Правила и схеми за засаждане на глави лук през пролетта

Лукът е зеленчукова култура, подходяща както за пролетно, така и за есенно засаждане. През пролетта разсадът се използва като посадъчен материал - малки глави лук, отглеждани от семена - и самите семена. В статията ще ви разкажем дали е възможно да засадите лук на главата преди зимата, как да го отглеждате, така че разсадът да избегне стрелбата и да даде богата реколта.

Как да подготвим сайт за засаждане

Правила и схеми за засаждане на глави лук през пролетта

За отглеждане на лук се избира добре осветена зона без близки подземни води. Предпочитана неутрална почвена киселинност и лека плодородна почва - черна почва. При правилното торене обаче са подходящи и пясъчни глинести, глинести или торфени блата.

Лукът се отглежда най-добре в повдигнати лехи. Това осигурява подходящ воден и температурен режим. Почвата се затопля по-ефективно, а утаената вода не остава в земята. Слоевете компост и органичен мулч осигуряват допълнително подхранване на почвата.

Когато организират леглата, те спазват правилата на сеитбообращението:

 1. Оптимални предшественици са нощниците (домати, картофи, патладжан), пъпешите (краставици, тиквички, тиква, тиква), както и зеле, спанак и маруля.
 2. Не се препоръчва да се засажда лук, където преди това са се отглеждали змиолати (копър, кимион, магданоз, пащърнак), зелеви корени (ряпа, репички, репички) и бобови растения (боб, грах).
 3. След отглеждането на лука, почвата трябва да почива от реколтата поне 3 години.

Препоръчително е да подготвите сайта предварително - през есента или 1,5-2 месеца преди това приземяване. Те копаят земята, плевели от плевели и прилагат торове:

 • компост (5 кг / м²);
 • в случай на кисели почви - дървесна пепел или доломитово брашно (200 мл / м²);
 • минерални вещества - амониев нитрат, суперфосфат, калиев сулфат или "Nitroammofosku" в съответствие с инструкциите (20-30 g / m²).

Торовете се вграждат на дълбочина 30-40 см, за по-добро усвояване на хранителните вещества почвата се полива и след това се изравнява с гребло.

Кога да засадите лук на главата

Правила и схеми за засаждане на глави лук през пролетта

Основното условие за успешното отглеждане на лук е оптималната температура за засаждане. Препоръчително е термометърът да се поддържа стабилно при + 12 ° C, а почвата да се затопли поне 10 cm дълбочина. Въпреки че лукът се счита за студоустойчива реколта, завръщането на студовете през пролетта ще доведе до стрелба и добра реколта няма да работи. Ако времето за засаждане се забави, това е изпълнено с намаляване на влажността на почвата и въздуха и при такива условия лукът се развива по-бавно.

Референтен. Според народното вярване, в средната лента сигналът за засаждане на лук е цъфтежът на теменужки и ракита.

Конкретните дати за кацане зависят от региона:

 • в Централна Русия - средата на май;
 • в Северозапад и Сибир - края на май - началото на юни;
 • в Черноземния регион, по Черноморието и Северен Кавказ - първото десетилетие на април.

Кой лук да засадите през пролетта на главата

За да се избегнат проблеми, се обръща специално внимание на избора на семенен материал. Висококачествен комплект лук трябва да бъде:

 • изсъхне;
 • плътен на пипане;
 • равномерно оцветени (тъмните или бели петна са признак на заболяване).

Севоките са сортирани по размер: по-големи екземпляри (с диаметър 22 до 30 мм) се оставят за получаване на перо, а малките (15-21 мм) са идеални за отглеждане на лук на глава.

Референтен. Много малък sevok (по-малко от 15 мм), подходящи за зимно засаждане. Ако такъв лук се засява през пролетта, реколтата ще закъснее, което не е приемливо за всички региони.

Сортове и хибриди

Сортовите характеристики на семето също са от голямо значение. Главите лук трябва да се формират преди есенните студове, следователно, за засаждане през пролетта, е по-добре да изберете ранни и средни сезони сортове и хибриди:

 • Центурион F1, Sturon, Червен барон, Zolotisty Semko F1 - ранното узряване, устойчиво на стрелба и гъбични заболявания, се отличават с висока производителност и добро качество на запазване;
 • Херкулес F1, Carmen MC, звезден прах - средно ранен, устойчив на болести и стрелба;
 • среден сезон - Шетана, Щутгарт Ризен, Даниловски, Одинцовец, Червен Семко F1.

Подготовка на посадъчен материал

Правила и схеми за засаждане на глави лук през пролетта

Преди засаждането на глави лук, през пролетта се извършват подготвителни процедури. Те ще ви помогнат да избегнете стрелба и да се борите с най-често срещаните заболявания.

Загрявам

Така че лукът, засаден през пролетта, не стартира стрелката, севокът се нагрява. Крушките се държат при температура от + 40 ... + 45 ° C в продължение на 8-10 часа. Най-лесният и достъпен начин за затопляне е да поръсите семето върху хартия и да го поставите на радиатор.

дезинфекция

Накисването на лука в разтвор на фунгицид помага да се убият спорите на патогенните гъбички и да се увеличи устойчивостта на комплекта: Fitosporina-M, Planriz, Gamaira. Препаратите се разреждат според инструкциите, кисненето обикновено продължава 1-2 часа.

Калиев перманганат (калиев перманганат) и брезов катран също имат дезинфекционни свойства. При разреждането им е важно да не се надвишава дозировката - леко розов разтвор на калиев перманганат и не повече от 1 супена лъжица. л. катран на 1 литър вода.

Важно! След накисването лукът се изсушава.

Как се отглеждат лукови комплекти на глава: схема на засаждане и техника

Правила и схеми за засаждане на глави лук през пролетта

Луковиците се засаждат на разстояние, достатъчно за нормалното им развитие и за извършване на агротехнически работи (хилиране, плевене, поливане). Препоръчителният модел на засаждане са редове с интервал от 20-25 см, в които луковиците се поставят на разстояние 6-10 см, в зависимост от размера на семената.

Важна е правилната дълбочина на засаждане: луковиците, разположени твърде близо до повърхността, няма да получат адекватно хранене, а прекомерно дълбоките ще бъдат трудни за развитие в гъста почва. По правило дълбочината на каналите е 5-7 см. Луковиците се засаждат в тях, погребват раменете (шията) и след това се покриват със слой пръст от 2-3 cm.

Как да отглеждате глава от семена в един сезон

Отглеждането на семена от лук на глава е проблемно, но осъществимо. Ключът към успеха е правилният избор на семенен материал (задължително ранните сортове) и предварителната му подготовка:

 1. Семената се проверяват за покълване чрез накисване в гореща вода за 15 минути (+ 45 ... + 55 ° C).
 2. Угасва се, като се поставя в студена вода за няколко минути.
 3. За да омекотят плътната обвивка на семената, те се увиват във влажна кърпа и се държат 24 часа.
 4. Напълва се с вода със стайна температура и се поставя на хладно място за 2-3 дни.
 5. Семената, приготвени по този начин, се сушат - те са готови за сеитба.

За сеитба се избират осветени площи с добре дренирана, оплодена почва, чиято киселинност е по-близка до неутрална (pH 6,5-7). Преди засаждането леглото се изкопава до дълбочината на лопата на щика.

Семената се засяват по схемата 45 × 3-5 см, дълбочина на засяване - 1 см, норма на сеитба - 1 г / м². Така че разсадът да не страда от възможна слана, леглото се мулчира с торф и се покрива с филм.

Референтен. Сортовете лук Yukont и Golden Semko са подходящи за отглеждане на глава от семена. Техният вегетационен период е само 90 дни. В райони с дълги и топли лета сортът Каба вирее. Необходими са 120-140 дни, за да узреят.

Условия за отглеждане

При постоянна топлина семената покълват и покълват 7-10 дни след засаждането. След появата на два истински листа, те се изтъняват, оставяйки разстояние 2-4 см между растенията. На етапа от 4-5 листа, изтъняването се повтаря - слабите издънки се отстраняват и пропастта се увеличава до 6-8 cm.

По-нататъшната грижа за лука се състои в разхлабване на почвата, поливане и плевене. Реколтата се прибира в края на август, преди началото на обилни дъждове.

Характеристики за грижа

Лукът е непретенциозна култура, но дори те се нуждаят от правилна и навременна грижа.

Поливането

Правила и схеми за засаждане на глави лук през пролетта

По време на активен вегетационен период лукът разводнен 1-2 пъти седмично, като се фокусирате върху състоянието на почвата - тя трябва да бъде умерено влажна. Тъй като зеленчукът узрява, поливането се намалява до 1 път за 2 седмици, за да се избегне прекомерен растеж на зелена маса. Поливането се спира 3 седмици преди прибирането на реколтата.

Разхлабване

Почвата в лука се нуждае от периодично разхлабване, тъй като зеленчукът обича лека почва с добра пропускливост на въздух и влага. Те копаят земята внимателно и повърхностно, за да не повредят насажденията. Основното е да се наруши образуваната кора и да се осигури достъп на кислород до корените.

Горна превръзка

Правила и схеми за засаждане на глави лук през пролетта

Поне две превръзки се считат за задължителни за лука през вегетационния сезон:

 1. 20-21 дни след засаждането растението се нуждае от азотни торове. Подходящи са пилешки изпадъци или изгнила кравешка тор. Органичната материя се разрежда с вода съответно в съотношение 1:15 или 1:10, а градината се полива с разтвор със скорост 10 l / m².
 2. 3 седмици след първото подхранване се прилагат минерални торове - 15 g / m² калиев сулфат или амониев нитрат. Горната превръзка се комбинира с обилно поливане.

Последвалото торене зависи от състоянието на лука. Дефицитът на хранителни вещества се сигнализира от:

 • слаб растеж - показва липса на азот;
 • бледо перо - растението се нуждае от калий;
 • суха крушка - липса на фосфор.

Общото правило гласи, че в началото на вегетационния период растението се нуждае от азотно-фосфорно-калиеви торове, а по-близо до времето на прибиране на реколтата - от фосфорно-калиеви торове.

Контрол на вредители и болести

Правила и схеми за засаждане на глави лук през пролетта

Лукът е най-податлив на гъбички заболявания:

 • пероноспороза - леки петна по перата;
 • ръжда - жълти или оранжеви лезии по наземната част на растението;
 • фузарийно гниене - засяга дъното на ряпата, но първо се проявява в кривината и пожълтяването на перата.

Обикновено причината за болестта на лука е преовлажнена почва, нарушение на сеитбообращението и скоростта на прилагане на торове, както и близостта до вектори и гостоприемници на патогени. И така, причинителят на ръжда се запазва в паднали листа и на издънки на топола.

За профилактика на заболявания се използва популярно народно средство - разтвор от 10 литра вода, 1 ч.л. меден сулфат и 35 мл течен сапун. Получената смес се напръсква със зелен лук на всеки 15 дни. Ако болестта все още се прояви, засегнатите от гъбички растения се изолират, а леглото се третира с фунгициди - течност Бордо, "Поликарбацин", "Ипродион" или "Квадрис".

С вредители от насекоми (телени бръмбари, лукова муха и луковица) се борят с помощта на инсектициди и агротехнически методи: навременно плевене, засаждане на моркови в съседство - миризмата му плаши луковицата на лука.

Правила и схеми за засаждане на глави лук през пролетта

жътва

Периодът на прибиране на лука се простира от края на юли до средата на септември, в зависимост от сорта, засаден и климатичните особености на района. По-точен от календар, ориентир е състоянието на писалката. Знаци за готовност на реколтата:

 • зелените спряха да растат, пожълтяха, започнаха да изсъхват и умираха;
 • шията стана по-тънка и по-мека;
 • при копаене може да се види, че луковицата е придобила характерен цвят за сорта.

Ако растението е преекспонирано при охлаждане на земята през нощта, лукът няма да се съхранява дълго време.

Луковиците се издърпват изцяло с върхове, а листата се отрязват, когато са напълно сухи, оставяйки връх от 5-10 см. Репиите се нуждаят от допълнително сушене при температура от + 25 ... + 30 ° C за 10-14 дни.

Съхранявайте лука на топло и сухо място, сгънат в кошници или висящ от тавана.

Съвети и трикове от опитни градинари

Опитните градинари съхраняват няколко тайни как да отглеждате добра реколта от лук:

 1. Тъй като растението не обича застояла вода, осигурете добър дренаж. Преди засаждането поръсете дъното на канала със сух пясък, смесен с пепел. Това допълнително ще дезактивира почвата.
 2. Сортирайте разсада по фракции: колкото по-малък е, толкова по-рано можете да го засадите. По-малките крушки са по-устойчиви на замръзване.
 3. Лукът се засява във влажни бразди, така че не забравяйте да ги поливате преди засаждането.
 4. Плевелите нямат място в градината, но ако сте забравили да ги плевите навреме, не издърпвайте плевелите - това ще повреди чупливите луковици. Използвайте ножица, за да отрежете това, което е израснало над перата на лука.

заключение

Не е трудно да отглеждате лук на ряпа; основното е да не пропускате оптималните дати за засаждане и да осигурите на растенията подходяща грижа. За да не се забави реколтата, е по-добре да изберете сортове за ранно узряване, чийто вегетационен период се вписва в летния сезон на региона.

Добави коментар

градина

Цветя