Защо касисът суши с горски плодове и какво да правите с него

Узряването на касиса започва през юни и продължава до август. Повечето градинари отглеждат няколко храсти наведнъж - с червени и черни плодове. Касисът се отличава не само със своя ярък вкус, но и с полезния си състав, той е особено богат на витамин С. Грижата за храста е проста, не изисква специални умения. Понякога обаче храстите започват да изсъхват, листата пожълтяват и се рушат, издънките и плодовете изсъхват. Какво да направите в този случай и как да намерите причината, ще разгледаме по-нататък.

Причини за сушене на касис и горски плодове по клоните и действия в този случай

Защо касисът суши с горски плодове и какво да правите с него

За да разберете защо червената и касисът изсушава клоните с плодове, трябва да установите причината. Това могат да бъдат болести или вредители, неправилна грижа или резки промени във времето.

След като се установи причината, тя се елиминира - започва лечението или се коригират агротехническите процедури. Колкото по-рано започнете да изкоренявате причината, толкова по-голяма е вероятността да запазите реколтата от горски плодове.

Условия за растеж и грижи

Касисът е непретенциозен в грижите, обаче, ако се нарушат правилата за отглеждане на летни жители, чакат се сухи храсти и малки плодове. Отглеждат го покрай огради, но мнозина правят често срещана грешка - засаждат храсти близо до оградата. Поради това в касиса липсва място за здравословен растеж. Препоръчителното разстояние между храста и оградата е не по-малко от 2,5 m, между растенията - не повече от 2 m.

Не можете да отглеждате касис в низини или на открити хълмове. В низините се влива студен въздух, който вреди на кореновата система, а по високите части винаги има много сняг. Градинарите избират равна или леко хълмиста зона за храсти, разположена далеч от подземните и подземните води. В противен случай касисът често страда от гъбични заболявания и заразява наблизо растящи култури.

Поради особеностите на кореновата система, касисът не понася сушата, затова летните жители обръщат специално внимание поливане... Честотата и интензивността на процедурата зависи от климата и растящия регион. Средно касисът се полива веднъж на всеки 10 дни, консумират се 3-4 кофи на храст. За да не се изпари влагата, кръгът на багажника се мултира със слой от 5-10 см. Ако лятото е дъждовно, количеството на поливането се намалява наполовина.

Внимание! Причината за изсушаването може да е липсата на микроелементи. Беритовият храст се нуждае от азотно-фосфорно-калиеви торове. Тези елементи се получават от урея, оборски тор, амониев нитрат, двоен суперфосфат, нитроамофос. През лятото касисът се наторява четири пъти. Торовете се прилагат в течна форма, след поливане на земята.

Болести и тяхното лечение

Заболяванията от касис се делят на вирусни, бактериални и гъбични.

Причини за заразяване: влажно време, замръзване на почвата, неподходящо място за засаждане, подбор на слаби сортове. Понякога болестите се появяват поради липса на микроелементи или удебеляване на насажденията.

Защо касисът суши с горски плодове и какво да правите с него

Нектрично изсушаване на леторастите

Възниква поради гъбичката Nectria ribis, която прониква в почвата заедно с водата. Младите издънки и възрастните клони са покрити с червеникави точки, които в крайна сметка се превръщат в кафяви туберкули.

Когато спорите на гъбичките узреят, това кара клоните да стават черни. Листата пожълтяват на касиса, клонките изсъхват и отмират.Ако бъдат открити признаци на некротично изсушаване, засегнатите клони се изрязват и изгарят на разстояние от градинския парцел. Останалите клони се третират с разтвор на меден сулфат - 100 g вещество на 10 литра вода.

Внимание! Разтвор на меден сулфат също служи като профилактично средство. За да се предпазят младите растения от болести, корените на касис се накисват за 5 минути в 1% разтвор преди засаждането. Процедурата предпазва не само от изсушаване на нектрия, но и от краста, брашнеста мана, листни въшки.

Антракноза

Защо касисът суши с горски плодове и какво да правите с него
Антракноза върху листата на касис

Гъбичната болест засяга възрастни и млади растения, често се среща във всички региони на страната. На листата се появяват кафяви петна, които с времето се увеличават по размер. Дръжките и издънките изсъхват, губят способността да дават плод. Особеността на антракнозата е, че най-често засяга храстите с червена касис.

Разпространението на болестта се улеснява от дъждовно и горещо време, неспазване на правилата за засаждане - понякога градинарите забравят да дезинфекцират почвата и да третират градинските инструменти с течност Bordeaux. Антракнозата се третира с разтвор на колоидна сяра - 30-40 g от веществото се разреждат в 10 литра вода. Първият път, когато храстите се третират след откриването на болестта, вторият - след 10 дни.

Колонна ръжда

Заболяването се проявява в средата на вегетационния сезон с жълтеникави петна по листните плочи. След 2-3 седмици те стават кафяви, а след още 5-10 дни изсъхват и отпадат. Издънките стават летаргични и сухи, плодовете се деформират и спират да се развиват.

Заразените листа се откъсват и изгарят, а останалите се третират с фунгициди - Агролекар, Гамаир, Рубиган. Препоръчителната дозировка и предпазните мерки се преглеждат преди обработката.

Вредители и борбата срещу тях

Ако касисът изсъхне заедно с горските плодове, причината може да се крие във появата на насекоми вредители. Някои зимуват в земята и пълзят навън с идването на топлина, други се оказват в район с дъждове или ветрове.

Защо касисът суши с горски плодове и какво да правите с него

пожар

Гъсеницата на тази пеперуда уврежда червената и касиса, като яде неузрели плодове, поради което последните узряват преди време и изсъхват. Възрастният е кафява пеперуда, която снася яйца на листата. Една гъсеница може да повреди до 15 плода.

Насекомото е устойчиво на замръзване - с идването на есента се скрива в земята, а през новата година излиза навън с топлина, за да завърши цикъла на развитие. Ако се намери вредител, се препоръчва да се премахнат гнездата от храста и да се унищожат. След това френското грозде се обработва с "Карбофос" - за приготвяне на работния разтвор са необходими 60 г вещество и 8 литра вода. Един храст консумира 1,5 литра.

Касиева бъбречна акара

Защо касисът суши с горски плодове и какво да правите с него
Касиева бъбречна акара

За касис женските от касис са опасни бъбречна акара - бели насекоми с дължина 0,3 мм. Ако вредител се появи върху храст на касис, растението ще умре с вероятност от 80%. Женските зимуват в почвата и снасят до 100 яйца. Лесно е да се разпознаят щетите - плодовете изсъхват по касиса, пъпките набъбват, а листата се деформират и изсветляват. Кърлежът се носи от хора, насекоми, птици, вятър.

За да се отървете от вредителя, инфузията на тютюн помага - 400 г сухи листа се изсипват в 10 литра гореща вода и се настояват два дни. Инфузията се филтрира и разрежда с вода в съотношение 1: 1. Нанесете продукта веднага след приготвяне - напръскайте храстите от бутилка със спрей. За съхранение тютюневият разтвор не е подходящ.

Касис жлъчен мост

Защо касисът суши с горски плодове и какво да правите с него

Това е малко летящо насекомо, което прилича на комар... Разграничете между листни и стрелящи жлъчни мостове. Листата атакува младите издънки, стреля— обрасли стари храсти. Ларвите на жлъчния мост се активират по време на цъфтежа - яйчниците отпадат, храстите изсъхват, клоните стават крехки и чупливи. Ако медицинските мерки не бъдат взети навреме, касисът ще умре.

Те се отърват от жлъчните молци с помощта на препарати Karbofos или Actellic или използват народно лекарство - запарка от горчица.За приготвяне 100 г горчица на прах се изсипва в 5 литра вода. Настоявайте през деня и се разрежда във вода в съотношение 1: 5. Пръскайте касис в ранната сутрин.

Внимание! Много насекоми трудно се виждат по храстите - някои са маскирани от цвета на листата, докато други са с дължина само 0,1 мм. Затова опитни градинари се съветват редовно да инспектират насажденията - проверяват листата от двете страни, издънките, основата на храста.

Какво да направите, ако причината не може да бъде намерена

Защо касисът суши с горски плодове и какво да правите с него

Ако причината за изсъхването на храстите и плодовете не е идентифицирана, се препоръчва да се извърши санитария резитба - премахнете сухите и повредени клони... Те могат да показват гниене, петна и восъчни отлагания. Листата с червени, бели и жълти петна също се отрязват - това са признаци на заболявания. Накрая се изваждат изсъхналите и покрити с мъх издънки. Всички отстранени издънки се изгарят, за да се избегне разпространението на болести и насекоми.

Важно е да се обърне внимание на гризането. Може би причината за сушенето се крие в липсата на тор. Ако касисът не е такъв хранени повече от две години гниещият тор се внася под храста (за предпочитане в края на април). Ако храстът изсъхне през лятото, се препоръчва да го поливате с разтвор от пилешки тор. Също така през този период се обръща внимание на поливането, разхлабването, мулчирането на почвата. Всички тези процедури са насочени към укрепване на имунната система и здравословното развитие на френско грозде.

Мерки за превенция

За да може касисът постоянно да дава плодове и да се моля с реколтата всяка година, се обръща специално внимание на превантивните мерки. По-добре е да предотвратите възникването на проблеми, отколкото да отделите време и усилия за отстраняването им.

Опитните градинари препоръчват:

  1. Изберете сорт в съответствие с региона на отглеждане (ранен - ​​за Урал и Сибир, среден сезон - за средна лента, късен - за южните райони).
  2. Засадете касис в хълмисти, слънчеви райони, защитени от вятър и подземни води. Благоприятни съседи за касиса са боровинките и цариградско грозде.
  3. За засаждане изберете двугодишни разсад, дезинфекцирайте ги и ги накиснете в стимулатор на растежа (Epin, Kornevin).
  4. Покрийте храстите за зимата, за да ги предпазите от замръзване и вятър.
  5. Веднъж на всеки 10 дни напръсквайте храстите със сапунена вода - за 5 литра вода са необходими 250 г настърган сапун за пране.
  6. Да се ​​извършва санитарна резитба ежегодно, веднъж годишно - оформяне, веднъж на 5 години - подмладяващо.
  7. Веднъж на всеки 10 дни разхлабете почвата на дълбочина 5 см. Процедурата задържа влагата и подобрява храненето на корените.
  8. Мулчирайте растението с дървени стърготини, игли, листа и трева.
  9. Редувайте органични и минерални торове.

заключение

Изсушаването на касиса е следствие от болести или вредители, грешки при избора на място за засаждане и отглеждане. Червеното и черното френско грозде страдат от изсушаване на нектриите на леторастите, колонната ръжда, антракнозата, жлъчния мост и бъбречните акари.

Понякога причините се крият в недостиг или излишък от храна и влага. За да избегнат изсъхването, градинарите редовно проверяват храстите на касис и предприемат превантивни мерки: отрязват стари и сухи издънки, мулчират насаждения, пръскат касис със сапунена вода.

Добави коментар

градина

Цветя