Най-добри препоръки как да приготвите магданоз за зимата и да запазите аромата

С настъпването на студеното време в ежедневната диета има по-малко пресни зеленчуци и плодове. И ако опитни домакини се запасяват с консервирани храни за бъдеща употреба, тогава не всеки се занимава с приготвянето на подправки. Но не подценявайте тяхното значение. В крайна сметка, зелените насищат ястията не само със специфичен аромат, но и с допълнителни витамини. За да запазите магданоз и други билки (например копър) за зимата, трябва да знаете някои от нюансите. Как правилно да приготвите магданоз за зимата у дома, за да запазите аромата, ще бъде описано подробно в тази статия.

Характеристики на съхраняване на магданоз през зимата

Да се магданоз през зимата той остава подходящ за консумация за дълго време, необходимо е внимателно да го подготвите и да изберете метод за съхранение. В неподходящи условия продуктът ще загуби хранителна стойност и ще се влоши.

Запази полезна ароматна подправка възможно е чрез събиране на наземната му част през юни. А корените се берат в самия край на лятото.

Съхранявайте полуфабрикатите от магданоз в сушени, замразени, солен и консерви.

Най-добри препоръки как да приготвите магданоз за зимата и да запазите аромата

обучение

Пригответе магданоз за съхранение през зимата така:

 • отделете зелените от корените, тъй като те трябва да се държат отделно;
 • премахнете сухите и изгнили части на растението;
 • измийте под студена течаща вода;
 • сушен при стайна температура.

След това можете да продължите към избора на варианта за поръчка.

Начини за събиране на пресен магданоз за зимата

Има много рецепти, които могат да задоволят предпочитанията на всяка домакиня. Освен това не е трудно да се създадат условия за съхраняване на магданоз.

Сушене

Този метод на прибиране води до продукт, който надминава всички останали по отношение на срока на годност. След изсушаване магданозът може да се консумира през цялата година.

На открито

Методът за сушене на подправката на открито е дълъг, но ефективен. Зелените се сушат с цели клони или се нарязват нарязано.

Как да изсушим:

 1. Изплакнете билките и оставете върху кърпа, за да се отцеди излишната течност.
 2. Нарежете на ситно, ако желаете.
 3. Разстелете на тънък слой (до 1 см) върху листове хартия без боя.
 4. Поставете в добре проветриво място, например остъклена лоджия.
 5. Изберете засенчен ъгъл, за да избегнете пожълтяване на продукта.
 6. Зелените трябва да бъдат обърнати и разклатени от време на време, за да се избегне гниене и дебати, за да се ускори процеса.
 7. Въз основа на условията растението може да изсъхне от 5 до 20 дни.
 8. След приключване на процеса на сушене, готовият продукт се излива в подготвен контейнер и се съхранява при стайна температура.

Корените от магданоз могат да се изсушат и на открито. Те се нарязват на случаен принцип и се покриват с марля, отблъскваща насекоми.

Важно! Не изсушавайте растението върху вестници, защото то абсорбира печатащото мастило. Железните тави също не са подходящи за сушене, тъй като магданозът може да ги окисли и да стане черен.

Най-добри препоръки как да приготвите магданоз за зимата и да запазите аромата

Във фурната

Това е един от най-бързите начини за прибиране на зеленина и корени за зимата. Важно е да следите температурата, оптималният диапазон е от 40 до 60 ° C. В противен случай растението ще изгори, полезните вещества ще изчезнат.

Инструкция стъпка по стъпка:

 1. Зелените се подреждат с клонки или се нарязват и се разпределят на тънък слой върху лист за печене, корените се нарязват на кубчета или плочи.
 2. Изсушете с отворена врата за 5 до 6 часа.

Замразяване

С този метод се запазва не само аромата, но и максималното количество витамини, които съставляват растението. И цели клони, и смачканата маса се замразяват.

За този метод на съхранение използвайте:

 • Пластмасов контейнер;
 • прилепващ филм;
 • Вакуум пакет.

Зелените се поставят в запечатани контейнери на порции за удобство на по-нататъшна употреба. Вакуумните торбички трябва да бъдат плътно затворени, за да се избегнат повреди на продукта. А зелените могат да се съхраняват в прилепващ филм или фолио, като ги навивате на руло.

Референтен. Когато се съхранява в фризер се препоръчва да се подписват контейнери с билки, за да се избегне объркване с други подправки.

Чудесен вариант за замразяване на магданоз е в тавите с кубчета лед. Получените брекети са много удобни за по-нататъшна употреба.

Това се прави, както следва:

 • нарязани зеленчуци с нож или пасатор;
 • ледените форми се напълват с получената маса с две трети;
 • останалият обем се залива с вода и се поставя във фризер до пълното му втвърдяване;
 • получените кубчета се прехвърлят в торбичка и се съхраняват във фризера.

Най-добри препоръки как да приготвите магданоз за зимата и да запазите аромата

В марината

Маринованият магданоз има най-краткия срок на годност - не повече от шест месеца.

За да го приготвите е необходимо:

 • 2 кг магданоз;
 • 1 супена лъжица. л. сол;
 • 2 с.л. л. Сахара;
 • 20 мл оцет;
 • 1 литър вода.

Процес на готвене:

 1. Зелените се сортират, измиват.
 2. Опакова се плътно в буркани.
 3. Солта, захарта и оцетът се разреждат във вода, довеждат се до кипене.
 4. Маринатата се изсипва в буркани с магданоз и се стерилизира в тенджера с гореща вода до закачалките за 30 минути (по-добре е да сложите салфетка на дъното).

Препоръчва се да съхранявате такъв препарат от магданоз в мазе или хладилник.

Най-добри препоръки как да приготвите магданоз за зимата и да запазите аромата

В растително масло

Измитите и нарязани подправки се поставят в стерилизирани буркани и се пълнят напълно с олио. Контейнерът се разклаща няколко пъти, така че всички въздушни мехурчета да излязат. В тази форма ароматната билка се съхранява на студено място от 3 до 6 месеца.

Осоляване

Този вид препарат значително удължава срока на годност - до 8-9 месеца.

Получаване:

 • зелените се измиват, сушат, смачкват;
 • в дълбок съд, поръсете със сол в съотношение 1: 5;
 • омесвате, смилате и слагате в подготвени буркани;
 • подправете зелените по-плътно и ги затворете с пластмасови капаци.

Не трябва да приемате големи консерви, идеалният обем е 0,5 литра.

Най-добри препоръки как да приготвите магданоз за зимата и да запазите аромата

Колко дълго можете да запазите без замръзване

Под въздействието на светлина, нарязаният магданоз започва да губи витамин С в рамките на няколко часа. Затова се препоръчва да го съхранявате в добре затворен плик или контейнер в хладилника.

Но дори и в такива условия, той започва да губи представянето си буквално след 1-2 дни. Освен това зелените изсъхват и се развалят. Общо ароматната подправка може да се съхранява за максимум месец, без да замръзва.

Как да съхранявате у дома

Съхраняването на зимните магданозни препарати директно зависи от метода на приготвянето им.

При стайна температура

Заготовките, предназначени за съхранение при стайна температура, обикновено се препоръчват да се съхраняват в кухненски шкафове... Съдът трябва да бъде херметически затворен, предотвратявайки ерозията на аромата.

Неправилното съхранение заплашва появата на мухъл и хранителни вредители. Най-добре е да изберете стъклени или пластмасови буркани. Вторият трябва да бъде маркиран "за храна". Тъканите и картонените торби също са подходящи за тези цели, но те са по-трудни за спазване на условията на задържане.

В хладилник

Мариновани, мариновани, замразени и потопени в растително масло, магданозът се съхранява отлично в хладилника. Това може значително да удължи срока на годност на продукта.

Но не се препоръчва използването на продукти от същата реколта повече от една година. За магданоз в масло, температурният режим не трябва да надвишава + 7 ° C.

Как да разбера дали магданозът се е объркал

Всички заготовки трябва да се преглеждат периодично през целия срок на годност.Сушеният магданоз се счита за развален, ако започне да става черен или в него се е появила мухъл. Премахването само на част от продукта няма да помогне, защото в цялата маса се разпространяват злонамерени спори.

Маринованата подправка се е влошила, ако цветът на саламурата се е променил. Ако стане бял, продуктът трябва да се изхвърли. Същото се случва и с детайла в масло. Развален, осолен и замразен магданоз започва да става черен.

заключение

Приготвянето на магданоз за зимата не изисква много време и пари. Ако се спазва технологията, растението не губи своите полезни свойства и вкус до една година. А годността на даден продукт може да се определи просто чрез промяна в цвета му.

Добави коментар

градина

Цветя