Какво да направите, ако лукът изгние в градината и защо това се случва

Често градинарите са изправени пред проблема с гниенето на лука. Растенията придобиват болен вид и реколтата се губи пред очите ни. Методите за решаване на проблема се избират в зависимост от причините за това явление. Навременното решение на проблема ще спести реколтата. Защо лукът гние в градината и какво да правим с него, ще разкажем в статията.

По какви причини лукът гние в градината

Повечето от причините за гниенето на лука са свързани с почвата. Ранното откриване на отрицателни фактори ще спести жътва от смъртта.

Какво да направите, ако лукът изгние в градината и защо това се случва

Излишната влага

Прекомерната влага в почвата е разрушителна за растението. Не забравяйте да следите тази скорост и не поливайте твърде често. Постоянните дъждове също причиняват преовлажняване на почвата. В този случай те обмислят предварително премахването на излишната течност от лехите с помощта на дренаж под формата на експандирана глина или едър пясък, който се въвежда в почвата преди засаждането.

Неспазване на сеитбообращението

Отглеждане на лук на едно място от година на година е неприемливо - това води до натрупване на патогенни микроорганизми и вредители в почвата. При засаждането те попадат върху растението през почвата и започват да го унищожават.

Референтен. Липсата на сеитбообръщение води до обедняване на земята. На растението липсват минерали, което провокира процеса на гниене.

Излишък от азот в почвата

Лукът се нуждае от азот в началото на растежа. Това допринася за набор от зелена маса. В бъдеще растението няма нужда от него и остава в почвата. Приложение на комплекс торове, които съдържат азот, ще доведе до натрупването му в почвата. Излишните минерали в следите ще омекотят луковиците. В бъдеще те ще започнат да гният.

Заразени посадъчен материал

Признаци на заразен посадъчен материал:

 • горните люспи са влажни;
 • sevok има нехарактерна миризма;
 • покриване на люспи с грешен цвят;
 • видими лезии по главата и дъното на лъка.

заболявания

Процесите на гниене се причиняват от развитието на бактериални или гъбични инфекции. Провокиращи фактори са влажно време, висока влажност на почвата, неправилна грижа.

Какво да направите, ако лукът изгние в градината и защо това се случва

По принцип растението е засегнато от следните заболявания:

 1. Cercosporosis - гъбична болест на лукови пера. Характеризира се с появата на прозрачни сиви петна с тънка жълта граница. При пренебрегване листата пожълтяват и умират.
 2. Цервикално гниене - гъбична болест. Започва от шията на крушката. Везните се набръчкват, а вътрешният слой се разпада, превръщайки се в сиво покритие с черни точки. На нарязания лук има варен вид.
 3. Бяло гниене - гъбична инфекция. Развивайте се при температура от + 20 ... + 24 ° C. Характерно е пожълтяването и последвалата смърт на листата. Лукът бързо изсъхва и умира. На корените се образува пухкав цъфтеж и меко гниене.
 4. Брашнеста мана - гъбична инфекция, започваща от външната страна на перата. Растението се изтощава и умира. Стъблата са покрити с кафяви петна.
 5. Фузарийно гниене - гъбична инфекция, която попада на растението от почвата: първо до корените, след това до главата и перата. Това е най-рядката причина, поради която дъното на лук гние и става воднисто.

Вредители

Основните щети на реколтата са причинени от:

 1. Лукът лети... Насекомо с дължина 6-8 мм, светлосиво. Външно прилича на домашни мухи. Растението забавя растежа, перата пожълтяват, изсъхват, изсъхват. Неприятната миризма идва от лука.

  Какво да направите, ако лукът изгние в градината и защо това се случва
  Лукова муха
 2. Стволови и луковични нематоди... Дребни червеи, които живеят в горния почвен слой.Растението забавя растежа, започва процесът на гниене на пера, стъбла и корени.

  Какво да направите, ако лукът изгние в градината и защо това се случва
  Лукова нематода
 3. Гъгрици. Насекоми с черно силно изпъкнало тяло с дължина до 2-2,7 мм. В началния етап се засягат листата. След 14-20 дни, чрез изрязаните пера, те се спускат в земята, за да снасят яйца.

Как да се справим с гниенето

Изборът на метод на лечение зависи от степента на увреждане. В началните етапи народните методи за борба с гниенето на лука са ефективни. В напреднали случаи се използват химически препарати.

Традиционни методи

В началните стадии на заболяването се използват обществено достъпни методи за борба. Те са лесни за използване и безопасни.

При дъждовно време леглата са покрити с фолио. Това намалява влагата на почвата. Вторият метод е дренаж под формата на слой пясък или експандирана глина в дъното на градината.

Какво да направите, ако лукът изгние в градината и защо това се случва

Количеството азот в почвата се намалява чрез намаляване на напояването. Спазвайте честотата на добавяне на азот, калий и фосфор. Азотът образува сочно перо, фосфорът образува силна глава лук. Калият подобрява вкуса, запазвайки качеството и устойчивостта на вредители.

Приложение:

 1. Азотът се прилага в началото на периода на растеж, във фазата на 1-2 листа. За да направите това, 10 g урея се разтваря в 10 литра вода и градината се полива веднага след засаждането на лука.
 2. Фосфорът се добавя в средата и в края на растежа. За целта вземете 20 g суперфосфат и разредете в 10 литра вода.
 3. Калият се наторява при засаждане (половината от нормата), останалото се разделя на 2 пъти и се прилага в средата и в края на периода култивиране... В началото на сезона 20 г калиев сулфат се смесва с 10 литра вода. Наесен, след прибиране на реколтата, се добавя разтвор от 12 г калиев хлорид и 10 литра вода.

Контрол на заболяването:

 1. Церкоспорозата се лекува с инфузия на ферментирала билка. Приготвя се чрез задушаване на 1/2 кофа нарязана зелена с вряла вода. Сместа се оставя за няколко дни. След това леглата се филтрират и се поливат 2 пъти с почивка от 2 седмици.
 2. Бялото гниене се третира с млечна суроватка (1,5 с.л. се разтваря в 1,5 л. Меден сулфат и 3,5 л вода). Получената смес се полива на всеки 14 дни, докато признаците на увреждане изчезнат.
 3. Дървесната пепел помага в борбата с брашнестата мана... 2 с.л. изсипете 2 литра вряла вода, настоявайте, филтрирайте. Разтворете в кофа с вода и напръскайте леглата. Настойката от билки, използвана за борба с церкоспората, също помага. Разтвор от 100 g суровини на 1 литър вода има пагубен ефект върху гъбичните спори. Прилагайте лекарството на всеки 14 дни, докато признаците на увреждане изчезнат.
 4. Дълбочицата се изважда с репей, нарязва се на 10 см широки панделки. Вечер те се поставят около луковиците, сутрин се отстраняват - вредителят ще се заплете в тях.

химически

Инсектицидите са ефективни, когато лезията е критична. Лекарствата ще се справят вредители и ще спаси реколтата. Основното условие е да се спазва дозировката:

 1. При церкоспороза и брашнеста мана се използва "Fitosporin". 10-15 g прах се разреждат в 10 литра вода. Посевите се пръскат на интервали от 14 дни. При дъждовно време лечението се провежда веднъж седмично.
 2. Бялото гниене е добре обработено с Fundazol. 10 g от лекарството се разтварят в 10 l вода и леглата се поливат на всеки 14 дни.
 3. Шийката на маточната шийка се третира с течност Бордо - 100 г на 10 литра вода. Полученият състав се полива след като леглата.
 4. Луковият лук се бори с "Карбофос" - 60 г от лекарството на 10 литра вода. Лехите се пръскат веднъж през вегетационния период. Приготвената смес е предназначена за обработка на 10 кв. м.

Мерки за превенция

Какво да направите, ако лукът изгние в градината и защо това се случва

Мерките за превенция включват:

 1. Съответствие с сеитбообращението. Лукът се засажда на предишното място не по-рано от 3-4 години по-късно.
 2. Селекция на сортове, устойчиви на болести. Те включват Supra, Farmer Late, Stardust F1, Comet, Goliath, Erica, Stutti, Sterling F1.
 3. Третиране на семена и почва преди сеитбата. Леглата се заливат с вряла вода и се покриват с фолио за 4 дни. Преди засаждането се полива с "Fitosporin" (5 g прах 10 литра вода). Крушките се накисват за един час в топъл (+ 45 ° C) розов разтвор на калиев перманганат.
 4. Разхлабване и плевене се извършва на всеки 2 седмици.
 5. Засаждане на моркови и ароматизиран тютюн като съседи (освен от лукови мухи), невен, невен и настурция (освен от нематодна инфекция).

заключение

Сред основните причини за гниене на лука в градината са висока влажност, неспазване на сеитбообращението, излишък от азот в почвата, замърсен посадъчен материал. При борба с болести и вредители се използват народни методи и химикали. Първият вариант е ефективен в ранните етапи, химикалите се прилагат по-късно. Следвайки прости превантивни мерки, гниенето е лесно да се избегне.

Добави коментар

градина

Цветя