Колко често да поливате дини и пъпеши в оранжерията и откритото поле

Дори начинаещ градинар може да отглежда диня или пъпеш в лятна вила. Въпреки че тези растения са адаптирани към южните райони, в централна Русия те също жънат прилична реколта, отглеждайки дини и пъпеши в оранжерии.

Културите от пъпеши са непретенциозни в грижите, но има характеристики на тяхното напояване. Помислете колко често и правилно да поливате дини и пъпеши.

Как да разбера дали пъпешите и дините се нуждаят от поливане

Колко често да поливате дини и пъпеши в оранжерията и откритото поле

Във всеки вегетационен период има няколко признака, които определят, че растенията се нуждаят от вода:

 • семената не покълват добре;
 • разсад се развива бавно;
 • храстът изглежда слаб: има тънки стъбла и слаба коренова система;
 • листата и камшиците изсъхват, изсъхват и се извиват;
 • образуват се малък брой яйчници;
 • плодовете са деформирани, размерът им не съответства на нормите.

Колко често да поливате дините

Колко често да поливате дини и пъпеши в оранжерията и откритото поле

диня се нуждаят от навременно и правилно поливане през целия период на активен вегетационен период. Има няколко фактора, които влияят върху интензивността и честотата на напояването. Те включват:

 1. Състав и структура на почвата. Песъчливата глинеста, песъчлива и средно тежка почва, поради своята рохкавост, не задържа влага дълго време, така че ще трябва да се навлажнява по-често. Глинената почва задържа влагата за дълго време в горните слоеве, така че 1-2 поливания на седмица са достатъчни.
 2. Местоположение на подземните води... Колкото по-близо са те, толкова по-рядко се стига до поливане.
 3. Качеството на селскостопанските дейности... Колкото по-често разхлабвате и мулчирате почвата, толкова по-равномерно ще се разпределя влагата и по-рядко се налага напояване.
 4. Фазата на растеж и развитие на пъпешите. Честотата и интензивността на напояването се променят в различните периоди на вегетационния сезон.

За напояване на тези култури се използва само топла вода. Оптималната температура за дините е + 20… + 22 ° C, за пъпешите - + 22… + 25 ° C. Ако водата е студена, кореновата система ще започне да гние.

Препоръчва се да поливате засадените семена от диня всеки ден, след това по-рядко - 3 пъти седмично. След засаждането в земята 2-3 овлажнения седмично са достатъчни за дините, извършвани в корена. Когато плодовете започнат да се залагат и узряват, напояването става още по-рядко, но изобилно - 10-12 литра вода. Към момента на прибиране на реколтата поливането практически се спира, като не позволява на почвата да изсъхне напълно.

Колко често да поливате пъпеши

Поливането на пъпеши е малко по-различно от поливането с дини. Разсадът се нуждае от ежедневна влага. След засаждането в земята, напояването се извършва според нуждите. Във всяка дупка се излива вода, поддържаща почвата влажна.

Преди да се появят цветята, под всеки храст се изсипват 2-3 литра вода, във фазата на цъфтеж - 5-7 литра. Когато плодовете започнат да се залагат, напояването се намалява до 1-2 пъти седмично. Вода в количество от 10–12 литра се излива в каналите, създадени между растенията. Пъпешите не се поливат малко преди прибирането на реколтата.

Честота и правила за поливане на дини и пъпеши в оранжерия

В повечето региони на Русия климатичните условия не са много подходящи за отглеждане дини и пъпеши в открито поле, затова много летни жители засаждат пъпеши в оранжерии.

Референтен. Тъй като дините и пъпешите се нуждаят от пространство, самата оранжерия трябва да бъде висока поне 2 м. Дупките са разположени на разстояние 1 м една от друга.

Въпреки добрата толерантност към засушаване, тези култури се нуждаят от обилно поливане. За да получите добра реколта, е важно да се придържате към следните правила за напояване:

 1. В първите дни след засаждането разсадът се полива всеки друг ден. През първите 5 дни на цъфтеж напояването се спира, за да се образуват женски цветя, през периода на зреене плодовете се поливат според нуждите (до 1-2 пъти седмично), но обилно. По времето на прибиране на реколтата поливането практически е спряно.
 2. При поливане водата не трябва да попада на сърцевината и да оставя.
 3. Влажността в оранжерията не трябва да надвишава 50%, така че помещението често се проветрява.
 4. Почвата трябва да се навлажни до 70 см дълбочина.

След поливането растенията се наторяват с минерални торове и почвата се разхлабва, така че кореновата система да получава хранителни вещества и влага.

В открито поле

По принцип честотата и правилата за напояване са сходни с тези на оранжериите. Има една основна разлика: поливането зависи от метеорологичните условия. Ако времето е облачно и вали дъжд, не е необходимо допълнително навлажняване на почвата. Напоявайте пъпешите с топла вода сутрин или вечер.

Честота на поливане на дини и пъпеши в стадий на разсад

Вкусът на бъдещата реколта зависи от правилната влага във всяка фаза от развитието на растението.

Поле за трансплантация

Колко често да поливате дини и пъпеши в оранжерията и откритото поле

Засаденият разсад се нуждае от навлажнена почва, така че напояването се извършва на всеки 2-3 дни, изразходвайки до 3-5 литра вода на растение. Ако почвата е мокра в момента на следващото поливане, намалете честотата.

В стадий на цъфтеж

В първите дни на образуване на цветя се препоръчва да се изключи поливането. Тогава е достатъчно да се напояват пъпешите 1-2 пъти седмично, изливайки до 7 литра вода под едно растение.

Внимание! Често градинарите правят грешка през този период, като прекаляват с дини и пъпеши. Това води до образуване на безплодни цветя и падане на цветя.

В етапа на плододаване

Когато яйчниците се формират и плодовете започват да растат и се развиват, достатъчно е да напоявате културите веднъж седмично, като изливате поне 10 литра под едно растение. Много е важно да се предотврати попадането на вода върху части от храста, особено по плодовете, за да не се развие гниене.

Честота на поливане в горещо и дъждовно време

Колко често да поливате дини и пъпеши в оранжерията и откритото поле

В жегата дините и пъпешите се нуждаят от по-често овлажняване, така че напояването се извършва 2 пъти на ден: рано сутрин и вечер. Препоръчва се оранжерийните растения да осигуряват адекватна вентилация, така че да не е твърде влажна и гъбични заболявания да не започнат да се развиват.

При облачно и дъждовно време честотата на напояването се намалява или напълно спира. След изливане и гръмотевична буря, пъпешите се поливат след седмица.

Частота на напояване с капково напояване

Колко често да поливате дини и пъпеши в оранжерията и откритото поле

Напоследък, вместо ръчно (с лейка или кофа под храст) напояване и от маркуч, летните жители използват капков метод за напояване на пъпеши и кратуни. Предимствата му:

 • спестява енергия, време и консумация на вода;
 • почвата не ерозира под храста;
 • водата не попада на части от растението;
 • торове се прилагат едновременно с поливането.

Такива системи се купуват в магазин или се изграждат независимо, снабдявайки маркучи към всеки храст. Поливането се извършва според нуждите. Опитните градинари включват системата всеки ден, сутрин или вечер, за около час. Това дава на всяко растение до 1-2 литра вода.

Прочетете също:

Как да си направим вкусно и просто сладко от диня от кора с диня.

Най-вкусните рецепти за осоляване на цели дини в бъчва за зимата.

Характеристики на отглеждането на дини в Сибир в открито поле: инструкции стъпка по стъпка.

заключение

Добивът на дини и пъпеши до голяма степен зависи от правилното напояване. В съответствие с вегетативната фаза се определя честотата и интензивността на напояването: младите разсад се навлажняват на всеки 2-3 дни, а по време на развитието на плодовете напояването е сведено до минимум, но консумацията на вода се увеличава.

При поливане е важно да се вземе предвид къде е засадено растението (в оранжерия или открита земя) и какви атмосферни и климатични условия в региона.

Добави коментар

градина

Цветя