Магданоз - описание, отглеждане, снимка

Градинският магданоз се отглежда от хората от IX век. Растението се използва като подправка, за декориране на ястия, придавайки им пикантен вкус и аромат. Магданозът насърчава секрецията на храносмилателни ензими, подобрява чревния тонус и жлъчната секреция, има диуретични свойства и нормализира работата на сърцето.

Какво е магданоз

Градинският магданоз или къдравият магданоз се използва широко като годна за консумация билка и подправка при готвене, използва се като полезна съставка в козметичните продукти и народна медицина.

Магданоз - описание, отглеждане, снимка

Съставът на зелените включва голям брой хранителни вещества:

 • витамини: Е, С, К, В1, В2, В5, В6, В9, РР, Н, бета-каротин, лутеин и зеаксантин;
 • минерали: калий, магнезий, калций, желязо, фосфор, мед, силиций, бор, манган, цинк;
 • етерични масла - до 0,3%;
 • флавоноиди: лутеолин, апигенин;
 • фитонциди;
 • пектини.

Зелените са особено богати на аскорбинова киселина (100 г съдържа 431% от дневната стойност), витамин К (658%), бета-каротин (111%), лутеин и зеаксантин (93%), фолиева киселина (29%). Съдържа до 46% омега-3 мастни киселини, 9% фитостероли.

Магданоз - описание, отглеждане, снимка

Интересно е:

Ползи от магданоз за жени

Лечебни свойства на магданоз и противопоказания за употреба

Ботаническо описание

Магданозът е двугодишна, понякога годишна билка от семейство Чадър с характерен аромат и пикантен вкус.

Магданоз - описание, отглеждане, снимка

Многобройните листни плочи имат триъгълна форма с двоен и троен разчленен силует, лъскава горна част и матово-сиво дъно. Ярко зелената зеленина може да бъде права или гофрирана. Изправено стъбло от различни нюанси на зелено, високо от 30 до 100 см, с лъскави триъгълни, двойни и тройни кръстосани листа.

Коренът на магданоза е пръчковиден, цилиндричен и плътен, месест... Той има конусовидна или фузиевидна форма, понякога с разклоняване и сгъстяване, често достига 30 см дължина. Външният цвят е бледокафяв или жълтеникаво-бял, с пръстеновидни напречни бръчки, на среза - кремав или бял.

Цветовете са кръстосано опрашени, правилни пет венчелистчета, събрани в съцветие с форма на чадър, малки зеленикавожълти или светлозелени. Периодът на цъфтеж продължава 2 месеца - през юни-юли.

Магданозните плодове са малки, с големина около 3-5 мм, зеленикаво-сиви или сивкаво-кафяви продълговати или заоблени дизели, които се разделят на два полуплода с горчив вкус.

Билка ли е или зеленчук

Въпреки че магданозът е тревисто растение, той е класифициран като листен зеленчук, тъй като има годна за консумация част - корените. Въздушните му издънки са подходящи и за готвене.

Референтен! За лечебни цели обикновено се използват плодовете на растението. Те имат диуретични, карминативни свойства, подобряват храносмилането и регулират менструалния цикъл. Зелените имат подобни предимства. В същото време магданозът не трябва да се консумира от бременни жени: това може да причини преждевременно раждане и да провокира спонтанен аборт.

Отличният аромат на листата и корените им позволява да се използват пресни, сухи или замразени.

Многогодишно или едногодишно растение

Магданоз - описание, отглеждане, снимка

Магданозът се среща като едногодишно и двугодишно растение... През първата година растат листна розетка и корен - всяка пролет се засаждат нови семена и се събират зелени и млади корени.За по-нататъшно развитие и разширяване на кореновата част, получаване на семена, растението се подготвя за зимуване и вторично пролетно покълване.

На втората година се появяват съцветия и започва периодът на размножаване на семената. По това време магданозът развива дълга дръжка със сложни зрели съцветия, образувани от малки цветя. По-късно плодът се връзва със семена, които остават жизнеспособни в продължение на 2-3 години.

Принадлежи ли към водораслите

Магданозът принадлежи към висшите растения и не е свързан с водорасли, които са предимно водни едно- или многоклетъчни фотосинтетични организми, които нямат стъбла, листа или коренова система.

Как магданозът цъфти

През втората година на растеж и развитие на растението се формират дръжки и семенни глави. Цъфтежът се среща еднакво при всички видове култура. През юни или началото на юли се появяват съцветия с форма на чадър на дълги стрелки, достигащи 70–120 cm.

Всеки от тях се състои от голям брой малки жълтеникави или зеленикави цветя с 5 сърцевидни или заоблени венчелистчета с върхове, леко извити навътре. Цъфтежът продължава 30–45 дни, а след завършването му се образуват малки плодове, в които семената започват да узряват.

Важно! С появата на дръжки на растението, зелените му стават жилави и груби, тъй като цялото хранене се изразходва за развитието на плодовете.

В някои случаи образуването на стрели и съцветия е възможно още през първата година от растежа на магданоза. Това най-често се случва през ранната есен приземяванекогато семето има време да покълне и след зимата културата възприема пролетното затопляне като втори цикъл на растеж.

Сортове и сортове магданоз

Има два вида магданоз - листен (обикновен) и къдрав. Разликата между тях може да се види на снимката на растенията.

Магданоз - описание, отглеждане, снимка

Лист

Този вид се отличава с по-голяма розетка от гладки листа, силно разклонена и тънка коренова система. Листният магданоз е ароматен, нежните му зеленина се използват широко, а корените се използват много по-рядко в готвенето.

къдрав

Листата на този вид са изрязани и вълнообразни, но по-твърди и по-малко ароматни. Коренът е месест, едър, слабо разклонен. За разлика от листния сорт, къдравият сорт се поддържа по-добре и се разтяга по-малко, докато расте.

Какъв е плодът на градината с магданоз

Плодовете на растението са малки, сивкави или зеленикави овални или заоблени капчици, съдържащи семена. Отвън те са покрити с етерично масло, което предотвратява навлизането на влагата във вътрешността на семената по време на образуването им. Плодовете узряват в края на лятото.

Най-продуктивен магданоз

Магданоз - описание, отглеждане, снимка

Най-продуктивните сортове магданоз:

 • Мъниста от семена - листни ранно узрели устойчиви на замръзване, с добив 1,5-2 кг зеленина от 1 м2 и период на зреене 55-60 дни от момента на появата;
 • Астер - ранно узряване къдрава, с висок добив на зеленина - до 5 кг от 1 м2, корени, неподходящи за храна и период на зреене 55–65 дни;
 • Комби - лист и корен, добив - 2,5-5 кг от 1 м2, узряването настъпва 60–65 дни след покълването;
 • Петра - къдрава в средата на сезона, с добив до 2,5 кг от 1 м2 и узряване на 95-100 дни от момента на покълването;
 • Mooskrause 2 - ранно узряване къдрава, с добив до 2,5 kg от 1 m2 и узряване за 55-60 дни;
 • Орел - корен в средата на сезона, с добив 4-9 кг от 1 м2 и пълно узряване на корените в рамките на 120-130 дни;
 • Наталка - ранно листо, добив - до 3 кг от 1 м2, период на зреене - 55-65 дни;
 • Равнина - къснозрееща листна, дава 2,5-3 кг зеленина за 80-130 дни.

Как се нарича магданоз по различен начин

Магданоз - описание, отглеждане, снимка

Градинският магданоз има други имена:

 • невестица, петросилия - популярни имена;
 • petroselinium е древно наименование, преведено като „расте върху камъни“;
 • пестик, свербигуз - стари руски имена.

заключение

Широко известното растение, магданозът, принадлежи към листните зеленчуци - при готвенето се използват не само ароматните му пикантни билки, но и корените. Корените, като листата, сушен и замразени за зимата, добавени към супи, задушени зеленчуци. Поради богатия си химичен състав растението се използва за медицински цели, в козметологията (за хранене, избелване и тонизиране на кожата на лицето, укрепване на косата).

Добави коментар

градина

Цветя