Как да обработваме зеле от гъсеници и смоли: народни средства

Не само хората обичат да ядат вкусни зеленчуци, отглеждани в лятната си вила, но и вредители. Може да бъде много трудно да се отървете от тях, а отравянето с тежка химия е изпълнено със здраве. Тогава народните рецепти идват на помощ. Те ще помогнат не само да се отървете от вредителите, но и да запазите полезните свойства на зеленчука. Нека да разберем как да обработим зелето, ако гъсеници са се появили върху него.

Как да обработваме зеле от гъсеници: народни средства

Как да обработваме зеле от гъсеници и смоли: народни средства

Гъсениците са много ненаситни, гризете се множество дупки в листата и самата глава. Продуктите от тяхната жизненоважна дейност започват процесите на гниене в зеленчука, след което той не може да се яде.

За унищожаване на гъсеници върху зеле се използват люти чушки, отвари от билки и върхове домати, яйчени черупки, пилешки изхвърляния и вар.

Някои градинари съветват да засаждате ароматни растения в близост до зеле: карамфил, невен, чесън, градински чай, невен и др. Острата миризма ще изплаши пеперудите, които снасят яйца, от които впоследствие ще се появят ларви.

Някои летни жители изграждат къщички за птици, за да привличат птици на мястото, което ще унищожи вредители.

Как да обработваме зеле от гъсеници и смоли: народни средства

Пръскане с инфузия на сапун от дървесна пепел и катран

Дървесната пепел е алкал, който повечето градински вредители не обичат много. Сапунът в рецептата създава хлъзгава повърхност, която не позволява на гъсениците да се движат, да бъдат хванати в капан и убивани.

Разтворете 2 с. Л. В 10 литра вода. пепел, разбъркайте и оставете за 24 часа да влеят. На следващия ден филтрирайте, добавете 3 с.л. л. катранен сапун и се разбърква до гладкост. С помощта на спрей бутилка се обработват зелеви листа и глави от зеле.

Важно! Обработката трябва да се извърши веднага след намирането на ларвите. След като гъсениците са големи, ще бъде много по-трудно да се отървете от тях.

Как да обработваме зеле от гъсеници и смоли: народни средства

Сода за хляб

Содовият разтвор се използва веднага след приготвянето. Методът е ефективен, тъй като содата действа като антисептик. Използва се както на етапа на накисване на семена, така и за обработка на вече узрели глави. Веднъж попаднал на земята, такова решение няма да навреди на зеленчука, а напротив, ще действа като тор.

За 5 литра вода ще ви трябват 10 с.л. л. Газирани напитки. Разтворът се бърка бързо и енергично до пълно разтваряне. Напръскайте всички листа на зеленчука от двете страни.

Как да обработваме зеле от гъсеници и смоли: народни средства

Прочетете също:

Как да се отървете от гъсеници на копър: методи за борба с вредители

Как да се отървете от гъсеници върху пипер

Какво да направите, ако гъсениците се отглеждат в домати - начини за борба с вредителя

Разтвор на оцет

Друг ефективен метод за справяне с гъсениците е разтвор на оцет. В 10 литра вода се разрежда 0,5 с.л. трапезен 9% оцет. Получената смес се използва за третиране на долните и горните листа на зелето, като се избягва контакт със земята. Препоръчва се да се извършва такава обработка не повече от 1 път на 10 дни.

Важно! Всички разтвори са ефективни само в момента на подготовката. Те се използват веднага и не се съхраняват до следваща обработка.

Как да обработваме зеле от гъсеници и смоли: народни средства

Захарен сироп

Тук захарта действа не като отровно вещество, способно да унищожава гъсениците, а като стръв за насекоми, например, оси. Те ще се стичат до зеленчуци, поръсени със сироп и ще унищожат вредители.

Като алтернатива можете да използвате стар, разреден с вода конфитюр.

Как да се справим с охлювите

Как да обработваме зеле от гъсеници и смоли: народни средства

Слухът е друг вредител, който може да се намери по зелевите глави и листата. Просто премахването му от зеленчук може да бъде проблематично.Повечето охлюви отиват на лов през нощта, тъй като не издържат на топлината и жаркото слънце.

Важно! Мекотелите обичат прохлада и влага, така че появата им може да бъде провокирана не само от продължително дъждовно време, но и от прекомерно поливане на реколтата.

  • За борба с охлювите се използват същите методи, както при гъсениците. Пепел, сода и оцет са вредни за тях. Но все пак има някои продукти, които смолистите не могат да понасят и те могат да се намерят в почти всеки дом: кафе и амоняк. Миди мирише неприятно.
  • За лечение на зеле от смолаши се приготвя силно питие с разтворимо кафе и когато изстине, зелевите листа се напръскват с него. За малките мекотели подобна процедура ще бъде пагубна и възрастните ще станат дезориентирани. Кафето отблъсква не само охлювите, но и зелевата муха.
  • Амонякът, или амонякът, помага да се отделят миди от лехите. За да приготвите разтвора, е необходимо да разтворите 40 ml амоняк в 10 литра вода. Напръскайте листата от бутилка със спрей два пъти. Интервалът между първия и втория път трябва да бъде не повече от 15 минути. И какво да направите, ако смолите също се навият на чушки, прочетете тази статия.

Важно! Всички процедури за обработка на зеленчуци от вредители се извършват в сухо време сутрин или вечер, така че културата да не страда от парещото слънце. Ако вали, процедурата се повтаря.

заключение

Отглеждането на собствени зеленчуци без химикали е труден и старателен процес, който изисква много усилия. Ако обърнете нужното внимание не само на борбата с вредителите, но и да предотвратите появата им на леглата - да отстраните навреме изгнилите листа, да премахнете плевелите, внимателно разхлабете почвата при сухо време - ще бъде осигурена обилна реколта.

Добави коментар

градина

Цветя