Какво е добро за диня без семена, какви сортове има и как да го отглеждате

Динята без семена се появи на масите и градинските парцели на руснаци сравнително наскоро. Необичайните сортове пъпеши привличат с удобство при консумация, приготвяне на десерти и консервиране. Характеристики на хибридите, правила за отглеждане и грижи - в нашите подробни инструкции.

Какви са тези дини

Пъпешите се размножават с помощта на семена, които узряват в месото на плодовете. Дините, в които ги няма, изискват специални условия за отглеждане. Те имат всички предимства на обичайното сортове - сладост, аромат, високо съдържание на витамини, минерали и фруктоза.

Какво е добро за диня без семена, какви сортове има и как да го отглеждате

История на възникване и разпространение

Първите дини без семена са отгледани от японските животновъди. Успешният опит на университета в Киото в промяна на хромозомния набор от традиционни дини доведе до появата на първите уникални сортове през 40-50-те години на XX век.

Следвайки земята на изгряващото слънце, технологията е овладяна от животновъдите на САЩ, България, Холандия и други страни. Едва през XXI век у нас се появяват дини без семена и веднага придобиват популярност сред потребителите.

Сега обемите на отглеждане на такива сортове са сравними с традиционните. Купувачите предпочитат да закупят дини без семена, тъй като на практика нямат отпадъци, а естетиката на употреба е много по-висока от тази на сортовете със семена.

Важно! Въпреки страховете на някои привърженици на правилното хранене, такива плодове не са генетично модифицирани, тъй като гените на други представители на флората или фауната не са участвали в тяхното създаване.

Характеристика:

Традиционната диня е диплоидна, защото има два комплекта хромозоми. Сортовете без семена са триплоиди, които са придобили нови свойства поради действието на колхицина. За да отглежда такива дини, производителят отглежда три сорта пъпеши. Това е необходимо за опрашване на онези цветя, които ще дадат плодове с желаните свойства.

Предимства и недостатъци

Какво е добро за диня без семена, какви сортове има и как да го отглеждате

Основните предимства на дините без семена са високото съдържание на захар, лекотата на употреба и високия добив.

Минуси:

 • високи изисквания за температура и влажност: когато температурата падне до + 3 ... + 5 ° С, растенията умират, както и при липса на влага;
 • сортовете без семена са по-податливи на традиционните атаки от вредители и болести на пъпешите;
 • невъзможността да се отглеждат такива дини без използването на опрашващи сортове;
 • когато се достигне техническа зрялост, беритбата трябва да се извърши незабавно, в противен случай съществува риск от загуба на реколтата.

Отглеждането на плодове без семена изисква стриктно спазване на технологиите и внимателни грижи.

Хибриди за диня без семена

Към днешна дата животновъдите вече са развъдили няколко десетки хибриди, някои от които са широко разпространени в Русия.

Екстази F1

Какво е добро за диня без семена, какви сортове има и как да го отглеждате

Хибрид със среден период на зреене - 75-80 дни от покълване до техническа зрялост. Перфектно кръгли плодове с тегло от 1,5 до 2,5 кг. Кората е тъмнозелена, със светли ивици, лъскава. Месото е хрупкаво, твърдо, интензивно червено. Производителност - 90-95%. Той е непретенциозен в грижите, придирчив към почвата и нивото на влагата. Понася добре транспортирането и съхранението.

Imbar F1

Какво е добро за диня без семена, какви сортове има и как да го отглеждате

Ранният хибрид достига зрялост 60-65 дни след покълването. Кората е тъмнозелена с черни ивици.Пулпът е сочен, жълт, сладък. Тегло на плода - от 4 до 6 кг. Продуктивен, термофилен хибрид, изискващ грижи.

King of Hearts F1

Какво е добро за диня без семена, какви сортове има и как да го отглеждате

Средно ранен хибрид, узрява 75-85 дни. Плодът е продълговат, кожата е тънка. Пулпът е хрупкав, много сладък, яркочервен. Плодовете достигат тегло 7-9 кг. Изисква наличието на сорт опрашител.

Regus F1

Какво е добро за диня без семена, какви сортове има и как да го отглеждате

Ранен узрял хибрид за открита земя и оранжерии. За всеки разсад Regus F1 се засажда по един опрашител. Плодът е с кръгла форма, със светлозелена кожа, покрита с тънки тъмни ивици. Пулпът е розово-червен, сладък. Масата на узрелите дини е от 6 до 8 кг. Устойчив на различни заболявания от пъпеши, той понася добре транспортирането и съхранението.

Бостън F1

Ранен високопродуктивен хибрид. Теглото на плода достига 7-8 кг. Кората е тънка, светлозелена, с тъмни бодливи ивици. Плодът е с кръгла форма, плътта е червеникаво-розова, сладка, сочна.

Бостън F1 се култивира в широк спектър от климатични зони. Устойчив на съхранение, транспортируем.

Пурпурно сладко F1

Един от най-популярните хибриди за ранно узряване. Кръглите плодове достигат тегло от 8-9 кг. Кората е лъскава, тънка, светлозелена с тъмни ивици. Външно прилича на динята от Астрахан. Пулпът е малиново-червен, с характерен аромат, сладък.

Какво е добро за диня без семена, какви сортове има и как да го отглеждате

F1 саги

Среден сезон хибрид с висока степен на производителност Плодовете са овални, тежат 9-11 кг. Кората е светло зелена с тъмни ивици. Пулпът е червен, с повишено съдържание на захар, ароматен. В готвенето се използват пресни, за ферментация и подготовка сокове, смутита, десерти.

Жълто пеперуда F1

Средно ранен хибрид с период на зреене 75-85 дни. Плодовете са кръгли, едри, със средно тегло 8-10 кг. Кората е лъскава, светло зелена с тъмни ивици. Пулпът е ярко жълт, сочен, сладък и ароматен. Предназначен за южните райони на Руската федерация.

Нюансите на отглеждането на дини без семена

Какво е добро за диня без семена, какви сортове има и как да го отглеждате

Хибридите без семена изискват специални грижи при отглеждането. Повечето са податливи на заболявания, характерни за пъпешите... В открита земя те се отглеждат, като правило, в южната част на Русия, в други региони, главно в филмови оранжерии и парници.

Кълняемостта на семената на такива дини е ниска, поради което към избора на посадъчен материал трябва да се подхожда отговорно и да се купува само от надеждни фирми. По-добре е да купите семена със запас, ако градинарят планира да получи реколта не само за себе си, но и за продажба.

Благоприятната почвена температура за покълване е + 18 ... + 20 ° C, следователно, при условие, че лятото е кратко, в повечето региони на Русия методът на отглеждане на разсад е за предпочитане.

Стерилността на хибридите без семена изисква наличието на опрашващи сортове. На всеки две растения без семена се засажда по един разсад на опрашител. Няма изисквания за конкретен сорт, основното е, че той трябва да има семена.

Засаждане на разсад и неразсад

Най-често безсеменните хибриди се отглеждат чрез разсад. В открита земя те се сеят само на юг, когато почвата се затопли до оптимални температури.

За отглеждане на разсад се използват няколко метода:

 • върху мокри памучни подложки;
 • върху хартиени кърпи или тоалетна хартия;
 • в отделни тави или контейнери с почва за пъпеши.

Абсолютно невъзможно е да се накиснат семената на хибридите. В този случай те ще изгният.

При сеитба в тави почвата се дезинфекцира със слаб разтвор на калиев перманганат и добре навлажнена. Семената се потапят в земята с острия край надолу, задълбочавайки се с не повече от 1 см. Контейнерите с разсад се поставят на первази или рафтове с осветление. За покълване на семената е необходима температура на въздуха най-малко + 25 ° C.

Издънките ще се появят на 4-6 дни. Дините се поливат пестеливо, като се избягва пресъхването и преовлажняване на почвата. След 4-5 седмици растенията се засаждат в оранжерия или открита земя.

С метода без семена семената се засяват в подготвена почва.За да направите това, площта за засаждане се изкопава до дълбочината на лопата с щик, бранувана и добре напоена. Препоръчителният метод за засяване е поетапно. Едно растение трябва да има най-малко 1,5 квадратни метра. м от хранителната площ.

грижа

Какво е добро за диня без семена, какви сортове има и как да го отглеждате

По-нататъшното отглеждане на дини се състои в разхлабване на почвата поне веднъж седмично, поливане и подхранване. Капковото напояване или поръсването с маркуч се счита за оптимално за дини без семена.

Листата на зрелите растения са достатъчно големи, за да предпазят плодовете от слънчево изгаряне и да задържат влагата в почвата. Пътечките се приготвят за силно растящи дини, останалите се отглеждат в растел.

Важно! Почти всички хибриди дават много мигли, така че повечето от страничните издънки се отстраняват, в противен случай растението няма да може да осигури адекватно хранене за всички получени яйчници.

Оплождайте хибридите 2-3 пъти през вегетационния период. За хранене се използват сложни смеси, но без съдържание на азот, тъй като високото му съдържание води до напукване на плодовете.

Плевенето е необходимо през първите 3-4 седмици, в бъдеще изобилната зеленина на дините не позволява на чуждите растения да се развиват.

Чести проблеми

Хибридите са податливи на заболявания от пъпеши и вредители, поради което е необходимо да се борим за здравето на растенията от първите дни на засаждане в земята. За защита от най-разпространените заболявания Прилагат се правила за сеитбообращение. Хибридните дини растат добре след картофи, домати, чушки, патладжани и други нощници, бобови растения.

Какво е добро за диня без семена, какви сортове има и как да го отглеждате

Най-честите заболявания:

 • брашнеста мана;
 • гниене;
 • антракноза;
 • фузаироза увяхване;
 • мозайка;
 • зацапване.

За предотвратяване на болести, мъртвите растителни части се отстраняват бързо, почвата се разрохква дълбоко, бастатът се мулчира и плевелите се отстраняват.

Невъзможно е да се бори с фузариум - болестта засяга дините, като се започне от корените. Следователно, когато се появят признаци на заболяване, растенията се плевели и изгарят. Антракнозата се оттегля след пръскане на растенията три пъти с 1% разтвор на бордоска течност. Обработката се извършва на всеки 7-10 дни.

Когато се появи кореново гниене, дините се поливат със слаб разтвор на калиев перманганат за дезинфекция на почвата. След 2-3 дни растенията се третират с препарати, съдържащи металаксил.

Бактериалното петно ​​не се лекува, растенията се унищожават, а почвата се дезинфекцира с разтвор на калиев перманганат. Брашнестата мана отстъпва след обработка на дини с Bayleton, Topaz или Planriz. От бяло и сиво гниене дините се напръскват три пъти с интервал от седмица с фунгициди, например "Acrobat MC" или "Topaz".

Вредители от диня:

 • wireworm;
 • паяк акара;
 • листна въшка;
 • тютюневи трипси;
 • краставица бръмбар.

За да се предотврати прехвърлянето на вредители от обичайните им растения, дините не са растат до превозвачи, например картофи, краставици, домати. За лечение срещу насекоми се използват инсектициди: срещу кърлежи "BI-58", срещу трипси и листни въшки - "Fitoverm". Пръскането се извършва върху млади растения и след цъфтежа.

Възпроизвеждане на дини без семена

Какво е добро за диня без семена, какви сортове има и как да го отглеждате

Невъзможно е да направите това у дома. Животновъдите вземат обикновени дини с два комплекта хромозоми (диплоиди) и ги третират с мутаген. В нашия случай това е колхицин. Резултатът е хибрид с четири групи хромозоми (тетраплоид). Тогава диплоид и тетраплоид се кръстосват и се получава триплоид, в който има три групи хромозоми, така че е стерилен и няма семена.

Отзиви

Има много градинари, които обичат да експериментират с нови хибриди на диня. Нашите читатели споделиха своите наблюдения, полезни за летните жители.

Валентина, Ростов на Дон: „Отглеждам дини без семена - това е основната посока на моята ферма. Има много купувачи, стоките не са застояли. В моята ферма цялата площ, заета от дини, е оборудвана със система за капково напояване, така че цената е ниска, лесно мога да се конкурирам с производителите на традиционни сортове костилкови плодове. "

Игор Николаевич, Можайск: „За трета поредна година ще отглеждам Crimson Suite. Харесвам този сорт заради неговата непретенциозност, устойчивост на болести и висок добив. Цялото семейство и нашите приятели са във възторг - дините са вкусни, сладки, без костилка. Отглеждам го в оранжерия, получавам около 100-120 плода на сезон и ги ядем до Нова година. "

Светлана, Астрахан: „Миналата година се опитах да го отгледам за първи път - появиха се само три семена от 10. Но реколтата ме зарадва - събрах 32 дини. Миналия път, когато отгледах разсад, този път смятам да отида направо в земята, те казват, така хибридите растат по-добре в нашия регион. "

заключение

Не е трудно да се отглежда диня без семена, подчинена на технологиите. В централна Русия е за предпочитане това да се прави в оранжерии или филмови оранжерии, на юг - в открита земя.

Най-добрите хибриди за Руската федерация: Crimson Sweet, Imbar, Regus, Sagi. Всички те вече са тествани от домашни градинари и фермери и са показали добри резултати. Хибридите се транспортират добре дори на дълги разстояния и могат да се съхраняват в продължение на 4 до 7 месеца, в зависимост от температурата и влажността.

Добави коментар

градина

Цветя