Как правилно да режете касис през лятото и за какво е това

Разпръснатите храсти на касис бързо губят формата си без подходящо внимание. Удебелените насаждения се превръщат в идеално място за размножаване на гъбички и насекоми. Страничните издънки без резитба растат толкова много, че покриват централните клони от слънцето и нарушават аерацията на целия храст. В статията ще говорим за резитбата на касис през лятото, ще помислим дали е възможно да се подрязва червено и бяло френско грозде и как да го направите правилно.

Защо да режете френско грозде през лятото

Черното, бялото и червеното френско грозде са членове на семейство гъски. Многогодишните храсти са популярни поради своята непретенциозност в грижи и сладко-киселия вкус на горски плодове. Най-често в Русия се отглежда касис, по-рядко червен и бял.

Растенията имат компактна или разстилаща се корона, в зависимост от сорта, височината достига 1,5 м. Храстите активно се развиват до 2 години, след това натрупването на зелена маса се суспендира и растенията навлизат във фазата на плододаване. Първата реколта се отстранява 2 години след засаждането, но максималната продуктивност на касиса се наблюдава на възраст 5-6 години.

Касисът дава плодове всеки ден, средно 3-7 кг плодове се събират от храста... Червените и бели сортове узряват в края на юни, черните - в средата на юли. Именно след прибирането на реколтата те започват да режат храстите, въпреки че дебатът за тази процедура през лятото не избледнява.

Много градинари смятат, че лятното подрязване подобрява светлината и аерацията на централните издънки, така че страничните млади издънки се развиват по-добре. Привържениците на различно мнение не препоръчват да се режат слаби храсти през лятото, тъй като процедурата инхибира растежа на леторастите и засилва генеративното развитие на растението.

Подрязване на цели

Как правилно да режете касис през лятото и за какво е това

Лятната резитба е насочена към промяна на посоката на растеж на издънките. Благодарение на това храстите изглеждат привлекателни и спретнати, плодовете узряват големи и сладки.

Самите градинари решават дали да режат през лятото или да отлагат до есента. Касисът обаче понася процедурата без загуба. Благодарение на правилното образуване е възможно да се избегнат гъбични заболявания и да се постигне максимална продуктивност.

Ако пренебрегнете резитбата, храстите се сгъстяват с течение на времето, а сухите мъртви клони блокират достъпа до светлина и въздух. Това причинява по-малки плодове, дръжки и яйчници да станат по-малки, а храстите остаряват преждевременно.

Формиращата и подмладяваща резитба на касис се извършва през пролетта и есента. В същото време се отстраняват сухи, болни, повредени и плодородни клони и се задава растежът на бъдещите млади издънки. Есенна прическа се извършва, след като храстите са изпуснали листата си.

Важно е да се позволи на асимилатите от стари клони да постъпват в кореновата система. През зимата растението ще получава жизненоважни вещества от резервите.

Време на подрязване

Как правилно да режете касис през лятото и за какво е това

Опитните градинари препоръчват да извършват изключително санитарно подрязване на касис след прибиране на реколтата. Точният срок на процедурата не е предвиден, по-добре е да се съсредоточите върху климатичните особености на растящия регион.

Референтен. Процедурата се извършва при сухо време. Сухите и затоплени на слънце издънки се режат по-лесно.

Приблизителният период на подрязване след плододаване е от юли до септември. На юг процедурата се извършва от средата на юни - началото на юли, в северните райони и районите на средната зона - от август.

Благоприятни дни

Привържениците на градинарството според фазите на Луната се препоръчва да се придържат към лунния календар.

Благоприятни дни за резитба на касис през 2020 г .:

 • Юни: 1–6, 8, 12, 13, 17–19, 22, 23, 26–28, 30;
 • Юли: 1-3, 7-12, 14-18, 22-31;
 • Август: 1, 2, 6, 7, 10-16, 20-26, 28, 29;
 • Септември: 1-3, 6-13, 18-24, 29, 30.

Благоприятни дни за резитба през 2021 г .:

 • Юни: 2, 3, 6–8, 11–13, 16, 19–25, 29, 30;
 • Юли: 4-8, 13-17, 19-23, 27, 28, 31;
 • Август: 1-6, 10-15, 17-19, 23, 27-31;
 • Септември: 1–3, 8–13, 15, 16, 19, 20, 24–30.

Как правилно да отрежете френско грозде

При резитба на касис през лятото е важно да използвате остър, дезинфекциран инструмент и да следвате последователността за отстраняване на клоните.

Необходими материали и инструменти

Оборудването за подрязване на храстите е предварително дезинфекцирано, за да се предотвратят гъбични инфекции.

За градинарство:

 • градински ножици (секатори) за премахване на младия растеж;
 • лопер за рязане на дебели клони;
 • нож за коригиране на неравномерни зони;
 • рейк за събиране на издънки и зеленина;
 • медицински алкохол, водка, керосин, 3% разтвор на меден сулфат или калиев перманганат за дезинфекция на оборудването.

Стъпка по стъпка инструкции за подрязване

Технология на подрязване на касис:

 1. Премахнете всички болни, стари, покрити с мъх, сухи и повредени клони, както и тези, които са на 4-5 години.
 2. Клоните, които са силно наклонени и лежат на земята, се отрязват, тъй като през лятото те имат недостиг на слънчева светлина и не дават плод.Как правилно да режете касис през лятото и за какво е това
 3. Нулевите млади заместващи издънки се съкращават с 1/3 над пъпките за по-добро разклоняване.
 4. 2-3-годишните клони се подновяват: едногодишен растеж се отстранява, слаби странични издънки с малък брой пъпки, които да стимулират растежа на останалите клони.
 5. Подрежете върховете на младия растеж върху 2-3-годишни клони над пъпките за по-добро разклоняване.
 6. Клоните от втори ред се съкращават с дължина повече от 40-50 cm.
 7. Премахнете младия растеж, насочен към центъра на храста, за да предотвратите сгъстяване.

Черна дупка в центъра на отрязан клон показва стъклена лезия. Този изстрел е напълно премахнат.

Характеристики на подрязване на черно, червено и бяло френско грозде

Червените и бели сортове имат почти еднаква структура на храстите и вида на плододаването. При тези растения клоните на 7-8 години се считат за стари, а пикът на плододаване настъпва на 5 години. Препоръчително е да започнете официално подрязване на храстите в края на юли, след прибиране на реколтата.

Резитбата на касис включва:

 • премахване на всички вътрешни млади издънки, засенчващи плодоносните клони;
 • подрязване на стари плодоносни клони над нивото на най-силната странична издънка;
 • изрязване на нулеви издънки, излизащи директно от земята около храста (те могат да бъдат изкопани, за да получат наслояване);
 • отстраняване на повредени, сухи и болни леторасти.

Правилно оформеният храст с червена касис трябва да има до 25 клона на възраст 1–8 години.

Принципът на подрязване на касис е малко по-различен. Това се дължи на факта, че повече плодове узряват на двегодишни издънки. Затова е важно напълно да се премахнат старите клони (над 5 години) и да се прищипят годишните стъбла. Някои градинари препоръчват да се комбинира формационна и санитарна резитба.

Референтен.Късните сортове касис дават плод през август, така че лятната процедура се прехвърля на септември - октомври.

В касиса е забранено силно скъсяване на върховете: това води до загуба на по-голямата част от реколтата. При червени и бели сортове се извършва тази процедура.

Нюанси за храсти от различна възраст

Как правилно да режете касис през лятото и за какво е това

Касисът трудно понася резитбата, това е голям стрес за това. Ако по време на процедурата останат паузи и други щети върху леторастите, растението ще насочи всичките си сили да ги лекува. Затова е изключително важно да използвате заточен инструмент в работата си.

Принципът на рязане на касис също зависи от възрастта му:

 1. След засаждането на разсада отстранете всички клони над 4 пъпки от основата на почвата. През следващата година най-малко 4-8 издънки от останалите пъпки ще се появят на храста.
 2. След 1 година прищипете върховете на всички млади издънки на 1/3 над пъпките.
 3. След 2 години прищипете всички нулеви издънки и части от скелетните клони. На двугодишните клони се премахват едногодишен растеж и силни странични клони, оставяйки само силни издънки с голям брой пъпки, които да засилят растежа на останалите клони. За да стимулирате разклоняването, отрежете всички върхове на останалата част от растежа от първи и втори ред над пъпките.
 4. След 3 години всички удебеляващи издънки се отрязват.
 5. За 4 години и след това се образуват стареещи издънки. В края на сезона всички стари клони се изрязват в корена, останалите четиригодишни издънки се съкращават според принципа на тригодишен разсад. Всяка година се оставят 3–6 нулеви заместващи издънки.

Грижи след процедурата

Как правилно да режете касис през лятото и за какво е това

Касисът обича влагата и реагира на достатъчно поливане с добра реколта... По време на периода на формиране на плодовете културата изпитва максимална нужда от течност. Прекомерно сухата почва води до разпадане и проливане на горски плодове. Водата се изсипва под корена при сухо време 1 път на 10 дни, изразходвайки 50-60 литра за всеки храст. Пръскането по листата не се практикува, тъй като води до развитие на брашнеста мана.

След всеки глазура почвата в кръга на почти ствола се разхлабва, за да се подобри аерацията на кореновата система... Това се прави много внимателно: касисът има повърхностна коренова система, смукателните корени почти не са покрити с почва. За да се намали честотата на разхлабване, площта е покрита с мулч със слой от 6–8 cm (слама, сено, торф). Мулчирането инхибира растежа на плевелите, задържа влагата в почвата. С разпадането на растителните остатъци хранителните вещества проникват в почвата заедно с водата.

След лятното подрязване касисът се подхранва с фосфорни и калиеви торове (70–100 g фосфор, 30–50 g калий или 100–300 g сложни превръзки на 1 m²). Компостът и хумусът се прилагат веднъж на 3 години, по 10 кг на 1 храст. От особена полза е хранене разтвор на урея (3 кутии за кибрит за 10 литра вода на 1 храст). Растенията на възраст над 4 години се оплождат с по-малко урея: 25–30 g на храст. Горната превръзка се прилага в 2 дози с интервал от 14 дни.

Опитни градински съвети

Как правилно да режете касис през лятото и за какво е това

Когато отглеждате френско грозде, начинаещите имат някои трудности, които ще помогнат на съветите на опитни градинари да се справят с:

 1. Премахването на голям брой издънки е най-честата грешка през лятото резитба касис. Не забравяйте, че стари, болни, повредени издънки, лежащи на земята и едногодишен растеж на сгъстяване, подлежат на премахване.
 2. През юли и август започва активният поток от сок, така че след отстраняване на дебели клони, третирайте секциите с градинска стъпка.
 3. Когато подрязвате червено и бяло френско грозде, не премахвайте издънките на 2-3 години: те се разклоняват добре, без допълнително рязане.
 4. Оставете 9–12 издънки на всеки храст на възраст 1–3 години, за да увеличите максимално добива.
 5. В средата на юли храсти касис храсти органично вещество: 1 литър мюлеин на 10 литра вода или 0,5 литра инфузия на птичи изпадания на 10 литра вода. Консумация за 1 храст - 2-3 кофи.
 6. За да не носите вода до площадката за напояване с кофи, особено ако насаждението е голямо, вземете маркуч, спуснете го в кофата и отбележете колко време ще отнеме за пълнене. Умножете този път на броя кофи, от които се нуждаете. Например, ако контейнерът се напълни за 1 минута, са необходими 5 кофи за 1 храст - съответно дръжте маркуча под растението за 5 минути. За да направите водата по-абсорбирана в почвата, поддържайте ниското налягане.

заключение

Резитбата на касис през лятото се извършва след прибиране на реколтата. Условията на процедурата се различават в зависимост от района на отглеждане: на юг храстите се режат през юни - юли, в северните райони и в средната лента - през август. Червената и бялата касис се нарязват през септември.

Те използват рязко заточен, дезинфекциран инструмент и отстраняват всички стари, болни, сухи и повредени клони, както и едногодишен прираст, който сгъстява централните клони. По-нататъшните грижи се състоят в поливане, приготвяне на органични, калиево-фосфорни торове и умерено количество азот.

Добави коментар

градина

Цветя