Защо листата на касис се къдрят и какво да правя с нея

Често градинарите се сблъскват с проблем, когато през периода на плододаване листата на касис се извиват, бързо губят цвят, изсъхват и окапват. Това означава, че загубите на реколтата са неизбежни. За да спасите храста, е важно да разберете кой е виновен - вредители или болести. В статията ще разгледаме защо листата се къдрят и какво да направите по въпроса.

Защо листата на касис се къдрят

Защо листата на касис се къдрят и какво да правя с нея

Касисът е податлив на патогени и насекоми. Рискът от нараняване зависи от вида на растението. Така че, касисът страда от вредители много по-малко от червеното. Специфични вредители са листни ролки, листни въшки, паяк акари и стъкло.

Повреденото растение изостава в растежа, изсъхва, спира да дава плодове и след това умира преждевременно. Ако листата на касис се извиват, трябва да ги разгънете и внимателно да изследвате за наличие на ларви, паяжини, израстъци и петна.

Листова ролка

Защо листата на касис се къдрят и какво да правя с нея

Касисът често е нападнат от извита листна червей - средно голяма пеперуда с дължина 10-20 мм. Половозрелите индивиди са със светлозелен или зелен цвят.... Предните крила са буферирани или кафяви на цвят, задните крила са тъмно сиви с жълт ръб.

Насекомите се хранят с всички части на растението, но по-често заразяват листата. Характерна особеност е паяжина, вискозна тайна, секретирана от листни ролки за по-добро закрепване по време на периода на търкаляне на листата около тях.

За справка. Навитите листа трябва да бъдат откъснати и изгорени. Не ги оставяйте в купчината компост или в кръга на багажника на растението. В противен случай ларвите успешно ще презимуват, а през пролетта инвазията на листния червей ще се повтори.

Средства за борба

Градинарите разграничават 3 метода на излагане на насекомо:

 1. Традиционни методи. Настойка от чесън: 1 скилидка смлян чесън за 1 литър преварена вода. Настоявайте концентрат за 5-7 дни. Преди напояване се разрежда във вода в пропорции 60 ml на 10 литра вода.
 2. Bioinsectoacaricides. Тези лекарства са безопасни за хората, не са фитотоксични.
 3. Инсектициди. Най-голямата ефективност и бързи резултати се постигат с помощта на химикали. Те са токсични, така че прибягват до помощта си в крайни случаи, когато засегнатата зона е голяма, а биологичните продукти и народните методи са неефективни.

Bioinsectoacaricides

Най - известен:

 1. "Aktofit". Убива вредители 3-8 дни след третирането. Разтворете 2 ml в 1 литър вода. Изсипете необходимата скорост в 0,5 литра вода, като бъркате непрекъснато. Изсипете получения разтвор в резервоара за пръскане 1/3 пълен. Затворете, разклатете 2-3 пъти и продължете към обработване.
 2. "Lepidocide". Действието на лекарството е насочено към унищожаване на гъсеници. Смъртта на вредители се наблюдава в продължение на 2-3 дни. Растението се третира през вегетационния сезон най-малко 2 пъти на интервали от седмица. Дозировката е 20-30 мл на 10 литра вода. Средната консумация на разтвора е 2-5 литра на възрастен храст.

Инсектициди

Примери за лекарства:

 1. "Kinmix". Използват се срещу ларви и възрастни не повече от 2 пъти на сезон, тъй като причинителят предизвиква резистентност. В случай на предозиране, той инхибира растението, така че инструкциите трябва стриктно да се спазват. За 1 храст е достатъчно 1-1,5 литра разтвор. За неговото приготвяне 2,5 ml от продукта се разреждат в 1,2 литра вода. Докато разбърквате, добавете още вода до общ обем от 10 литра. Последната обработка се извършва не по-късно от 14 дни преди прибиране на реколтата. Може да се редува с други инсектициди.
 2. "Karbofos". Използва се, когато пъпките се отворят и по време на периода на пъпката. Пропорции на разреждане - 75 g на 10 литра. Този обем е достатъчен за 6-7 растения. Средно 1 възрастен храст взема 1,5 литра разтвор. Те също обработват почвата и тревата наоколо.

листна въшка

Защо листата на касис се къдрят и какво да правя с нея

Често касисът е атакуван от гални (червена касис) листна въшка. Те са малки, почти прозрачни насекоми с бледо зелено-жълт оттенък, без крила. Наличието на вредител може лесно да се идентифицира по появата на кафяви и жълти отоци на върха на листа. Постепенно туберкулите започват да потъмняват, а листата на касиса се извиват. Как се лекува растението зависи от цикъла на развитие на насекомото. За полово зрелите индивиди използването на инсектициди е оптимално. Ако трябва да се отървете от съединителя на яйцата, по-добре е да използвате народни методи.

Листите развалят листата на касис до средата на юли, след което се преместват в други растения. Яйцата се слагат през есента. Те зимуват безопасно на клоните, ларвите се появяват в началото на пролетта.

За справка. Галните листни въшки рядко се заселват върху касис, предпочитайки цветни сортове. Те имат по-тънки листа, по-лесно е насекомо да ги пробие и да извлече сок.

Народни средства

Следните методи са популярни сред градинарите:

 1. Поливане на храстите с вряла вода. Идеален за справяне с съединители за яйца. След като заври, водата се излива в лейка с дифузьор и растенията обилно се напояват. След горещ душ се препоръчва да се обработят стволовете с вар, което също допринася за унищожаването на яйцата.
 2. Разтвор на сода за хляб. Растението се третира в ранна пролет, когато пъпките все още не са разцъфнали. 40 g настърган сапун за пране се разрежда в 10 литра вода, натриев бикарбонат се въвежда със скорост 2 супени лъжици. л. 1 литър.
 3. Сапунен разтвор. В чистия си вид е ефективен, ако листната въшка току-що се е появила върху растението. Разтрийте 1,5 парчета сапун за пране, разтворете напълно в 2 литра топла вода. След това добавете още 8 литра вода. Прецедете преди употреба в пулверизатор.
 4. Отвара от чистотин. 4 кг натрошени растения се изсипват в 10 литра вода и се вливат 4-5 часа. Течността ще стане тъмнокафява. Прецедете и започнете да обработвате храсти.

Биологични препарати

Те са безопасни за хората, не вредят на растението. Те се използват активно през периода на плододаване. Можете да използвате "Aktofit" (както при борба с листна ролка) или да дадете предпочитание на "Fitoverm".

Смъртта на вредители настъпва 2-3 дни след първичната обработка на растението. Консумацията на лекарството е 2 ml на 1 литър вода. Fitoverm се използва като вредители се появяват през вегетационния период. 2-3 лечения са достатъчни с интервал от време 5-7 дни.

химикали

Токсичен, не се използва по време на плододаване. След дъждове е необходимо повторно лечение. Използването на инсектициди е оправдано, когато насекомите атакуват в големи количества и когато други методи се окажат неефективни.

Важно! Беритбата започва не по-рано от 20-30 дни след последното третиране с инсектициди.

Най-търсени:

 1. Actellik. Продукт с висока степен на унищожаване и потискане на вредители. Дозировката е 1,5-2 мл на 1 литър вода. 2 процедури са достатъчни с интервал от 5-7 дни. Добре съвместим с биологични продукти.
 2. Biotlin. Пълната смърт на вредителите настъпва 3-4 часа след третирането. Дозировката е 3 ml на 10 литра вода. Размерът на консумацията зависи от размера на храста - от 0,5 до 1,5 литра.

Паяк акара

Защо листата на касис се къдрят и какво да правя с нея

Появата на кърлеж може да бъде разпозната по тънка сива паяжина, пожълтяване и усукване на листни плочи, отслабване на растежа на храстите. Поради малкия размер на вредителя е много трудно да се забележи навреме. Инфекцията обикновено започва от долните листа, като постепенно се разпространява към горните млади. Препоръчва се внимателно да се изследват най-старите листа за зацапване. Ларвите и възрастните акари се локализират в долната им част.

Навременното откриване на кърлежи е ключът към ефективността на лечението. Активен период развъждане пада през втората половина на пролетта.

Народни средства

По-добре е да напоявате храстите с инфузии с възпираща миризма:

 1. Чесън. 5 скилидки нарязан чесън се залива с 1 литър студена вода. Настоявайте 10-12 часа, докато се появят въздушни мехурчета. Прецедете, разредете с вода в съотношение 1: 1, напръскайте върху храстите. Повторете лечението след 2-3 седмици.
 2. Тютюна. Налейте 2,5 литра гореща вода над 250 г сухи листа, прах или трохи. Настоявайте през деня. Прецедете, добавете още 0,5 литра вода. За по-добро сцепление на продукта с листата можете да добавите 20 г настърган сапун за пране.
 3. Билков. Пелин, чистоленд, невен ще свърши работа. За 10 литра гореща вода - 100-120 г билкови суровини. Настоявайте 2-3 часа. Прецедете преди напояване.

Колоидната сяра може да се използва и за инхибиране на кърлежи и предотвратяване на разпространението им.

Biologicals

Какво да направите, ако листата се къдрят поради активност на кърлежи:

 1. Използвайте "Fitoseyulus"... Съдържа живи хищни акари, които ядат паяжини. При бързо нарастваща популация от 1 м² 20-50 хищни акари се изгонват на всеки 14 дни. След унищожаването на паяжините био био хищникът също умира.
 2. Прилагайте "Bitoxibacillin". Най-ефективен в ларвния стадий на вредителите. Разходът на прах е 80-100 на 10 литра вода. Последната обработка се извършва 5 дни преди прибиране на реколтата.

Акарициди и инсектоакарициди

Паяк акара не е насекомо, принадлежи към класа на паякообразни, поради което е нерационално да се използват инсектициди. Кърлежите се влияят неблагоприятно от акарициди и инсектоакарициди. Обикновено са достатъчни 2 третирания на сезон, с изключение на времето на цъфтеж на касиса.

Важно! За безопасност химическата обработка се извършва най-добре в сухо и спокойно време, като се използват лични предпазни средства.

Най-често използвани:

 1. „STOP тик“. Не влияе върху растежа и развитието на растенията. Убива вредители в първите минути на третирането. Лекарството действа на всички етапи от развитието на насекомите, има дълъг период на защитно действие. Разходна норма - 7 мл за 5-6 литра вода.
 2. "Envidor"... Ефективен на всички етапи на развитие на вредителите. Използва се на плодови и ягодоплодни храсти два пъти на сезон, не по-късно от 20 дни преди прибиране на реколтата. Може да се използва при дъждовно време. Разходната норма е 2-3 мл на 5 литра вода.
 3. Sunmight. Той е ефективен срещу не само кърлежи, но и други насекоми. Най-добре се използва по време на активен цъфтеж. Притежава добра абсорбируемост, поради което не изисква повторна обработка след утаяване. Една процедура на сезон е достатъчна. Разходната норма е 5 g на 5 литра вода.

Стъкло-мейкър

Защо листата на касис се къдрят и какво да правя с нея

Това са гъсеници с белезникаво тяло и черна глава. Вредителят предпочита млади храсти с касис. Гъсениците се появяват в края на юни. Те се придвижват по целия издънка надолу до корена, изгризвайки сърцевината и оставяйки кухо място. При надлъжен разрез на разклона ясно се вижда хода с гъсеницата или неговите екскременти. Повредените издънки спират да растат, изсъхват и се откъсват. Бушът не дава плодове добре, плодовете стават кисели.

Как да се унищожи

Гъсеницата зимува в клоните, следователно, ако се намери вредител, сухите издънки трябва да бъдат отрязани и елиминирани. Процедурата се провежда през целия вегетационен период.

Традиционните методи са насочени към страх от възрастните. За това се използват домашни капани. Под формата на стръв е инсталиран картон с червен или жълт цвят, под който се поставят кутии с меласа. Яркият цвят привлича пеперуди, но те не могат да се вкопчат в картона и да попаднат в лепкавия буркан. За да се изплаши, на храстите се окачват малки парцали, напоени с бензин. Острата миризма прекъсва аромата на френско грозде и не позволява на пеперудите да го засекат.

За справка. Те започват да обработват френско грозде веднага щом поне един от възрастните попадне в капана.

Биологичните инсектициди, например "Bitoxibacillin", могат да се използват само на етапа на профилактика.

химикали

Защо листата на касис се къдрят и какво да правя с нея

Само химикалите помагат в борбата с вредителите:

 1. "Karbofos". Можете да използвате 10% разтвор на лекарството.Първата обработка се провежда в ранна пролет (преди да се отворят пъпките), втората - след цъфтежа. Разходна норма - 30 г на 4 литра вода. Един храст е достатъчен за 1-2 литра.
 2. Inta-вир". Използва се преди цъфтежа на касиса. 1 таблетка е достатъчна за 10 литра топла вода. Смила се и се разрежда в 300 г вода, след това се добавят още 700 г и се разбърква. Майчиният ликьор е готов. След добавяне на вода към нормата, разклатете и започнете напояването.

Ако сложните мерки се окажат неефективни, повреденият храст се нарязва в корена и изгаря.

Предотвратяване на вредители

През есента се извършват превантивни процедури, така че вредителите да нямат шанс да снасят яйца:

 1. Освен това те се третират с инсектициди, ако храстът е бил засегнат от вредители. Също така процедурата се провежда през пролетта, преди счупване на пъпки.
 2. Направете санитарна и регулаторна резитба... Отстраняват се слаби, болни, изсъхнали и сгъстяващи се клони. Местата на разфасовки се обработват с градински лак.
 3. След като пада листа изобилно разводнен короната, кръгът на багажника са внимателно разхлабени, за да не докосват корените на повърхността. Може да се поръси с дървесна пепел, горчица или смлян пипер.
 4. Съберете и изгорете пожълтели листа.
 5. Растения с подчертан аромат (чесън, лук, невен и др.) Се засаждат близо до касиса.

За да се изключи проникването на ларви в кората на растението, всички грижи се извършват възможно най-внимателно, без да се повреди кората.

заключение

Ако листата на касис се извиват, важно е да се разбере какъв вид вредители атакува и как да се третира, тъй като безопасността на културата е застрашена. За някои вредители народните средства са достатъчни; в борбата срещу други ще трябва да използвате няколко вида инсектициди на сезон.

Добави коментар

градина

Цветя