Какво да правим с дупки в зелевите листа

Дупките в зелевите листа сигнализират, че вредители са се появили в градината. Насекомите са склонни да се размножават бързо и са в състояние напълно да унищожат насажденията за кратко време. Статията ще ви каже какво да правите, ако зелевите листа са в дупки, каква е причината за това явление и какви народни средства да използвате.

Защо зелето е в дупки - основните причини

Дупките в зелевите листа обаче могат да бъдат причинени от градушка при добри метеорологични условия това е ясен знак за вредители от вредители по реколтата.

Първо се появяват няколко малки дупки, след това те растат, те стават повече, в резултат на това листата приличат на сито.

Какво да правим с дупки в зелевите листа

Вредители, които заразяват листата:

 1. Смоли и охлюви... Обичайната им среда е сянка и влажност. Те се появяват в лехи с удебелени насаждения и застояла вода. Големите площи на листата веднага се консумират. Изрязани ръбове, големи дупки и сребристи следи от изсушена слуз ще бъдат забележими.
 2. Кръстоцветни бълхи - малки черни насекоми около 3 мм. Те се размножават масово при сухо и горещо време, особено там, където има много плевели. Хранят се с млади разсад. Много листа се оставят на листата. Пикът на активност е през май.
 3. Кръстоцветни буболечки - разноцветни бръмбари с дължина до 1 см. Пробиват листа с хоботките си и се хранят със сок. На листовата плоча ще има много малки дупки с жълт кант. Те нападат зелето от май до юни при сухо време.
 4. Гъсеници на лъжичка зеле и ларвите на зелевите бели. Благоприятна среда - топлина и суша. Краищата и дъното на листа се измиват. В случай на масово разпространение, листът е напълно скелетонизиран (остават само жилки).

Зелето получава подхранването си от почвата и чрез фотосинтеза. Увреждането на листата забавя развитието на културите и може да причини гъбични заболявания... Препоръчително е да инспектирате растенията по-често. Насекомите не винаги се виждат, но ако се появят дупки по листата, незабавно трябва да започнете борба с вредители.

Внимание! Насекомите не само ядат листа, но и носят болести.

Какво да направите, ако зелевите листа са в дупки

По вида на повреденото листо, състоянието на градината и като вземете предвид метеорологичните условия, можете приблизително да определите вида на вредителя... Дъжд, висока влажност и влажна земя - струва си да търсите плужеци, в жегата по сухи легла - гъсеници и малки насекоми. Проверете горния слой и двете повърхности на листата.

Ако има малко щети, зелето се третира с домашни средства, които се приготвят сами. Големите вредители се събират на ръка.

С умерени лезии използвайте биологични. Това са инсектициди от ново поколение, които са безопасни за хората и не се натрупват в растенията. Те действат по-бавно от химическите агенти. Последните се използват в критични ситуации, при масивна инвазия на вредители. Инструкциите винаги посочват допустимия интервал между обработката и прибирането на реколтата.

Внимание! Насекомите свикват с въздействието на химикалите. Всяка година е необходимо да се редуват средства с различни активни съставки.

Инсектициди, одобрени за използване в спомагателни парцели:

 • биологични - "Fitoverm", "Lepidocid", "Biostop", "Bitoxibacillin";
 • химически - "Decis Profi", "Pochin", "Aktara", "Karate", "Ivermek", "Fox".

зеле обработени сутрин (когато все още има роса по листата) или вечер (след 18.00)... Добавя се сапун, за да може водният разтвор да се придържа към листата. Химикалите се разреждат без утайка и билковите инфузии се филтрират.

Алгоритъм на действията, ако е включен китайско зеле се появиха дупки:

 1. Прегледайте растенията и определете вида на вредителя.
 2. В зависимост от степента на поражение, изберете подходящо средство за борба. При съмнителни ситуации лекарствата се използват за група насекоми.
 3. Създайте неблагоприятна среда за вредителя: изчистете площта от плевели, разхлабете почвата или мулчирайте лехите, поливайте и напръскайте растенията при сухо време.
 4. Третирайте зелето с отблъскващи вредители. Пръскайте всички растения, дори и тези с непокътнати листа. Ако вали след 4-5 часа, след това обработете отново.
 5. Повторете 2-3 пъти с интервал от 5-8 дни.
 6. Комбинирайте мерки за борба и отблъскване на насекоми.

Какво да правим с дупки в зелевите листа

Как да се обработва - народни средства

Народните лекарства са ефективни в ранните етапи на развитието на културата, като превантивни лечения, за малки култивирани площи и при първите признаци на вредители. Основната цел е да изплаши насекомите и да направи зелеви листа неядливи за тях.

Срещу охлюви и охлюви:

 1. Горчица и амоняк. В 1 литър вода се разрежда 2 с.л. л. амоняк и 15 г суха горчица. Агентът работи в контакт с вредителя, така че зелето се пръска късно през нощта.
 2. Соден разтвор. На ренде се смила 20 г сапун за пране и се разрежда в 10 литра вода. Добавете 3 с.л. л. сода пепел. Разбъркайте, докато се разтвори. Напръскайте зелето сутрин, така че продуктът да е напълно сух до вечерта.

Срещу кръстоцветни бълхи и дървеници:

 1. Брезов катран. Трудно се разтваря във вода, затова първо се смесва с течен сапун. 1 ч.л. катран и 1 ч.л. сапунът се разбърква и се разтваря в 1 литър топла вода. Листата се напръскват сутрин.
 2. Инфузия на глухарче. Цветята, заедно с листата и корените, се измиват и нарязват на месомелачка. 500 g от масата се разрежда в 10 литра вода. Добавете 1 ч.л. течен сапун и се разбърква. Листата се обработват сутрин или вечер.
 3. Сапунен разтвор. Разтрийте 300 г сапун за пране и разтворете в 10 литра топла вода. Можете да вземете течен сапун в обем от 400 мл. Листата се обработват сутрин.

Срещу гъсениците на зелевата лъжичка и белия червей:

 1. Оцет. В 10 литра вода се разрежда 1 с.л. л. оцетна есенция (70%) или 1 с.л. оцет (9%). Напръскайте зелето вечер.
 2. Инфузия на пепел. Към 10 литра вода добавете 2 с.л. пепел и 1 супена лъжица. л. катранен шампоан. Разбъркайте и настоявайте за един ден. Преди да обработите растенията, разтворът се разклаща добре.

Забележка! Всички продукти с оцет, амоняк, катран, сода и сапун, както и билкови отвари с остра миризма са ефективни за едновременна борба с различни видове вредители.

Какво друго можеш да направиш

Рационално е да се комбинира обработка на растения с ръчно събиране на насекоми (ако има малко от тях) и поставянето на капани.

Какво да правим с дупки в зелевите листа

За охлюви:

 1. Половината от динята се обелва от пулпата. 3-4 отвора се изрязват в корите на 1-3 см от ръба. Вечер го слагат на сайта наопаки. До сутринта под него ще има няколко десетки смокини, които лесно се събират. Корите от диня се използват 2-3 нощи и след това се сменят на нова.
 2. В пластмасова бутилка или контейнер изрежете 2-3 правоъгълни прозореца на 3-4 см над дъното.Долната част не е отрязана, а сгъната назад като наклон. Бирата се излива в контейнера и се инсталира на сайта. По склоновете, плужките ще паднат в бутилката и ще загинат.

Капаните не са поставени на зелеви лехи, а до растения, които имат жилави листа и смокини не ги ядат.

За кръстоцветните бълхи се правят лепкави капани... Смола, грес или лепило за мишки се нанася върху гъсти субстрати и се поставя между храстите. Вторият вариант - субстратът е прикрепен към пръчка и размахвайки я, докосвайки зелевите храсти. Бълхите изскачат и се придържат.

Кръстоцветните бъгове се разсейват от леглата чрез хитрост... Бялата хартия се накисва в сок от зеле и се прикрепя към оградата. Насекомите заобикалят лехите и се стремят към хартия със силен аромат на кръстоцветни растения, откъдето се отърсват в буркан с керосин. Капаците за съхранение на дървеници се поставят в пътеките.

Бял цвят за бели пеперуди е сигнал, че мястото за полагане вече е заето от конкурент.... Бели чаши за еднократна употреба или лъкове, направени от плътни бели торбички, са прикрепени към клони или пръчки и поставени между растенията. Пръчката трябва да е на няколко сантиметра над зелевия храст.

Интересно в сайта:

Как и кога да засаждаме зеле за разсад и в открита земя

Имате ли нужда от подхранване на зеле за връзване на глави зеле

Защо зелето не е вързано в глава на зеле и какво да се прави

Методи за превенция

Насекомите зимуват в горния слой на почвата и растителните остатъци. От ранна пролет започват да се хранят с плевели и след това преминават към разсад.

Целта на превантивната работа е да се създадат най-неблагоприятните условия за живота и размножаването на вредители по културите.

Набор от превантивни мерки:

 1. Съответствие с сеитбообращението. Зелето се засажда след боб, зърнени култури, кореноплоди и краставици - не повече от 2-3 години подред на едно място.
 2. Компетентна селскостопанска технология... Не сгъстявайте засаждането, поддържайте оптимално влажността за реколтата.
 3. През есента разхлабете горната част на почвата и почистете района от растителни отпадъци.
 4. През пролетта, по време на засаждането, почвата се обработва с дървесна пепел, тютюнев прах, смес от сода и черен пипер, мулчирани с игли.
 5. Засадени са растения придружители, ароматът на които плаши вредителите: невенчета, копър, невен, копър.
 6. Седмица след засаждането в открита земя разсадът се напръсква със сапунена вода. Използват се билкови инфузии, разтвор на пепел, вода с добавяне на оцет, амоняк или етерични масла (лимон, портокал, лавандула, ела). Пръскането се повтаря на всеки 2 седмици, дори ако няма признаци на заразяване с вредители.
 7. Лехите и земята наоколо се почистват от плевели. Поливането в корена се редува с поръсване.

заключение

Листата от зеле в дупка са знак за вреди от вредители. В борбата срещу малък брой насекоми народните средства ще помогнат: домашно приготвени капани, обработка на почвата и пръскане с разтвори с остра миризма.

Зелето натрупва вредни вещества, така че химичните инсектициди се използват само в критични ситуации. По-рационално е да се предотврати нахлуването на вредители, отколкото да се справим с тях по-късно.

Добави коментар

градина

Цветя