Основните тайни на засаждането на лука се определят преди зимата: как и кога да се засаждат правилно

Реколтата от лук зависи от технологията на засаждане, спазването на селскостопански техники, трикове за съхранение и грижи. През есента засаждането на лукови комплекти преди зимата предизвиква някои притеснения сред градинарите - има вероятност луковиците да загинат и да не поникнат през пролетта. Затова ще дадем препоръки и съвети относно зимната сеитба на лук и правилната грижа за тях.

Характеристики на засаждане на лук преди зимата

Датите на прибиране на луковиците варират от началото на третото десетилетие на юни до средата на юли.... Всичко зависи от сорта: лукът е ранен, средно узрял и къснозреещ.

Правилно подбраният сорт семена също влияе върху добива. От 1 м² земя се добива до 5-8 кг ряпа. Добивът зависи от вида на почвата, региона и общите грижи.

Предимства на есенното засаждане на лук:

 • няма нужда да съхранявате семена;
 • цената на засяването е по-малка, отколкото през пролетта;
 • след прибирането на реколтата е възможно да се сее друга култура;
 • през пролетното време се освобождава за други градински работи;
 • възможно е да дразни луковиците, които не са се появили през пролетта.

Основните тайни на засаждането на лука се определят преди зимата: как и кога да се засаждат правилно

Сортове и хибриди на зимен комплект лук

Подходящ за зимно засаждане сортове и хибриди лук:

 • ранно узрели - власт Богатирская, Бесоновски, Мячковски 300, Одиновец, сибирски годишен, испански медальон F1, Скороспелка, Щутгартер ризен;
 • среден сезон - Даниловски 301, Carmen MC, Krepysh, Halzendon, Ecstasy, Tamara F1;
 • късно узряване - Комета, Лугански, Рубин (червен), Sturon.

Кога да засадите комплекти лук преди зимата

Времената на сеитба варират в различните региони поради климатичните условия... Основният критерий за започване на засаждане на лук на главата е стабилна температура на въздуха от + 4 ... + 6 ° С.

Важно! Периодът на засяване се изчислява така, че зеленчукът да има време да се вкорени преди замръзване (1,5-2 седмици), но няма време да покълне.

Кога да сеем лук:

 1. В предградията, както и в цяла централна Русия, sevok се засаждат от 8 до 25 октомври. По-точна дата се определя въз основа на времето и лунния календар.
 2. В Урал и Сибир овесената каша се вгражда в земята 1-1,5 седмици по-рано, в периода от втората половина на септември до средата на октомври.
 3. В района на Ленинград сеитбата започва по същия начин като в централна Русия - от началото до средата на третото десетилетие на октомври. Ако се вземат сортове лук, зонирани за района на Ленинград, датите за разтоварване са през септември.

Лунен календар

Благоприятните дни за кацане се определят от лунния календар.... Те са различни всяка година. Обърнете внимание на фазите: засаждането на зимния лък се планира за намаляващата луна. При новолуние и пълнолуние разсадът не се засажда. Знаците на зодиака, които отчитат успешното засаждане на зимен лук на главата, са Дева, Везни и Скорпион.

Подготовка на почвата за есенно засаждане

Почвата за засаждане на севка се приготвя веднага след прибиране на реколтата върху избраното легло.

Те премахват растителните остатъци, остатъците от корените. Направете дълбоко копане на лопата с лопата. Леко вградени в почвения хумус със скорост 5 кг на 1 м² и калиево-фосфорни торове съгласно инструкциите. Поливайте градинското легло със силен разтвор на калиев перманганат, за да дезинфекцирате почвата.

Подбор и подготовка на посадъчен материал

Севока за зимно засаждане се избира малък, с калибър 1 см... Такива диви овес не влизат в стрелата през пролетта, те се коренят и зимуват по-добре.

Референтен. За да избегнете изгниване на малки лук, използвайте високи легла за по-добър дренаж и приток на вода.

Подготовката на семената започва с сортирането... Избират се проби със същия размер, без видими повреди, изгнили или ухапани от замръзване семенни глави.

Обработвайте крушките за дезинфекция в разтвор на калиев перманганат (1 g на 1 l вода) или меден сулфат (3 g на 1 l вода). Потапя се в топъл разтвор за 25 минути, оставя се да изсъхне.

Преди засаждането главите се втвърдяват... Първо накиснете в топла (+ 45 ... + 50 ° C) вода за 10-12 минути, след което веднага потопете в лед. За да се стимулира растежа на корените, главите се накисват в разтвор на "Епин" или "Корневин".

Можете да прибягвате до народни средства за дезинфекция и да накиснете комплекта в разтвор на солена вода (1 супена лъжица на 1 литър топла вода) за 30 минути или да загреете главите при температура от + 25 ... + 30 ° C на батерия за един ден.

Схема на засаждане и отглеждане на зимни комплекти лук

След като приготвят лука, те започват да го засаждат.

Почвата в градината се изравнява, сгъстяват се съсиреци, така че земята да остане рохкава и хомогенна... Лукът расте в глинести почви. Ако земята е алкална, към нея се добавя дървесна пепел със скорост 1 супена лъжица. на 1 м бразда. Ако почвата е кисела, добавете вар или доломитово брашно (200 g на m²).

Основните тайни на засаждането на лука се определят преди зимата: как и кога да се засаждат правилно

Когато засаждате, наблюдавайте сеитбообращението и вземете предвид предшествениците... Най-подходящите култури са бобовите растения, билките, доматите, картофите, зелето.

Въз основа на климатичната зона, прогнозата за времето и лунния календар, изберете деня за кацане... Сеитбата започва 1,5-2 седмици преди очакваната слана.

Приготвената обработваема земя се разделя на редове по дължина или напречно.

На Съвета. Ако леглата са разположени от север на юг, бразди се полагат по дължината на леглото, ако от изток на запад - напречно. Лукът трябва да се затопля от слънцето от всички страни.

Редовете има на разстояние 15-20 см един от друг и направете дълбочина 4-5 cm... Севокът е разположен по редовете с интервал от 6-7 см, леко притискайки дъното към земята. Поръсете го отгоре с пръст и го плеснете малко с длани, така че луковиците да са в тясна връзка с почвата.

Градинското легло е мулчирано, за да се избегне замръзване на див овес. Смърчовите клони, окосената суха трева, стърготини от широколистни дървета или дървени стърготини се вземат като материал за мулчиране. височина покрития трябва да бъде най-малко 10 см. За същата цел можете да използвате плътен нетъкан материал - лутрасил или агрофибър (30 g / m²).

Характеристики на грижата за зимните лукови комплекти

През пролетта, след като снегът се стопи, мулчът се премества от редовете... По-нататъшната грижа за покълналия лук се състои в хранене, поливане и разхлабване.

Лукът се храни веднъж на 2-3 седмици... Първото подхранване се извършва две седмици след появата на зелените с инфузия на червейка или пилешки изпадъци.

Важно! Не се използват пресни пилешки изхвърляния и оборски тор - растенията ще се изгорят.

След още две седмици лукът се подхранва с поташ и фосфорни торове.: "Nitrofoskoy", "Borofoskoy", калиев фосфат.

Младият лук е хигрофилен... Поливайте разсада, така че почвата да е винаги влажна. Излишъкът от влага обаче ще се отрази негативно на реколтата - младите зеленчуци могат да изгният.

Веднъж седмично, на следващия ден след поливането, почвата се разхлабвакато внимавате да не повредите или извадите крушките. Ако е необходимо, разредете лука. Между растенията трябва да има 5-6 см. Лехите са периодично плевели - плевелите могат да запушат млади издънки и корени от лук и той ще се развие слабо.

Мулчирането, оставено в градината, ще съкрати времето за грижа за зеленчука... Тревната покривка не позволява влагата да се изпарява, почвата на повърхността винаги остава рохкава, плевелите растат по-малко.

Основните тайни на засаждането на лука се определят преди зимата: как и кога да се засаждат правилно

Функции за прибиране и съхранение

Поливането се спира месец преди прибиране на реколтата... Лукът узрява и печели витамини. Когато перата от лук напълно е паднала в градината и шията е суха, е време за прибиране на реколтата. Правете това при сухо, слънчево време. Събраните глави се поставят върху градинското легло и земята се оставя да изсъхне.

За съхранение лукът се изважда в сухо и хладно помещение. - мазе или склад. Отрязва се сухо перо, ряпата се поставя в мрежи или кошници, сплита се в плитки и се окачва. "Методът на баба" за съхранение е да окачите ряпа в чорапи.

Полезни съвети

Преди да започнете работа по засаждане, на първо място, те се определят с сорта лукадаптирани за региона, те избират надежден производител, четат препоръки и прегледи на избраните сортове. Тогава се изчислява броят на засяването: за 1 м² от градината са необходими 40-60 броя. овесена каша.

заключение

След всички етапи на подготовка и засаждане на зеленчук през есента се прибира богата реколта от лук ряпа. И при спазване на условията на отглеждане, съхранение и правилния избор на сорта, лукът ще се запази през цялата зима до следващата реколта.

Добави коментар

градина

Цветя