Как да разреждаме амоняка и да обработваме зелето с него от вредители

Зелето се обича не само от хората, но и от листни въшки, мечки, мечки, пеперуди, охлюви и охлюви. Насекомите развалят главите на зелето, намалявайки добива. За противници на химикалите бяха измислени продукти на базата на амоняк. Те са абсолютно безопасни за хората, но вредителите е малко вероятно да угодят. Основните свойства на веществото са отблъскващи насекоми и насищане на зелето с азот.

Възможно ли е да се преработи зеле с амоняк

Пръскането на глави зеле с амоняк не е просто възможно, но е необходимо.

Веществото има някои характеристики:

 1. Насища растенията с азот... Липсата му се превръща в следните проблеми: листата избледняват, изсъхват бързо и спират да растат, докато зелето не образува глава от зеле.
 2. Отблъсква вредители. Ларвите им се развиват в кореновата зона на храста. Навременната употреба на тинктури на базата на амоняк ще помогне за запазване на реколтата.

Азотът в амоняка се абсорбира от растенията много по-бързо, отколкото в стандартните органични превръзки. Но не бива да злоупотребявате с неговото количество, тъй като ще се открие обратният ефект: зелето ще натрупа нитрати, опасни за човешкото здраве.

Как да третираме зеле с амоняк от вредители

Тъжна картина изяден от гъсеници листата се наблюдават от всеки градинар. Мечките, смолите, листните въшки, белите, кръстоносните бълхи, лъжичките, ларвите на зелевия молец също не презират главите на зелето.

Правилната употреба на амоняк ще ви позволи да се справите с насекомите и да предотвратите появата им отново.

Как да разреждаме амоняка и да обработваме зелето с него от вредители

Какво вредители помага

Веществото ефективно унищожава ларвите на пеперудата, гъсениците, охлювите, охлювите, листните въшки и мечката... След първото лечение малка част от ларвите изчезват, така че процедурата се повтаря.

Останалите вредители не понасят силната миризма на алкохол и напускат площадката. Градинарите ръчно събират големи индивиди, които след процедурата за пръскане се измъкнаха.

Как се разрежда

За захранване на зелето с азот се приготвя разтвор: 50 ml алкохол се разрежда в 5 литра вода.

Кандидатствайте съгласно следните инструкции:

 • внимателно се изсипва под корена в количество от 300 мл;
 • процедурата се извършва вечер;
 • повторно се обработва след 7 дни.

Достатъчно 4-5 превръзки за целия вегетационен период. Лечението се спира, след като признаците на азотен дефицит напълно изчезнат.

Начини да се отървете от различни вредители:

 1. Рецепта за охлюви и охлюви... Пикът на активността на вредителите се случва през нощта, така че третирането се провежда вечер. За да приготвите разтвора, вземете алкохол в количество от 40 мл и го разредете в 6 литра вода. Напръскайте долната част на листата, след което изсипете 100 ml под всеки корен. Процедурата се повтаря след 30 минути. След появата на вредители на земята, те се събират на ръка и се унищожават.Как да разреждаме амоняка и да обработваме зелето с него от вредители
 2. От гъсеници на пеперудата белянка... В 10 литра вода се разтваря 1 с.л. л. оцет и 50 мл амоняк. Засаждането се пръска вечер. Не можете да излеете състава в леглата. Обработката се извършва 3-4 пъти за целия сезон.Как да разреждаме амоняка и да обработваме зелето с него от вредители
 3. От листни въшки... Предпочита да яде листа. Впоследствие те се извиват и изсъхват, младите растения умират. Разтрийте лента сапун за пране, разтворете стърготините в 10 литра топла вода, добавете 3 с.л. л. амоняк. Получената смес се напръсква върху листата. Повторете процедурата след 14 дни, когато се излюпят нови насекоми.Как да разреждаме амоняка и да обработваме зелето с него от вредители
 4. От мечката. Едно голямо насекомо уврежда корените и разсада и причинява значителна загуба на посевите. За борба с него 10 мл амоняк се разтварят в 10 литра вода.Изсипете 500 мл под всеки разсад. Повторната обработка се извършва, ако мечката е била видяна отново.

  Как да разреждаме амоняка и да обработваме зелето с него от вредители
  Medvedka
 5. От мухите. Вредителят изсмуква сокове от зеле, уврежда разсад. Признаци за появата на насекоми са усукани листа. За профилактика между растенията се изтегля въже, обилно наситено с амоняк. Ако главите на зеле са повредени, пригответе смес от 50 мл алкохол и 10 литра вода. Насажденията се напръскват, процедурата се повтаря след 7 дни. Силно засегнатите растения се унищожават.

Използването на амоняк предполага спазване на правилата за безопасност. Амонякът принадлежи към групата на токсичните вещества, поради което се използва с изключително внимание.

Препоръки:

 1. Пръскайте растенията сутрин или вечер. През деня слънчевите лъчи ще изгорят зеленината. Преди да приложите амоняк, почвата е леко навлажнена.
 2. Не забравяйте да спазвате пропорциите. Излишъкът от алкохол в смесите ще доведе до смъртта на зелето.
 3. Нанесете само на гърба на листата и кореновата зона.
 4. Защитете дихателните пътища с респиратор, ръцете - с ръкавици. Токсичното вещество причинява отравяне.
 5. Пригответе разтвори на чист въздух преди обработка, използвайте веднага.
 6. Не пръскайте зелето с „мъгла“, тъй като амонякът се изпарява бързо. Използва се лейка с душ глава.
 7. По време на борбата с вредителите торенето с азотни торове е изключено, в противен случай излишъкът от микроелемент ще доведе до нежелани последствия.

Някои градинари предпочитат да отглеждат китайско зеле. Нежните й листа се превръщат в вечеря с кръстоцветни бълхи.

Отървете се от вредителя, както следва:

 • в 10 литра вода се разтварят 2 с.л. л. амоняк и 1/2 с.л. течен сапун;
 • пръскайте листата и земята;
 • повторете процедурата, ако бълхите се появят отново.

Освен това сместа предотвратява появата на брашнеста мана и фузариум.

Прочетете също:

Ранен узрял хибрид на зеле Krautkayser F1

Ултра-ранен узряващ зеле хибрид Nozomi f1

Защо зелето от Романеско е полезно, как изглежда на снимката, трудно ли е да го отглеждате

заключение

Амонякът е ефективно средство срещу вредители по зелето. Благодарение на своята остра миризма и уникални свойства, продуктът унищожава насекомите и насища главите на зелето с азот. По време на приготвянето на разтвори трябва да се вземат предвид пропорциите, да се следват инструкциите за употреба.

Добави коментар

градина

Цветя