Реколта през цялата година, без да напускате дома си: как да отглеждате грах у дома на перваза на прозореца и от какво се нуждаете за това

В студена зима искате да получите витамини от пресни зеленчуци и билки дори повече, отколкото през лятото. И това е възможно, без да напускате дома си.

Прочетете статията как да отглеждате грах у дома на перваза на прозореца, балкона или лоджията.

Отглеждане на грах у дома

Отглеждането на грах у дома не се различава много от отглеждането в зеленчукова градина. Основното нещо, от което се нуждае грахът, е светлина и влага. Културата не се нуждае от специални грижи.

Първо, решете за място: грахът може да се отглежда на перваза на прозореца, балкона или лоджията. Основното е да имате добро осветление.

На перваза на прозореца

Грахът може да се отглежда на перваза през цялата година. Основното условие е наличието на добре осветен прозорец, който ще осигури насаждения с необходимото количество слънчева светлина. Ако осветлението е недостатъчно, се препоръчва използването на флуоресцентна лампа.

На балкона

Можете да отглеждате грах на открития балкон преди настъпването на слана. Въпреки че грахът се счита за студоустойчиво растение, почвата не трябва да се оставя да замръзне, тъй като това ще убие граха и растението.

В лоджията

Най-хубавото е у дома, грахът расте в изолирана лоджия. Най-често именно тя се оказва най-осветеното място в апартамента, докато земята в него не замръзва. Затова грахът расте и узрява в най-удобните условия.

Реколта през цялата година, без да напускате дома си: как да отглеждате грах у дома на перваза на прозореца и от какво се нуждаете за това

Избор на разнообразие от грах

Помислете за най-популярните сортове грах за отглеждане у дома:

  1. Орегон захар под - най-подходящият за отглеждане през зимата у дома. Расте до 1 метър на височина.
  2. Norli - ранно узряване и високопродуктивен сорт с ниски кълнове (до 1 метър).
  3. Захар Ан - също ранно зреещ сорт, който ще ви зарадва с реколта дълго време. Стъблата на това растение достигат до 1,5 метра височина.

Семена за засаждане

Преди засаждането трябва внимателно да изберете семената. Необходимо е да засадите само цели, здрави, не стари, но не и зрели грах изскубани.

Има лесен начин за подбор на здрави зърна. Достатъчно е да ги потопите в такова решение: 1 супена лъжица. л. трапезна сол в 1 литър топла вода. Здравият грах ще потъне на дъното, болните ще плуват. Естествено, трябва да засадите само онези семена, които са потънали на дъното.

Стъпка по стъпка ръководство за отглеждане на грах у дома

Нека разгледаме подробно как правилно да отглеждате грах.

Удобни условия

Грахът е непретенциозна култура, която не се нуждае от специални условия. Подгответе семената, осигурете на растението подходящо осветление, редовно и обилно поливане, не забравяйте да осигурите подкрепа и от време на време да подхранвате почвата.

В знак на благодарност ще получите пресен зелен грах в студена зимна виелица.

Подготовка на посадъчен материал

След като сте избрали здрави семена, подгответе ги за засаждане. За дезинфекция и защита на граха от възможни болести и вредители се препоръчва грахът да се поставя в 2% разтвор на калиев перманганат за 20 минути.

След това можете веднага да засадите семената в земята, или можете да ги покълнете преди засаждането.

Трябва ли да покълна семена

Покълването на граховите семена е незадължителна процедура.Покълналият грах ще покълне по-бързо, ще бъде по-продуктивен и питателен, но се нуждаят от редовно и обилно поливане.

Грахът, засаден сух, ще поникне постепенно, поглъщайки влагата от почвата. В този случай кълновете ще видите около седмица по-късно.

Най-често срещаният и лесен начин покълване грах - върху влажна марля или кърпа. Първо, трябва да накиснете граха за подуване - поставете ги в съд и изсипете топла вода.

Водата трябва напълно да покрива граха. Най-добре е нивото на водата да се поддържа с около 5 мм по-високо от граха, тъй като те ще поемат по-голямата част от течността. Оставяме накиснатите семена за 12-15 часа.

След подуване поставете граха в парче влажна кърпа или марля.

Важно! Марлята (парцалът) трябва винаги да е влажна. Ако изсъхне, грахът ще умре. На този етап не можете да напълните семената с вода. Грахът просто ще изгние.

На следващо място чакаме разсадът да се излюпи и разтегне малко. Препоръчва се засаждане на грах, когато разсадът е два пъти по-голям от диаметъра на граха. Това отнема приблизително 3-5 дни.

Реколта през цялата година, без да напускате дома си: как да отглеждате грах у дома на перваза на прозореца и от какво се нуждаете за това

Техника за кацане

Грахът се засажда на редове, между които трябва да има 3-5 см. Разстоянието между семената на един ред е 2-3 см. Дълбочината на засаждане е около 4 cm.

Тази честота на засаждане се дължи на малкия обем контейнери, в които растението може да се отглежда у дома. Когато кълновете образуват два пълноценни листа, те ще трябва да бъдат засадени по-широко (гмуркайте).

Почва и контейнери

Преди гмуркането грахът може да се отглежда в обща кутия или контейнер или можете да приготвите „пликове“ от вестника за граха, така че корените на растението да не се повредят по време на гмуркането. За отглеждане на грах у дома се използват дървени или пластмасови контейнери.

Почвата може да се използва градина (но не забравяйте да наблюдавате сеитбообращението - не приемайте земята, в която са растат бобовите култури, най-добрата е почвата изпод тиквата или пасището). Или купете готова смес в магазин.

Ако е възможно, добавете разхлабващи агенти към земята - дървени стърготини, хумус, слама или малки камъни. Можете също така да добавите пясък. Грахът като влажен, рохкав, алкален почва... Преди засаждането трябва да се разлее старателно с топла вода.

Ако сте взели градинска почва за засаждане, тогава тя трябва да се третира от гъбички и вредители. Също така се препоръчва да се добавят минерални торове в почвата, като се разтварят във вода за напояване.

Грижи за грах

Грижата за растенията се състои в редовно и обилно поливане, периодично разхлабване и плевене на почвата, навременно събиране и изграждане на опора за отглеждащи се издънки.

Препоръчва се също периодично да се подхранва почвата и да се обработва растението с цел предотвратяване на болести и защита от вредители.

Реколта през цялата година, без да напускате дома си: как да отглеждате грах у дома на перваза на прозореца и от какво се нуждаете за това

заболявания

Има много вредители и болести, които засягат тази култура. Те са най-вече страшни, когато отглеждат грах в открито поле, в градината. В домашни условия рискът от инфекция е значително намален.

Грахът атакува вирусни, гъбични и бактериални заболявания. Вредители грахът е листни въшки и ларви на някои бръмбари и пеперуди.

Мерките за профилактика и третиране включват спазване на правилата за сеитбообращение, разхлабване на почвата и внимателен подбор на здрави семена за засаждане. Третирането на растенията с фунгициди и инсектициди се счита за ефективен метод както за превенция, така и за лечение на грах. Можете също така да използвате медни и фосфорно-калиеви торове.

Поливането

Както бе споменато по-горе, грахът обича влагата и се нуждае от редовно поливане. Преди цъфтящото засаждане е достатъчно да поливате 1-2 пъти седмично, като същевременно се уверите, че почвата не изсъхва. По време на цъфтежа и плододаването честотата на поливане трябва да се увеличи до 3-4 пъти седмично.

Горна обработка на почвата

Препоръчва се хранене с грах торове съдържащи медни и калиево-фосфорни торове. Първият път е при засаждане, а вторият, третият и четвъртият път са по време на цъфтежа. Тези три превръзки се правят на всеки две седмици.

Рецептата за калиево-фосфорен тор: разтворете 10-15 g суперфосфат и 10-15 g калиева сол в 10 литра вода. Препоръчително е да оставите разтвора да се вари един ден преди поливането.

Реколта през цялата година, без да напускате дома си: как да отглеждате грах у дома на перваза на прозореца и от какво се нуждаете за това

поддържа

Когато кълновете достигнат височина 8-10 см, е необходимо да се изгради опора за тях. Това са дървени стълбове с височина около метър, между които се дърпа въже или мрежа, към които грахът ще се вкопчи, докато растат.

Бране

Когато кълновете се засилят и образуват два пълноценни листа, се извършва подбор. За да направите това, можете да трансплантирате растенията в отделни контейнери (малки контейнери с обем около 0,5 литра) или да ги засадите по-широко в обща кутия.

В този случай разстоянието между издънките в един ред трябва да бъде най-малко 5 cm, между редовете - най-малко 10 cm.

Когато се гмуркате, използвайте същата почва като при кацане. По-добре е растенията да се презасаждат с бучка пръст, в която са израснали. Засадете граха на дълбочина 5 см, след което внимателно поръсете с пръст.

Температура и осветеност

Грахът е студоустойчива култура, може да издържи студове до -5 градуса. В същото време идеалната температура за растеж и развитие на това растение е от +17 до +24. При температури под или над този интервал грахът не се развива с пълна сила.

Много важен фактор за растежа на граха е осветлението. Растението се нуждае от слънчева светлина поне 10-12 часа на ден.

Ако не е възможно да се осигури достатъчно осветление по естествен начин, ще трябва да използвате флуоресцентна лампа. Той трябва да бъде поставен най-малко на 50 см над контейнерите с насаждения.

Реколта през цялата година, без да напускате дома си: как да отглеждате грах у дома на перваза на прозореца и от какво се нуждаете за това

жътва

Грахът цъфти около месец след засаждането. И месец по-късно можете да съберете първата реколта.

За да не пречите на зреенето на шушулките, е необходимо да се берат на всеки 1-2 дни, за предпочитане сутрин. Ако се грижите правилно за граха, те ще дават плод до 2 месеца.

Обемът на реколтата, събрана от един храст, може да достигне 0,5 кг.

Трикове за отглеждане на грах у дома

Засадете грах на партиди - веднъж на две седмици или веднъж месечно. Тогава винаги ще имате свежа реколта. Основното нещо е да не забравяте за сеитбообращението: не засаждайте нови семена в земята от предишната култура на грах.

Отзиви за отглеждането на грах у дома

Преди да засадите определена култура у дома, препоръчваме ви да прочетете отзивите на градинари и летни жители, които вече са оценили всички прелести и недостатъци на тази дейност. Ето някои от тях.

Олга: „Засадих граха чисто от любопитство, като не се надявах на успех, но накрая събрах първата си„ смешна “реколта. Разбира се, реколтата можеше да бъде по-богата, ако не бяха се случили някои неблагоприятни събития с моя зелен грах, но все пак ще има: има много време преди лятото, повече от една партида ще има време да узрее! "

Анна: „Засадих 3 граха в една саксия. Като станах, завързах няколко дебели вълнени нишки от саксията до горната част на прозореца, така че грахът имаше нещо да се извие. Забелязах, че грахът ми не обича силно поливане - листата започват да изсъхват “.

Маргарита: „Грахът не се нуждае от опрашване и може спокойно да се засажда у дома в произволно количество. По листата може да намерите черни точки, това са листни въшки. За да го предотвратите, измийте го със сапунена вода. Вкъщи за детето си направих малко легло от пластмасова бутилка от 2,5 литра, като го разрязах на дължина. Покрих го с пръст и засадих грах, а в пространството между разсада засях рукола. Ще бъде вкусно и здравословно. "

заключение

Написани са много статии за ползите от пресния грах. Отглеждането на зелен грах у дома не е толкова трудна задача. Разбира се, не бива да очаквате същата реколта като от летни легла.

Но при правилна грижа за растенията ще имате зелен грах на масата си през цялата година. Получените зърна също могат да бъдат изсушени и използвани за по-нататъшно засаждане - както у дома, така и в градината.

Добави коментар

градина

Цветя