Кога е по-добре да нарежете зелето за кисели краставички

Времето за събиране на зелето зависи от много фактори: разнообразието на културата, климата на региона, в който се отглежда, целта на употреба. Ако зеленчукът е предназначен за мариноване, градинарите чакат първата слана, защото малка слана ще има само полза - главите на зелето ще станат още по-сочни и по-сладки. По-долу ще намерите подробна информация за това кога и при каква температура да нарежете зелето за кисели краставички.

Кога да нарежете зелето

Кога е по-добре да нарежете зелето за кисели краставички

Всички сортове зеле имат различни периоди на отглеждане. Това се отразява на времето на прибиране на зеленчука. В съответствие с продължителността на вегетационния сезон зелето се разделя на 3 вида: ранно-, средно-, къснозреещо.

Ранните зреещи сортове узряват 3 месеца след засаждането на семената. Те не се използват за ферментация.

Изберете зеле със средно и късно узряване. Главите на зелето съдържат достатъчно количество захари, така че процесът на ферментация ще бъде много по-успешен. Зрелостта настъпва 130-150 дни след засаждането. Главите зеле се събират в края на септември или началото на октомври.

Въпреки това, не цялото зеле, което узрява на по-късна дата, е подходящо за мариноване. Повечето къснозреещи сортове са предназначени за свежо съхранение през зимата. Такива глави зеле натрупват необходимото количество захари за ферментация през 2-3 месеца след прибирането на реколтата.

Най-подходящите сортове за осоляване:

 • Харков зима;
 • Слава;
 • Надежда;
 • Присъства;
 • Москва закъсняла;
 • Беларус.

Пригодността за консервиране се определя просто от външния вид на главите и техния вкус. Най-качествените зеленчуци са бели, със сочни и сладки листа.

Когато избирате времето на прибиране на реколтата, важно е да не правите грешки:

 1. Ако нарежете зелевите глави твърде рано, те ще бъдат разхлабени. В топло септемврийско и октомвриско време вилиците все още растат. Те изискват постоянни грижи - поливане и разхлабване на леглата.
 2. Ако прескочите правилното време, главите на зелето ще се напукат и ще загубят част от сока.

В някои случаи зелето расте много едро, въпреки че времето за прибиране на реколтата все още не е дошло. Тогава храненето на растенията е ограничено. Вилиците леко се превъртат в различни посоки, след което са леко повдигнати. Поради това част от корените се откъсват и храненето на растението намалява.

Кога е по-добре да нарежете зелето за кисели краставички

При каква температура да се премахне за ферментация

Обикновено културата лесно понася първите слани. Малко замръзване е полезно само за нея. От него се подобряват вкусовите характеристики на зеленчука.

Внимание! Максималната слана, която зелето може да понася, е -6 ° C, но само ако въздействието й е краткотрайно.

Отрязаните глави не трябва да се оставят да лежат при температури под -1 ° C. В противен случай пънчетата бързо ще замръзнат, поради което ще започне процесът на гниене.

За мариноване е препоръчително да извадите от градината зелето, което е било при температура -4 ° C по време на растеж.

Условия за рязане през зимата за осоляване

Кога е по-добре да нарежете зелето за кисели краставички

Във всички региони осоляването зеле се нарязва в различно време, в зависимост от това сортове и температури:

 1. Московска област. Реколтата се прибира от края на септември до началото на октомври. До края на октомври започват студове и започват постоянни дъждове и е по-добре да се режат главите зеле в сухо време.
 2. Ленинградска област - октомври.
 3. Южни райони - от края на октомври до началото на ноември. Първо обръщат внимание на зрялостта на главите на зелето, а чак след това и на околната температура. Ако зелето още не е узряло, оставете го до средата на ноември.
 4. Сибир и Урал - първата половина на септември. При топло време вилиците се нарязват в края на септември.

Преди прибиране на реколтата се приготвят главите на зелето. За да се увеличи концентрацията на хранителни вещества в тях, храненето и поливането се спират 20 дни преди разрязването.

Кога можете да сол

Кога е по-добре да нарежете зелето за кисели краставички

В селата винаги се е смятало, че най-подходящото време за осоляване зеле - Покрийте. По това време главите от зеле набират пълна сила и вече са готови за преработка. Те съхраняват достатъчно захари, за да протече безпроблемно процеса на кисела тесто.

Основни условия за успешно осоляване:

 1. За готвене изберете всеки сорт, с изключение на ранните.
 2. Желателно е главите на зелето да са бели и плътни, да не са замразени или изгнили. От замразено зеле висококачествените препарати няма да работят.
 3. За осоляване използвайте изключително емайлирани или стъклени съдове. Не вземайте пластмасови или поцинковани съдове.
 4. Солта е необходима не йодирана, грубо смилане.
 5. За потисничество използвайте буркан с вода или гранитен камък. Не натискайте с метални предмети.
 6. Минималното тегло на потисничеството е 10% от масата на зелето.
 7. При използване на камъни първо се измиват със сапун, след което се калцинират при температура 250 ° С в продължение на един час.
 8. Вареното зеле се съхранява при температура от 0 до -20 ° C.
 9. Замразете киселото зеле само когато е абсолютно необходимо, защото след това става меко и губи цвят. В същото време количеството на хранителните вещества намалява.
 10. Уверете се, че цялото зеле е покрито със саламура, в противен случай витамин С бързо ще се разпадне.

Някои предпочитат изберете времето на осоляване по фазите на Луната... Това небесно тяло влияе на всички процеси, които протичат на Земята, включително ферментацията.

По време на пълнолуние активността на полезните бактерии е максимална, но е същата при патогенните микроорганизми, които причиняват гниене. Това води до разваляне на продукта. Ако мариновате зеле на пълнолуние, процесът ще продължи бързо, но има вероятност продуктът скоро да се влоши.

Най-малката активност на микроорганизмите се наблюдава няколко дни след новолунието. Закваската ще отнеме повече време, но качеството на продукта ще се увеличи.

В частните домове киселото зеле обикновено се държи в избите. В апартаментите детайлите се изпращат на балкона или лоджията. Ако няма подходящи условия за съхранение, киселото зеле се поставя в хладилника.

Внимание! Ако балконът е разположен от слънчевата страна, през деня ще има големи температурни разлики. Това значително ще намали качеството на продукта.

Кога е по-добре да нарежете зелето за кисели краставички

заключение

Важно е правилно да се изчисли времето за прибиране на главите зеле от градината, като се започне от сорта и района на отглеждане. Най-често средно- и къснозрелите сортове зеле се отрязват за мариноване през октомври.

Но за да може ястието да се окаже вкусно и здравословно, ще трябва да работите усилено не само в градината, но и в кухнята. Времето за осоляване на зелето се избира въз основа на лунния календар. Спазвайки основните правила, ще можете да получите качествен продукт.

Добави коментар

градина

Цветя