Приготвяне на препарати за фазите на Луната: кога е по-добре да солите зелето за зимата според лунния календар

Хрупкаво осоленото зеле е едновременно витаминно допълнение към гореща вечеря и закуска за алкохол на празнична трапеза. Периодът на варене на зелето продължава от септември до ноември. По това време узряват късните сортове, които имат по-сочна структура.

Добър резултат обаче може да се получи не само през есенните месеци, ако се ръководи от лунния календар. Ще разкажем допълнително за това кога е по-добре да осоляваме зелето за зимата според лунния календар, кои дни се считат за благоприятни през 2019-2020 г. и кои не.

Защо соленото зеле според лунния календар

Първият разумен въпрос, който много съвременни домакини задават, е: защо да обръщате внимание на лунния календар? Има ли някаква научна основа? Нека започнем с това.

Какво дава

Фазите на Луната влияят върху движението на течности на нашата планета... Освен това положението на земния спътник влияе и върху активността на най-простите живи организми, включително ферментационните бактерии, причинявайки им забавяне или ускоряване. Точно това влияе върху скоростта и качеството на мариноване и ферментация.

Приготвяне на препарати за фазите на Луната: кога е по-добре да солите зелето за зимата според лунния календар

Ръководство за фаза на луната

Преди това по селата те се занимаваха със събиране на зеленчуци за зимата след християнския празник Покровителство, като взеха предвид фазата на луната.

Много години практика, опити и грешки доведоха до следните изводи.:

  • зелето ще бъде хлъзгаво, меко и кисело, ако е осолено на пълнолуние или на намаляваща луна;
  • ястието ще се окаже вкусно и хрупкаво, ако започнете да мариновате на 5-6-ия ден след новолунието.

Също важно е да обърнете внимание на какъв знак на зодиака се намира Луната:

  • започнете работа, когато нарастващата Луна е в знаците на Стрелец, Козирог, Овен и Телец;
  • въздържайте се от осоляване, ако луната е в съзвездията Рак, Дева или Риби.

За да добиете вкусно осолено зеле, изберете късни сортове... Главите на зелето трябва да са бели, стегнати и твърди.

Благоприятни дни за осоляване на зелето през 2019 година

Зеленчуците се предлагат в магазините през зимата и лятото, така че киселината може да се извършва в удобно време през цялата година. Ще ви кажем в кои дни ястието се оказва най-успешно.

През януари

Можете да запазите максимално полезните свойства, ако солите зелето по време на растящата лунав знака на Телец, Козирог или Овен.

Референтен. Има вярване, че киселото зеле се извършва най-добре в „мъжки“ дни от седмицата - понеделник, вторник и четвъртък.

Благоприятен период за осоляване - от 9 до 16 януари.

Приготвяне на препарати за фазите на Луната: кога е по-добре да солите зелето за зимата според лунния календар

През февруари

След дълго зимно студено време тялото особено се нуждае от витаминна поддръжка, което означава, че е време да мариновате здраво зеле.

Най-благоприятна за тази цел периоди от 8 до 13 февруари и от 17 до 18 февруари включително.

Интересно в сайта:

Коя е най-добрата сол на зелето

Колко зеле ферментира при стайна температура

Защо киселото зеле става тъмно и как да го избегнем

През март

Периодът е подходящ за осоляване на зелето от 8 до 20 март.

През април

Някои домакини решават да ферментират зеле дори в топлите пролетни дни. За да получите наистина вкусен посланик, се справете със зелето 7-18 април.

През май

Ако до май запасът от зеле от миналогодишната реколта все още не е изразходван, не бива да го изхвърляте - до този момент в него се е натрупала достатъчно захар за осоляване. Има няколко периода за осоляване през май: от 6 до 7, от 10 до 11 и от 13 до 14 май.

През юни

През юни жителите на топлите райони вече берат ранни зреещи сортове зеле. По-добре е да ги оставите за пресни салати, тъй като листата на такива глави зеле са твърде меки. И миналогодишното зеле все още може да се използва. Според лунния календар, подходящ за осоляване период от 7 до 16 юни.

През юли

По правило до юли миналата година реколтата вече приключи. За кисело зеле, закупено в магазин, изберете период 15-16 юли, когато Луната е в съзвездието Козирог. Освен това това са „мъжки“ дни - понеделник и вторник. Подобно щастливо съвпадение е рядкост.

Приготвяне на препарати за фазите на Луната: кога е по-добре да солите зелето за зимата според лунния календар

През август

Те избират най-силните и устойчиви глави зеле от тези, които вече са узрели. Благоприятни дни този месец - от 5 до 14 август.

През септември

Сортовете от средния сезон вече могат да се използват за бързо осоляване. Най-добре е да го направите след новолунието., на нарастващата луна, от 12 до 18 септември.

През октомври

Така е дошло най-доброто време за осоляване на зелето... Късните сортове узряват, най-подходящи за преработка и съхранение.

Луната насърчава готвенето с 10-20 октомври, както е във фазата на растеж.

През ноември

Дори и да не сте отглеждали собствено зеле, ноември е идеалният месец за туршия. Понастоящем повечето земеделски предприятия го продават на минимална цена.

Според лунния календар най-успешният период за прибиране на реколтата - от 9 до 15 ноември.

През декември

Декември по лунния календар е щедър с дни за осоляване. От 7 до 20 декември можете да готвите туршии за зиматабез да се съмнявате в качеството на резултата.

Референтен. В началото на 2020 г. за осоляване е по-добре да изберете следните дни: 1, 14-16, 21-25 януари или 2, 4, 10, 14-15, 18-21, 28 февруари.

Неблагоприятни дни

Има и такива лунни дни, когато е по-добре да не планирате осоляване.за да не разваляте зеленчуците напразно.

През януари

През януари има само няколко дни, когато можете да правите осоляване. По-добре е да си направите почивка в началото на годината. За да не разваляте реколтата с неуспешна осоляване, избягвайте следващите дати: от 1 до 8, 14 и от 16 до 31 януари.

През февруари

От 19 февруари до 8 март осоляването не си струва... Това са неблагоприятни дни, свързани с пълната луна и намаляващата луна.

През март

След 21 март - лоши дни за осоляване, тъй като пълната луна се заменя с намаляваща фаза. Освен това Луната е разположена в изключително неблагоприятните съзвездия Везни, Скорпион, Стрелец, Козирог и Водолей.

Приготвяне на препарати за фазите на Луната: кога е по-добре да солите зелето за зимата според лунния календар

През април

По-добре е да отложите първата седмица на април - Луната се намира в съзвездията Риби, Овен и Телец. От 19 април до края на месеца също си струва да си направите почивка.

През май

Първите шест дни, както и 8, 9, 12 и от 15 до 28 май по-добре е да се въздържате от работа със зеленчуци.

През юни

От 1 до 6 юни и от 17 до края на месеца - изключително неблагоприятни дни.

През юли

Лош месец за кисело зеле... Според лунния календар има само два добри дни за прибиране на реколтата.

През август

Август също не е щедър с благоприятни дни за осоляване.

Не трябва да започвате работа от 1 до 5 и от 14 до 31... В противен случай, готвеното ястие ще изглежда като хлъзгаво и кисело каша.

Запиши си:

Най-добрите рецепти за кисело зеле в кънтри стил

Как правилно да ферментира зеле в кофа

Как правилно да ферментира зеле със зеле

През септември

През септември все още не си струва да се подготвяме за зимата., тъй като към този момент зреещите сортове зеле нямат необходимата твърдост и съдържание на захар. Има обаче цяла седмица (от 12 до 18), за да поглезите близките с бързо осоляване, което трябва да се консумира в рамките на 1-2 седмици.

През октомври

През първата трета на месеца, от 1 до 10, е по-добре да започнете прибирането на реколтата, а през втората трета - от 20 до 31, за да присъства на въпроса за съхранението. Тогава този месец ще има още 10 последователни дни, за да се подготвят за зимата.

Приготвяне на препарати за фазите на Луната: кога е по-добре да солите зелето за зимата според лунния календар

През ноември

До ноември съдържанието на захар в зелето става оптимално за кисели и кисели теста. Но е важно да изберете подходящия момент, така че получените туршии да не излязат меки или кисели. Следователно струва си да работите върху заготовките само от 9 до 15 ноемврикогато Луната е в нарастваща фаза.

През декември

Ако реколтата все още остане, ще трябва да изчакате няколко дни след новолунието - до 7 декември.

Референтен. Не трябва да правите осоляване в началото на 2020 г.: 5, 11, 18 януари. Няма да има абсолютно неблагоприятни дни за прибиране на реколтата през февруари.

Кога да нарежете зелето за мариноване според лунния календар

Нека да поговорим за благоприятния период за рязане на зеле през 2019 г., използвайки примера на най-продуктивните месеци - септември и октомври.

През септември има много добри дни за рязане на зеле за кисели краставички.: 6, 11, 15, 20, 22.

През октомври за рязане на късно зеле, сортиране, маркиране за дългосрочно съхранение най-благоприятни са 11-ти и 22-ри номер.

Кога да котлет

Според народното вярване зелето се е добивало за по-нататъшно осоляване преди Възвишението... Ако преведем това в модерен календар - до 27 септември.

След Извисяването зелето се нарязва за осоляване, а остатъците се използват като пълнеж за пайове. Вечерите с чай и прясно изпечени пайове се наричаха „скитове“ - там беше обичайно да се разказват истории и смешни истории там.

Кога да ферментира

За разлика от осоленото зеле, киселото зеле трябва да премине процес на ферментация... За това се избират и благоприятни лунни дни.

Ако искате да получите особено здравословно и вкусно зеле, ферментирайте върху него Петият или 6-ият ден след края на цикъла на новолунието е във фаза на напластяване на луната.

Както в случая на осоляване, по-добре е да се откаже ферментацията период на пълнолуние и намаляваща луна.

Внимание! Най-благоприятните дни за ферментация през 2020 г.: 4, 8, 14 октомври. Неблагоприятно: 2, 28, 31 октомври.

заключение

За да се насладите на апетитно осолено зеле, ще трябва да работите усилено не само в градината, но и в кухнята. Важно е да изберете благоприятен период според лунния календар - само тогава ще получите гаранция за хрупкаво, вкусно и най-здравословно ястие.

Добави коментар

градина

Цветя