в почвата.

За да са полезни минералните торове, трябва:

 • не забравяйте да спазвате дозировката;
 • отглеждайте ги в топла вода;
 • използвайте нехранителни съдове;
 • ако лекарството попадне на зеленина, изплакнете го с течаща вода;
 • поливайте лука, преди да използвате тор, за да избегнете изгаряне на корените;
 • увеличете дозировката, ако почвата е твърде лека и песъчлива;
 • намалете дозировката при засаждане на лук в глина, тежка почва;
 • намалете количеството минерални продукти с една трета, ако са смесени с органични вещества.

Когато използвате народни средства, е важно да вземете правилното решение. Амонякът идеално съживява културата, ако перата започнат да пожълтяват. В 5 литра вода се разтваря 1,5 с.л. л. средства и готов тор се изсипва върху зеленчука.

Маята от пекар насърчава усвояването на други елементи и подобрява микрофлората на почвата. Този тор се прилага 1 път в самото начало на вегетационния сезон. Обикновено използвайте 100 г мая, 1 супена лъжица. пепел и 50 г захар. Всички компоненти се заливат с кофа с вода и се оставят за 2 часа.

Важно! Всякакви торове се прилагат само в корена. Не допускайте контакт със зеленина или самия лук. Можете да разлеете разтворите в пътеките - това ще избегне изгарянето на растенията.

Графика за торене

Избор на дресинг лук през пролетта и правилно прилагане, за да получите богата реколта

Навременното подхранване на реколтата ви позволява да получите добра реколта и да избегнете заболявания през периода на растеж. Недопускането на хранителни вещества и излишните хранителни вещества не трябва да се толерира. Кога и какви торове да се прилагат:

 1. Първото хранене включва азот и фосфор. Такива торове се прилагат приблизително 2 седмици след засаждането. През този период се появяват първите зелени.
 2. Повторното оплождане се извършва в края на април или началото на май. Прави се 14-20 дни след първото. Основните компоненти са калий и фосфор, трябва да има много малко азот, за да се избегне прекомерен растеж на перата.
 3. За трети път се добавя само фосфор-калиев разтвор. Необходимо е да се подхранва културата след появата на 4 пера или когато крушката достигне 4 см в диаметър.

Правилното хранене на лука им позволява да се развиват добре през целия си растеж, което води до висока производителност. Зеленчуковите глави стават големи и плътни към момента на прибиране на реколтата.

Торене на почвата при засаждане на лук през пролетта

Плодородната почва позволява на разсада да расте и да се развива веднага от момента на засаждането. Почвата се подготвя от есента. Изборът на тор зависи от самата почва, нейното плодородие и плътност. Всяка горна превръзка се внася при копаене, обикновено земята се изкопава до дълбочината на лопата на щика.

Как да наторите почвата при засаждане (на 1 кв.м):

 1. Пясък (9 кг), хумус (6 кг), торф (5 кг), урея (15 г) се добавят към глинеста тежка почва.
 2. Глинестата почва се наторява с хумус (6 кг), урея (15 г), суперфосфат (40 г), торф (6 кг).
 3. Почвената торфена почва е обогатена със суперфосфат (50 g), хумус (6 kg), пясък (10 kg), урея (8 g).
 4. Към пясъчната почва се добавят глинеста почва (10 кг), хумус (5 кг), ниско разположен торф (5 кг), нитрофоска (15 г).

Най-често летните жители избират суперфосфат. Той е най-популярният тор и е отличен за тази култура. При прилагане на компост или прясно органично вещество съществува риск от плевели през пролетта.

Как да храним зимния лук през пролетта

Зимният лук също се тори 3 пъти през целия вегетационен период. Схемата на торене не се различава от общата.

Как да оплождате за първи път:

 1. Смесете 3 части суперфосфат, 2 части карбамид, 1 част калиев хлорид и добавете вода.
 2. С приготвения разтвор внимателно изсипете културата под корена.

Използвайте и готови минерални вещества, разреждащи се според инструкциите.

Вторият път, наторете с нитрофосфат - 2 супени лъжици. л. за 1 кофа вода. Разтворът се смесва старателно и след това се използва за поливане. Една кофа е достатъчна за 2 квадратни метра. м.

За трети път зимният лук е най-добре оплоден със суперфосфат. 2 с.л. л. веществото е достатъчно за обработка на 1 кв. м почва.

Какви торове да използвате, за да направите лука голям

Избор на дресинг лук през пролетта и правилно прилагане, за да получите богата реколта

През целия период на растеж почвата е наситена с фосфор, а когато главата стане 3-3,5 см, тя се обогатява с калий.

Най-популярният тор е суперфосфат. Той е чудесен за подхранване на лук през пролетта, като позволява на зеленчука да расте бързо. Също така често се използва "Агрикола-2". Торът отговаря на всички изисквания на тази култура.

За да се получи голяма глава, в допълнение към минералите се използват органични. Обикновено се избират пилешки изхвърляния, дървесна пепел и диван.

Съвети по темата

Фактът, че в почвата има достатъчно хранителни вещества, се доказва от добрия зелен лук. Ако жълтите петна се появят рано, тогава е време спешно да се прилагат торове. Когато лукът се отглежда за ряпа, пожълтяването на перата през периода на зреене е норма.

През пролетта облачно време се избира за хранене и следи отсъствието на вятър. Ако почвата е твърде суха, първо поливайте културата. Преди дъжд между редовете се поръсват минерални торове. Заедно с валежите те ще проникнат в почвата.

Дървесната пепел служи не само като добър тор, но и отблъсква вредителите и предпазва културите от болести.

Не използвайте вещества, ако срокът на годност е изтекъл. Лекарствата губят свойствата си, а в някои случаи дори могат да навредят.

Интересно е:

Подготовка правилно за студеното време: необходимо ли е да отрежете батун лук за зимата и как да го направите

Ръководство за начинаещи за отглеждане на зелен лук в мазето

Най-добрите сортове семена от лук за зеленина и алгоритъмът за отглеждане

заключение

За да се получи добра реколта от лук, е необходимо своевременно да се прилагат торове и да се избират правилно в зависимост от целта на отглеждането на реколтата. При правилна грижа за лука си се получават страхотни зеленчуци и големи, силни зеленчуци.

Добави коментар

градина

Цветя