Как да разбера дали китайското зеле е на път да цъфти и какво да направите, ако се случи

Пекинът зеле е вкусна и здравословна билка, идеална за салати. Не е придирчив. При спазване на правилата за отглеждане, реколтата се получава 2 пъти на сезон. Поради някои фактори, главите на зелето могат да освободят стрели и да цъфтят, което води до загуба на вкус и цялата реколта. За да предотвратите това да се случи, е важно да разберете причините за цъфтежа и да разберете как да избегнете такъв проблем.

Защо пекинското зеле цъфна: причини

китайско зеле се появи в руските градини сравнително наскоро, но това не попречи да се установят най-честите причини за нейния цъфтеж:

 1. При засаждането почвата не е била затоплена до желаната температура. Пекинското зеле е термофилно растение, затова в студена почва изпитва стрес, образуването на плодове започва по-рано и се втурва да завърши цикъла възможно най-скоро.Как да разбера дали китайското зеле е на път да цъфти и какво да направите, ако се случи
 2. Дълги дневни часове. Това растение обича сянка, следователно, бидейки дълго време под слънцето, главите на зеле стрелят стрела и цъфтят.
 3. Ако растението е засадено с разсад, съществува риск от увреждане на корените. Подобно нещо може да се случи, когато почвата се разхлаби. Изгубил част от кореновата система, растението липсва хранене и съкращава жизнения си цикъл, като се стреми да остави потомство.
 4. Неподходящите климатични условия също провокират цъфтеж. Затова на вашия сайт трябва да се засаждат сортове, адаптирани за руско време - Билко, Маноко, Таранко. За качествени семена се свържете със специализирани магазини. Проверете семената преди засаждането за безплодие, повреди и признаци на заболяване.
 5. Китайското зеле обича вода, така че липсата на влага провокира цъфтежа. Поддържайте почвата леко влажна по всяко време.
 6. Цъфтежът възниква, ако в момента на образуване на главата температурата на въздуха падне под + 22 ° C. Оптималната производителност е + 23 ... + 27 ° C. Ако навън стане по-студено, използвайте агрофибър.
 7. Ако засадите китайско зеле след кръстоцветни плодове, то ще влезе в разцвет. Най-добрите предшественици за Пекин са бобовите растения, лукът, краставиците и доматите.
 8. Проблемът ще се прояви, ако няма достатъчно хранителни вещества в почвата при засаждане на зеленчук. Пекинското зеле е особено чувствително към липса на калций, калий и фосфор. Следователно, преди сеитбата на семена или разсад, върху почвата се прилагат органични и / или минерални торове. Например 30 г яйчени черупки се настояват в 5 литра гореща вода.
 9. Когато избирате сорт, имайте предвид, че хибридите с ниска устойчивост на студ най-често цъфтят.
 10. Пекинското зеле трябва да се бере незабавно. В противен случай гъстите глави зеле неминуемо ще преминат в цвят, развалят вкуса.

Пекинското зеле се препоръчва да се засажда два пъти на сезон. Първо кацане - 15-20 април. Вторият е от 20 юли до 10 август.

Какво да направите, ако китайското зеле цъфти

Ако растението е изстреляло стрела, главата на зелето не може да бъде спасена. В този случай тя се отстранява и в свободното пространство се засажда нов кълн.

За да защитите растенията наблизо, определете причината за цъфтежа и се опитайте да го премахнете, преди останалите глави в градината да цъфтят. Това ще спести реколтата и ще предотврати повторното развитие на проблема.

Как да разбера дали зелето е на път да цъфти

Основните признаци на това явление:

 • спиране на растението в развитие и растеж;
 • подуване и пожълтяване на листата;
 • не се образуват нови листа, зеленчукът спира да расте в ширина и рязко се разтяга нагоре.

Превенция на цъфтежа

Как да разбера дали китайското зеле е на път да цъфти и какво да направите, ако се случи

За да предотвратите разваляне на реколтата, спазвайте следните препоръки:

 1. Засадете растението до сгради или огради, които осигуряват сянка. Пекинското зеле се нуждае от кратък светлинен ден. Ако е трудно да намерите сянка на площадката, засадете зелето на открито място, но следобед използвайте покривен материал или създайте структура на дъги над градинското легло, отгоре на което разтегнете материал, който предава светлина. Пекинското зеле расте добре в оранжерии до домати и краставици.
 2. Спазвайте горепосочените дати на засаждане. Отначало зелето може да бъде покрито с агрофибър, това ще гарантира поддържането на оптималния температурен режим.
 3. За засаждане е по-добре да използвате холандски сортове, устойчиви на замръзване. Сред тях са Маноко, Оптико, Мирако, Старко, Билко и Таранко. Домашният хибрид Khibinskaya 5 и японският сорт Кюстар рядко цъфтят.
 4. Семената се засяват директно в открита земя или торфени чаши. При разхлабване на почвата те засягат не повече от 2-3 см, за да не повредят деликатната коренова система.
 5. Месец преди засаждането на семена или разсад, минералната дресинг се внася в почвата под формата на суперфосфат или калиев сулфат. По време на вегетационния сезон те използват минерални комплекси за зеле, които могат да бъдат закупени в специализирани магазини.
 6. Преди засаждането на китайско зеле лехите се поръсват с дървесна пепел, която предотвратява появата на стрели, а също така предпазва растенията от вредители и служи като горна превръзка.

Възможно ли е да се ядат зелеви листа, които са влезли в разцвет

Листата по време и след цъфтежа придобиват горчив вкус и стават грапави... Следователно, както пресен, така и след термична обработка, такъв продукт не се яде.

Няма да коригира вкуса на зелето и осоляването или накисването в подсолена вода. В този случай зелето губи всички хранителни вещества. Но може да се използва като храна за домашни любимци, ако има такива във фермата, или да се сложи на компост.

Интересно е:

Реколта за бъдеща употреба: възможно ли е да замразите пекинското зеле за зимата и как да го направите правилно

Диета за отслабване на китайско зеле: принципи, приблизителна диета, прегледи и резултати

заключение

Пекинът цъфтеж на зеле се случва поради нарушения растящи правила.

Поради ниските температури, липсата на торове и влага, дългите дневни часове и механичните повреди на кореновата система, главите на зелето пускат стрела и започват да цъфтят, а листата стават горчиви.

Добави коментар

градина

Цветя