Стъпка по стъпка ръководство за размножаване на резници от касис през лятото

Размножаването на касис е трудоемък процес. Един от начините за получаване на нови ягодоплодни храсти е изрязването на зрели, здрави растения. За това използват зелени или лигнифицирани издънки, предварително ги изрязват от плодовити храсти и ги изкореняват. Помислете как правилно да размножавате френско грозде с клонки.

Възможно ли е да се размножава френско грозде чрез резници през лятото

Ако градинарите нямаха време да размножават касиса през пролетта, те започват процедурата през лятото.... В топло време резниците се коренят по-бързо и се адаптират към климатичните условия, което е полезно за кореновата система и растението като цяло.

Препоръчва се да се размножава френско грозде в края на юни или през юли: през този период има голям избор от млади издънки.

Точки за и против

С помощта на резници летни жители получават богата реколта червено, черно и бяло френско грозде. Този начин на размножаване не изисква специални агротехнически умения. Всичко, което се изисква, са млади зелени или лигнифицирани стъбла. Храста запазва всички сортови характеристики на майчиното растение, отличава се със силен имунитет и бързо вкоренява на сайта.

Основният недостатък: посадъчният материал е замърсен... Не винаги е възможно да се определи това по външни признаци, следователно, симптоми на заболявания могат да се появят само след засаждането на касис на сайта.

Стъпка по стъпка ръководство за размножаване на резници от касис през лятото

Условия на процедурата

Първият път, когато касисът се размножава в началото на юли... Когато избирате дата, обърнете внимание на метеорологичните условия: по-добре е да направите това сутрин, когато температурата на въздуха е не повече от + 20 ° C. Забранено е провеждането на процедурата при дъжд или силен вятър.

Ако през юли не беше възможно размножаването на касиса, събитието се отлага за първата половина на август.

Благоприятни дни

За да могат резниците да се вкоренят по-добре на сайта, някои летни жители избират дни в съответствие с лунния календар.

През лятото на 2020 г., благоприятни дати - 14, 15, 16, 17 юли... Тези дни луната е в знака на Телец. Растенията, засадени с този знак, имат голяма и вкусна реколта, плодовете се съхраняват дълго време. Храстите ще болят по-рядко.

Изисквания към сайта

Касисът предпочита ниско разположени, добре овлажнени и защитени от вятъра зони... В близост не трябва да има подземни води или блатисти райони: такива условия провокират развитието на гъбични заболявания. Препоръчва се да се засаждат растения по протежение на оградата. В този случай е важно да следвате схемата на засаждане: разстоянието между храстите трябва да бъде най-малко 1,5 m, между храстите и оградата - най-малко 2 m.

Червената касис се засажда до лук, цариградско грозде, билки - подобен квартал има благоприятен ефект върху развитието на културите. Не се препоръчва да се поставя червена касис до сливи и череши: храстите се нуждаят от различен състав на почвата. Подходящи съседи за касис са орлови нокти, боровинки, чесън. Неподходящи - червена касис, малини и цариградско грозде.

Подготовка на почвата

Касисът обича леко кисели и глинести почви... Почвата трябва да е лека и питателна. За размножаване през лятото почвата се подготвя от пролетта: лехите се изравняват, така че да няма ями и вдлъбнатини.

Внимание! Касисът не се вкоренява добре на кисели почви.Ако нивото на киселинност е по-високо от 5,5 pH, вар се добавя към почвата със скорост 0,5 kg на 1 m2... Преди засаждането растителните остатъци, отломки, зеленина се отстраняват от градината.

2 месеца преди засаждането земята се изкопава на лопата с лопатаслед торенето му с органични и минерални агенти. 1 м2 са необходими около 3 кг оборски тор или компост, 100 г суперфосфат или 30 г калиев сулфат.

Подбор и подготовка на резници

За размножаване изберете зелени или лигнифицирани резници.... Първите са подходящи за опитни летни жители, тъй като са засадени в оранжерия или оранжерия. Размножаването чрез лигнифицирани резници се използва от начинаещите градинари.

Резниците за засаждане се събират след 2-3 месеца, дължината им трябва да бъде не повече от 20 см, а дебелината им трябва да бъде около 10 мм. Издънките се режат сутрин или следобед. Те поддържат добре, ако след подстригване са увити във влажна кърпа.

Стъпка по стъпка ръководство за размножаване на резници от касис през лятото

При подготовката на резници се спазват следните препоръки:

  • рязането се отделя от основния изстрел с ножове;
  • местата за изрязване се смазват с градински лак, така че инфекциите да не попаднат в кората на растенията;
  • листата се отстраняват от леторастите и сухият връх се отрязва.

Методи за вкореняване

Има няколко начина за корен: в буркан с вода, почва и субстрат. Нека ги разгледаме подробно.

Във вода

Това е най-лесният начин за изкореняване на черно и червено френско грозде.... Нарязаните издънки се поставят в стъклен буркан с вода със стайна температура. За 1 трилитров съд има 2-3 изрезки. Водата се налива така, че да покрие 2-те долни пъпки. След седмица ще се появят туберкули, от които скоро ще израснат корени. Пъпки се образуват върху резниците - отрязват се така, че да не се губи енергия при цъфтежа.

Стъпка по стъпка ръководство за размножаване на резници от касис през лятото

По време на вкореняването водата в бурканите редовно се променя, за да не застоя... Банките се поставят на прозореца, където директната слънчева светлина не пада.

На земята

За вкореняване в земята подготвям земята предварително: почистени от отпадъци, изкопани и наторени. Леглата трябва да са без камъни и трева. Резниците се пускат във влажна почва на разстояние 20-30 см една от друга. Това се прави през пролетта, през април-май, когато снегът се е стопил напълно и температурата на въздуха е зададена на + 18 ° C.

През юли резниците се засаждат в отделни дупки. Този метод изисква повече енергия и време, така че повечето летни жители предпочитат вкореняване във вода у дома.

В субстрата

В субстрата, резниците се коренят бързо, те растат здрави и продуктивни храсти... Субстратът е дървени стърготини, торф, пясък, кокосови влакна. Всички компоненти се купуват в магазин за градина. Поставят се в чист стъклен или пластмасов съд и се навлажняват с вода. Резниците се поставят в контейнер на разстояние 10 см един от друг и под ъгъл 45 °. Покрийте касиса с полиетилен и ги поставете на слънчево и топло място.

Внимание! Вкореняването отнема около 3 седмици. По това време е важно да поливате резниците ежедневно, да поддържате температурата на въздуха над + 20 ° C и да осигурите наличието на слънчева светлина поне 8 часа на ден. Подуването на пъпките и яркостта на цвета им показват, че резниците са се вкоренили.

С добавени коренови стимуланти

За ускоряване на растежа на резниците се използват стимуланти за образуване на корени... За засаждане на резниците в земята използвайте "Корневин". Разрезът на издънката се нанася с прах и се поставя в земята. Използвайте лекарството веднъж: излишъкът от стимуланта ще унищожи растението.

За вкореняване във вода или субстрат използвайте лекарството "Хетероауксин"... Разредете 10 g от препарата в 500 ml вода и разбъркайте. Резниците се потапят в разтвора за 15 часа. След това се поставят във вода или субстрат. Забранено е използването на няколко стимулатора наведнъж.

Интересно в сайта:

На какво разстояние са храсти на касис, засадени един от друг

Как и какво да пръскаме касис през пролетта от вредители и болести

Нарязване на касис със зелени издънки

Подрязването със зелени издънки дава резултати само в средата на септември... Именно по това време кореновата система ще се засили. От върховете на едногодишните издънки се изрязват зелени резници с дължина 15 см. Горните и долните срезове трябва да са коси. След като се вкоренят във вода или субстрат, в същото време подготвят място за засаждане. За зелените резници най-добрият вариант са оранжериите или оранжериите, разположени от източно-западната страна на обекта.

Стъпка по стъпка ръководство за размножаване на резници от касис през лятото

Резници с твърди издънки

Ежегодните издънки се използват като такива издънки.... Изрязват се от здрави и продуктивни храсти на касис. Дължината на рязането трябва да бъде 12–15 cm, а диаметърът - 6 mm. Колкото по-дълго е издънката, толкова повече хранителни вещества съдържа. При рязане се прави рязък разрез в горната част на разстояние 1 см над бъбрека. Поставете рязането в субстрат или вода преди засаждането на площадката.

приземяване

Резниците се засаждат в ранната сутрин... На дъното на ямата се излива дренажен слой от хумус и пясък. Издънките се поставят в подготвената почва на лек наклон, така че 2 пъпки да останат над земята. Почвата е внимателно уплътнена с ръце, за да се избегне натрупване на въздух между земята и резните.

Внимание! Преди засаждането резниците се изследват отново за признаци на заболяване. Само здрави издънки остават без петна, плака, промени в цвета.

Растението се полива обилно с топла вода и се излива слой мулч: слама, торф, дървени стърготини.

Допълнителни грижи

След засаждането на растението поливайте редовно и фураж... Храстите се навлажняват на всеки 5-7 дни и консумират около 5 литра вода. Предварително се загрява на слънце: поливането със студена вода увеличава риска от развитие на заболявания. Не се препоръчва използването на вода от блатото, тъй като съдържа патогени.

Стъпка по стъпка ръководство за размножаване на резници от касис през лятото

Касисът реагира добре на капково напояване или поръсване - по-голямата част от влагата трябва да попадне под корена. Преди навлажняване почвата се разхлабва на дълбочина 5–7 cm, след което се мулчира. Мулчът ще запази влагата от изпаряване.

Внимание! Веднага след засаждането, касисът се напръсква с разтвор на пепел или бордоска течност. Те повишават устойчивостта срещу насекоми и болести, укрепват имунитета и устойчивостта на замръзване.

Младата касис се наторява с минерални и органични средства... Използват се азотсъдържащи превръзки: те дават сила за развитието на леторастите и листата, стимулират образуването на корени. Препоръчва се използването на урея, амониев сулфат, амониев нитрат, натриев нитрат. Торовете се прилагат върху земята или върху листо, в зависимост от формата им (течни, твърди, прахообразни).

Нюанси за черна, червена и бяла касис

Червената и бялата касис не са толкова взискателни към влагата, колкото черно, така всички методи са подходящи за неговото вкореняване. Черното е чувствително към суша, затова се препоръчва да го изкоренявате във вода, като предварително сте го обработили със стимулант на растежа. Обърнете внимание на състава на почвата: всяка земя е подходяща за засаждане на червени сортове, за черни и бели сортове - насипни, леко кисели, предварително оплодени с органоминерални комплекси.

По зимна издръжливост и имунитет червената касис превъзхожда черната, затова преди засаждането се препоръчва да се обърне специално внимание на това колко често майчиният храст е бил болен. По-добре е да изберете резници от растение, което изобщо не боли.

Опитни градински съвети

За да изкоренявате и отглеждате касис без проблеми, начинаещите градинари обръщат внимание на съветите на опитни летни жители:

  • за рязане на резници изберете продуктивни храсти не по-стари от 5 години;
  • освен нож, използвайте остра метална градинска секачка;
  • дезинфекцирайте инструменти с разтвор на калиев перманганат;
  • работа с резници с ръкавици;
  • когато режете няколко сорта, веднага ги отделете един от друг, за да не се объркате при засаждането;
  • направете разрези от долната част на издънката, отдръпвайки се от долния лист 0,5 см;
  • подгответе дори легла с тел и колчета.

заключение

Размножаването на френско грозде чрез резници през лятото започва с подготовката на леторастите.За засаждане изберете клон с дължина около 15–20 cm и диаметър 10 mm. Нарязва се с градинска секачка, увита във влажна кърпа. Вкоренени във вода, почва или субстрат.

За да накарате стръкът да се вкорени по-добре на сайта, използвайте стимуланти за растеж. Касисът се засажда на слабо кисели наторени почви, разстоянието между насажденията е 1,5–2 м. Грижите за растенията се състоят от поливане, торене, лечение срещу болести и вредители.

Добави коментар

градина

Цветя