Как да се отървем от луканки

Гънките лук са често срещани по всички географски ширини. Те се появяват с настъпването на пролетта в кухнята с неправилно съхранение на лук и лесно се прехвърлят върху други зеленчуци и плодове, лежащи без опаковки. В градинските парцели насекомите са в състояние да унищожат засадените култури за няколко дни.

Кои са луканите луканки

Мъжките са малки летящи насекоми. Има няколко вида кокичета, които паразитизират растенията, главно плодови молюски (плодови мухи) и почвени кокичета (скици). Тялото на молото е със златист цвят с черни ивици, има овална форма, дължината на която не надвишава 1,5-3 мм. Женските са по-големи от мъжете. Насекомото има шест крака, две крила. Мъжките са бавни в полета, не толкова бързи, колкото при обикновените мухи.

Вредителите се размножават с невероятна скорост. Женските снасят яйца само на нетрайни плодове и зеленчуци, които хранят ларвите. Луковиците са живи 20-30 дни, през което време преминават през четирите етапа на жизнения цикъл: възрастен, яйце, ларва, какавида.Как да се отървем от луканки

Какво ядат

Повечето конички служат като храна видове лук: лук, праз-лук, шалот, чесън. Насекомото използва всички луковични растения за храна: чесън, лалета, лилии, някои видове маруля.

В кухнята козунаците са привлечени от миризмата на развалени зеленчуци, плодове и плодове. Развалените храни са не само храна за конете, но и подходящо място за размножаване, тъй като в гниещата пулпа се развиват ларви от снасяни яйца.

Насекомите незабавно се заселват в отворени буркани с домашно приготвена консерва: осолени, мариновани зеленчуци, компоти, конфитюр. Хранене на насекомивредители ще остане и храна за домашни любимци, птици.

Откъде идват

Кокошките лук лети на дълги разстояния лесно. Привлечени от миризмата, те могат да влязат в апартамента през отворени прозорци, врати, през вентилационни отвори от съседите.Как да се отървем от луканки

Яйцата и ларвите могат да се намерят в зеленчуци, плодове, горски плодове, закупени в магазина, на пазара, донесени от задния двор. Пукнатините в презрелите плодове служат като добро убежище за тях. На тези места започва процесът на гниене, който винаги привлича жилетки.

Често вредителите влизат в къщата в гнило лук, когато купуват големи количества лук.

Насекомите могат да бъдат внесени в къщата с закупени зърнени храни, брашно. Яйцата и ларвите на вредителя влизат в тях по време на опаковане, претегляне. Почти невъзможно е да ги намерите там.

Внимание! Яйца и възрастни насекоми могат да бъдат намерени в земята на придобити стайни растения. Ако почвата е постоянно влажна, това ще привлече нови индивиди, те бързо ще се размножават в нея.

Опасни ли са, каква е тяхната вреда

Луковите мухи се появяват в края на пролетта. Снасят яйца на младите разсад Лука... След 8-10 дни се появяват ларви, проникващи във вътрешността на луковиците за храна, в резултат на което се влошават и изчезват.

В кухните насекомите развалят храната на повърхността. Снасят яйца върху плодове, зеленчуци. Крилатите насекоми са носители на различни заболявания. Ухапването от лук от мъх може да предизвика тежка алергична реакция, придружена от подуване. Това важи особено за хора, предразположени към алергии.

Вредителите снасят яйца върху продукти без опаковки, които могат да влязат в човешка храна. Миди оцветяват повърхността на мебели, стени. По време на полет може да навлезе в дихателните пътища на човек.

Какво да направите, ако се появят в апартамента

За да се отървете от луканките, първо трябва да намерите места за тяхното хранене и активно размножаване.

Важно! Основният принцип на борбата е да оставите насекомите без храна и благоприятна среда за тяхното размножаване.

Това изисква:

 • прегледайте и изхвърлете развалени крушки;
 • поставете съхранения лук в отделението за зеленчуци на хладилника;
 • с голямо количество лук, съхранявайте ги в добре проветрени мрежи;
 • не оставяйте зеленчуци, плодове, плодове, цитрусови плодове ненужно на масата;
 • изхвърлете боклука навреме: мойки се стичат до миризмата на хранителни отпадъци;
 • не оставяйте мръсни съдове в мивката, особено чаши, в които е излял плодов сок;
 • блокирайте достъпа на насекоми до вода: избършете мивките, не оставяйте съдовете с вода неотворени;
 • използвайте дезинфектанти за почистване на сифони, дренажни тръби, канализация;
 • следете чистотата на купичките за храна за домашни любимци, отстранете излишната храна навреме, почистете клетките.
 • ревизирайте и херметически затворете съдовете със зърнени храни, брашно;
 • ако се срещат мошки в саксии за цветя, намалете поливането, заменете горния слой почва.

Как да се отървем от луканки

Как да се отървем от молци

Когато луковиците с лук се появят в кухнята, предприемете действия незабавно, без да чакате броя на насекомите да се увеличи няколко пъти. За да се отървете от вредители, се използват химикали, народни методи и домашни капани.

Химически методи

В борбата с лука от лук химичните препарати са най-ефективни. Но имайте предвид, че те са много по-вредни от традиционните методи. Има голям брой инсектициди, които могат да се използват за пръскане на лукови култури, но повечето от тях се използват само на открити площи. Действието им е насочено към увреждане на нервната система на насекомите, в резултат на което настъпва парализа и смърт на вредителя.

Тези лекарства включват:

 1. "Aktara" действа върху възрастни и ларви. Разрежда се във вода: 1 g прах или 1 ml течност на 10 литра вода, а насажденията се пръскат два пъти на сезон.
 2. "Alatar" (10 мл на 10 литра вода) - действа и върху възрастни и ларви. Те обработват леглата два пъти на сезон.
 3. "Zemlin", "Мухоед" (гранули) се изсипва върху лехите при засаждане на луковиците.
 4. „Карате Зеон»Унищожава вредните насекоми на всички етапи от жизнения цикъл.
 5. "Terradox" прилага се върху почвата при засаждане на луковици.
 6. "Максим" - пригответе разтвор от 20 мл от продукта и 10 литра вода, обработете посадъчния материал, възрастните растения.

След прилагането на инсектициди плодовете могат да се консумират не по-рано след три седмици.

В домашни условия аерозолите „Рийд“, „Дихлорвос без мирис“, „Раптор“, „Не-дихлорвос“ се използват за борба с мошки. Тези лекарства, ако са в контакт с кожата и лигавиците, могат да причинят алергични реакции. Следователно, след обработката, помещението трябва да се проветри.

Важно! Инсектицидите под формата на аерозоли в дома се използват с изключително внимание, тъй като когато се напръскат, техните частици могат да попаднат на масата за хранене, кухненски прибори, съдове или храна за консумация от човека.

Народни начини

За да не започне могът в съхранения лук, стюардесите и собствениците използват народни безопасни методи.

 • Сапунът за пране се настъргва, напълва се с вода, докато се получи хомогенен разтвор. Приготвеният разтвор се напръсква леко върху съхранения лук. По време на растежа на лука, лехите с лук се напръскват с този разтвор.Как да се отървем от луканки
 • Морковите се засаждат до лука, молките не понасят миризмата на това растение. Вкъщи, когато съхранявате малко количество лук, поставете няколко моркови между луковиците.
 • Хрян - миризмата му отблъсква насекомите. Растението се нарязва на парчета и се подрежда на няколко места в кухнята, прозорците са леко отворени. Вредителите бързо ще отлетят от помещенията.
 • Тютюн, хвойна - малки парчета клонки се подпалват в метален съд. Тлеещите растения издават аромат, който отблъсква мошките.
 • Не понасят вредители и миризмата на камфорно масло, лавандула, лимон, карамфил.Отворените контейнери с етерични масла се поставят лесно в кухнята.
 • Напръскайте повърхностите в кухнята с инфузия на житна трева, избършете пода с нея.
 • Миризмата на ванилия отблъсква вредителите. Неговите шушулки могат да се поставят в чаша. Стаята се напръсква с разтвор на ванилин.
 • Начукайте чесъна, налейте гореща вода. Този разтвор се пръска върху земята в саксии за цветя, в които вредители се крият.
 • Гераниум - миризмата на листата му отблъсква вредителя по лука.

Капани

Настанявайки се в кухнята, луканките се размножават с висока скорост. Понякога отърваването от загнилите плодове не носи бързи резултати. В тези случаи домакините предприемат по-сериозни мерки, като подготвят примамки и капани за летящи насекоми.

 1. Парче от всякакви плодове се поставя на дъното на пластмасова чаша за еднократна употреба или малко сок, компот се изсипва. Горната част на чашата е обвита с прилепнал филм, в нея са направени няколко малки дупки. Капанът се оставя за една нощ в кухнята. Насекомите ще се стичат до миризмата, през дупките ще проникнат в чашата. На сутринта чаша молци се връзва в друга торба и се изнася от къщата.
 2. В буркан се налива малко сок или се слагат парченца презрели плодове. Отгоре бурканът се затваря с фуния, направена от хартия, с шията навътре. Капанът се оставя в кухнята за една нощ. На сутринта буркан с прилепени към него котлети се залива с вода и се излива в канализацията.
 3. Налейте малко вода в широк съд, добавете няколко капки течен почистващ препарат с цитрусови плодове. Миризмата ще привлече вредители, те ще кацнат върху водата, но щом попаднат в разтвора, те ще загубят способността си да излитат. Излива се течността с молките.
 4. Примамките са направени от найлонови торбички, като в тях се поставят парчета презрели плодове и се усуква торбата, така че в нея да остане само малка дупка. За кратко време в пакета ще се натрупват голям брой мойки. Чантата се връзва плътно и се изхвърля.
 5. Ябълковият оцет, трапезният оцет, остатъците от вино, киселият компот, сокът, изсипван във всякакви контейнери за една нощ, също служат като стръв за миди. Насекомите ще се стичат до такива миризми и ще умрат в оцет и вино.
 6. Един от най-ефективните капани за мухи е лепкава лента. Ефектът от лепкавата лента се усилва чрез поръсване с капки вино.
 7. Месото на плода се накисва с инсектициди, поставя се в съд за еднократна употреба и се оставя за една нощ. На сутринта се изхвърлят капани с мъртви молюски.

Как да предотвратим луканки

Как да се отървем от луканки

За да се предотврати появата на насекоми на закрито, се създават условия за предотвратяване на появата и размножаването им:

 1. На първо място, те почистват всички дренажни отвори, като ги заливат с вряла вода.
 2. Супена лъжица сода се изсипва в сливите, налива се оцетът. Получената смес почиства добре улуците.
 3. Съхранените зърнени храни са внимателно ревизирани, подозрителни, развалени, със следи от паяжини се изхвърлят.
 4. Не оставяйте гнили плодове, плодове, нарязани на парчета, сладкиши на повърхности.
 5. Обърнете дължимото внимание на добрата дезинфекция на кошчето.
 6. Не оставяйте чаените торбички в чаши за една нощ.
 7. Те наблюдават чистотата на кухненските парцали, гъби, салфетки, тъй като при миене на съдове върху тях се натрупва голямо количество невидими остатъци от храна.
 8. Храната се слага в хладилника за една нощ.
 9. Особено внимание се обръща на правилното съхранение на лука.

Ако зеленчуците са на топло, тъмно място, в затворена пластмасова торбичка, процесът на гниене започва в тях. Пакетите с изгнил лук са идеални места за размножаване на вредители.

За да се предотврати появата на насекоми, съхраняваният лук периодично се сортира, гнилите се изхвърлят, висококачествените се съхраняват в открити мрежи.

заключение

Луковият мост представлява доста проблеми за домакините и дори опитни агрономи. Бързо се разпространява в целия домакински парцел, като навреди на зелените пространства.За да предотвратите появата му, унищожавайте плевелите навреме, обработвайте почвата при копаене и своевременно отстранявайте развалени плодове. Не е трудно да се справите с вредител, основното е да вземете необходимите мерки, след като навреме откриете мол.

Добави коментар

градина

Цветя